Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

CIELĘCINA Z PIECZARKAMI

CIELĘCINA Z PIECZARKAMI

MORAWSKA ZUPA FASOLOWA

MORAWSKA ZUPA FASOLOWA

Pałki z kurczaka w pikantnej panierce

Pałki z kurczaka w pikantnej panierce

Indyk nadziewany szpinakiem

Indyk nadziewany szpinakiem

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Smażone tofu z curry

Smażone tofu z curry

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

Sałatka z pieczonym halloumi

Sałatka z pieczonym halloumi

TORCIK Z KIWI

TORCIK Z KIWI

ZUPA KURKOWA

ZUPA KURKOWA

DIP z buraków

DIP z buraków

Koktajl jagodowy z bananem

Koktajl jagodowy z bananem

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

Tarta cebulowa

Klasyka wśród tart - duszona w winie cebula zapiekana na spodzie z kruchego ciasta. Zaskakujące proste i wykwintne danie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 45 minut+ 25 minut pieczenia + 30 minut chłodzenia ciasta

liczba porcji: 6

składniki:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
750 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
pól szklanki białego wina
3/4 szklanki tartego żółtego sera
5 - 6 czarnych oliwek

przyrządzanie:

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut. Do cebili dodać ser, dokładnie wymieszać. Nadzenie wyłożyć na ciasto, ozdobić oliwkami. Piec kolejne 15 minut.

loading...

4 Komentarzy

  1. Kociak
    27 lipca 2008 at 14:56 Odpowiedz

    Może być nawet nawet.

  2. mycha
    11 października 2008 at 15:52 Odpowiedz

    jestem w szoku, że ciasto na tartę robisz z żółtkiem!
    nadzienie super, ale tartę zrobię po swojemu – tradycyjnym, sprawdzonym sposobem 🙂

  3. wilky
    4 lipca 2009 at 16:06 Odpowiedz

    moja ulubione tarta. pieklam ja juz wielokrotnie. najepsza wychodzi mi z czerwonej cebuli… PYCHA!

  4. anikasz
    29 sierpnia 2013 at 19:29 Odpowiedz

    mycha a jak jest Twoj sprawdzony przpies ??

Zostaw komentarz.

*