Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wiosenny koktajl oczyszczający

Wiosenny koktajl oczyszczający

7 faktów o JAJKACH – co warto wiedzieć przed Wielkanocą

7 faktów o JAJKACH – co warto wiedzieć przed Wielkanocą

Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką

Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Pstrąg z kaparami, pietruszką i rozmarynem

Pstrąg z kaparami, pietruszką i rozmarynem

Przepis na prawdziwy domowy makaron

Przepis na prawdziwy domowy makaron

Sałatka z jajkiem i bekonem

Sałatka z jajkiem i bekonem

Miętowa panna cotta

Miętowa panna cotta

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Mini paszteciki z mięsem

Mini paszteciki z mięsem

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Pyszne śniadanie: kasza jaglana z bananem

Pyszne śniadanie: kasza jaglana z bananem

Genialne ciasto bananowe z nutellą

Genialne ciasto bananowe z nutellą

Zielona porcja zdrowia – napój pietruszkowy z cytryną

Zielona porcja zdrowia – napój pietruszkowy z cytryną

Rybne ragout z warzywami

Rybne ragout z warzywami

Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami

Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Ta potrawa smakować będzie - wbrew pozorom -  nie tylko miłośnikom specyficznych smaków szpinaku i gorgonzoli. Połączenie tych składników daje bowiem odrębną kulinarną jakość.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g makarony spaghetti 500 g świeżego szpinaku 150 sera gorgonzola 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Blanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedzić. Przełożyć do ogrzanego naczynia, wymieszać z sosem.

uwagi:
Zamiast gorgonzoli można użyć innego "niebieskiego" sera pleśniowego.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. szuja
    11 września 2005 at 14:54 Odpowiedz

    ja dodaje wiecej czosnku i czasem kostke rosolowa

  2. paula
    22 grudnia 2006 at 21:22 Odpowiedz

    pyszne!!! ja dodaje kawalki kurczaka.podsmazam je lekko w oliwie jak mi zostaje od szpinaku.

  3. felek_snk
    19 stycznia 2007 at 12:41 Odpowiedz

    ja mam takie pytanko mieszkam w malym miasteczku i trudno bedzie mi dostac ser plesniowy czy moge uzyc zwyklego sera albo jakis inny skladnik? prosze o odpowiedż na gg: 9541049

  4. marta
    5 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze dwie lub 3 łyzki smietany

  5. konrad
    14 listopada 2008 at 16:18 Odpowiedz

    polecam jak napisała marta dodając śmietanę oraz dodatkowo doprawiając gałką muszkatołową. oprócz tego polecam spróbować sam sos z krewetkami dodatkowo zagryzając grzankami z pomidorem i mozzarellą.

  6. ivonka
    24 lutego 2010 at 18:58 Odpowiedz

    pychotka

  7. boczek
    9 marca 2010 at 10:12 Odpowiedz

    ja robię to na bazie smażonego wędzonego boczku (surowego a nie parzonego); makaron al dente mieszam z boczkiem i szpinakiem a z sera (pół na pół pikantnej i łagodnej gorgonzolli) i śmietany (22%) robię sos, którym zalewam porcje w ceramicznych miseczkach i zapiekam w 150 stopniach. Mniam…

  8. B.
    3 stycznia 2013 at 13:29 Odpowiedz

    Do szpinaku dodaje swieżej bazylii, daje bardzo fajny aromat :) Przepyszne !!

Zostaw komentarz.

*