Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowy torcik z jeżynami

Kremowy torcik z jeżynami

Szaszłyki z cukinią i prosciutto

Szaszłyki z cukinią i prosciutto

Alfajor – hiszpańskie ciastka z kajmakiem

Alfajor – hiszpańskie ciastka z kajmakiem

Zdrowe wegańskie burgery

Zdrowe wegańskie burgery

Kawowy sernik na zimno

Kawowy sernik na zimno

Nalewka rozmarynowa

Nalewka rozmarynowa

5 skutecznych sposobów na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu!

5 skutecznych sposobów na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu!

Domowa pizza bianca!

Domowa pizza bianca!

Ryba z warzywami w sosie orientalnym

Ryba z warzywami w sosie orientalnym

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś. Część III

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś. Część III

Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej

Pasta do chleba z cukinii

Pasta do chleba z cukinii

Smażony kalafior w bułce tartej

Smażony kalafior w bułce tartej

Fettuccine z bazylią i krewetkami

Fettuccine z bazylią i krewetkami

Frytki z selera

Frytki z selera

Kotlety z czerwonej fasoli

Kotlety z czerwonej fasoli

Stefanka

Szybkie ciasto bez pieczenia, do przygotowania przez każdego.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 godziny przygotowania + 1/2 leżakowania w lodówce

liczba porcji: 12

składniki:

Około 100 herbatników
250 gram masła
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
czubata łyżka kakao
połowa porcji olejku rumowego
szklanka mleka

polewa:
szklanka cukru
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka mleka
2 czubate łyżki kakao
1 łyzka czubata masła
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji

przyrządzanie:

Aby przygotować krem, masło utrzeć z cukrem puderm i żółtkiem, dodać przesiane przez sito kakao i olejek rumowy.
Szklankę mleka wlać na głęboki talerz. W mleku moczyć hertbatniki, z tym że pierwszych dziesięć moczyć tylko z jednej strony. Na szklanej podstawie ukaładać herbatniki moczoną stroną do góry, tak by stworzyły prostokąt 5×2 (patrz zdjęcie). Tak przygotowane herbatniki posmarować cienką warstwą kremu i układać drugą warstwę herbatników, moczonych z dwóch stron. Ponownie posmarować kremem. Czynności te powtarzamy do wyczerpania herbatników. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować polewę: do rondelka włożyć wszystkie składniki, ucierać polewę, podgrzewając na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zawżała. Jeśli w trakcie podgrzewania polewa zbyt gęstnieje, dodać łyżkę wody. Zdjąć z ognia i przez parę chwil nadal polewę mieszać. Gdy polewa już wyraźnie zastyga, wyjąć ciasto i polać je polewą. Na bokach ciasta polewę rozsmarować nożem. Posypać płatkami lub wiórkami.

uwagi:
Stefanki nie należy spożywać natychmiast, łakomoczuchom polecimy ją już po 3-4 godzinach, aczkolwiek najlepsza jest na następny dzień.
Liczba herbatników podana jest na wyrost, ale pamiętać musimy, że niemal w każdej paczce znajdziemy pękniętego herbatnika.

loading...

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. kucharka
    3 maja 2007 at 15:00 Odpowiedz

    Ja znam podobny przepis.. \”3 bit\”
    jako pierwsze ida herbatniki, na to masa budyniowa lub krem karpatka, na to znwou herbatniki, na to wykladamy puszę mleka skondensowanego słodkiego(najpeirw gotujemy je z puszką 2 godziny! ) nastepnie kladzimy herbatniki… mozemy polac czekoladą lub wymysleć inne słodkie zakończenie : ) Przypomina 3 bita :D Najlepsze jest gdy posiedzi w lodwoce cla noc, a przed zjedzeniem polozymy go spokojnie na jakies 2-3 godzinki.. m m Pychotka :)

  2. kuchci
    11 maja 2007 at 19:02 Odpowiedz

    ja tam wole tego trzybita moja mama robi akurat takiego samego jak mówi \”kucharka\”

  3. oOoOlOlItAOoOo
    7 czerwca 2007 at 09:34 Odpowiedz

    y…;/ 100 herbatników!!! na co im to? zwariowali

  4. Polecam
    14 lipca 2007 at 12:12 Odpowiedz

    ciasto pyszne ,a przepis na polewe wykorzystuje do innych ciast.Polecam

  5. marla
    21 września 2007 at 15:35 Odpowiedz

    ciasto bardzo pyszne. zrobilam i wszystkim bardzo smakowalo. Polecam.

  6. malinka
    31 grudnia 2007 at 10:50 Odpowiedz

    delicious:)

  7. ja
    10 lutego 2010 at 16:07 Odpowiedz

    my robimy w domu też 3 bita pyszny tylko zamiast drugiej warstwy herbatników dajemy krakersy na to mleko skondensowane i na to znowu herbatniki aha a na spodzie zamiast herbatników jest biszkopt upieczony jasny albo ciemny a na wierzch bita śmietana z rozpuszczoną galaretką i polane to jest czekoladą albo posypane tartą czekoladą smacznego polecam naprawdę

  8. dalma10
    3 listopada 2011 at 15:33 Odpowiedz

    a ja utarte jajka z masłem i cukrem dzielę na 2 części: do jednej dodaję kawę/ lub kakao/, a do drugiej sok z cytryny. a dalej jak w pierwotnym przepisie: warstwa rozmoczonych herbatników na to krem kawowy , druga warstwa herbatników i na to krem cytrynowy i tak na przemian:) Ciasto nie jest wtedy słodkie i wszystkim szalenie smakuje:)

  9. Majka
    21 lutego 2012 at 03:49 Odpowiedz

    Fuj, sam tłuszcz i cukier, bomba zagłady, jak mozna cos takiego jeść!?

  10. luv
    6 kwietnia 2012 at 14:34 Odpowiedz

    @kucharka – brzmi na prawdę obrzydliwie, spróbuj normalnej stefanki a już do twojego \”3-bita\” na pewno nie wrócisz… Co do przepisu z artykułu głównego – wszystko super, tylko że herbatniki moczy się w herbacie, a nie w żadnym mleku – reszta się zgadza.

Zostaw komentarz.

*