Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

Owsiane ciasteczka z kandyzowanym imbirem

Owsiane ciasteczka z kandyzowanym imbirem

FIT sałatka z rukolą i orzechami

FIT sałatka z rukolą i orzechami

Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką

Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką

Sprawdź czy wygrałaś premierowe książki Jamiego Olivera!

Sprawdź czy wygrałaś premierowe książki Jamiego Olivera!

Dietetyczny kotlet z czerwonej fasoli

Dietetyczny kotlet z czerwonej fasoli

Włoskie panini ze szpinakiem i camembertem

Włoskie panini ze szpinakiem i camembertem

Ciasto czekoladowe z rumem

Ciasto czekoladowe z rumem

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Tort Sachera

Tort Sachera

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Łosoś w sosie cytrynowym

Łosoś w sosie cytrynowym

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Tarta cebulowa

Klasyka wśród tart - duszona w winie cebula zapiekana na spodzie z kruchego ciasta. Zaskakujące proste i wykwintne danie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 45 minut+ 25 minut pieczenia + 30 minut chłodzenia ciasta

liczba porcji: 6

składniki:

250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
750 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
pól szklanki białego wina
3/4 szklanki tartego żółtego sera
5 - 6 czarnych oliwek

przyrządzanie:

Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn.
Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Nakłuć widelcem. Pieć pod przkryciem papieru do pieczenia ok. 10 minut. Do cebili dodać ser, dokładnie wymieszać. Nadzenie wyłożyć na ciasto, ozdobić oliwkami. Piec kolejne 15 minut.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. Kociak
    27 lipca 2008 at 14:56 Odpowiedz

    Może być nawet nawet.

  2. mycha
    11 października 2008 at 15:52 Odpowiedz

    jestem w szoku, że ciasto na tartę robisz z żółtkiem!
    nadzienie super, ale tartę zrobię po swojemu – tradycyjnym, sprawdzonym sposobem :)

  3. wilky
    4 lipca 2009 at 16:06 Odpowiedz

    moja ulubione tarta. pieklam ja juz wielokrotnie. najepsza wychodzi mi z czerwonej cebuli… PYCHA!

  4. anikasz
    29 sierpnia 2013 at 19:29 Odpowiedz

    mycha a jak jest Twoj sprawdzony przpies ??

Zostaw komentarz.

*