Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Szczupak po lidzbarsku

Szczupak zapiekany w sosie z typowo polskimi składnikami: suszonymi grzybami i kiszonymi ogórkami

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 szczupak (ok. 1,5 kg)
3 kiszone ogórki
150 g śmietany
1 szklanka suszonych grzybów
pół szklanki tartego żółtego sera
2 cebule
kilka łyżek mąki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Szczupaka obrać, podzielić na filety, usunąć ości, dokładnie umyć i osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać, ponownie zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości, po czym odsączyć i wystudzone pokroić na cienkie paseczki.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ogórki drobno pokroić, wymieszać z grzybami, cebulą, śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać sosem, posypać tartym pieprzem i zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni).

Podobne artykuły

23 Komentarzy

  1. dobre dobre
    1 kwietnia 2007 at 13:15 Odpowiedz

    moja mamusika mi moze zrobi:)

  2. makłowicz
    2 kwietnia 2007 at 18:52 Odpowiedz

    to jest bleeeeeeeeeeeeee nie powinniście to podawać zatruć sie można

  3. aureos
    4 września 2007 at 20:17 Odpowiedz

    supcio zarcie

  4. lolo
    18 listopada 2007 at 11:37 Odpowiedz

    makłowicz za duzo telewizji!!!!!!!!

  5. jaro
    11 grudnia 2007 at 21:35 Odpowiedz

    bylo super

  6. pawel wasilewski
    22 grudnia 2007 at 11:40 Odpowiedz

    zajebiste

  7. z belfastu
    9 stycznia 2008 at 17:39 Odpowiedz

    Szczupak jest pyszny pod kazda postacia szczegolnie smazony na masle z pieczarkami

  8. mati_alek
    27 stycznia 2008 at 20:33 Odpowiedz

    bardzo dobre, super przepis – dziękuję za zamieszczenie

  9. Martus
    1 kwietnia 2008 at 20:56 Odpowiedz

    Naprawde rewelacja!!!!! Rodzinka byla zachwycona!!!

  10. ale
    25 maja 2008 at 10:02 Odpowiedz

    dobre

  11. igorro17
    14 czerwca 2008 at 16:53 Odpowiedz

    calkiem niezly przepis. jestem wedkarzem i generalnie nie jadam ryb ,ale pod ta postacia nie moglem sie powstrzymac.

  12. sylwuś
    12 maja 2009 at 10:10 Odpowiedz

    zaraz przyżądze

  13. Karollik
    16 października 2009 at 13:10 Odpowiedz

    Pychota! Polecam przepis.

  14. karolina1449
    3 grudnia 2009 at 19:54 Odpowiedz

    szacunek dla pasjonatów pyszne trafia w rodzinne menu

  15. gregi
    20 marca 2010 at 18:19 Odpowiedz

    REWELACJA PYCHOTA DZIEKI ZA PRZEPIS

  16. mmm
    28 marca 2010 at 12:17 Odpowiedz

    mmm

  17. manta
    9 sierpnia 2010 at 21:12 Odpowiedz

    danie super – wypróbowane parę razy polecam także z innych rybek. Też pyszne!!!!!!

  18. gaga
    14 listopada 2010 at 10:20 Odpowiedz

    chyba powinno być posypać żółtym serem z nie pieprzem

  19. raflik
    20 grudnia 2010 at 16:46 Odpowiedz

    fajne ; D

  20. xD
    21 grudnia 2010 at 13:00 Odpowiedz

    8] PySZNE ; D

  21. Granulkaa
    4 czerwca 2012 at 13:47 Odpowiedz

    Danie przyrządziłam,została degustacja,czekam na resztę rodzinki żeby razem z konsumować.wygląda super……..

  22. MUCHA
    12 grudnia 2013 at 16:06 Odpowiedz

    robiłam u syna w USA szczupaka po Lidzbarsku- szczupaki sami złowiliśmy w jez. Rice Lake był pyszny……w tym roku zrobię go na WIGILIĘ w Polsce

  23. kkk
    25 kwietnia 2014 at 22:24 Odpowiedz

    a co z majerankiem?? w przepisie jest majeranek ale autor nie napisal co z nim zrobic

Zostaw komentarz.

*