Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Tarta cebulowa

Klasyka wśród tart - duszona w winie cebula zapiekana na spodzie z kruchego ciasta. Zaskakujące proste i wykwintne danie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 45 minut+ 25 minut pieczenia + 30 minut chłodzenia ciasta

liczba porcji: 6

składniki:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
750 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
pól szklanki białego wina
3/4 szklanki tartego żółtego sera
5 - 6 czarnych oliwek

przyrządzanie:

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut. Do cebili dodać ser, dokładnie wymieszać. Nadzenie wyłożyć na ciasto, ozdobić oliwkami. Piec kolejne 15 minut.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. Kociak
    27 lipca 2008 at 14:56 Odpowiedz

    Może być nawet nawet.

  2. mycha
    11 października 2008 at 15:52 Odpowiedz

    jestem w szoku, że ciasto na tartę robisz z żółtkiem!
    nadzienie super, ale tartę zrobię po swojemu – tradycyjnym, sprawdzonym sposobem :)

  3. wilky
    4 lipca 2009 at 16:06 Odpowiedz

    moja ulubione tarta. pieklam ja juz wielokrotnie. najepsza wychodzi mi z czerwonej cebuli… PYCHA!

  4. anikasz
    29 sierpnia 2013 at 19:29 Odpowiedz

    mycha a jak jest Twoj sprawdzony przpies ??

Zostaw komentarz.

*