Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Koktajl z bananami i karobem

Koktajl z bananami i karobem

Domowe chipsy czosnkowe

Domowe chipsy czosnkowe

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Zupa serowo- szpinakowa

Zupa serowo- szpinakowa

Kremowa zupa ze szczypiorku

Kremowa zupa ze szczypiorku

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Prosty chleb z amarantusem

Prosty chleb z amarantusem

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zielone smoothie z herbatą matcha

Zielone smoothie z herbatą matcha

Blok kawowy według Siostry Anastazji

Blok kawowy według Siostry Anastazji

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

Tarta z kurkami

Aromatyczne leśne grzyby dobrze smakują także jako nadzienie do tarty

czas: 45 minut + 1 godzina chłodzenia

składniki:

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki otrąb
150 g margaryny
1 żółtko
po szczypcie soli i pieprzu
Nadzienie:
400 g kurek
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
200 g tartego żółtego sera
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Mąkę wymieszać z otrębami, dodać posiekane masło, żółtko, sól i pieprz oraz nieco wody. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki.
Kurki dokladnie opłukać, osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Gdy już wyparuje płyn, zmniejszyć ogień, dodać zioła, nieco soli i pieprzu. Dusić do momentu zniknięcia całej wilgoci. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formą do tart. Nakłuć w kilku miejscach. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
Grzyby wymieszać ze śmietaną, rozmąconą jajkiem oraz żółtym serem. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalsze 25 minut.  


 

loading...