Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Smażony ryż z curry i jajkiem

Smażony ryż z curry i jajkiem

Sos Bearnaise

Smak tego doskonałego sosu z pewnością wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie

składniki:

2 szalotki
4 żółtka
30 ml octu winnego z białego wina
50 ml białego wytrawnego wina
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
200 g masła
parę kropel sosu wocester
sól, pieprz

przyrządzanie:

Wino i ocet zagotować, wrzucić drobno posiekane szalotki i czosnek oraz estarogn. Gotować bez przykrycia do momentu aż pozostanie 1/3 płynu. Przecedzić wywar. Ostudzony wywar wlać do garnku umieszczonego w większym zawierającym wrzącą wodę (czyli w kąpieli wodnej). Dodać do niego rozmieszane żółtka. Ubijac cały czas, dodając do niego po kawałku masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku sosem worcester.  

uwagi:
Ten sos nadaje się zarówno do mięs (na ciepło i zimno), ale także ryb i warzyw

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. no ja
    8 czerwca 2011 at 21:26 Odpowiedz

    znaczy się prawie majonez

Zostaw komentarz.

*