Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasto z powidłami

Keks czekoladowy na Święta

Keks czekoladowy na Święta

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Sos Bearnaise

Smak tego doskonałego sosu z pewnością wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie

składniki:

2 szalotki
4 żółtka
30 ml octu winnego z białego wina
50 ml białego wytrawnego wina
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
200 g masła
parę kropel sosu wocester
sól, pieprz

przyrządzanie:

Wino i ocet zagotować, wrzucić drobno posiekane szalotki i czosnek oraz estarogn. Gotować bez przykrycia do momentu aż pozostanie 1/3 płynu. Przecedzić wywar. Ostudzony wywar wlać do garnku umieszczonego w większym zawierającym wrzącą wodę (czyli w kąpieli wodnej). Dodać do niego rozmieszane żółtka. Ubijac cały czas, dodając do niego po kawałku masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku sosem worcester.  

uwagi:
Ten sos nadaje się zarówno do mięs (na ciepło i zimno), ale także ryb i warzyw

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. no ja
    8 czerwca 2011 at 21:26 Odpowiedz

    znaczy się prawie majonez

Zostaw komentarz.

*