Polecamy

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Sos Bearnaise

Smak tego doskonałego sosu z pewnością wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie

składniki:

2 szalotki
4 żółtka
30 ml octu winnego z białego wina
50 ml białego wytrawnego wina
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
200 g masła
parę kropel sosu wocester
sól, pieprz

przyrządzanie:

Wino i ocet zagotować, wrzucić drobno posiekane szalotki i czosnek oraz estarogn. Gotować bez przykrycia do momentu aż pozostanie 1/3 płynu. Przecedzić wywar. Ostudzony wywar wlać do garnku umieszczonego w większym zawierającym wrzącą wodę (czyli w kąpieli wodnej). Dodać do niego rozmieszane żółtka. Ubijac cały czas, dodając do niego po kawałku masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku sosem worcester.  

uwagi:
Ten sos nadaje się zarówno do mięs (na ciepło i zimno), ale także ryb i warzyw

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. no ja
    8 czerwca 2011 at 21:26 Odpowiedz

    znaczy się prawie majonez

Zostaw komentarz.

*