Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Tatar z wędzonego łososia

Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.

czas: 10 minut + 1/2 h chłodzenia

liczba porcji: 2

składniki:
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

przyrządzanie:

Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. kamil
    21 kwietnia 2007 at 19:55 Odpowiedz

    pyszny jest tatar z lososia wedzonego i surowego przyrzadzony jak tatar z poledwicy wolowej

  2. kucharka
    23 sierpnia 2007 at 21:25 Odpowiedz

    trzeba wypróbować ;p;p;d

  3. naonao
    16 marca 2008 at 04:01 Odpowiedz

    najpyszniejszy podają u Rybaków w Sopocie!Podaja go z kleksem czarnego kawioru obłożony posiekanymi marynatkami.

  4. Lef
    2 maja 2008 at 23:13 Odpowiedz

    Moim zdaniem powinno być jeszcze żółtko…

  5. rick
    2 czerwca 2008 at 14:06 Odpowiedz

    proponuje zmienic nazwe na wedztar

  6. Slimak
    23 sierpnia 2008 at 16:46 Odpowiedz

    Jest god zarcie

  7. pusiek
    31 października 2008 at 18:45 Odpowiedz

    polecam tę potrawe jest spox!!!!!!

  8. gabi
    13 stycznia 2009 at 14:42 Odpowiedz

    bardzo smaczne i superowskie

  9. autumn_water
    14 lutego 2009 at 15:05 Odpowiedz

    Pycha!!!
    Na wszystkie okazje!

  10. okison
    18 czerwca 2009 at 20:52 Odpowiedz

    pychota wyśmienity

  11. madzia
    30 października 2009 at 04:20 Odpowiedz

    Przede wszystkim tatar z łososia robi się z surowego a nie wędzonego! Inaczej to nie jest tatar. To tak jakby tatar z polędwicy wołowej robić z mięsa ugotowanego. Jak tatar to tylko z surowej ryby!

  12. maro
    11 listopada 2009 at 10:07 Odpowiedz

    czepiacie się w komentach nazwy… ja znalazłem w lodówce wędzonego łososia sałatkowego bez pomysłu co z tym zrobić i wpisałem w wyszukiwarce właśnie tatar. Mam świadomość, że tatar jest z surowego, ale znalazłem co chciałem. Przepis fajny, za komentem Lefa dodałem żółtko. POLECAM! Kaparów nie miałem :-(

  13. cris
    1 grudnia 2009 at 13:17 Odpowiedz

    Każdy wie co to tatar, a tu jest wyraźnie, że z wędzonego, więc po co te wyjaśnienia. Poza tym łosoś wędzony na zimno jest lepszym (i tańszym) rozwiązaniem niż surowy, a dobrym tego przykładem jest sushi – z założenia z surowej ryby, a w praktyce wiadomo – łosoś wędzony n/z rządzi!

  14. GREG
    11 grudnia 2009 at 11:35 Odpowiedz

    Rewelacyjny smak. Polecam

  15. cyga
    3 stycznia 2010 at 14:22 Odpowiedz

    madzia prawdziwy tatar jest z koniny, nie wymądrzaj się

  16. mistrz
    22 lutego 2010 at 21:49 Odpowiedz

    madzia ma tutaj rację i zna sie najlepiej. Mistrz.

  17. dona
    8 maja 2010 at 20:19 Odpowiedz

    naprawde jest super

  18. Katarinka
    1 sierpnia 2010 at 12:29 Odpowiedz

    UWIELBIAM :) .. na toście

  19. ja
    17 października 2010 at 18:43 Odpowiedz

    męczyłem się z tym 3 dni.

  20. ania
    19 października 2010 at 19:29 Odpowiedz

    po prostu wysmienity!!!!!

  21. matmagic
    29 października 2010 at 16:13 Odpowiedz

    kucharze….. Oczywiście, że tatar może być z łososoa wędzonego tylko, że jego nieodzownym składnikiem są kapary, a łososia się nie drobni tylko sieka, razem z kaparami…. plus oliwa i sok z cytryny. Dla mnie osobiście dodawanie korniszonów to czysty mezalians, z cebulą podobnie, acz kolwiek czasami można przymknąć oko… ;-)))

    pozdrawiam
    Mat

  22. Tad
    8 grudnia 2010 at 20:24 Odpowiedz

    Temat jest, więc improwizujmy zabawa świetna.Dodałem ostrej świeżej papryki i wegety. Ostro\”Tatar z szablą\”

  23. iwa
    14 grudnia 2010 at 19:43 Odpowiedz

    IWA-z żółtkiem i odrobią sosu rybnego (chińskiego)- rewelacja.

  24. eLKa
    16 grudnia 2011 at 19:22 Odpowiedz

    Cyga ma rację.Prawdziwy tatar jest z koniny i do tego nie mielony tylko r0zdrabniany przez bicie np.tasakiem.

  25. Mima
    6 stycznia 2012 at 10:11 Odpowiedz

    Pychotka

  26. tatar
    16 lutego 2012 at 18:55 Odpowiedz

    prawdziwy tatar wykonany z mięsa czystego udzca końskiego zawiniętego w płutno i włożonego pod siodło . W wyniku jazdy na koniu z mięso rozdrabniało sie oraz nabierało specyficznego smaku i zapachu. Po dodaniu przypraw rosnacych na stepie można było jesć. Takie rozdrobnione mieso nazywane jest tatar choć nie ma nic wspólnego z prawdziwym tatarem.

  27. snake
    17 października 2012 at 00:33 Odpowiedz

    miksować łososia i … sos majonezowy, fuuu – ludzie idźcie lepiej na big maca

  28. HamurgerNieTatar
    16 grudnia 2012 at 21:55 Odpowiedz

    Obawiam się, że opis udźca końskiego zawiniętego w płótno i włożonego pod siodło to początki hamburgera, którego Tatarzy przywieźli do Rosji, stamtąd do Hamburga i potem do Anglii stąd też nazwa, ale mogę się mylić :)

  29. pysznie
    31 grudnia 2012 at 19:39 Odpowiedz

    bardzo dobry, ale ja wymieszlam wedzony losos z surowym i dodalam przyprawe maggi. Faktycznie palce lizac!

Zostaw komentarz.

*