Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Tarta cebulowa

Klasyka wśród tart - duszona w winie cebula zapiekana na spodzie z kruchego ciasta. Zaskakujące proste i wykwintne danie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 45 minut+ 25 minut pieczenia + 30 minut chłodzenia ciasta

liczba porcji: 6

składniki:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
750 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
pól szklanki białego wina
3/4 szklanki tartego żółtego sera
5 - 6 czarnych oliwek

przyrządzanie:

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut. Do cebili dodać ser, dokładnie wymieszać. Nadzenie wyłożyć na ciasto, ozdobić oliwkami. Piec kolejne 15 minut.

loading...