Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pasta krewetkowa – na kanapki

Pasta krewetkowa – na kanapki

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Mrożona herbata z pokrzywy

Mrożona herbata z pokrzywy

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Muffinki truskawkowe

Muffinki truskawkowe

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Tarta z białej czekolady plus owoce

Tarta z białej czekolady plus owoce

Lody jogurtowo-truskawkowe

Lody jogurtowo-truskawkowe

Spring rolls z krewetkami

Ta wersja sajgonek zawróci wam w głowie!

składniki:

  • 24 szt krewetek black tiger
  • 10 - 12 szt papieru ryżowego
  • 5 szt dymki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 50 g makaron ryżowy
  • 50 g imbir marynowany
  • 30 g kiełki rzodkiewki
  • po pół łyżeczki curry i imbiru
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe chili
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego

przyrządzanie:

Krewetki czyścimy, myjemy i osuszamy. Dodajemy do nich sok z połowy limonki i pieprz. Czosnek obieramy i wraz z chili kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną w garnku łyżkę oliwy wkładamy czosnek i chili i minutę smażymy, dodajemy krewetki z limonką i sos sojowy. smażymy razem na dużym ogniu 3 minuty. Wyjmujemy aby się wystudziły. Makaron sojowy namoczyć w letniej wodzie i pokroić w krótsze nitki. Marchewkę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Oba te warzywa pokroić w drobne paseczki na kształt zapałki. Dymkę również pokroić w drobne paseczki a imbir odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki od makaronu do dymki wraz z kiełkami włożyć do miski, dodać drugą połowę limonki, sól, pieprz i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Papier ryżowy położyć na deskę i zwilżyć go całego delikatnie zmoczoną w wodzie dłonią. Na każdy papier nałożyć na środek wymieszane warzywa i po dwie krewetki. Następnie dwa boki zwinąć do środka, potem zwinąć w rulon. Tak przygotowane sajgonki smażyć na rozgrzanej mocno oliwie po 1 minucie z każdej strony.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...