Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka owocowo-warzywna

Sałatka owocowo-warzywna

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Jak ugotować bataty?

Jak ugotować bataty?

Jak upiec paprykę?

Jak upiec paprykę?

DIP z mango i awokado

DIP z mango i awokado

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Zielony koktajl z mega dawką witamin

Zielony koktajl z mega dawką witamin

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

Sałatka z edamame

Sałatka z edamame

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

Tarta z jabłkami

Nie tylko pięknie wygląda, ale także ma wyśmienity smak

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40 minut + 35 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

1 kg dużych twardych jabłek (8 sztuk)
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki wody
1 baiłko
4 łyżki dżemu morelowego
sok z połówki cytryny
Na ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 g masła

 

przyrządzanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, aromat waniliowy, wymieszać. Dodać posiekane masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce min. 30 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wałkiem również oprószonym mąką rozwałkować na placek większy niż forma do tart. Aby przenieść ciasto do formy, należy je unieść na wałku i rozwinąć w formie. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ryż. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 – 15 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, obrać 4 jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do rondla z grubym dnem i dusić na małym ogniu ,często mieszając, do chwili całkowitego rozpadnięcia. Odparować i odstawić do ostygnięcia. Pozostałe jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasinne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować ubitym białkiem, wyłożyć na nim jabłkowe piure, a na wierzchu plasterki jabłek, tak aby na siebie zachodziły. Wstawić ciasto do piekarnika, piec ok. 35 minut. Jeśli jest zbyt ciemne, przykryć folią aluminiową.
W czasie gdy ciasto się piecze, do rondelka włożyć dżem morelowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili aż powstanie gęsty syrop. Posmarować nim ciasto natychmaist po wyjęciu i osatwić do ostygnięcia.


 


 

loading...