Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Rabarbarowe muffiny

Rabarbarowe muffiny

Domowe lody kokosowe

Domowe lody kokosowe

Sok ze świeżyć buraków i truskawek

Sok ze świeżyć buraków i truskawek

Zupa ze świeżego szpinaku i zapiekanych ziemniaków

Zupa ze świeżego szpinaku i zapiekanych ziemniaków

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka

Babeczki z batonikami BOUNTY

Babeczki z batonikami BOUNTY

Mocno mięsny burger z bekonem

Mocno mięsny burger z bekonem

Burger z serem Brie i gruszką

Burger z serem Brie i gruszką

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Szpinak zapiekany z fetą

Znakomita zapiekanka ze świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo

przepis z kuchni: greckiej

liczba porcji: 6

składniki:
1 kg świeżego szpinaku
1 cebula
3 jaja
200 g sera feta
225 g ciasta filo
100 g masła
2 łyżkiposiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
só, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

W rondlu rogrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatałową. Dusić bez przykycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami z dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut.   

uwagi:
Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego 

loading...