Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Tatar z wędzonego łososia

Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.

czas: 10 minut + 1/2 h chłodzenia

liczba porcji: 2

składniki:
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

przyrządzanie:

Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.

Podobne artykuły

33 Komentarzy

  1. kamil
    21 kwietnia 2007 at 19:55 Odpowiedz

    pyszny jest tatar z lososia wedzonego i surowego przyrzadzony jak tatar z poledwicy wolowej

  2. kucharka
    23 sierpnia 2007 at 21:25 Odpowiedz

    trzeba wypróbować ;p;p;d

  3. naonao
    16 marca 2008 at 04:01 Odpowiedz

    najpyszniejszy podają u Rybaków w Sopocie!Podaja go z kleksem czarnego kawioru obłożony posiekanymi marynatkami.

  4. Lef
    2 maja 2008 at 23:13 Odpowiedz

    Moim zdaniem powinno być jeszcze żółtko…

  5. rick
    2 czerwca 2008 at 14:06 Odpowiedz

    proponuje zmienic nazwe na wedztar

  6. Slimak
    23 sierpnia 2008 at 16:46 Odpowiedz

    Jest god zarcie

  7. pusiek
    31 października 2008 at 18:45 Odpowiedz

    polecam tę potrawe jest spox!!!!!!

  8. gabi
    13 stycznia 2009 at 14:42 Odpowiedz

    bardzo smaczne i superowskie

  9. autumn_water
    14 lutego 2009 at 15:05 Odpowiedz

    Pycha!!!
    Na wszystkie okazje!

  10. okison
    18 czerwca 2009 at 20:52 Odpowiedz

    pychota wyśmienity

  11. madzia
    30 października 2009 at 04:20 Odpowiedz

    Przede wszystkim tatar z łososia robi się z surowego a nie wędzonego! Inaczej to nie jest tatar. To tak jakby tatar z polędwicy wołowej robić z mięsa ugotowanego. Jak tatar to tylko z surowej ryby!

  12. maro
    11 listopada 2009 at 10:07 Odpowiedz

    czepiacie się w komentach nazwy… ja znalazłem w lodówce wędzonego łososia sałatkowego bez pomysłu co z tym zrobić i wpisałem w wyszukiwarce właśnie tatar. Mam świadomość, że tatar jest z surowego, ale znalazłem co chciałem. Przepis fajny, za komentem Lefa dodałem żółtko. POLECAM! Kaparów nie miałem :-(

  13. cris
    1 grudnia 2009 at 13:17 Odpowiedz

    Każdy wie co to tatar, a tu jest wyraźnie, że z wędzonego, więc po co te wyjaśnienia. Poza tym łosoś wędzony na zimno jest lepszym (i tańszym) rozwiązaniem niż surowy, a dobrym tego przykładem jest sushi – z założenia z surowej ryby, a w praktyce wiadomo – łosoś wędzony n/z rządzi!

  14. GREG
    11 grudnia 2009 at 11:35 Odpowiedz

    Rewelacyjny smak. Polecam

  15. cyga
    3 stycznia 2010 at 14:22 Odpowiedz

    madzia prawdziwy tatar jest z koniny, nie wymądrzaj się

  16. mistrz
    22 lutego 2010 at 21:49 Odpowiedz

    madzia ma tutaj rację i zna sie najlepiej. Mistrz.

  17. dona
    8 maja 2010 at 20:19 Odpowiedz

    naprawde jest super

  18. Katarinka
    1 sierpnia 2010 at 12:29 Odpowiedz

    UWIELBIAM :) .. na toście

  19. ja
    17 października 2010 at 18:43 Odpowiedz

    męczyłem się z tym 3 dni.

  20. ania
    19 października 2010 at 19:29 Odpowiedz

    po prostu wysmienity!!!!!

  21. matmagic
    29 października 2010 at 16:13 Odpowiedz

    kucharze….. Oczywiście, że tatar może być z łososoa wędzonego tylko, że jego nieodzownym składnikiem są kapary, a łososia się nie drobni tylko sieka, razem z kaparami…. plus oliwa i sok z cytryny. Dla mnie osobiście dodawanie korniszonów to czysty mezalians, z cebulą podobnie, acz kolwiek czasami można przymknąć oko… ;-)))

    pozdrawiam
    Mat

  22. Tad
    8 grudnia 2010 at 20:24 Odpowiedz

    Temat jest, więc improwizujmy zabawa świetna.Dodałem ostrej świeżej papryki i wegety. Ostro\”Tatar z szablą\”

  23. iwa
    14 grudnia 2010 at 19:43 Odpowiedz

    IWA-z żółtkiem i odrobią sosu rybnego (chińskiego)- rewelacja.

  24. eLKa
    16 grudnia 2011 at 19:22 Odpowiedz

    Cyga ma rację.Prawdziwy tatar jest z koniny i do tego nie mielony tylko r0zdrabniany przez bicie np.tasakiem.

  25. Mima
    6 stycznia 2012 at 10:11 Odpowiedz

    Pychotka

  26. tatar
    16 lutego 2012 at 18:55 Odpowiedz

    prawdziwy tatar wykonany z mięsa czystego udzca końskiego zawiniętego w płutno i włożonego pod siodło . W wyniku jazdy na koniu z mięso rozdrabniało sie oraz nabierało specyficznego smaku i zapachu. Po dodaniu przypraw rosnacych na stepie można było jesć. Takie rozdrobnione mieso nazywane jest tatar choć nie ma nic wspólnego z prawdziwym tatarem.

  27. zYxbtIBMWVin
    11 marca 2012 at 03:31 Odpowiedz

    flisz pisze:Nie dziwię się, Ĺźe w religijnym społeczeństwie mamy do ezinicnya z alergią na memetykę to takĹźe ujemna strona religii. MoĹźe Pan nie zauwaĹźył, jak mimo deklaracji przeciwnych, religia hamuje rozw j wielu dyscyplin naukowych. Nie ma wykazu ksiąg zakazanych . Cenzura przybrała nową, wyrafinowaną formę.Kt ra dyscyplina budzi tyle emocji, co memetyka i dlaczego właśnie memetyka?Jakoś nikt się \” nie czepia wirus w komputerowych\”Jest wiele mit w na temat pozytywnej roli religii. Najlepiej to widać tam ,gdzie religia ma małe wpływy.Daleko nam do etycznych postaw ludzi w krajach skandynawskich. Świat nie zawalił się w ateistycznej Pradze.JeĹźeli uznać pozytywny wpływ religii, to jest moĹźliwość zastąpienia religii przez odpowiednie wychowanie i modelowanie sfery emocjonalnej człowieka. Wiem, bo robiłem eksperymenty. Efekty rewelacyjne.To właśnie religia hamuje rozw j wiedzy o człowieku, stawiając na głowie wychowanie i organizację społeczeństwa. Być moĹźe Pan tego nie zauwaĹźa, bo myśli Pan według utartych w społeczeństwie schemat w. Słusznie Pan zauwaĹźył, Ĺźe jest wiele przyczyn wojen i konflikt w. Religie są jedną z waĹźnych przyczyn.( trochę logiki) Czy ateizm generuje fanatyzm? Badania naukowe wykazują, Ĺźe nie. ( sieje Pan wrogą propagandę w imię prawdy, w imię ideał w religijnych, a moĹźe jest Pan fanatykiem?)To nie ateiści ścigają Salmana Rushdiego.-Szukanie prawdy o samym sobie? raczej tworzenie mitu na własny temat.( ) Skoro Pan juĹź wie, czym jest religia, powinien Pan czym prędzej to opublikować i wysłać Dennettowi-Nie tylko ja wiem, czym jest religia. Ta wiedza nie przebije się przez filtry ochronne umysł w religijnych, filtry o kt rych pisałem. Nasza dyskusja nabiera emocji, a gdzie emocje, tam umiera nauka i logika. Religie są silnie związane ze stroną emocjonalną człowieka i dlatego umiera w nich nauka, logika i zaczyna się agresja. -Nie jestem zwolennikiem prohibicji religii.-Nie jestem takĹźe zwolennikiem prohibicji wiedzy i ogłupiania ludzi realizowanej obecnie skutecznie.Nie na temat religii mieliśmy dyskutować. VA:F [1.9.11_1134](from 0 votes)

  28. AbuucRcA
    11 marca 2012 at 10:08 Odpowiedz

    Na marginesie – obciążenia ISPf3w to moje obciążenia, bo chyba nie sądzisz, że wezmą te sktzoy na siebie? Ja obstawiam, że takie obciążenia zobaczyłbym na swojej fakturze.Większość regulacji powoduje jakieś obciążenia, ktf3re ktoś widzi na swojej fakturze. Nie oszukujmy się, regulacji, ktf3re obciążenia zmniejszają jest znacznie mniej.Troszkę, delikatnie mf3wiąc, to nieprzyzwoite, bo sugerujesz w ten sposf3b, że przeciwnicy RSiUN chcą dostępu do pornografii dziecięcej, hazardu i oszustw. Nonsens. Stwierdzam, że argument o zagrożeniu wolności słowa jest bzdurny bo to, co ma blokować rejestr i tak gwarancjami wolności słowa objęte nie jest.Nawiasem mf3wiąc, dodałbym jeszcze piractwo.obiecałem Koledze Premierowi, że przedstawimy cały pakiet zmian w prawie, ktf3re mają służyć skutecznej walce z pornografią dziecięcą, szczegf3lnie w sieciŚwietnie, im więcej zmian w prawie służących skutecznej walce z rf3żnymi patologiami Internetu, tym lepiej.Obiecałem też, że stanę murem za premierem, gdy będzie chciał wprowadzać skuteczne mechanizmyTwierdzenie, że Rejestr jest nieskuteczny mija się z prawdą. Przynajmniej inną niż ta trywialna, że stuprocentowej skuteczności osiągnąć się nie da.Mnie w każdym razie nie odpytywał. Spokojnie mogłeś więc się zgłosić.Ej, ale naprawdę mi na tym aż tak nie zależy. Pokomentować przy herbatce tak, pchać się na mrozie do centrum nie.Co do porozumień międzynarodowych – cf3ż, myślę, że trochę się rozfantazjowałeś. Naprawdę uważasz, że np. Trynidad i Tobago albo Kongo wezmą w tym udział?Mf3wią Ci coś literki ACTA? A powinny, bo to początki tego procesu. Za kilka lat Chiny stwierdzą, że chcą zamiast być jedną wielką montażownią dla całego świata, także zarabiać na własnych projektach, na własnej produkcji i zaczną dołączać do takich porozumień. A wtedy kto będzie pytał o zdanie Trynidadu czy Konga? Podpiszą i będą się stosować albo zostaną same odcięte.

  29. XAPORGbxyDkeGp
    20 kwietnia 2012 at 06:08 Odpowiedz

    It\’s a shame you don\’t have a donate buottn! I\’d without a doubt donate to this superb blog! I suppose for now i\’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

  30. snake
    17 października 2012 at 00:33 Odpowiedz

    miksować łososia i … sos majonezowy, fuuu – ludzie idźcie lepiej na big maca

  31. HamurgerNieTatar
    16 grudnia 2012 at 21:55 Odpowiedz

    Obawiam się, że opis udźca końskiego zawiniętego w płótno i włożonego pod siodło to początki hamburgera, którego Tatarzy przywieźli do Rosji, stamtąd do Hamburga i potem do Anglii stąd też nazwa, ale mogę się mylić :)

  32. pysznie
    31 grudnia 2012 at 19:39 Odpowiedz

    bardzo dobry, ale ja wymieszlam wedzony losos z surowym i dodalam przyprawe maggi. Faktycznie palce lizac!

  33. lMXuUIbmDCkISQfwgbu
    26 lutego 2013 at 13:04 Odpowiedz

    It\’s a shame you don\’t have a donate buottn! I\’d without a doubt donate to this superb blog! I suppose for now i\’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

Zostaw komentarz.

*