Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Świąteczne kruche babeczki

Potrzebujesz szybkiej słodkości, którą poczęstujesz gości przy wigilijnym stole? Mamy dla Ciebie mała poradę - wypróbuj babeczki w wersji świątecznej, z bakaliami i miodem. Świąteczne PalceLizać! 

honey-356482_1280

liczba porcji: 18 babeczek

składniki:
Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie:

  • opakowanie bakalii
  • 3 łyżki miodu
  • śmietanka 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wody
  • starta czekolada do posypania
  • parę kropel syropu klonowego (opcjonalnie)

przyrządzanie:

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cynamon, pokrojone masło i siekamy nożem.
  • Dodajemy cukier, żółtka i wyrabiamy szybko ciasto.
  • Ciasto owijamy w folię i pozostawiamy do schłodzenia na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy na około 4 mm grubości i nakładamy na foremki do babeczek.
  • Dociskamy palcami ciasto do foremki, po czym nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C przez 10-12 minut.
  • Ubijamy śmietankę, dodając cukier, a następnie żelatynę.
  • Ubitą śmietanę przekładamy do ostudzonych babeczek.
  • Bakalie, miód i syrop klonowy mieszamy.
  • Słodką masę układamy na bitej śmietanie, posypujemy startą czekoladą.

 

Znasz ciekawy przepis? Podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)