Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Staropolskie zrazy wieprzowe

Staropolskie zrazy wieprzowe

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Ryż smażony z jajkiem i kurczakiem

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami

Faszerowana papryka z oliwkami

Faszerowana papryka z oliwkami

Domowa prażona cebulka

Domowa prażona cebulka

Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

Szybki makaron z warzywami i szynką

Szybki makaron z warzywami i szynką

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Tarta z kurkami

Aromatyczne leśne grzyby dobrze smakują także jako nadzienie do tarty

czas: 45 minut + 1 godzina chłodzenia

składniki:

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki otrąb
150 g margaryny
1 żółtko
po szczypcie soli i pieprzu
Nadzienie:
400 g kurek
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
200 g tartego żółtego sera
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Mąkę wymieszać z otrębami, dodać posiekane masło, żółtko, sól i pieprz oraz nieco wody. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki.
Kurki dokladnie opłukać, osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Gdy już wyparuje płyn, zmniejszyć ogień, dodać zioła, nieco soli i pieprzu. Dusić do momentu zniknięcia całej wilgoci. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formą do tart. Nakłuć w kilku miejscach. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
Grzyby wymieszać ze śmietaną, rozmąconą jajkiem oraz żółtym serem. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalsze 25 minut.  


 

Podobne artykuły

3 Komentarzy

  1. oliwcia23176
    9 lipca 2009 at 15:53 Odpowiedz

    sorry ale ja wcale nie wiem co to jest tarta i chcę się dowiedzieć piszcie pliss:)mam 11 lat i chcę być kucharką

  2. Marzena
    25 lipca 2009 at 21:03 Odpowiedz

    Tarta to jest właśnie taki placek na słono lub słodko, z kruchego ciasta, czymś nadziany. ZAWSZE się udaje, gdy się go podpiecze. Tylko nie wiem, po co w tym przepisie w cieście otręby… Lepiej dać pół na pół mąkę zwykłą z krupczatką.

  3. kwiatek
    2 listopada 2009 at 17:06 Odpowiedz

    wydaje mi sie ze lepszym sposobem na pieczenie samego ciasta to 10 min w temp 180 stopni ale ukladajac na ciescie forme z papieru wypelnionego maka,co pomorze zachowac pierwotna forme a po tych 10 min zdjac papier,nakluc widelcem ciasto i pozostawic na kolejne kilka minut w piekarniku w temp 150 stopni.

Zostaw komentarz.

*