Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Smaki dzieciństwa

Lody ‘Pingwinki’ kupowane wprost z rikszy od sprzedawcy w białym kitlu, charakterystyczny kształt kruchych herbatników Szampanek, Polskie Krówki o niepowtarzalnym smaku – produkty od lat obecne na rynku wciąż zyskują nowych zwolenników. 

Wózek, z którego sprzedawane były lody ‘Pingwinki’ stoi w firmie Lody Młynarczyk do dzisiaj i jest pamiątką przypominającą o początkach jej działalności. Przedsiębiorstwo ma długą tradycję, bo produkuje lody nieprzerwanie od 1947 roku. Rodzinną firmą zarządza już trzecie pokolenie.
– ‘Pingwinki’ to pierwsze lody sprzedawane w naszym rodzinnym Lesznie. Od 65 lat są wytwarzane w ten sam sposób, nie zmienił się nawet dostawca patyczków. Lody są ręcznie pakowane w papierki, taki retro styl bardzo odpowiada naszym klientom – mówi Michał Młynarczyk.

Nieco młodsze od leszczyńskich lodów są Pudrowe pastylki i Polska Krówka Mleczna – wyroby C.S.I. ‘JEDNOŚĆ’ z Grójca. Cukierki te są wytwarzane od 1960 roku; pracę ręczną zastąpiły maszyny, ale firma jest wierna naturalnym składnikom. Dzięki temu pastylki i krówki utrzymują się w pierwszej piątce najlepiej sprzedających się wyrobów ‘JEDNOŚCI’.

Niezmienne od pokoleń i zawsze smaczne ciasteczka Szampanki oraz Leonki od wielu lat są wiodącymi wyrobami Zakładu Przemysłu Cukierniczego ‘Piast’. Charakterystyczny kształt biszkopcika kojarzy się z dzieciństwem. Mamy, dla których w dzieciństwie były lekką przekąską w ciągu dnia kupują je teraz dla swoich dzieci. Firma z Głogówka wprowadziła na rynek również nowe smaki herbatników Szampanek (o smaku kawowym i bananowym).
– Sentyment to jeden z powodów, dla których konsumenci wybierają nasze herbatniki. Receptura bazująca na świeżych jajach i innych naturalnych surowcach oraz tradycyjny smak tych ciasteczek przez lata nie zmieniły się, dlatego klienci wciąż po nie sięgają – mówi Mirosława Białogłowicz, prezes ZPC ‘Piast’.

Jednak same skojarzenia z dzieciństwem nie wystarczą, żeby odnieść sukces. Tym, co pozwala przetrwać przez lata na rynku jest stała, wysoka jakość wyrobów.
– Konsumenci poszukują naturalnej i nieprzetworzonej żywności. Nasze wyroby odpowiadają tym oczekiwaniom. Do produkcji krówek, zamiast mleka w proszku, używamy mleka skondensowanego. Pastylki także powstają z naturalnych składników – podkreśla Iwona Kołodziejczyk z Cukierniczej Spółdzielni Inwalidów ‘JEDNOŚĆ’.

Również ‘Pingwinki’ są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Do ich produkcji używa się wyłącznie mleka, cukru i jaj. Składniki są podgrzewane, a następnie zamrażane. Taka rzemieślnicza praca jest czasochłonna, ale efekt końcowy rekompensuje wszystkie trudności. Zarówno dzieci, jak i dorośli przepadają za lodami leszczyńskiej firmy.

Nie tylko klienci doceniają smak tradycyjnych produktów; również eksperci są przekonani o wysokiej jakości takich wyrobów. Najlepszym tego dowodem jest certyfikat przyznawany w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ‘Doceń polskie’. Godło programu otrzymują tylko produkty najwyższej jakości, które od Loży Ekspertów otrzymały wysokie noty.
Wśród laureatów programu znalazły się zarówno lody ‘Pingwin śmietankowy’ (wyróżnione dodatkowo tytułem TOP PRODUKT), jak i Krówka Polska spółdzielni ‘JEDNOŚĆ’ oraz herbatniki Szampanki produkowane przez ZPC ‘Piast’. Certyfikaty zdobyły również inne wyroby produkowane przez wymienionych producentów.
Wyróżnienie przyznane przez ekspertów to potwierdzenie wysokiej jakości i dowód na to, że mimo upływu czasu artykuły spożywcze ‘z historią’ mogą skutecznie rywalizować z rynkowymi nowościami.

Miłośnicy tych wyrobów mogą być zatem spokojni o ich dostępność na sklepowych półkach. Im dłużej będziemy mogli się nimi cieszyć, tym dłużej zachowamy wspomnienie o smakach dzieciństwa.