Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

Makaron z pomidorami i owocami morza

Makaron z pomidorami i owocami morza

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

5 rzeczy, których nigdy nie powinno się robić zaraz po posiłku!

5 rzeczy, których nigdy nie powinno się robić zaraz po posiłku!

6 najbardziej nietypowych restauracji na świecie!

6 najbardziej nietypowych restauracji na świecie!

FIT deser szpinakowy!

FIT deser szpinakowy!

Lekka sałatka z cukinii – w sam raz na lato!

Lekka sałatka z cukinii – w sam raz na lato!

Wyniki koktajlowego konkursu – sprawdź, czy wygrałeś zestaw pachnących kosmetyków

Wyniki koktajlowego konkursu – sprawdź, czy wygrałeś zestaw pachnących kosmetyków

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

Sos Bearnaise

Smak tego doskonałego sosu z pewnością wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie

składniki:

2 szalotki
4 żółtka
30 ml octu winnego z białego wina
50 ml białego wytrawnego wina
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
200 g masła
parę kropel sosu wocester
sól, pieprz

przyrządzanie:

Wino i ocet zagotować, wrzucić drobno posiekane szalotki i czosnek oraz estarogn. Gotować bez przykrycia do momentu aż pozostanie 1/3 płynu. Przecedzić wywar. Ostudzony wywar wlać do garnku umieszczonego w większym zawierającym wrzącą wodę (czyli w kąpieli wodnej). Dodać do niego rozmieszane żółtka. Ubijac cały czas, dodając do niego po kawałku masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku sosem worcester.  

uwagi:
Ten sos nadaje się zarówno do mięs (na ciepło i zimno), ale także ryb i warzyw

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. no ja
    8 czerwca 2011 at 21:26 Odpowiedz

    znaczy się prawie majonez

Zostaw komentarz.

*