Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Sushi maki

Najbardziej popularny rodzaj sushi - zawijane w płatkach alg nori, z ryżem, wasabi oraz różnymi zdrowymi dodatkami w środku - wszystkie składniki mozna już kupić w naszych sklepach!

przepis z kuchni: japońskiej

czas: 30 minut + 1 godzina przygotowanai ryżu + 1 godzina chłodzenia

liczba porcji: 5

składniki:
5 płatków prasowanych alg morskich nori
250 g specjalnego ryżu do sushi
pasta wasabi (ok. 1 czubata łyżeczka)
2 - 3 łyżeczki octu ryżowego
sól, pieprz, szczypta cukru
wedle uznania: wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, kawior
Sos:
100 ml japońskiego sosu sojowego
70 ml octu ryżowego,
1 czubta łyżeczka curkru
marynowany imbir

przyrządzanie:

Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru  oraz 2 – 3 łyżeczkami octu ryżowego (wedłu swojego smaku).
Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części.
Z sosu sojowego, octu winnego i cukru przygotować sos, który nalać do miseczek i serwować z sushi. Odsączyć imbir i również podać. Dla każdego przygotować komplet pałeczek.