Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Śniadaniowe bajgle

Śniadaniowe bajgle

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Lemoniada z mango

Lemoniada z mango

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

Sycąca zupa z SOCZEWICY

Sycąca zupa z SOCZEWICY

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Pizza z arbuza plus owocowe dodatki

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Pizza z arbuza plus owocowe dodatki

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Koktajl z arbuza i melona

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Koktajl z arbuza i melona

Acai bowls- porcja witamin na śniadanie! HIT

Acai bowls- porcja witamin na śniadanie! HIT

Chicken Tetrazzin- zapiekanka z kurczakiem, makaronem spaghetti

Chicken Tetrazzin- zapiekanka z kurczakiem, makaronem spaghetti

Brukselka z piekarnika

Brukselka z piekarnika

Hush Brown Casserole- starte i zasmażone ziemniaki

Hush Brown Casserole- starte i zasmażone ziemniaki

Zupa krem z ciecierzycy i pora

Zupa krem z ciecierzycy i pora

Tort orzechowy

Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami i kawowym kremem

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
1 łyżka kakako
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
kilka kropel rumu lub aromat rumowy
kilka całych orzechów do dekoracji

przyrządzanie:

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wystudzić, ostrym nnożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyc ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

uwagi:
Zamiast kawy można użyć do kremu kakao.

loading...