Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Tarta ze szpinakiem

Świeże liście szpinaku zapieczone w śmietankowo - serowym sosie, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 1 godzina

liczba porcji: 5

składniki:

Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
150 ml śmietany
2 jaja
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut  piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne artykuły

72 Komentarzy

  1. alaa
    3 października 2005 at 08:58 Odpowiedz

    pyszne

  2. cornolio
    11 listopada 2005 at 19:42 Odpowiedz

    b. smaczne, nietrudne i co też ważne szybko mozna przygotować

  3. nataszka_wroc
    22 listopada 2005 at 14:46 Odpowiedz

    Bardzo dobra.Polecam.

  4. krysia
    23 listopada 2005 at 13:07 Odpowiedz

    w malym miasteczku trudno kupic swiezy szpinak a mrozony sie nadaje?

  5. Palce_lizac
    23 listopada 2005 at 20:19 Odpowiedz

    Mrożony raczejsię nie nadaje, bo jest zbyt rozdrobniony. Tarta jest zaś efektowana, kiedy są w niej kawałki liści.

  6. aga
    11 stycznia 2006 at 13:54 Odpowiedz

    Robiłam wielokrotnię tą tartę i używałam mrożonego szpinaku (ze świeżym za dużo roboty i nie zawsze można go kupić) i wychodzi SUPER. Rok temy znalazłam ten przepis na tej stronie ale w troche innej wersji. Była to wersja właśnie ze szpinakiem mrożonym 1/2 opakowania, a ciasto bez dodatku żółtka. Nie wiem dlaczego przepis został zmieniony bo wychodzi z niego przepyszna tarta.
    Ten jest nieznacznie zmieniony i myślę że ta też wychodzi dobra. Ja dodaję do farszu ziarna słonecznika lub dyni i dodatkowo 10 min przed końcem pieczenia posypuję nimi wierzch tarty. POLECAM

  7. kika
    27 stycznia 2006 at 12:31 Odpowiedz

    bardzo dobra z mrozonym szpinakiem, tyle, ze nalezy rozmrozony szpinak o d s a c z y c np.nacinajac od spodu torebke ze szpinakiem i zostawic ja zawieszona na cala noc

  8. madzia
    12 lutego 2006 at 21:36 Odpowiedz

    zamiast zwykłej śmietany można dać slodką śmietankę(taka sama ilość) i wychodzi tez bardzo pyszne. A żeby szpinak mrożony nie był taki wodnisty można włożyć trochę sera feta:)

  9. jagod
    19 maja 2006 at 17:08 Odpowiedz

    można dodać orzechów włoskivh – pycha

  10. sieska
    25 maja 2006 at 17:16 Odpowiedz

    ohyda jakie bzdury piszecie!! blee!!!

  11. aga
    25 maja 2006 at 17:17 Odpowiedz

    pyszne nieznasz sie bardzo polecam:)

  12. zubeer
    6 czerwca 2006 at 12:01 Odpowiedz

    ja przesadziłem trochę z gałką muszkatołową:), ale faktycznie rewelacyjna

  13. mamamisia
    18 czerwca 2006 at 09:31 Odpowiedz

    czy ciasto do tarty można zagnieść wieczorem, a samą tartę upiec drugiego dnia?

  14. random
    30 czerwca 2006 at 18:06 Odpowiedz

    ja piekłam aż godzine, ale moze dlatego, że mam piekarnik gazowy starego typu

  15. magda
    26 lipca 2006 at 10:43 Odpowiedz

    jeszcze nie probowalam robic takiej tarty ale sprobuje tylko ze wzgledu ze magda m ja robi:)

  16. paulina
    31 lipca 2006 at 00:52 Odpowiedz

    szukalam tego przepisu od dawna rowniez przez magde m, mam nadzieje, ze bedzie smaczne jak zrobie!

  17. Bujaczka
    1 sierpnia 2006 at 23:47 Odpowiedz

    MAgdo M. zainspirowałaś mnie:) mam nadzieję ze bedzie pyszna:P

  18. Magda W.
    12 sierpnia 2006 at 09:24 Odpowiedz

    Ja tartę robię ze względu na Magde M. ponieważ jestem jej wieczną fanką. A tarta powinna wyjść super!

  19. aniolinkabartos
    29 sierpnia 2006 at 17:20 Odpowiedz

    ja mam zamiar zrobić tarte jutro mam nadzieje ze wyjdziie mi smaczna

  20. akcepta
    4 września 2006 at 16:18 Odpowiedz

    właśnie piekę (16:15) a głodna jestem… szok! zapach kusi

  21. Andrew
    16 września 2006 at 15:02 Odpowiedz

    nie oglądam Magdy M. ale za to lubię szpinak i tartę

  22. ktoś
    3 listopada 2006 at 18:45 Odpowiedz

    pycha ciasto

  23. kacper
    3 listopada 2006 at 18:47 Odpowiedz

    musi być pycha,ale nie nawidzę szpinaku

  24. bzuiak
    9 listopada 2006 at 17:50 Odpowiedz

    hmmm…. za malo wody, nie wyrobi sie szybko z taka iloscia maki i 1 lyzka wody, trzeba ok 1/3 szklanki(moze troszke mniej).pozdrawiam

  25. iza
    24 listopada 2006 at 12:39 Odpowiedz

    wg. mnie za malo wody,nie moglam wyrobic ciasta,wiec dodalam wody i wtedy ledwo wyrobilam,pieke 1szy raz wiec sama jestem ciekawa jak bedzie smakowac :))

  26. ds
    18 stycznia 2007 at 13:40 Odpowiedz

    Taką masą szpinakową można nadziewać naleśniki, podgrzewając je (opiekając je np. na patelni) można posypać parmezanem, są pyszne.

  27. iza
    10 lutego 2007 at 17:39 Odpowiedz

    sprobuje dzisiaj-zobaczymy co wyjdzie

  28. kamila
    7 kwietnia 2007 at 09:38 Odpowiedz

    warto dodać fetę

  29. jaga
    22 maja 2007 at 15:24 Odpowiedz

    Właśnie piekę tarte, ale zdecydowanie za mało wody do ciasta !!! :)

  30. JACUSEK
    31 maja 2007 at 19:23 Odpowiedz

    Musze spróbować !!

  31. ola
    10 czerwca 2007 at 12:29 Odpowiedz

    jest pyszna

  32. ivionik
    6 listopada 2007 at 16:41 Odpowiedz

    niestety już 2-gi raz wyszedł mi zakalec. Wszystko poza tym wyszło świetnie. Jak zrobić dobre ciasto??

  33. zoska
    20 listopada 2007 at 17:06 Odpowiedz

    kocham wszystko co slone

  34. blebleble
    27 lutego 2008 at 14:20 Odpowiedz

    a moze zamienic szpinak na ziola i trawe?

  35. arin
    7 lipca 2008 at 03:12 Odpowiedz

    hej iza. jak tam wypiek?

  36. meg
    25 lipca 2008 at 16:49 Odpowiedz

    mi wyszedł zakalec ale szpinak bardzo dobry, jak zrobic dobre ciasto??

  37. giraffe
    29 sierpnia 2008 at 01:56 Odpowiedz

    proponuje nie blanszowac szpinaku tylko wrzucic go do garnka i odparowac.

  38. kuchcik
    16 października 2008 at 15:58 Odpowiedz

    a może to nie zakalec tylko ciasto jest bardzo wilgotne bo sos przesiaka?ja na poczatku tez tak myslalam.

  39. ewa
    20 grudnia 2008 at 16:00 Odpowiedz

    spoko ale lepsza z serem plesniowym

  40. ewa
    22 stycznia 2009 at 20:41 Odpowiedz

    To nie jest zakalec, to ma byc takie ciasto, w tym caly urok

  41. asia
    23 stycznia 2009 at 11:53 Odpowiedz

    proponuje zapiec najpierw lekko ciasto

  42. Misia
    5 lutego 2009 at 14:53 Odpowiedz

    najlepsza jezt na cieście francuskim (podpieczonym), Szpinak posypuję jeszcze pęczkiem posiekanego koperku i cebuli zielonej, do jajek nie daję śmietany tylko rozdrobniony ser feta, wtedy ciasto nie jest takie mokre

  43. cartman
    23 marca 2009 at 10:51 Odpowiedz

    ja dodalem lososia, pycha

  44. myszka
    27 marca 2009 at 11:06 Odpowiedz

    a z czym najlepiej podawac taka tarte…? pilnie prosze o jakis dobry pomysl.:)

  45. ewcia
    22 kwietnia 2009 at 15:03 Odpowiedz

    świetny przepis a co do meg moja droga to nie zakalec tylko sos przesiąka i przez to podobnie ciasto wygląda ale nic sie nie martw tak jest zawsze :)

  46. Rachel
    26 kwietnia 2009 at 17:23 Odpowiedz

    Żeby sos nie przesiąkał ,należy po tych 10 minutach posmarować wierzch żółtkiem i też dać na 3 min do piekarnika a dopiero na to dawać sos.

  47. tereska
    9 czerwca 2009 at 20:14 Odpowiedz

    nie wiem czy aż tak dobry ,znam lepsze

  48. agni
    12 lipca 2009 at 10:31 Odpowiedz

    do szpinaku dodaję jeszcze ser feta,koperek i mleko skondensowane-to stary przepis grecki na spanakotiropite:))

  49. Eweralda
    5 listopada 2009 at 15:54 Odpowiedz

    Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak i w którym momencie wyjąć tę tartę z naczynia ??czy po podpieczeniu a przed nałożeniem dodatków ?mam ją wyjąć ?bo moja się połamała ,ale klapa…

  50. madzia
    22 listopada 2009 at 22:44 Odpowiedz

    Chcesz wyjąc calą czy jak?
    Jak kroisz porcje po kawalku w niewielkie kwadraciki (ja mam kwadratowe naczynie), to nie ma prawa sie polamac, najlepiej od spodu taka \”lopatka\” do nakladania ciasta przytrzymac, oczywiście po upieczeniu ostatecznym. Po co cos wyjmowac wczesniej??? Reszte trzymasz w naczyniu (blasze) w ktorej upieklas. Chyba, że nie rozumiem pytania.

  51. filus
    26 stycznia 2010 at 15:38 Odpowiedz

    a czy z mrożonym szpianakiem też wyjdzie ??

  52. dzoana
    2 września 2010 at 21:12 Odpowiedz

    wszystko wsiaklo w ciasto i zamiast chrupkiej tarty wyszedl mokry podklad

  53. magdalenn
    4 grudnia 2010 at 15:57 Odpowiedz

    najlepiej podawać z sałatą z vinegretem:)

  54. saaaadakoo
    2 lutego 2011 at 11:50 Odpowiedz

    myszka z niczym nie podajesz…po upieczeniu po prostu ją jesz

  55. ekspert
    1 marca 2011 at 01:02 Odpowiedz

    z tarty wychodzi zakalec poniewaz szpinak jest zle przygotowany. Nie naklada sie swiezego, surowego szpinaku bezposrednio na ciasto, gdyz puszcza sok podczas pieczenia i tak robi sie z ciasta mokry, niesmaczny podklad. Szpinak trzeba wczesniej podsmazyc na patelni by puscil sok i odparowac ten sok, trwa to chwilke, trzeba uwazac, by nie przypalic delikatnych lisci, a nastepnie przelozyc na ciasto i zalac masa smietanowo- jajeczna

  56. NIE!
    6 kwietnia 2011 at 19:59 Odpowiedz

    125g masla i lyzka wody i zółtko to otpowiedni przepis na tłusty żółty pył ale nie na ciasto do tarty! Ten beznadziejny przepis zrujnował mi wieczór!!!

  57. marianna
    6 czerwca 2011 at 08:10 Odpowiedz

    Trzeba dać ok. 17o g masła, bo inaczej wychodzi strasznie suche ciasto. Dobrze przyrządzone ciasto WCALE NIE NASIĄKA sokami ze szpinaku, jeśli uprzednio je \”wyciśniemy\”. Wyszła przepysznie już nie ma połowy, wszyscy w domu jedzą.

  58. kuchareczka
    3 sierpnia 2011 at 15:35 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam tartę, wyszła świetnie mimo że mój piekarnik nie piecze tak jak powinien. Dodałam tylko trochę więcej masła i wody do ciasta. A szpinak zmieszałam z sosem.
    A na wierzch pod koniec pieczenia położyłam plasterki pomidorów. Pychaa:)

  59. Bo
    29 sierpnia 2011 at 22:05 Odpowiedz

    Rewelacja!!! Zrobiłam wedle przepisu tylko z (odparowanego) mrożonego szpinaku i do sosu wrzuciłam białko,które zostało po u mieszaniu ciasta. Przecież nic nie może się zmarnować:)))

  60. rzepolx
    3 września 2011 at 17:21 Odpowiedz

    najlepiej dodac 200gr masla na 300 gram maki bo rzeczywiscie
    cos nie tak jest z tym przpisem;P

  61. jolka
    8 grudnia 2011 at 18:10 Odpowiedz

    są tak skrajne opinie na temat tej tarty , że sama nie wiem , czy skorzystam z tego przepisu !

  62. cave
    28 grudnia 2011 at 12:58 Odpowiedz

    jolka, korzystaj – jest genialna

  63. Tery
    2 lutego 2012 at 19:28 Odpowiedz

    skorzystać , skorzystać! Młodym kucharkom radzę się doktoryzować przy kimś doświadczonym. Ja zawsze robię inne proporcje bo akurat mojej mące się różnie chce urabiać. Zawsze jednak wychodzi przearcycudnie!

  64. 25 lutego 2012 at 10:47 Odpowiedz

    Jasne, że korzystać! uważam, że jeżeli coś się tworzy w kuchni to nie obywa się bez własnej ingerencji, więc wiadomo, że dodajemy czegoś tam więcej a czegoś mniej itd. Mnie się wydaje, że negatywne komentarze wynikają z tego, że np. składniki nie były zbyt dobrej jakości lub najprościej ujmując z barku talentu kulinarenego! Nie ma co sie poddawać i jak nie wychodzi to trzeba próbować dalej a nie się obrażać. Nie wspomnę już, że jeżeli zapraszamy gości na obiad czy kolacje to chyba lepiej wykorzystać sprawdzony przepis niż się zbłaźnić. To właśnie moja opinia! Pozdrawiam ;)

  65. Tomiiii
    29 marca 2012 at 13:16 Odpowiedz

    a ja wyczytałem że ciasto zapiekamy 10 minut po czym górę smarujemy rozbełtanym jajkiem i zapiekamy 15 minut i potem dopiero nakładamy szpinak bo w przeciwnym razie będzie zelówa mokra z trawą nie do zjedzenia:)

  66. Bronisław Komorowski
    25 maja 2012 at 18:58 Odpowiedz

    Gdy jadłem tę tartę palce oblizywałem!

    POLECAM

  67. Etna
    16 listopada 2012 at 16:23 Odpowiedz

    tez robię bardzo podobną tartę, tylko na koniec dodaję zawsze plasterki żółtego sera, z reguły jest to gouda, ale ost. spróbowałam z radamerem wędzonym z serenady i o dziwo dodał fajnego, oryginalnego smaczku.

  68. dora
    16 listopada 2012 at 17:02 Odpowiedz

    oki

  69. Anonimowy.pl
    12 kwietnia 2013 at 20:10 Odpowiedz

    Mniam mniam

  70. piotrun
    26 maja 2013 at 10:40 Odpowiedz

    Moim zdaniem jest to to totalna bzdura.Szef kuchni

  71. Justa
    25 sierpnia 2013 at 20:00 Odpowiedz

    Mnie wyszła dziś pyszna. Piekłam w formie silikonowej. Zamiast śmietany dałam jagurt i było trochę za kwaśne ale tak to palce lizać. Nawet z mrożonym szpinakiem. Trzeba go wycisnąć.

  72. puk
    24 września 2013 at 21:43 Odpowiedz

    Gotujmy wiec!!!!!

Zostaw komentarz.

*