Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Truskawkowy milkshake

Truskawkowy milkshake

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Grzane piwo z mandarynkami i miodem

Grzane piwo z mandarynkami i miodem

Domowe brownie z orzechami

Domowe brownie z orzechami

Kruche ciasteczka kakaowe

Kruche ciasteczka kakaowe

Smażony ryż na ostro z brokułami

Smażony ryż na ostro z brokułami

Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym

Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym

Zupa krem z suszonych pomidorków z serkiem śmietankowym

Zupa krem z suszonych pomidorków z serkiem śmietankowym

Dyniowe pączki z dziurką

Dyniowe pączki z dziurką

Pasztet z łososia

Pasztet z łososia

Aromatyczne ziołowe grzanki domowej roboty

Aromatyczne ziołowe grzanki domowej roboty

Prosty przepis na pszenne bułeczki

Prosty przepis na pszenne bułeczki

Sos ziołowo-czosnkowy

Sos ziołowo-czosnkowy

Bitki wołowe w pomarańczach

Bitki wołowe w pomarańczach

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Orzeźwiająca lemoniada

Orzeźwiająca lemoniada

Szpinak zapiekany z fetą

Znakomita zapiekanka ze świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo

przepis z kuchni: greckiej

liczba porcji: 6

składniki:
1 kg świeżego szpinaku
1 cebula
3 jaja
200 g sera feta
225 g ciasta filo
100 g masła
2 łyżkiposiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
só, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

W rondlu rogrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatałową. Dusić bez przykycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami z dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut.   

uwagi:
Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego 

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. boni
    17 września 2007 at 11:50 Odpowiedz

    Zrobilam i naprawde polecam.. Zamiast ciasta filo uzylam ciasta francuskiego ale w smaku jest super!

  2. grace
    13 stycznia 2008 at 12:17 Odpowiedz

    czy mozna zamiast szpinaku swiezego dodac mrozony

  3. Niekumaty
    29 września 2008 at 17:15 Odpowiedz

    Nie polecam szpinaku mrożonego, w moim przypadku ciasto było od spodu prawie surowe, właśnie przez ciężki, zbity szpinak.

  4. Beti
    9 września 2011 at 19:03 Odpowiedz

    Szpinak mrożony też może być, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić i poddusić z przyprawami aż woda wyparuje.

Zostaw komentarz.

*