Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Muffiny marcepanowo- czekoladowe!

Muffiny marcepanowo- czekoladowe!

Wegetariańskie kotlety z cieciorki

Wegetariańskie kotlety z cieciorki

Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Domowa babka makowa z lukrem

Domowa babka makowa z lukrem

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Szczupak po lidzbarsku

Szczupak zapiekany w sosie z typowo polskimi składnikami: suszonymi grzybami i kiszonymi ogórkami

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 szczupak (ok. 1,5 kg)
3 kiszone ogórki
150 g śmietany
1 szklanka suszonych grzybów
pół szklanki tartego żółtego sera
2 cebule
kilka łyżek mąki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Szczupaka obrać, podzielić na filety, usunąć ości, dokładnie umyć i osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać, ponownie zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości, po czym odsączyć i wystudzone pokroić na cienkie paseczki.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ogórki drobno pokroić, wymieszać z grzybami, cebulą, śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać sosem, posypać tartym pieprzem i zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni).

Podobne artykuły

23 Komentarzy

  1. dobre dobre
    1 kwietnia 2007 at 13:15 Odpowiedz

    moja mamusika mi moze zrobi:)

  2. makłowicz
    2 kwietnia 2007 at 18:52 Odpowiedz

    to jest bleeeeeeeeeeeeee nie powinniście to podawać zatruć sie można

  3. aureos
    4 września 2007 at 20:17 Odpowiedz

    supcio zarcie

  4. lolo
    18 listopada 2007 at 11:37 Odpowiedz

    makłowicz za duzo telewizji!!!!!!!!

  5. jaro
    11 grudnia 2007 at 21:35 Odpowiedz

    bylo super

  6. pawel wasilewski
    22 grudnia 2007 at 11:40 Odpowiedz

    zajebiste

  7. z belfastu
    9 stycznia 2008 at 17:39 Odpowiedz

    Szczupak jest pyszny pod kazda postacia szczegolnie smazony na masle z pieczarkami

  8. mati_alek
    27 stycznia 2008 at 20:33 Odpowiedz

    bardzo dobre, super przepis – dziękuję za zamieszczenie

  9. Martus
    1 kwietnia 2008 at 20:56 Odpowiedz

    Naprawde rewelacja!!!!! Rodzinka byla zachwycona!!!

  10. ale
    25 maja 2008 at 10:02 Odpowiedz

    dobre

  11. igorro17
    14 czerwca 2008 at 16:53 Odpowiedz

    calkiem niezly przepis. jestem wedkarzem i generalnie nie jadam ryb ,ale pod ta postacia nie moglem sie powstrzymac.

  12. sylwuś
    12 maja 2009 at 10:10 Odpowiedz

    zaraz przyżądze

  13. Karollik
    16 października 2009 at 13:10 Odpowiedz

    Pychota! Polecam przepis.

  14. karolina1449
    3 grudnia 2009 at 19:54 Odpowiedz

    szacunek dla pasjonatów pyszne trafia w rodzinne menu

  15. gregi
    20 marca 2010 at 18:19 Odpowiedz

    REWELACJA PYCHOTA DZIEKI ZA PRZEPIS

  16. mmm
    28 marca 2010 at 12:17 Odpowiedz

    mmm

  17. manta
    9 sierpnia 2010 at 21:12 Odpowiedz

    danie super – wypróbowane parę razy polecam także z innych rybek. Też pyszne!!!!!!

  18. gaga
    14 listopada 2010 at 10:20 Odpowiedz

    chyba powinno być posypać żółtym serem z nie pieprzem

  19. raflik
    20 grudnia 2010 at 16:46 Odpowiedz

    fajne ; D

  20. xD
    21 grudnia 2010 at 13:00 Odpowiedz

    8] PySZNE ; D

  21. Granulkaa
    4 czerwca 2012 at 13:47 Odpowiedz

    Danie przyrządziłam,została degustacja,czekam na resztę rodzinki żeby razem z konsumować.wygląda super……..

  22. MUCHA
    12 grudnia 2013 at 16:06 Odpowiedz

    robiłam u syna w USA szczupaka po Lidzbarsku- szczupaki sami złowiliśmy w jez. Rice Lake był pyszny……w tym roku zrobię go na WIGILIĘ w Polsce

  23. kkk
    25 kwietnia 2014 at 22:24 Odpowiedz

    a co z majerankiem?? w przepisie jest majeranek ale autor nie napisal co z nim zrobic

Zostaw komentarz.

*