Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Banalnie proste TIRAMISU

Banalnie proste TIRAMISU

Gęsta zupa porowa

Gęsta zupa porowa

Banalne ciasto cytrynowe

Banalne ciasto cytrynowe

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

MAGICZNY trik, który ułatwia obieranie ziemniaków

Ananas w pianierce

Ananas w pianierce

Marynowane udka z limonką

Marynowane udka z limonką

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Owocowy arbuz! Idealny na urodziny czy domówkę

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Gulasz węgierski wg. przepisu Magdy Gessler

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Błyskawiczny obiad – smażone ziemniaki z pieczarkami i cebulką

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Krem bananowo-serowy, idealny do naleśników!

Domowy pasztet z tuńczyka

Domowy pasztet z tuńczyka

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

SERNIK GOTOWANY najprościej

SERNIK GOTOWANY najprościej

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Błyskawiczne kokosanki polane czekoladą

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Zapiekanka z warzywami i serem gouda

Spring rolls z krewetkami

Ta wersja sajgonek zawróci wam w głowie!

składniki:

  • 24 szt krewetek black tiger
  • 10 - 12 szt papieru ryżowego
  • 5 szt dymki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 50 g makaron ryżowy
  • 50 g imbir marynowany
  • 30 g kiełki rzodkiewki
  • po pół łyżeczki curry i imbiru
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe chili
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego

przyrządzanie:

Krewetki czyścimy, myjemy i osuszamy. Dodajemy do nich sok z połowy limonki i pieprz. Czosnek obieramy i wraz z chili kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną w garnku łyżkę oliwy wkładamy czosnek i chili i minutę smażymy, dodajemy krewetki z limonką i sos sojowy. smażymy razem na dużym ogniu 3 minuty. Wyjmujemy aby się wystudziły. Makaron sojowy namoczyć w letniej wodzie i pokroić w krótsze nitki. Marchewkę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Oba te warzywa pokroić w drobne paseczki na kształt zapałki. Dymkę również pokroić w drobne paseczki a imbir odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki od makaronu do dymki wraz z kiełkami włożyć do miski, dodać drugą połowę limonki, sól, pieprz i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Papier ryżowy położyć na deskę i zwilżyć go całego delikatnie zmoczoną w wodzie dłonią. Na każdy papier nałożyć na środek wymieszane warzywa i po dwie krewetki. Następnie dwa boki zwinąć do środka, potem zwinąć w rulon. Tak przygotowane sajgonki smażyć na rozgrzanej mocno oliwie po 1 minucie z każdej strony.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...