Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

Zapiekanka z sera i warzyw... hmm.. palec lizać...

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Podobne artykuły

35 Komentarzy

  1. Kalter
    23 sierpnia 2006 at 15:24 Odpowiedz

    dobre:D troche mi sos beszamelowy nie wyszedl ale dobre i bardzo sycace;]

  2. Kucharek
    7 maja 2007 at 19:45 Odpowiedz

    Znam ten przepis.Robilem to juz pare razy.
    Pychota!
    Jak moze nie wyjsc sos beshamelowy?

  3. flashvip
    25 maja 2007 at 14:52 Odpowiedz

    fantastyczne danie polecam na kazda okazje :)

  4. pikobello
    5 czerwca 2007 at 23:09 Odpowiedz

    a moze! w beszamelu wyszly mi kluchy-be.

  5. justyn@
    14 czerwca 2007 at 11:44 Odpowiedz

    zastanawiam się dlaczego kluchy w beszamelu. a jak dla mnie to prosta portawa ale smacza

  6. Mareque
    30 marca 2008 at 13:41 Odpowiedz

    …bo za mało mieszania było, za szybko wlana duża ilość mleka lub za baudzo przysmażona mąka – to i kluchy wyszły

  7. sup
    16 kwietnia 2008 at 21:26 Odpowiedz

    dobre ale chyba przesadziłam z serem, strasznie tłuste :)

  8. albert
    7 maja 2008 at 22:41 Odpowiedz

    użyłem małej ilości wody z kostką rosołową i masłem do podgotowania szparagów, zredukowany płyn potem w całości wykorzystałem do zrobienia sosu – ser lazur + śmietana szczeciniecka (ukwaszona) i dużo pieprzu i gałki muszkatołowej. PYCHOTA!

    beszamel na samym maśle nie może nie wyjść. na zredukowanym płynie natomiast trzeba troszkę odczekać żeby przestygł – inaczej się kluchy zrobią.

  9. kk
    9 maja 2008 at 17:41 Odpowiedz

    Beszamel wychodzi zawsze jak miesza się go trzepaczką do białek :) (tylko nie taką jak sprężynka)

  10. ala
    21 maja 2008 at 17:27 Odpowiedz

    jest to szmaczne

  11. maddalene
    26 czerwca 2008 at 11:10 Odpowiedz

    tego się nie da zjeść – chodzi mi o szparagi…

  12. plep
    11 lutego 2009 at 21:12 Odpowiedz

    pierwszy komentarz daje zlota rade a wszystkim sie beszamel pierniczy,
    trzepaczka, moi drodzy, trzepaczka sie beszamel robi

  13. Ola
    3 maja 2009 at 14:32 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam. Pycha! polecam wszystkim!:) a beszamel wyszedl znakomity:)

  14. john
    16 maja 2009 at 15:23 Odpowiedz

    niebo w gebie najlepsze jakie jadlem

  15. janek
    16 maja 2009 at 15:24 Odpowiedz

    sa super

  16. Ups
    18 maja 2009 at 23:39 Odpowiedz

    Mdłe…niby doprawione ale jakieś takie ogólnie mdłe.Bardziej jako dodatek do dania głównego niż danie samo w sobie.

  17. lilavanila
    19 maja 2009 at 16:09 Odpowiedz

    kurcze dobre. robilam to pierwszy raz i nie przylozylam sie do obierania. ale poza tym to po prostu palce lizac.

  18. anula :D
    3 czerwca 2009 at 15:17 Odpowiedz

    kurcze beszamel wyszedl jak \”glut\” :P jeszczew po dodaniu sera nie bylo czym zalewac tych szparagow ale moze bedzie gitara:D juz siedzi w piekarniczku…a mi slinka leci…dziki wielkieza pomoc ;) pozdro

  19. pimpus
    9 czerwca 2009 at 15:50 Odpowiedz

    A mi swietnie wyszedl beszamel z dodanym tartym serem zoltym i schlodzonym bulionem; wszystko wlasnie sie zapieka w piekarniku. Poczekamy na koncowy efekt.

  20. maja1909
    28 listopada 2009 at 12:00 Odpowiedz

    dodac galki muszkatolowej i gra

  21. alinka60
    6 maja 2010 at 09:33 Odpowiedz

    zawsze tak robie w beszamelu i to chyba jest najlepsze,nie zawsze zapiekam w piekarniku.

  22. miniammmmmmmm
    26 maja 2010 at 15:28 Odpowiedz

    pychota to malo powiedziane! extra!

  23. ojoli
    2 czerwca 2010 at 14:37 Odpowiedz

    ja troche zmodyfikowalam przepis. Na sam spod polozylam rybe (filety), potem dopiero szparagi i sos. Poza tym sos tez wyszedl mi za gesty. Mysle, ze 2dwie lyzki maki na pol szklanki mleka to za duzo.
    Acha! Moje danie jest jeszcze w piekarniku. Dam znac jak wyszlo z ryba.

  24. ojoli
    2 czerwca 2010 at 15:28 Odpowiedz

    Z ryba wyszlo super:) Do tego mlode ziemniaczki i cala rodzina sie zajadala:)
    A do sosu dalam wiecej mleka.

  25. maja2902
    15 czerwca 2010 at 15:27 Odpowiedz

    ja chciałam zeby sosu wyszlo wiecej- dalam 3 lyzki mazki, 3 lyzki masla (czosnkowego :-)), i mleka chyba z 1,5 szklanki i i tak byl glut jak klej do tapet. no ale przykrylam tym \”czyms\” szparagi, wlozylam do pieca i czekam na efekt koncowy. napisze za 30 minut :-0

  26. johnyKMSA
    20 czerwca 2010 at 14:18 Odpowiedz

    do sosu beszamelowego biały pieprz i gałka muszkatołowa obowiązkowo :) a mleka tak żeby konsystencja dobra – nie trzeba się kurczowo podanych proporcji trzymać

  27. rudii
    10 maja 2011 at 19:13 Odpowiedz

    mleka to trzeba dolewac wedle uznania i patrzec jaka jest konsystencja czasmi trzeba troszku myslec :0) a ja zaraz wstawiam do pieca ale moje szparagi przekładane cukinia :0)

  28. Wow
    23 maja 2011 at 21:07 Odpowiedz

    Jest super a ja już dałam kilku osobom link do tej strony , bo było pyszneeeee… :)

  29. Joanna
    25 maja 2011 at 18:34 Odpowiedz

    Pyszne… Leciutko zapieczone, mniam…Też polecam z serem z niebieską pleśnią :)

  30. Julek
    31 maja 2011 at 16:55 Odpowiedz

    Szparagi już jadłem ale z bułką tarta . Teraz mam przygotowane do upieczenia ale czekam na Żonę aby zjadła ze mną gorące ale już wiem ,ze będzie dobre ,tym bardziej ,ze sos beszamelowy już kilkanaście razy robiłem .

    P.s. znam kilku Włochów i Oni nie umieją zrobić sosu beszamelowego .Dają ze słoiczka :)

  31. Dorota
    8 maja 2012 at 09:16 Odpowiedz

    jaki przykładowo może być ser do tego?

  32. tapaz
    28 maja 2012 at 21:16 Odpowiedz

    sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szklanka mleka

  33. radek
    20 czerwca 2012 at 16:11 Odpowiedz

    dobre tez zrobiłem ,ale przerobiłem troche przepis;D dalem wiecej sera i pokroiłem szparagi

  34. Shina
    24 sierpnia 2012 at 20:27 Odpowiedz

    Z kalafirem brokułami i fasolka szparagowa tez pyyyyyyszne:)

  35. oleńka
    14 maja 2013 at 15:28 Odpowiedz

    ja obrałam szparagi i biorę się do zapiekania ,liczę na pochwałę ze strony męża

Zostaw komentarz.

*