Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Szparagi zimą? O skorzonera!

Czy słyszeliście kiedyś o warzywie znanym jako skorzonera? A może nazwa wężymord jest Wam bliższa? Tak nazywa się pewne zimowe warzywo, które – podobnie jak pasternak – zaczyna wracać do łask. Może i nazwy są nieco dziwnie brzmiące, ale poniżej znajdziecie informacje, która zachęcą do wykorzystania w kuchni tego niezwykłego korzenia.

 

Black salsify

 

 

Wężymord? A co to za cudo?

Wężymord czarny korzeń, czarne korzonki lub inaczej skorzonera to gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych, który pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan). Jest to roślina dwuletnia, mająca długie i wąskie liście kwitnąca na żółto. Jadalny jest korzeń z ciemnobrunatną lub czarną skórką i białym miąższu, który może osiągać długość do 30 cm.

Ten właśnie korzeń przypomina szparagi, choć jest bardziej wyrazisty w smaku. Poza tym jest bardzo sycący i – w przeciwieństwie do letniego odpowiednika – nie posiada włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Rośnie w klimacie umiarkowanym, a posadzony wiosną dojrzewa w październiku i listopadzie. Nazwa wężymord pochodzi z czasów, gdy w medycynie ludowej używano tego warzywa jako leku na jad żmij.

O skorzonera!

Skorzonera pochodzi z tej samej rodziny warzyw co cykoria i karczoch. Jeszcze w połowie XX wieku często gościła na polskich stołach, w książkach kucharskich w tego okresu można znaleźć przepisy na potrawy z nią, niestety w ostatnich dekadach została zapomniana. Ostatnio jednak wraca do łask i można ją coraz częściej spotkać w dobrych warzywniakach.
Warzywo to jest bardzo proste w przyrządzaniu – można ją traktować tak jak szparagi czyli zapiekać, gotować, zgrillować, podsmażyć na masełku z bułką itd. Można ją także dodawać do zup. Świetnie sprawdzi się w krupniku, jarzynowej czy jako dodatek do włoskiej minestrone.

Uwaga na czarne ręce

Korzeń skorzonery ma niestety jedną wadę – jest niezwykle brudzący. Warto więc obierać go w rękawicach, a najlepiej ugotować ze skórką i potem dopiero obrać. Zostawione przez mleczny sok plamy są niezwykle trudne do usunięcia.