Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

6 ważnych porad dotyczących gotowania rosołu – nie tylko dla początkujących!

6 ważnych porad dotyczących gotowania rosołu – nie tylko dla początkujących!

QUICHE WARZYWNE

QUICHE WARZYWNE

Najlepszy przepis na pieczoną kaczkę

Najlepszy przepis na pieczoną kaczkę

5 rzeczy, których nie wiedzieliście o SZPARAGACH

5 rzeczy, których nie wiedzieliście o SZPARAGACH

Szybka zupa krem z ciecierzycy

Szybka zupa krem z ciecierzycy

Najlepszy przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Najlepszy przepis na kapuśniak z młodej kapusty

8 pomysłów na śniadanie na słodko

8 pomysłów na śniadanie na słodko

Gnocchi z truskawkami

Gnocchi z truskawkami

Jak usmażyć idealnego steka? 7 podstawowych zasad

Jak usmażyć idealnego steka? 7 podstawowych zasad

Sałatka z ryżem, cukinią, melisą

Sałatka z ryżem, cukinią, melisą

Krem karmelowy z czekoladą i wanilią

Krem karmelowy z czekoladą i wanilią

7 doskonałych przekąsek na przyjęcie dla najmłodszych

7 doskonałych przekąsek na przyjęcie dla najmłodszych

8 pomysłów na SZASZŁYKI z GRILLA!

8 pomysłów na SZASZŁYKI z GRILLA!

Tarta z białą czekoladą i owocami leśnymi

Tarta z białą czekoladą i owocami leśnymi

Domowy kisiel z RABARBARU

Domowy kisiel z RABARBARU

3 przepisy na ZDROWE KOKTAJLE – dodaj sobie energii!

3 przepisy na ZDROWE KOKTAJLE – dodaj sobie energii!

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Ta potrawa smakować będzie - wbrew pozorom -  nie tylko miłośnikom specyficznych smaków szpinaku i gorgonzoli. Połączenie tych składników daje bowiem odrębną kulinarną jakość.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g makarony spaghetti 500 g świeżego szpinaku 150 sera gorgonzola 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Blanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedzić. Przełożyć do ogrzanego naczynia, wymieszać z sosem.

uwagi:
Zamiast gorgonzoli można użyć innego "niebieskiego" sera pleśniowego.

loading...

8 Komentarzy

  1. szuja
    11 września 2005 at 14:54 Odpowiedz

    ja dodaje wiecej czosnku i czasem kostke rosolowa

  2. paula
    22 grudnia 2006 at 21:22 Odpowiedz

    pyszne!!! ja dodaje kawalki kurczaka.podsmazam je lekko w oliwie jak mi zostaje od szpinaku.

  3. felek_snk
    19 stycznia 2007 at 12:41 Odpowiedz

    ja mam takie pytanko mieszkam w malym miasteczku i trudno bedzie mi dostac ser plesniowy czy moge uzyc zwyklego sera albo jakis inny skladnik? prosze o odpowiedż na gg: 9541049

  4. marta
    5 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze dwie lub 3 łyzki smietany

  5. konrad
    14 listopada 2008 at 16:18 Odpowiedz

    polecam jak napisała marta dodając śmietanę oraz dodatkowo doprawiając gałką muszkatołową. oprócz tego polecam spróbować sam sos z krewetkami dodatkowo zagryzając grzankami z pomidorem i mozzarellą.

  6. ivonka
    24 lutego 2010 at 18:58 Odpowiedz

    pychotka

  7. boczek
    9 marca 2010 at 10:12 Odpowiedz

    ja robię to na bazie smażonego wędzonego boczku (surowego a nie parzonego); makaron al dente mieszam z boczkiem i szpinakiem a z sera (pół na pół pikantnej i łagodnej gorgonzolli) i śmietany (22%) robię sos, którym zalewam porcje w ceramicznych miseczkach i zapiekam w 150 stopniach. Mniam…

  8. B.
    3 stycznia 2013 at 13:29 Odpowiedz

    Do szpinaku dodaje swieżej bazylii, daje bardzo fajny aromat :) Przepyszne !!

Zostaw komentarz.

*