Polecamy

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Co wiesz o karczochu?

Co wiesz o karczochu?

Kobiety smakują inaczej

Kobiety smakują inaczej

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Ta potrawa smakować będzie - wbrew pozorom -  nie tylko miłośnikom specyficznych smaków szpinaku i gorgonzoli. Połącznie tych składników daje bowiem odbrębną kulinarną jakość.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
400 g makarony spaghetti
500 g świeżego szpinaku
150 sera gorgonzola
 1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Zblanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.
 Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedzić. Przełożyć do ogrzanego naczynia, wymieszać z sosem.

uwagi:
Zamiast gorgonzoli można użyć innego \"niebieskiego\" sera pleśniowego.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. szuja
    11 września 2005 at 14:54 Odpowiedz

    ja dodaje wiecej czosnku i czasem kostke rosolowa

  2. paula
    22 grudnia 2006 at 21:22 Odpowiedz

    pyszne!!! ja dodaje kawalki kurczaka.podsmazam je lekko w oliwie jak mi zostaje od szpinaku.

  3. felek_snk
    19 stycznia 2007 at 12:41 Odpowiedz

    ja mam takie pytanko mieszkam w malym miasteczku i trudno bedzie mi dostac ser plesniowy czy moge uzyc zwyklego sera albo jakis inny skladnik? prosze o odpowiedż na gg: 9541049

  4. marta
    5 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze dwie lub 3 łyzki smietany

  5. konrad
    14 listopada 2008 at 16:18 Odpowiedz

    polecam jak napisała marta dodając śmietanę oraz dodatkowo doprawiając gałką muszkatołową. oprócz tego polecam spróbować sam sos z krewetkami dodatkowo zagryzając grzankami z pomidorem i mozzarellą.

  6. ivonka
    24 lutego 2010 at 18:58 Odpowiedz

    pychotka

  7. boczek
    9 marca 2010 at 10:12 Odpowiedz

    ja robię to na bazie smażonego wędzonego boczku (surowego a nie parzonego); makaron al dente mieszam z boczkiem i szpinakiem a z sera (pół na pół pikantnej i łagodnej gorgonzolli) i śmietany (22%) robię sos, którym zalewam porcje w ceramicznych miseczkach i zapiekam w 150 stopniach. Mniam…

  8. B.
    3 stycznia 2013 at 13:29 Odpowiedz

    Do szpinaku dodaje swieżej bazylii, daje bardzo fajny aromat :) Przepyszne !!

Zostaw komentarz.

*