Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Domowe bułeczki cynamonowe

Domowe bułeczki cynamonowe

Brushetta z pomidorami i bazylią

Brushetta z pomidorami i bazylią

Zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Tarta z kurkami

Aromatyczne leśne grzyby dobrze smakują także jako nadzienie do tarty

czas: 45 minut + 1 godzina chłodzenia

składniki:

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki otrąb
150 g margaryny
1 żółtko
po szczypcie soli i pieprzu
Nadzienie:
400 g kurek
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
200 g tartego żółtego sera
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Mąkę wymieszać z otrębami, dodać posiekane masło, żółtko, sól i pieprz oraz nieco wody. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią aluminiową i na godzinę włożyć do lodówki.
Kurki dokladnie opłukać, osuszyć. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Gdy już wyparuje płyn, zmniejszyć ogień, dodać zioła, nieco soli i pieprzu. Dusić do momentu zniknięcia całej wilgoci. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formą do tart. Nakłuć w kilku miejscach. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
Grzyby wymieszać ze śmietaną, rozmąconą jajkiem oraz żółtym serem. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalsze 25 minut.  


 

loading...

3 Komentarzy

  1. oliwcia23176
    9 lipca 2009 at 15:53 Odpowiedz

    sorry ale ja wcale nie wiem co to jest tarta i chcę się dowiedzieć piszcie pliss:)mam 11 lat i chcę być kucharką

  2. Marzena
    25 lipca 2009 at 21:03 Odpowiedz

    Tarta to jest właśnie taki placek na słono lub słodko, z kruchego ciasta, czymś nadziany. ZAWSZE się udaje, gdy się go podpiecze. Tylko nie wiem, po co w tym przepisie w cieście otręby… Lepiej dać pół na pół mąkę zwykłą z krupczatką.

  3. kwiatek
    2 listopada 2009 at 17:06 Odpowiedz

    wydaje mi sie ze lepszym sposobem na pieczenie samego ciasta to 10 min w temp 180 stopni ale ukladajac na ciescie forme z papieru wypelnionego maka,co pomorze zachowac pierwotna forme a po tych 10 min zdjac papier,nakluc widelcem ciasto i pozostawic na kolejne kilka minut w piekarniku w temp 150 stopni.

Zostaw komentarz.

*