Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tarta pistacjowa

Niesamowita tarta dla wszystkich miłośników pistacji.

składniki:

  • 150 g maki
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g mielonych niesolonych pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g zmielonych niesolonychpistacji
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ½ szklanki posiekanych prażonych niesolonych pistacji

przyrządzanie:

Mąkę mieszam z cukrem pudrem, solą i pistacjami. Dodaję oliwę i posiekane w kosteczkę masło, rozcieram wszystko między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie szybko zagniatam całość w zwarte ciasto.

Zagniecione ciasto owijam w folie spożywczą i wkładam do lodówki na ok 1h.
Po tym czasie wyjmuję ciasto w lodówki, wyklejam nim spód i boki formy do tart o wymiarach 36 x 12 cm.
Piekę w 180 st przez 15 min z obciążeniem i kolejne 10 po zdjęciu obciążenia. Upieczony spód odstawiam do ostygnięcia.
W rondelku umieszczam połamaną w kosteczkę białą czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewam całość na małym płomieniu, stale mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaję posiekane pistacje i sok z cytryny, mieszam całość dokładnie, odstawiam do częściowego ostygnięcia.
Lekko przestudzone nadzienie przekładam na ostudzony spód. Posypuję wierzch tarty posiekanymi pistacjami.
Gotową tartę wstawiam do lodówki na min 3 h.
 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem