Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Tatar z wędzonego łososia

Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.

czas: 10 minut + 1/2 h chłodzenia

liczba porcji: 2

składniki:
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

przyrządzanie:

Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. kamil
    21 kwietnia 2007 at 19:55 Odpowiedz

    pyszny jest tatar z lososia wedzonego i surowego przyrzadzony jak tatar z poledwicy wolowej

  2. kucharka
    23 sierpnia 2007 at 21:25 Odpowiedz

    trzeba wypróbować ;p;p;d

  3. naonao
    16 marca 2008 at 04:01 Odpowiedz

    najpyszniejszy podają u Rybaków w Sopocie!Podaja go z kleksem czarnego kawioru obłożony posiekanymi marynatkami.

  4. Lef
    2 maja 2008 at 23:13 Odpowiedz

    Moim zdaniem powinno być jeszcze żółtko…

  5. rick
    2 czerwca 2008 at 14:06 Odpowiedz

    proponuje zmienic nazwe na wedztar

  6. Slimak
    23 sierpnia 2008 at 16:46 Odpowiedz

    Jest god zarcie

  7. pusiek
    31 października 2008 at 18:45 Odpowiedz

    polecam tę potrawe jest spox!!!!!!

  8. gabi
    13 stycznia 2009 at 14:42 Odpowiedz

    bardzo smaczne i superowskie

  9. autumn_water
    14 lutego 2009 at 15:05 Odpowiedz

    Pycha!!!
    Na wszystkie okazje!

  10. okison
    18 czerwca 2009 at 20:52 Odpowiedz

    pychota wyśmienity

  11. madzia
    30 października 2009 at 04:20 Odpowiedz

    Przede wszystkim tatar z łososia robi się z surowego a nie wędzonego! Inaczej to nie jest tatar. To tak jakby tatar z polędwicy wołowej robić z mięsa ugotowanego. Jak tatar to tylko z surowej ryby!

  12. maro
    11 listopada 2009 at 10:07 Odpowiedz

    czepiacie się w komentach nazwy… ja znalazłem w lodówce wędzonego łososia sałatkowego bez pomysłu co z tym zrobić i wpisałem w wyszukiwarce właśnie tatar. Mam świadomość, że tatar jest z surowego, ale znalazłem co chciałem. Przepis fajny, za komentem Lefa dodałem żółtko. POLECAM! Kaparów nie miałem :-(

  13. cris
    1 grudnia 2009 at 13:17 Odpowiedz

    Każdy wie co to tatar, a tu jest wyraźnie, że z wędzonego, więc po co te wyjaśnienia. Poza tym łosoś wędzony na zimno jest lepszym (i tańszym) rozwiązaniem niż surowy, a dobrym tego przykładem jest sushi – z założenia z surowej ryby, a w praktyce wiadomo – łosoś wędzony n/z rządzi!

  14. GREG
    11 grudnia 2009 at 11:35 Odpowiedz

    Rewelacyjny smak. Polecam

  15. cyga
    3 stycznia 2010 at 14:22 Odpowiedz

    madzia prawdziwy tatar jest z koniny, nie wymądrzaj się

  16. mistrz
    22 lutego 2010 at 21:49 Odpowiedz

    madzia ma tutaj rację i zna sie najlepiej. Mistrz.

  17. dona
    8 maja 2010 at 20:19 Odpowiedz

    naprawde jest super

  18. Katarinka
    1 sierpnia 2010 at 12:29 Odpowiedz

    UWIELBIAM :) .. na toście

  19. ja
    17 października 2010 at 18:43 Odpowiedz

    męczyłem się z tym 3 dni.

  20. ania
    19 października 2010 at 19:29 Odpowiedz

    po prostu wysmienity!!!!!

  21. matmagic
    29 października 2010 at 16:13 Odpowiedz

    kucharze….. Oczywiście, że tatar może być z łososoa wędzonego tylko, że jego nieodzownym składnikiem są kapary, a łososia się nie drobni tylko sieka, razem z kaparami…. plus oliwa i sok z cytryny. Dla mnie osobiście dodawanie korniszonów to czysty mezalians, z cebulą podobnie, acz kolwiek czasami można przymknąć oko… ;-)))

    pozdrawiam
    Mat

  22. Tad
    8 grudnia 2010 at 20:24 Odpowiedz

    Temat jest, więc improwizujmy zabawa świetna.Dodałem ostrej świeżej papryki i wegety. Ostro\”Tatar z szablą\”

  23. iwa
    14 grudnia 2010 at 19:43 Odpowiedz

    IWA-z żółtkiem i odrobią sosu rybnego (chińskiego)- rewelacja.

  24. eLKa
    16 grudnia 2011 at 19:22 Odpowiedz

    Cyga ma rację.Prawdziwy tatar jest z koniny i do tego nie mielony tylko r0zdrabniany przez bicie np.tasakiem.

  25. Mima
    6 stycznia 2012 at 10:11 Odpowiedz

    Pychotka

  26. tatar
    16 lutego 2012 at 18:55 Odpowiedz

    prawdziwy tatar wykonany z mięsa czystego udzca końskiego zawiniętego w płutno i włożonego pod siodło . W wyniku jazdy na koniu z mięso rozdrabniało sie oraz nabierało specyficznego smaku i zapachu. Po dodaniu przypraw rosnacych na stepie można było jesć. Takie rozdrobnione mieso nazywane jest tatar choć nie ma nic wspólnego z prawdziwym tatarem.

  27. snake
    17 października 2012 at 00:33 Odpowiedz

    miksować łososia i … sos majonezowy, fuuu – ludzie idźcie lepiej na big maca

  28. HamurgerNieTatar
    16 grudnia 2012 at 21:55 Odpowiedz

    Obawiam się, że opis udźca końskiego zawiniętego w płótno i włożonego pod siodło to początki hamburgera, którego Tatarzy przywieźli do Rosji, stamtąd do Hamburga i potem do Anglii stąd też nazwa, ale mogę się mylić :)

  29. pysznie
    31 grudnia 2012 at 19:39 Odpowiedz

    bardzo dobry, ale ja wymieszlam wedzony losos z surowym i dodalam przyprawe maggi. Faktycznie palce lizac!

Zostaw komentarz.

*