Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Wspaniały, efektowny deser, który można przygotować, także w zimę - cytryny dostępne są przecież przez cały rok. Wspaniale smakuje serwowany z odrobiną bitej śmietany.

czas: 70 min

składniki:
na formę o średnicy ok. 30 cm Ciasto: 400 g  mąki 115 g masła 2 łyżki stolowe cukru pudru 1 zółtko aromat waniliowy   Nadzienie: 6 jaj 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 115 g masła starta skórka i sok z 4 cytryn cukier puder do posypania

przyrządzanie:

Zagnieść ciasto, dodając około 1 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wylepić nim blachę o średnicy ok 30 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Nakryć folią lub papierem pergaminowym i wypełnić suchymi ziarnami fasoli lub ryżu (to sprawia, iż ciasto ładnie wygląda). Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

W tym czasie przygotować nadzienie. Do rondla włożyć jaja, masło, wsypać cukier i mieszać – podgrzewając na małym ogniu – aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać skórkę i sok z cytryn (uwaga na pestki!), dalej gotować, cały czas mieszając do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć. Wylać masę na ciasto. Piec około 20 minut aż nadzienie się zetnie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.

uwagi:
Ciasto musi być rozwałkowane niezwykle cienko, aby porcje tarty ładnie wyglądały. Tartę należy przechowywać w lodówce.

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. tunia
    4 sierpnia 2006 at 08:55 Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis . Nadzienie super natomiast ciasto wg. proporcji w przepisie wg. mnie jest za twarde ?????????

  2. socjo
    4 sierpnia 2006 at 22:34 Odpowiedz

    a o co chodzi z tą maką?? ile to szklanek bo dla mnie miara szklankowa jest dużo wygodniejsza.

  3. yeti
    6 sierpnia 2006 at 11:51 Odpowiedz

    to 0,4 opakowania kilogramowego……. czy w sklepie też kupujesz mąkę na szklanki

  4. kuchcik
    18 listopada 2006 at 19:35 Odpowiedz

    a fasola ma być ugotowana czy surowa (ryżu nie lubię)

  5. byta
    18 listopada 2006 at 19:38 Odpowiedz

    pisze, że ma być sucha

  6. Noelka
    23 listopada 2006 at 13:33 Odpowiedz

    mój narzeczony jest Francuzem, więc jemy to ciasto cały czas. Jednak ja robię je trochę inaczej:

    Masa: 3 jajka, 3 duże cytryny, 110-150 gram cukru (jak komu smakuje), łyżeczka masła. Technika przygotowania – taka sama jak w przepisie powyżej.

    Na wierzchu powinna być beza – tj.3 białka ubite na sztywno z 110g cukru pudru (najpierw ubijamy białka, a następnie dodajemu stopniowo cukier, cały czas ubijając). Kiedy masa cytrynowa na cieście już się zetnie, obniżamy temp w piekarniku do 100 stopni, na ciasto nakładamy masę bezową (najładniej wygląda, gdy jest jej dużo i ma tak 5 cm \”wysokości\” na cieście) i znowu do piekarnika – na 30-40 min (jważne, by beza nie przybrązowiła się za bardzo, ale była chrupiąca na wierzchu). I gotowe, voila!

  7. monalissa
    29 maja 2007 at 15:38 Odpowiedz

    szklanka mąki ma 170 g

  8. michu
    28 września 2007 at 23:40 Odpowiedz

    do kuchcik: fasole surowa lub ryz połozony na folii / papierze jest po to aby ciasto podczas podpiekania go przez 15 minut nie urosło;)

  9. Ludzie
    11 października 2007 at 02:24 Odpowiedz

    fasola albo ryz jest po to, aby ciasto sie nie podnosilo. Po podpieczeniu ciasta fasole czy ryz sie zsypuje. To nie jest dodatek do tarty. Taka fasole lub ryz mozna stosowac wielokrotnie. Chodzi o ciezar, ktory nie dopusci do wybrzuszania sie ciasta. Kuchcik – niestety nie rozumiesz niczego, lepiej sie nie bierz za kulinaria.

  10. iwonka
    14 lutego 2008 at 09:41 Odpowiedz

    jadłam to ciasto w niejednej restauracji za granicą, jest wspaniałe szkoda tylko że tak mało popularne w polsce…PS. dobrze jest posypać odrobiną cukru pudru na wierzchu i poraz pierwszy czytam że piecze się aż do ścięcia masy…lejąca jest the best

  11. gosc
    28 lutego 2008 at 20:30 Odpowiedz

    do ludzie
    nikt w tym przepisie nie powiedzial ze fasola/ryz jest skladnikiem tarty a wiec lepiej najpierw dobrze przeczytac przepis a potem komentowac

  12. mania
    14 marca 2008 at 14:27 Odpowiedz

    sprobujcie na wierzch dodac galaretke cytrynowa… wtedy tarta jedzona jest przez wszystkich z predkoscia swiatla! :) a do tego niebanalnie wyglada i daje mily akcent do suchego spodu

  13. viola
    4 lipca 2008 at 11:45 Odpowiedz

    Podobało mi się z ta fasolą,chcieli dodać do ciasta hahahahah.

  14. juliar
    14 listopada 2008 at 15:51 Odpowiedz

    witam, znam bardzo dobry prosty przepis na pyszne, maslane, kruche ciasto.
    200 g maki, 200 g masla, 200 g zmielonego twarogu lub serka bialego(typu philadelfia), szczypta soli,pol lyzeczki proszku do pieczenia i w zaleznosci czy na slodko czy na ostro np tarta- dwie lyzeczki curku + waniliowy lub przyprawy. Wyrobic ciasto, przechowac godzine w lodowce, rozwalkowac, nakluc widelcem i piec w formie przez 15 min w 200 st C. Swietne sa jablka pieczone w tym ciescie lub tarta z gruszkami i platkami migdalow.
    Pozdrawiam :-)

  15. x
    6 stycznia 2009 at 17:58 Odpowiedz

    rzeczywiscie ciasto twarde, malo plastyczne wiec trudno je rozwalkowac i trudno wylepic nim ladnie forme…
    ale poza tym ciasto super!!

  16. _karolcia_
    30 stycznia 2009 at 13:16 Odpowiedz

    Skórkę z cytryny obieram skrobaczką do warzyw i siekam, jak dla mnie szybciej niż zetrzeć. Ciasto pycha, chociaż lubię kwaśne i chyba dodam z pół cytryny więcej następnym razem. A ciast anieudało mi się rozwałkowac i wylepiłam nim prodiż po kawałku, wyszło ok:)

  17. madzia
    29 marca 2009 at 13:54 Odpowiedz

    do ciasta można dodać łyżkę kwasnej gęstej smietany. Zwiaze je i łatwiej rozwałkować, a jest tak samo pyszne ;D

  18. Kasia
    12 lipca 2009 at 12:44 Odpowiedz

    Bardzo dobre ciasto, tylko zdecydowanie za mało masła do wyrobienia ciasta. Kostka masła i wychodzi. Dobry pomysł też z galaretką na wierzchu :)

  19. lolo
    26 listopada 2009 at 19:45 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis

  20. yeti
    26 listopada 2009 at 19:58 Odpowiedz

    Podobało mi się z ta fasolą,chcieli dodać do ciasta hahahahah.

    mania sprobujcie na wierzch dodac galaretke cytrynowa… wtedy tarta jedzona jest przez wszystkich z predkoscia swiatla! :) a do tego niebanalnie wyglada i daje mily akcent do suchego spodu

    gosc do ludzie nikt w tym przepisie nie powiedzial ze fasola/ryz jest skladnikiem tarty a wiec lepiej najpierw dobrze przeczytac przepis a potem komentowac

    iwonka jadłam to ciasto w niejednej restauracji za granicą, jest wspaniałe szkoda tylko że tak mało popularne w polsce…PS. dobrze jest posypać odrobiną cukru pudru na wierzchu i poraz pierwszy czytam że piecze się aż do ścięcia masy…lejąca jest the best

    Ludzie fasola albo ryz jest po to, aby ciasto sie nie podnosilo. Po podpieczeniu ciasta fasole czy ryz sie zsypuje. To nie jest dodatek do tarty. Taka fasole lub ryz mozna stosowac wielokrotnie. Chodzi o ciezar, ktory nie dopusci do wybrzuszania sie ciasta. Kuchcik – niestety nie rozumiesz niczego, lepiej sie nie bierz za kulinaria.

    michu do kuchcik: fasole surowa lub ryz połozony na folii / papierze jest po to aby ciasto podczas podpiekania go przez 15 minut nie urosło;)

    monalissa szklanka mąki ma 170 g

    Noelka mój narzeczony jest Francuzem, więc jemy to ciasto cały czas. Jednak ja robię je trochę inaczej: Masa: 3 jajka, 3 duże cytryny, 110-150 gram cukru (jak komu smakuje), łyżeczka masła. Technika przygotowania – taka sama jak w przepisie powyżej. Na wierzchu powinna być beza – tj.3 białka ubite na sztywno z 110g cukru pudru (najpierw ubijamy białka, a następnie dodajemu stopniowo cukier, cały czas ubijając). Kiedy masa cytrynowa na cieście już się zetnie, obniżamy temp w piekarniku do 100 stopni, na ciasto nakładamy masę bezową (najładniej wygląda, gdy jest jej dużo i ma tak 5 cm \”wysokości\” na cieście) i znowu do piekarnika – na 30-40 min (jważne, by beza nie przybrązowiła się za bardzo, ale była chrupiąca na wierzchu). I gotowe, voila!

    byta pisze, że ma być sucha

    kuchcik a fasola ma być ugotowana czy surowa (ryżu nie lubię)

    yeti to 0,4 opakowania kilogramowego……. czy w sklepie też kupujesz mąkę na szklanki

  21. kokos
    2 lutego 2010 at 09:09 Odpowiedz

    lubie placki

  22. M
    25 lipca 2010 at 06:45 Odpowiedz

    ciasto udało się super – nie zauważyłam aby było zbyt mało masła; co do nadzienia…zdania były podzielone u mnie w rodzinie – niestety dla kilku osób ciasto było zbyt kwasowe :(

  23. muki
    9 marca 2011 at 20:14 Odpowiedz

    tarta ogolnie pyszna,tylko chyba za duzo masla dodalam do kremu,bo po upieczeniu jakby wyplynelo;-p co myslicie??

  24. kasi
    30 marca 2011 at 23:57 Odpowiedz

    tarta upiczona :))) a w sumie to nawet dwie mi wyszly :)) i smakuje i smakowala :). POLECAM i smacznego!!!!!

  25. kucharka
    23 stycznia 2012 at 21:32 Odpowiedz

    tarta wyszła okropna, nikt nie chciał zjeść, czuć w niej było tylko cytryny, mega kwas. Robiłam idealnie z przepisem, nie wiem co źle zrobiłam

  26. lilly
    1 kwietnia 2012 at 15:42 Odpowiedz

    czy możecie dokładnie opisać jak zrobić masę : podgrzanie jajek z masłem spowoduje powstanie jajecznicy . To mam być mieszanie czyli ubijanie w misce nad parą ?

  27. Hauteclaire
    8 grudnia 2013 at 09:46 Odpowiedz

    Tarta smaczna, trochę kwaskowa ale to przecież tarta cytrynowa:) Nie dodałam całego soku z cytryn i wsypałam nieco wiecej cukru. Masę trzymałam na bardzo malej mocy palnika, mieszając co chwilę. Proces ten trwał długo, ale czas umilała mi lektura:) tarta już zjedzona:)

Zostaw komentarz.

*