Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Cała prawda o czosnku – 12 FAKTÓW

Cała prawda o czosnku – 12 FAKTÓW

20 pomysłów na ŚNIADANIE inne niż zwykle

20 pomysłów na ŚNIADANIE inne niż zwykle

Mleczny koktajl z marchewką

Mleczny koktajl z marchewką

Domowy sos pomidorowy 🍅

Domowy sos pomidorowy 🍅

WEGE kotlety z cukinii

WEGE kotlety z cukinii

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Szaszłyki z rybą i warzywami

Szaszłyki z rybą i warzywami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Spaghetti carbonara (przepis bez śmietany)

Spaghetti carbonara (przepis bez śmietany)

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Makaron z sosem awokado i sporą dawką czosnku

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Kremowy sos z kiszonych ogórków z dodatkiem rosołu

Gorący napój z cydrem i whiskey

Gorący napój z cydrem i whiskey

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

Pieczony łosoś z orzechami piniowymi

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Ta potrawa smakować będzie - wbrew pozorom -  nie tylko miłośnikom specyficznych smaków szpinaku i gorgonzoli. Połączenie tych składników daje bowiem odrębną kulinarną jakość.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g makarony spaghetti 500 g świeżego szpinaku 150 sera gorgonzola 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Blanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedzić. Przełożyć do ogrzanego naczynia, wymieszać z sosem.

uwagi:
Zamiast gorgonzoli można użyć innego "niebieskiego" sera pleśniowego.

loading...