Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Gruszkowe risotto z orzechami nerkowca i serem pleśniowym

Gruszkowe risotto z orzechami nerkowca i serem pleśniowym

Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Chili con carne

Chili con carne

Polędwiczki w sezamie

Polędwiczki w sezamie

Soczysta sałatka z krewetek i pomarańczy

Soczysta sałatka z krewetek i pomarańczy

Drobiowy pasztet z brokułami i kalafiorem

Drobiowy pasztet z brokułami i kalafiorem

Koktajl z granatem i bananem

Koktajl z granatem i bananem

Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli

Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli

9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!

9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!

Precle – jak zrobić?

Precle – jak zrobić?

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Słodki deser: japońskie dango

Słodki deser: japońskie dango

Risotto z buraczkami

Risotto z buraczkami

Krem z jabłek i tymianku

Krem z jabłek i tymianku

15 rzeczy, które możesz zrobić już teraz, aby Twoja kuchnia była zorganizowana

15 rzeczy, które możesz zrobić już teraz, aby Twoja kuchnia była zorganizowana

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Ta potrawa smakować będzie - wbrew pozorom -  nie tylko miłośnikom specyficznych smaków szpinaku i gorgonzoli. Połączenie tych składników daje bowiem odrębną kulinarną jakość.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g makarony spaghetti 500 g świeżego szpinaku 150 sera gorgonzola 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Blanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedzić. Przełożyć do ogrzanego naczynia, wymieszać z sosem.

uwagi:
Zamiast gorgonzoli można użyć innego "niebieskiego" sera pleśniowego.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. szuja
    11 września 2005 at 14:54 Odpowiedz

    ja dodaje wiecej czosnku i czasem kostke rosolowa

  2. paula
    22 grudnia 2006 at 21:22 Odpowiedz

    pyszne!!! ja dodaje kawalki kurczaka.podsmazam je lekko w oliwie jak mi zostaje od szpinaku.

  3. felek_snk
    19 stycznia 2007 at 12:41 Odpowiedz

    ja mam takie pytanko mieszkam w malym miasteczku i trudno bedzie mi dostac ser plesniowy czy moge uzyc zwyklego sera albo jakis inny skladnik? prosze o odpowiedż na gg: 9541049

  4. marta
    5 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze dwie lub 3 łyzki smietany

  5. konrad
    14 listopada 2008 at 16:18 Odpowiedz

    polecam jak napisała marta dodając śmietanę oraz dodatkowo doprawiając gałką muszkatołową. oprócz tego polecam spróbować sam sos z krewetkami dodatkowo zagryzając grzankami z pomidorem i mozzarellą.

  6. ivonka
    24 lutego 2010 at 18:58 Odpowiedz

    pychotka

  7. boczek
    9 marca 2010 at 10:12 Odpowiedz

    ja robię to na bazie smażonego wędzonego boczku (surowego a nie parzonego); makaron al dente mieszam z boczkiem i szpinakiem a z sera (pół na pół pikantnej i łagodnej gorgonzolli) i śmietany (22%) robię sos, którym zalewam porcje w ceramicznych miseczkach i zapiekam w 150 stopniach. Mniam…

  8. B.
    3 stycznia 2013 at 13:29 Odpowiedz

    Do szpinaku dodaje swieżej bazylii, daje bardzo fajny aromat :) Przepyszne !!

Zostaw komentarz.

*