Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Tani obiad – ryż na ostro z kwaśnym sosem

Tani obiad – ryż na ostro z kwaśnym sosem

Sos cebulowy z białym winem

Sos cebulowy z białym winem

Smażone kuleczki ziemniaczane

Smażone kuleczki ziemniaczane

Kremowa zupa z pomidorów i pomarańczy

Kremowa zupa z pomidorów i pomarańczy

10 objawów niedoboru witaminy D3

10 objawów niedoboru witaminy D3

Cała prawda o czosnku – 12 FAKTÓW

Cała prawda o czosnku – 12 FAKTÓW

20 pomysłów na ŚNIADANIE inne niż zwykle

20 pomysłów na ŚNIADANIE inne niż zwykle

Mleczny koktajl z marchewką

Mleczny koktajl z marchewką

Domowy sos pomidorowy 🍅

Domowy sos pomidorowy 🍅

WEGE kotlety z cukinii

WEGE kotlety z cukinii

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Najbanalniejszy drink z Coca-Colą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Placki ziemniaczane z kurkumą

Szaszłyki z rybą i warzywami

Szaszłyki z rybą i warzywami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

Koktajl dla odważnych – z jogurtem, czosnkiem i ziołami

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

+10 pomysłów na posiłek z wykorzystaniem MARCHEWKI

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Oto DESERY, które pokochają dzieci!

Tarta z czekoladą i bananami

Prosta w przygotowaniu tarta dla wielbicieli połączenia czekolady i bananów.

składniki:

  • 220 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
KREM:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietanki kremówki 30%
ORAZ:
  • 4 banany

przyrządzanie:

  • Przygotować formę na tartę o średnicy 27 – 28 cm (np. z wyjmowanym dnem). Spód: Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temp. pokojowej. Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Krem:do garnka wlać 4 łyżki wody i włożyć połamaną na kosteczki czekoladę. Cały czas mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na małym ogniu aż czekolada będzie już w połowie roztopiona. Wlać śmietankę i nie przerywając mieszania podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w jednolitą gęstą masę.
  • Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na cieście plasterki bananów, jeden obok drugiego. Zalać masą czekoladową i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Następnie wyjąć i studzić przez ok. 2 godziny.

 

loading...