Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Mocno mięsny burger z bekonem

Mocno mięsny burger z bekonem

Burger z serem Brie i gruszką

Burger z serem Brie i gruszką

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

Łosoś pod serową pierzynką

Łosoś pod serową pierzynką

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

Sushi maki

Najbardziej popularny rodzaj sushi - zawijane w płatkach alg nori, z ryżem, wasabi oraz różnymi zdrowymi dodatkami w środku - wszystkie składniki mozna już kupić w naszych sklepach!

przepis z kuchni: japońskiej

czas: 30 minut + 1 godzina przygotowanai ryżu + 1 godzina chłodzenia

liczba porcji: 5

składniki:
5 płatków prasowanych alg morskich nori
250 g specjalnego ryżu do sushi
pasta wasabi (ok. 1 czubata łyżeczka)
2 - 3 łyżeczki octu ryżowego
sól, pieprz, szczypta cukru
wedle uznania: wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, kawior
Sos:
100 ml japońskiego sosu sojowego
70 ml octu ryżowego,
1 czubta łyżeczka curkru
marynowany imbir

przyrządzanie:

Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 – 3 łyżeczkami octu ryżowego (wedłu swojego smaku).
Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części.
Z sosu sojowego, octu winnego i cukru przygotować sos, który nalać do miseczek i serwować z sushi. Odsączyć imbir i również podać. Dla każdego przygotować komplet pałeczek.

loading...