Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Tarta z jabłkami

Nie tylko pięknie wygląda, ale także ma wyśmienity smak

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40 minut + 35 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

1 kg dużych twardych jabłek (8 sztuk)
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki wody
1 baiłko
4 łyżki dżemu morelowego
sok z połówki cytryny
Na ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100 g masła

 

przyrządzanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, aromat waniliowy, wymieszać. Dodać posiekane masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce min. 30 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wałkiem również oprószonym mąką rozwałkować na placek większy niż forma do tart. Aby przenieść ciasto do formy, należy je unieść na wałku i rozwinąć w formie. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suchą fasolę lub ryż. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 – 15 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, obrać 4 jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do rondla z grubym dnem i dusić na małym ogniu ,często mieszając, do chwili całkowitego rozpadnięcia. Odparować i odstawić do ostygnięcia. Pozostałe jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasinne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
Podpieczone ciasto posmarować ubitym białkiem, wyłożyć na nim jabłkowe piure, a na wierzchu plasterki jabłek, tak aby na siebie zachodziły. Wstawić ciasto do piekarnika, piec ok. 35 minut. Jeśli jest zbyt ciemne, przykryć folią aluminiową.
W czasie gdy ciasto się piecze, do rondelka włożyć dżem morelowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili aż powstanie gęsty syrop. Posmarować nim ciasto natychmaist po wyjęciu i osatwić do ostygnięcia.


 


 

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. mopix
    21 stycznia 2011 at 13:34 Odpowiedz

    a co z tymi żółtkami? chyba to tarty -_-

  2. aak2ja
    2 lutego 2011 at 21:56 Odpowiedz

    Musiałem pokombinować z tym przepisem, bo nie było wiadomo co z żółtkami i cukrem. Żółtka dodałem do ciasta razem z margaryną (przy galaktozemii nie używamy masła i mleka). Do ciasta dałem 100g cukru, 50g do smażonych jabłek.
    Tarta wyszła pyszna!

    Dodaję do moich przepisów dla ludzi na diecie bezmlecznej i chorych na galaktozemię. Dziękuję!

  3. Daga
    6 maja 2011 at 18:31 Odpowiedz

    Pychota i bardzo proste natomiast jak dla mnie to trochę za słodkie, spoojnie 50g cukru wystarczyłoby dla oslody … Proszę nie zapomnieć o zoltkach jaj do ciasta, ja unikam pianę z 2 och białek i nawet mogło by jej byc wiecej

  4. kisa
    9 października 2011 at 13:26 Odpowiedz

    jak można tam nasypać ryż!? nie pomyślałam i zrobiłam tak jak było w przepisie – posypać ryżem. musiałam potem robić ciasto od nowa, bo ryż wtopił mi się w ciasto. a może ja po prostu nie wiem jak to robić? wie ktoś, co zrobić, żeby się nie wtapiał? da się w ogóle?

  5. kisa
    9 października 2011 at 13:36 Odpowiedz

    jak można tam nasypać ryż!? nie pomyślałam i zrobiłam tak jak było w przepisie – posypać ryżem. musiałam potem robić ciasto od nowa, bo ryż wtopił mi się w ciasto. a może ja po prostu nie wiem jak to robić? wie ktoś, co zrobić, żeby się nie wtapiał? da się w ogóle?

  6. misio
    11 października 2011 at 09:14 Odpowiedz

    Do Kisy – trzeba zrobić tak jak podano w przepisie, czyli na ciasto wyłożyć papier, a dopiero na to wysypać ryż. Potem przed nałożeniem jabłek papier i ryż usunąć

  7. marcinj1975
    10 marca 2012 at 15:44 Odpowiedz

    proponuję napisać przepis uważniej:
    lista składników do ciasta nie zawiera cukru. Przy wyrabianiu ciasta jednak cukier jest wymieniony.
    Fajnie byłoby również podać na jakiej wielkości formę przewidziany jest ten przepis.

  8. kucharka
    16 lipca 2012 at 14:25 Odpowiedz

    Hahaha z tym ryżem to rzeczywiście wykombinowałaś,Kisa:))) Ryż,fasolę lub soczewicę sypiemy ZAWSZE na przykryte papierem ciasto,nie inaczej. Fachowo nazywamy to \”fałszywym wypiekiem\”.

  9. gosia
    4 sierpnia 2012 at 13:35 Odpowiedz

    super! bardzo fajnie się robi:) tylko zdecydowanie mniej cukru, bo jak dla mnie i jeszcze kilku znajomych wyszło trochę za słodkie:) wystarczy wg mnie 50 g cukru do ciasta i potem jabłka osłodzić:)

  10. Megomenia
    9 sierpnia 2013 at 15:40 Odpowiedz

    Niestety nie mam aromatu waniliowego. Dlatego takie pytanko: Czy zamiast aromatu waniliowego można dodać aromat migdałowy? Poza tym, czy dżem morelowy odgrywa tu wielką rolę i czy da się go zastąpić np. dżemem truskawkowym?
    Z góry dzięki za odpowiedzi!
    Megomenia

  11. hania
    14 sierpnia 2013 at 14:04 Odpowiedz

    tyle zachodu z tą fasolą albo ryżem a co wam przeszkadzają te wybrzuszenia w tym cieście przekrój takiej tarty jest nawet ciekawszy no i ja nie daje tyle cukru-po co tak słodzić?

  12. 50
    16 października 2013 at 11:28 Odpowiedz

    za dużo cukru

  13. a
    30 listopada 2013 at 12:51 Odpowiedz

    Stosowalam sie do przepisu ale ciasto wyszlo okropne! nie da sie go odkleic od blachy a w dodatku wydaje sie byc surowe! Nie polecam!

  14. karmelka
    28 grudnia 2013 at 17:46 Odpowiedz

    Tarta przepyszna .Dodałam trochę mniej cukru niż podano w przepisie i nie sypałam ani ryżu,ani fasoli , a i tak było ok.

  15. gggosia
    1 stycznia 2014 at 18:52 Odpowiedz

    tarta jest pyszna ale cukru trzeba dac duzo mniej. ja daje ok 30-40 gram do ciasta a do jablek tylko cukier waniliowy. glazura z dzemu morelowego/brzskwiniowego wplywa bardzo dobrze na smak i wyglad tarty. z innym dzemem nie probowalam ale truskawkowy jakos mi nie pasuje do tego. ja wierzch tarty posypuje jeszcze platkami migdalowymi leekko podprazonymi na patelni. polecam.

  16. LF
    8 marca 2014 at 18:09 Odpowiedz

    do mistrzyni \”a\” jak nie potrafisz to się nie bierz za pieczenie, i nie pisz głupot bo przepis jest bardzo dobry, za każdym razem tarta wychodzi idealna. polecam wszystkim ! :)

Zostaw komentarz.

*