Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Naleśniki orkiszowe z sosem truskawkowym i serem

Naleśniki orkiszowe z sosem truskawkowym i serem

Łosoś pieczony z pomidorkami cherry

Łosoś pieczony z pomidorkami cherry

Dressing miodowy do sałatki

Dressing miodowy do sałatki

Placuszki z ryby po tajsku

Placuszki z ryby po tajsku

Warzywa duszone w sosie z orzeszków ziemnych

Warzywa duszone w sosie z orzeszków ziemnych

Chrupiące gofry z masłem orzechowym

Chrupiące gofry z masłem orzechowym

Jabłka pieczone z kozim serem i orzechami

Jabłka pieczone z kozim serem i orzechami

Jogurtowy koktajl z ogórkiem i miętą

Jogurtowy koktajl z ogórkiem i miętą

Zupa ogórkowa z bazylią

Zupa ogórkowa z bazylią

10 pomysłów na ROŚLINY W KUCHNI

10 pomysłów na ROŚLINY W KUCHNI

Kremowa zupa z jarmużem i fetą

Kremowa zupa z jarmużem i fetą

Rosół z pulpetami z mięsa mielonego

Rosół z pulpetami z mięsa mielonego

Szarlotka z masą budyniową

Szarlotka z masą budyniową

Soczysta zapiekanka serowa z ziemniakami, kurkami i pomidorkami

Soczysta zapiekanka serowa z ziemniakami, kurkami i pomidorkami

Zapiekanka z puree ziemniaczanym, mięsem mielonym i marchewką

Zapiekanka z puree ziemniaczanym, mięsem mielonym i marchewką

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

Stefanka

Szybkie ciasto bez pieczenia, do przygotowania przez każdego.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 godziny przygotowania + 1/2 leżakowania w lodówce

liczba porcji: 12

składniki:

Około 100 herbatników
250 gram masła
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
czubata łyżka kakao
połowa porcji olejku rumowego
szklanka mleka

polewa:
szklanka cukru
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka mleka
2 czubate łyżki kakao
1 łyzka czubata masła
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji

przyrządzanie:

Aby przygotować krem, masło utrzeć z cukrem puderm i żółtkiem, dodać przesiane przez sito kakao i olejek rumowy.
Szklankę mleka wlać na głęboki talerz. W mleku moczyć hertbatniki, z tym że pierwszych dziesięć moczyć tylko z jednej strony. Na szklanej podstawie ukaładać herbatniki moczoną stroną do góry, tak by stworzyły prostokąt 5×2 (patrz zdjęcie). Tak przygotowane herbatniki posmarować cienką warstwą kremu i układać drugą warstwę herbatników, moczonych z dwóch stron. Ponownie posmarować kremem. Czynności te powtarzamy do wyczerpania herbatników. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować polewę: do rondelka włożyć wszystkie składniki, ucierać polewę, podgrzewając na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zawżała. Jeśli w trakcie podgrzewania polewa zbyt gęstnieje, dodać łyżkę wody. Zdjąć z ognia i przez parę chwil nadal polewę mieszać. Gdy polewa już wyraźnie zastyga, wyjąć ciasto i polać je polewą. Na bokach ciasta polewę rozsmarować nożem. Posypać płatkami lub wiórkami.

uwagi:
Stefanki nie należy spożywać natychmiast, łakomoczuchom polecimy ją już po 3-4 godzinach, aczkolwiek najlepsza jest na następny dzień.
Liczba herbatników podana jest na wyrost, ale pamiętać musimy, że niemal w każdej paczce znajdziemy pękniętego herbatnika.

loading...