Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Spaghetti ze sporą ilością bazylii, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Spaghetti ze sporą ilością bazylii, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Truskawkowe orzeźwienie

Truskawkowe orzeźwienie

Jak zrobić BEZTŁUSZCZOWE chipsy?

Jak zrobić BEZTŁUSZCZOWE chipsy?

10 przepisów z wykorzystaniem AWOKADO – smoothie, sałatki, zupy, desery…

10 przepisów z wykorzystaniem AWOKADO – smoothie, sałatki, zupy, desery…

Koktajl z AWOKADO – z dodatkiem kurkumy i limonki

Koktajl z AWOKADO – z dodatkiem kurkumy i limonki

Sałatka z serem pleśniowym, figami i orzechami włoskimi

Sałatka z serem pleśniowym, figami i orzechami włoskimi

Kremowa zupa z pietruszki i gruszki z dodatkiem cynamonu

Kremowa zupa z pietruszki i gruszki z dodatkiem cynamonu

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Tarta z kurkami

Aromatyczne leśne grzyby dobrze smakują także jako nadzienie do tarty

czas: 45 minut + 1 godzina chłodzenia

składniki:

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki otrąb
150 g margaryny
1 żółtko
po szczypcie soli i pieprzu
Nadzienie:
400 g kurek
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
200 g tartego żółtego sera
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Mąkę wymieszać z otrębami, dodać posiekane masło, żółtko, sól i pieprz oraz nieco wody. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki.
Kurki dokladnie opłukać, osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Gdy już wyparuje płyn, zmniejszyć ogień, dodać zioła, nieco soli i pieprzu. Dusić do momentu zniknięcia całej wilgoci. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formą do tart. Nakłuć w kilku miejscach. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
Grzyby wymieszać ze śmietaną, rozmąconą jajkiem oraz żółtym serem. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalsze 25 minut.  


 

loading...