Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

OCET BALSAMICZNY o smaku truskawkowym

OCET BALSAMICZNY o smaku truskawkowym

Koktajl z kiwi, mięty, mleka ryżowego i nasion chia

Koktajl z kiwi, mięty, mleka ryżowego i nasion chia

Krewetki z rozmarynem w sosie cebulowym

Krewetki z rozmarynem w sosie cebulowym

Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, marchewką i kukurydzą

Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, marchewką i kukurydzą

Sprawdzony przepis na DOMOWE KOPYTKA!

Sprawdzony przepis na DOMOWE KOPYTKA!

Białe szparagi z jajkiem

Białe szparagi z jajkiem

ZDROWE ŚNIADANIE w 5 minut!

ZDROWE ŚNIADANIE w 5 minut!

Dietetyczny sok z marchwi i selera naciowego

Dietetyczny sok z marchwi i selera naciowego

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

KAWA PIERNIKOWA

KAWA PIERNIKOWA

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Wspaniały, efektowny deser, który można przygotować, także w zimę - cytryny dostępne są przecież przez cały rok. Wspaniale smakuje serwowany z odrobiną bitej śmietany.

czas: 70 min

składniki:
na formę o średnicy ok. 30 cm Ciasto: 400 g  mąki 115 g masła 2 łyżki stolowe cukru pudru 1 zółtko aromat waniliowy   Nadzienie: 6 jaj 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 115 g masła starta skórka i sok z 4 cytryn cukier puder do posypania

przyrządzanie:

Zagnieść ciasto, dodając około 1 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wylepić nim blachę o średnicy ok 30 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Nakryć folią lub papierem pergaminowym i wypełnić suchymi ziarnami fasoli lub ryżu (to sprawia, iż ciasto ładnie wygląda). Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

W tym czasie przygotować nadzienie. Do rondla włożyć jaja, masło, wsypać cukier i mieszać – podgrzewając na małym ogniu – aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać skórkę i sok z cytryn (uwaga na pestki!), dalej gotować, cały czas mieszając do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć. Wylać masę na ciasto. Piec około 20 minut aż nadzienie się zetnie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.

uwagi:
Ciasto musi być rozwałkowane niezwykle cienko, aby porcje tarty ładnie wyglądały. Tartę należy przechowywać w lodówce.

loading...