Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

35 Komentarzy

  1. Kalter
    23 sierpnia 2006 at 15:24 Odpowiedz

    dobre:D troche mi sos beszamelowy nie wyszedl ale dobre i bardzo sycace;]

  2. Kucharek
    7 maja 2007 at 19:45 Odpowiedz

    Znam ten przepis.Robilem to juz pare razy.
    Pychota!
    Jak moze nie wyjsc sos beshamelowy?

  3. flashvip
    25 maja 2007 at 14:52 Odpowiedz

    fantastyczne danie polecam na kazda okazje :)

  4. pikobello
    5 czerwca 2007 at 23:09 Odpowiedz

    a moze! w beszamelu wyszly mi kluchy-be.

  5. justyn@
    14 czerwca 2007 at 11:44 Odpowiedz

    zastanawiam się dlaczego kluchy w beszamelu. a jak dla mnie to prosta portawa ale smacza

  6. Mareque
    30 marca 2008 at 13:41 Odpowiedz

    …bo za mało mieszania było, za szybko wlana duża ilość mleka lub za baudzo przysmażona mąka – to i kluchy wyszły

  7. sup
    16 kwietnia 2008 at 21:26 Odpowiedz

    dobre ale chyba przesadziłam z serem, strasznie tłuste :)

  8. albert
    7 maja 2008 at 22:41 Odpowiedz

    użyłem małej ilości wody z kostką rosołową i masłem do podgotowania szparagów, zredukowany płyn potem w całości wykorzystałem do zrobienia sosu – ser lazur + śmietana szczeciniecka (ukwaszona) i dużo pieprzu i gałki muszkatołowej. PYCHOTA!

    beszamel na samym maśle nie może nie wyjść. na zredukowanym płynie natomiast trzeba troszkę odczekać żeby przestygł – inaczej się kluchy zrobią.

  9. kk
    9 maja 2008 at 17:41 Odpowiedz

    Beszamel wychodzi zawsze jak miesza się go trzepaczką do białek :) (tylko nie taką jak sprężynka)

  10. ala
    21 maja 2008 at 17:27 Odpowiedz

    jest to szmaczne

  11. maddalene
    26 czerwca 2008 at 11:10 Odpowiedz

    tego się nie da zjeść – chodzi mi o szparagi…

  12. plep
    11 lutego 2009 at 21:12 Odpowiedz

    pierwszy komentarz daje zlota rade a wszystkim sie beszamel pierniczy,
    trzepaczka, moi drodzy, trzepaczka sie beszamel robi

  13. Ola
    3 maja 2009 at 14:32 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam. Pycha! polecam wszystkim!:) a beszamel wyszedl znakomity:)

  14. john
    16 maja 2009 at 15:23 Odpowiedz

    niebo w gebie najlepsze jakie jadlem

  15. janek
    16 maja 2009 at 15:24 Odpowiedz

    sa super

  16. Ups
    18 maja 2009 at 23:39 Odpowiedz

    Mdłe…niby doprawione ale jakieś takie ogólnie mdłe.Bardziej jako dodatek do dania głównego niż danie samo w sobie.

  17. lilavanila
    19 maja 2009 at 16:09 Odpowiedz

    kurcze dobre. robilam to pierwszy raz i nie przylozylam sie do obierania. ale poza tym to po prostu palce lizac.

  18. anula :D
    3 czerwca 2009 at 15:17 Odpowiedz

    kurcze beszamel wyszedl jak \”glut\” :P jeszczew po dodaniu sera nie bylo czym zalewac tych szparagow ale moze bedzie gitara:D juz siedzi w piekarniczku…a mi slinka leci…dziki wielkieza pomoc ;) pozdro

  19. pimpus
    9 czerwca 2009 at 15:50 Odpowiedz

    A mi swietnie wyszedl beszamel z dodanym tartym serem zoltym i schlodzonym bulionem; wszystko wlasnie sie zapieka w piekarniku. Poczekamy na koncowy efekt.

  20. maja1909
    28 listopada 2009 at 12:00 Odpowiedz

    dodac galki muszkatolowej i gra

  21. alinka60
    6 maja 2010 at 09:33 Odpowiedz

    zawsze tak robie w beszamelu i to chyba jest najlepsze,nie zawsze zapiekam w piekarniku.

  22. miniammmmmmmm
    26 maja 2010 at 15:28 Odpowiedz

    pychota to malo powiedziane! extra!

  23. ojoli
    2 czerwca 2010 at 14:37 Odpowiedz

    ja troche zmodyfikowalam przepis. Na sam spod polozylam rybe (filety), potem dopiero szparagi i sos. Poza tym sos tez wyszedl mi za gesty. Mysle, ze 2dwie lyzki maki na pol szklanki mleka to za duzo.
    Acha! Moje danie jest jeszcze w piekarniku. Dam znac jak wyszlo z ryba.

  24. ojoli
    2 czerwca 2010 at 15:28 Odpowiedz

    Z ryba wyszlo super:) Do tego mlode ziemniaczki i cala rodzina sie zajadala:)
    A do sosu dalam wiecej mleka.

  25. maja2902
    15 czerwca 2010 at 15:27 Odpowiedz

    ja chciałam zeby sosu wyszlo wiecej- dalam 3 lyzki mazki, 3 lyzki masla (czosnkowego :-)), i mleka chyba z 1,5 szklanki i i tak byl glut jak klej do tapet. no ale przykrylam tym \”czyms\” szparagi, wlozylam do pieca i czekam na efekt koncowy. napisze za 30 minut :-0

  26. johnyKMSA
    20 czerwca 2010 at 14:18 Odpowiedz

    do sosu beszamelowego biały pieprz i gałka muszkatołowa obowiązkowo :) a mleka tak żeby konsystencja dobra – nie trzeba się kurczowo podanych proporcji trzymać

  27. rudii
    10 maja 2011 at 19:13 Odpowiedz

    mleka to trzeba dolewac wedle uznania i patrzec jaka jest konsystencja czasmi trzeba troszku myslec :0) a ja zaraz wstawiam do pieca ale moje szparagi przekładane cukinia :0)

  28. Wow
    23 maja 2011 at 21:07 Odpowiedz

    Jest super a ja już dałam kilku osobom link do tej strony , bo było pyszneeeee… :)

  29. Joanna
    25 maja 2011 at 18:34 Odpowiedz

    Pyszne… Leciutko zapieczone, mniam…Też polecam z serem z niebieską pleśnią :)

  30. Julek
    31 maja 2011 at 16:55 Odpowiedz

    Szparagi już jadłem ale z bułką tarta . Teraz mam przygotowane do upieczenia ale czekam na Żonę aby zjadła ze mną gorące ale już wiem ,ze będzie dobre ,tym bardziej ,ze sos beszamelowy już kilkanaście razy robiłem .

    P.s. znam kilku Włochów i Oni nie umieją zrobić sosu beszamelowego .Dają ze słoiczka :)

  31. Dorota
    8 maja 2012 at 09:16 Odpowiedz

    jaki przykładowo może być ser do tego?

  32. tapaz
    28 maja 2012 at 21:16 Odpowiedz

    sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szklanka mleka

  33. radek
    20 czerwca 2012 at 16:11 Odpowiedz

    dobre tez zrobiłem ,ale przerobiłem troche przepis;D dalem wiecej sera i pokroiłem szparagi

  34. Shina
    24 sierpnia 2012 at 20:27 Odpowiedz

    Z kalafirem brokułami i fasolka szparagowa tez pyyyyyyszne:)

  35. oleńka
    14 maja 2013 at 15:28 Odpowiedz

    ja obrałam szparagi i biorę się do zapiekania ,liczę na pochwałę ze strony męża

Zostaw komentarz.

*