Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Kruche ciasto z powidłami

Kruche ciasto z powidłami

Keks czekoladowy na Święta

Keks czekoladowy na Święta

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Zrób to sam: Pesto z bazylii

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tort orzechowy

Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami i kawowym kremem

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
1 łyżka kakako
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
kilka kropel rumu lub aromat rumowy
kilka całych orzechów do dekoracji

przyrządzanie:

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wystudzić, ostrym nnożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyc ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

uwagi:
Zamiast kawy można użyć do kremu kakao.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

55 Komentarzy

  1. abc_unia
    30 września 2005 at 14:51 Odpowiedz

    Moze powinno sie smarowac krazki ciasta herbata rumowa, bo wowczas sie lepiej przekleja masa, ja tak bynajmniej robie.
    Pozdrawiam

  2. agata
    5 października 2005 at 00:32 Odpowiedz

    to 30 minut pieczenia, to chyba jakiś żart!

  3. Karola
    5 marca 2006 at 12:27 Odpowiedz

    Agata, twój komentarz jest bezcenny. Wiele wniósł do dyskusji… Tylko nie wiedomo czego…

  4. florka
    21 marca 2006 at 16:53 Odpowiedz

    moze postarajcie sie myslec

  5. ag
    21 września 2006 at 11:36 Odpowiedz

    tort jest wspaniały na kazde św. go robię pycha

  6. Anonim
    7 października 2006 at 17:53 Odpowiedz

    będę go piekła na 18 urodziny mojej córki
    ]tylko żeby mi wyszedł

  7. rysiek
    8 października 2006 at 22:00 Odpowiedz

    choroba zawsze robilem 40-50 minut. dalem na 40 ale sie boje ze za malo…

  8. henryk
    23 listopada 2006 at 17:49 Odpowiedz

    Można pokropić (przed posmarowaniem) każdą warstwę odrobiną wódki, cukier lepiej wsypać do jajek i ubić mixerem, potem kręcić krem dodając pianę porcjami do masła

  9. jolka49
    13 grudnia 2006 at 14:39 Odpowiedz

    Ja dodaje orzechy laskowe albo migdały, 20 dkg włoskich 10 dkg laskowych lub migdałów
    Pozdrawiam

  10. Mirek
    22 grudnia 2006 at 10:59 Odpowiedz

    Bez sensu- a gdzie jest podany rozmiar tortownicy ???

  11. olla
    23 grudnia 2006 at 17:33 Odpowiedz

    super przepis na tort ale do niczego na krem
    Krem: 3 jajka ubijać na parze przez 20min z i szklanką cukru. po ostudzeniu – ok. 1,5 kostki masła – miksować aż sie zrobi krem. Dotego 20 dk orzechów i dopiero wtedy jest gotowe.
    Nie używajcie żadnych zapachów ani aromatów 0 to same świństwa :)

  12. Elusia
    9 marca 2007 at 18:37 Odpowiedz

    przepis bardzo pyszny:)

  13. wiesiu
    1 maja 2007 at 13:29 Odpowiedz

    do du..ten tort mi wyszedł

  14. wiesiu
    12 maja 2007 at 12:58 Odpowiedz

    Tym razem mi się udał,nawet psu smakował

  15. zgredek
    12 maja 2007 at 14:10 Odpowiedz

    krem z surowymi jajkami , jak można coś takiego zjesc

  16. alann
    12 września 2007 at 16:32 Odpowiedz

    ale w czym zmielić orzechy bo mi to mielenie nie wychodzi

  17. kicia
    16 listopada 2007 at 15:25 Odpowiedz

    ile tego cókru??

  18. tera
    24 września 2008 at 12:31 Odpowiedz

    ja daję do masy kawę inkę, jest super smak

  19. agnes
    27 października 2008 at 11:29 Odpowiedz

    bardzo dobry,idealny.

  20. stach
    29 października 2008 at 12:39 Odpowiedz

    nie lubie masla w kremie. Lepiej uzywac gesta slodka smietanke

  21. Koko
    16 stycznia 2009 at 16:42 Odpowiedz

    Allan możesz normalnie roztłuc je tłuczkiem do mięsa albo pociachać nożem!:))

  22. perla
    16 stycznia 2009 at 18:22 Odpowiedz

    Tort jest wspanialy

  23. Kinga
    12 maja 2009 at 11:29 Odpowiedz

    Pyszny tort ….jak go zrobilam to poczulam smietankową radość

  24. aga
    31 maja 2009 at 13:53 Odpowiedz

    właśnie skończyliśmy degustację tortu :)
    REWELACJA!!! SZCZERZE POLECAM!!!

  25. kasiaaaa24
    19 sierpnia 2009 at 18:00 Odpowiedz

    Zawsze robie z tego przepisu. Jest najlepszy. Ale nie ma szans upiec go w 30 minut :) Ale kremy robie inne, bo nie toleruje surowych jajek. Ale przepis na biszkopt orzechowy – IDEALNY :)

  26. AguguS
    19 września 2009 at 15:04 Odpowiedz

    na tortownicy o jakiej średnicy pieczecie ten tort?

  27. kubaiwa
    16 października 2009 at 15:16 Odpowiedz

    biszkopt-30dkb zmielonych orzechów 12 ubitych białek, 33dkg pudru,delkatnie wymieszać i piec 180C-45min.Żółtka z 33deko ubić na parze-aż zacznie tężeć i po ostygnięci dodać do utartego masą 50dkg,dodać zaparzoną kawę-mocna kilka łyżek

  28. dzidek
    11 listopada 2009 at 11:14 Odpowiedz

    Dwa razy robiłem i dwa razy ciasto opadło.Wiem,że ciasto jest ciężkie,ale czy jest jakiś sposób,żeby zostało takie same jak podczas pieczenia?

  29. ula
    11 listopada 2009 at 14:25 Odpowiedz

    Ciasto z orzechami zawsze lekko opada.

  30. Xring
    30 listopada 2009 at 16:22 Odpowiedz

    Robiłem torty orzechowe i polecam do zmielonych orzechów dodać kilka posiekanych na kawałeczki 1,5-2,0mm .

  31. basia
    9 grudnia 2009 at 09:56 Odpowiedz

    rewelacja,polecam bo jest naprawdę smaczny i szybko się robi.

  32. maariejoliee
    10 grudnia 2009 at 20:07 Odpowiedz

    Zaraz po upieczeniu biszkoptu, rzucic blaszke z ciastem na podloge /podlozyc scierke…/ z 30-40 cm. Po tym nie opadnie!

  33. mireczek2008
    12 grudnia 2009 at 11:47 Odpowiedz

    A ja tam wole ten RUM wypic ha ha

  34. anna9153
    18 grudnia 2009 at 07:35 Odpowiedz

    do kremu gotuję mleko pół szklanki cukirr ok. 4 łyżki i2 żółtka .mieszam w czasie gotowania, po ostudzeniu dodaję po łyżce do utartego masła.Masa jest delikatniejsz jak z sórowych jajek

  35. Dancia
    1 stycznia 2010 at 23:27 Odpowiedz

    napewno sa to dobre rzeczy ale bardzo kaloryczne .Moj przepis na tort orzechowy jest niezawodny niema takiej opcji zeby nie wyszedl-dodatkowo ma zalety jest bez grama maki i bez masla ani margaryny po prostu zero tluszczu!

  36. 111111
    11 stycznia 2010 at 23:24 Odpowiedz

    ale tą kawę do kremu to dobrze jest przesiać bo duże granulki się nie rozpuszczą..

  37. pączek xD
    28 czerwca 2010 at 22:31 Odpowiedz

    POMOCY!!!!!!
    co mam zrobic nie potrafie dobrze gotowac
    potrzebuje łatwego przepisu
    na ciasto!!!!!!!!
    xD

  38. Ania
    6 sierpnia 2010 at 17:15 Odpowiedz

    piekłam to ciasto orzechowe 30 min w temp.200 stopni i w środku surowe ciasto, pisz kobieto prawdę bo w 30 minut na pewno się nie upiecze, idiotyzm…..

  39. korale57
    31 sierpnia 2010 at 18:43 Odpowiedz

    pieke tort orzechowy,ale pieke 2 placki i mase z ubitej smietany + advocat- pycha,pieke tylko raz w roku!

  40. bozka121
    15 września 2010 at 19:31 Odpowiedz

    temperatura200 stopni nie jest odpowiednia bo za szybko sie spali a środek bedzie nie dopieczony ja pieke takie rzeczy w temperaturze góra180 stopni i lepiej 5 minut dłużej żeby sie dopiekło.

  41. margaryna
    15 października 2010 at 00:14 Odpowiedz

    polecam!!! pyszny torcik i w dodatku bez glutenu

  42. gaga
    27 grudnia 2010 at 14:54 Odpowiedz

    ciasto orzechowe jest db ,najlepsze z masą kawową

  43. ile to 3/4 cokru
    5 lutego 2011 at 14:55 Odpowiedz

    5

  44. 22222
    15 lutego 2011 at 10:45 Odpowiedz

    chcę powiedzieć,że trzeba upiec z tej porcji 3 placki, ja piekę ok 25 min. i tem. 160 a masę robię jaja ubite z cukrem na parze i do tego dodaje napar z kawy parzonej 2 łyżki kawy w 1/4 wody i przestudzony dodaje do masy jajecznej po przestudzeniu ucieram z palmą i trochę dodać alkoholu masa pycha i oczywiście placek trzeba napączować

  45. Dana
    4 marca 2011 at 16:27 Odpowiedz

    Ja rowniez pieke 3 placki bo tak jest najbezpieczniej i pewnosc ze zawsze sie uda.

  46. stenia
    10 listopada 2011 at 19:23 Odpowiedz

    dzisiaj piekłam jak zawsze przez 1 godz.i 10 min w temp.ok.170 stopni,po tym czasie otwieram piekarnik i zostawiam na 10 min.Tort wspaniały.

  47. melka
    28 listopada 2011 at 15:04 Odpowiedz

    Ja robię trochę inaczej, zamiast bułki tartej daję zmielone w maszynce do orzechów biszkopty, najlepsze te z firmy\” San\’. Nie daję ani kawy ani kakao, ale to rzecz gustu. Masę robie tak: ucieram pół kostki masła z cukrem i stopniowo dodaję ucierając masę budyniową robina z utartych dwóch żółtek z cukrem, goace mleko i zagęsczone mąka ziemniaczaną i pszenną. Trzeba uważąć przy ucieraniu żeby sie nie zważyło. WQ trakcie ucierania dodaję 20 dkg zmielonych orzechów włoskich. Radze spróbować, warto!

  48. kasiunia22
    31 stycznia 2012 at 22:27 Odpowiedz

    Witam . Ja dalam mniej jajek, zamiast bulki tartej kasze Manna . Pyszny. Tort

  49. monia
    2 lutego 2012 at 12:45 Odpowiedz

    Tort z tego przepisu piekłam już dwa razy, jest przepyszny – polecam gorąco!!!

  50. ania
    8 marca 2012 at 12:03 Odpowiedz

    Bez glutenu?A bułka tarta?

  51. mama
    14 października 2012 at 02:50 Odpowiedz

    jadlam ten tort w CANADZIE mniam mniam

  52. stenia
    15 listopada 2012 at 18:08 Odpowiedz

    a kto mysli czy dac orzechy czy truskawki

  53. Mama
    9 października 2013 at 14:01 Odpowiedz

    Bardzo dobre

  54. kicia
    8 stycznia 2014 at 21:17 Odpowiedz

    Rewelacja, piekłam tort kilka razy i za każdym razem jest bardzo dobry.

  55. Margo
    20 stycznia 2014 at 23:43 Odpowiedz

    Ja własnie czekam na ciasto jest w piekarniku jestem ciekawego jak wyszlo:) xxx

Zostaw komentarz.

*