Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Tort orzechowy

Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami i kawowym kremem

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
1 łyżka kakako
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
kilka kropel rumu lub aromat rumowy
kilka całych orzechów do dekoracji

przyrządzanie:

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wystudzić, ostrym nnożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyc ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

uwagi:
Zamiast kawy można użyć do kremu kakao.

Podobne artykuły

55 Komentarzy

  1. abc_unia
    30 września 2005 at 14:51 Odpowiedz

    Moze powinno sie smarowac krazki ciasta herbata rumowa, bo wowczas sie lepiej przekleja masa, ja tak bynajmniej robie.
    Pozdrawiam

  2. agata
    5 października 2005 at 00:32 Odpowiedz

    to 30 minut pieczenia, to chyba jakiś żart!

  3. Karola
    5 marca 2006 at 12:27 Odpowiedz

    Agata, twój komentarz jest bezcenny. Wiele wniósł do dyskusji… Tylko nie wiedomo czego…

  4. florka
    21 marca 2006 at 16:53 Odpowiedz

    moze postarajcie sie myslec

  5. ag
    21 września 2006 at 11:36 Odpowiedz

    tort jest wspaniały na kazde św. go robię pycha

  6. Anonim
    7 października 2006 at 17:53 Odpowiedz

    będę go piekła na 18 urodziny mojej córki
    ]tylko żeby mi wyszedł

  7. rysiek
    8 października 2006 at 22:00 Odpowiedz

    choroba zawsze robilem 40-50 minut. dalem na 40 ale sie boje ze za malo…

  8. henryk
    23 listopada 2006 at 17:49 Odpowiedz

    Można pokropić (przed posmarowaniem) każdą warstwę odrobiną wódki, cukier lepiej wsypać do jajek i ubić mixerem, potem kręcić krem dodając pianę porcjami do masła

  9. jolka49
    13 grudnia 2006 at 14:39 Odpowiedz

    Ja dodaje orzechy laskowe albo migdały, 20 dkg włoskich 10 dkg laskowych lub migdałów
    Pozdrawiam

  10. Mirek
    22 grudnia 2006 at 10:59 Odpowiedz

    Bez sensu- a gdzie jest podany rozmiar tortownicy ???

  11. olla
    23 grudnia 2006 at 17:33 Odpowiedz

    super przepis na tort ale do niczego na krem
    Krem: 3 jajka ubijać na parze przez 20min z i szklanką cukru. po ostudzeniu – ok. 1,5 kostki masła – miksować aż sie zrobi krem. Dotego 20 dk orzechów i dopiero wtedy jest gotowe.
    Nie używajcie żadnych zapachów ani aromatów 0 to same świństwa :)

  12. Elusia
    9 marca 2007 at 18:37 Odpowiedz

    przepis bardzo pyszny:)

  13. wiesiu
    1 maja 2007 at 13:29 Odpowiedz

    do du..ten tort mi wyszedł

  14. wiesiu
    12 maja 2007 at 12:58 Odpowiedz

    Tym razem mi się udał,nawet psu smakował

  15. zgredek
    12 maja 2007 at 14:10 Odpowiedz

    krem z surowymi jajkami , jak można coś takiego zjesc

  16. alann
    12 września 2007 at 16:32 Odpowiedz

    ale w czym zmielić orzechy bo mi to mielenie nie wychodzi

  17. kicia
    16 listopada 2007 at 15:25 Odpowiedz

    ile tego cókru??

  18. tera
    24 września 2008 at 12:31 Odpowiedz

    ja daję do masy kawę inkę, jest super smak

  19. agnes
    27 października 2008 at 11:29 Odpowiedz

    bardzo dobry,idealny.

  20. stach
    29 października 2008 at 12:39 Odpowiedz

    nie lubie masla w kremie. Lepiej uzywac gesta slodka smietanke

  21. Koko
    16 stycznia 2009 at 16:42 Odpowiedz

    Allan możesz normalnie roztłuc je tłuczkiem do mięsa albo pociachać nożem!:))

  22. perla
    16 stycznia 2009 at 18:22 Odpowiedz

    Tort jest wspanialy

  23. Kinga
    12 maja 2009 at 11:29 Odpowiedz

    Pyszny tort ….jak go zrobilam to poczulam smietankową radość

  24. aga
    31 maja 2009 at 13:53 Odpowiedz

    właśnie skończyliśmy degustację tortu :)
    REWELACJA!!! SZCZERZE POLECAM!!!

  25. kasiaaaa24
    19 sierpnia 2009 at 18:00 Odpowiedz

    Zawsze robie z tego przepisu. Jest najlepszy. Ale nie ma szans upiec go w 30 minut :) Ale kremy robie inne, bo nie toleruje surowych jajek. Ale przepis na biszkopt orzechowy – IDEALNY :)

  26. AguguS
    19 września 2009 at 15:04 Odpowiedz

    na tortownicy o jakiej średnicy pieczecie ten tort?

  27. kubaiwa
    16 października 2009 at 15:16 Odpowiedz

    biszkopt-30dkb zmielonych orzechów 12 ubitych białek, 33dkg pudru,delkatnie wymieszać i piec 180C-45min.Żółtka z 33deko ubić na parze-aż zacznie tężeć i po ostygnięci dodać do utartego masą 50dkg,dodać zaparzoną kawę-mocna kilka łyżek

  28. dzidek
    11 listopada 2009 at 11:14 Odpowiedz

    Dwa razy robiłem i dwa razy ciasto opadło.Wiem,że ciasto jest ciężkie,ale czy jest jakiś sposób,żeby zostało takie same jak podczas pieczenia?

  29. ula
    11 listopada 2009 at 14:25 Odpowiedz

    Ciasto z orzechami zawsze lekko opada.

  30. Xring
    30 listopada 2009 at 16:22 Odpowiedz

    Robiłem torty orzechowe i polecam do zmielonych orzechów dodać kilka posiekanych na kawałeczki 1,5-2,0mm .

  31. basia
    9 grudnia 2009 at 09:56 Odpowiedz

    rewelacja,polecam bo jest naprawdę smaczny i szybko się robi.

  32. maariejoliee
    10 grudnia 2009 at 20:07 Odpowiedz

    Zaraz po upieczeniu biszkoptu, rzucic blaszke z ciastem na podloge /podlozyc scierke…/ z 30-40 cm. Po tym nie opadnie!

  33. mireczek2008
    12 grudnia 2009 at 11:47 Odpowiedz

    A ja tam wole ten RUM wypic ha ha

  34. anna9153
    18 grudnia 2009 at 07:35 Odpowiedz

    do kremu gotuję mleko pół szklanki cukirr ok. 4 łyżki i2 żółtka .mieszam w czasie gotowania, po ostudzeniu dodaję po łyżce do utartego masła.Masa jest delikatniejsz jak z sórowych jajek

  35. Dancia
    1 stycznia 2010 at 23:27 Odpowiedz

    napewno sa to dobre rzeczy ale bardzo kaloryczne .Moj przepis na tort orzechowy jest niezawodny niema takiej opcji zeby nie wyszedl-dodatkowo ma zalety jest bez grama maki i bez masla ani margaryny po prostu zero tluszczu!

  36. 111111
    11 stycznia 2010 at 23:24 Odpowiedz

    ale tą kawę do kremu to dobrze jest przesiać bo duże granulki się nie rozpuszczą..

  37. pączek xD
    28 czerwca 2010 at 22:31 Odpowiedz

    POMOCY!!!!!!
    co mam zrobic nie potrafie dobrze gotowac
    potrzebuje łatwego przepisu
    na ciasto!!!!!!!!
    xD

  38. Ania
    6 sierpnia 2010 at 17:15 Odpowiedz

    piekłam to ciasto orzechowe 30 min w temp.200 stopni i w środku surowe ciasto, pisz kobieto prawdę bo w 30 minut na pewno się nie upiecze, idiotyzm…..

  39. korale57
    31 sierpnia 2010 at 18:43 Odpowiedz

    pieke tort orzechowy,ale pieke 2 placki i mase z ubitej smietany + advocat- pycha,pieke tylko raz w roku!

  40. bozka121
    15 września 2010 at 19:31 Odpowiedz

    temperatura200 stopni nie jest odpowiednia bo za szybko sie spali a środek bedzie nie dopieczony ja pieke takie rzeczy w temperaturze góra180 stopni i lepiej 5 minut dłużej żeby sie dopiekło.

  41. margaryna
    15 października 2010 at 00:14 Odpowiedz

    polecam!!! pyszny torcik i w dodatku bez glutenu

  42. gaga
    27 grudnia 2010 at 14:54 Odpowiedz

    ciasto orzechowe jest db ,najlepsze z masą kawową

  43. ile to 3/4 cokru
    5 lutego 2011 at 14:55 Odpowiedz

    5

  44. 22222
    15 lutego 2011 at 10:45 Odpowiedz

    chcę powiedzieć,że trzeba upiec z tej porcji 3 placki, ja piekę ok 25 min. i tem. 160 a masę robię jaja ubite z cukrem na parze i do tego dodaje napar z kawy parzonej 2 łyżki kawy w 1/4 wody i przestudzony dodaje do masy jajecznej po przestudzeniu ucieram z palmą i trochę dodać alkoholu masa pycha i oczywiście placek trzeba napączować

  45. Dana
    4 marca 2011 at 16:27 Odpowiedz

    Ja rowniez pieke 3 placki bo tak jest najbezpieczniej i pewnosc ze zawsze sie uda.

  46. stenia
    10 listopada 2011 at 19:23 Odpowiedz

    dzisiaj piekłam jak zawsze przez 1 godz.i 10 min w temp.ok.170 stopni,po tym czasie otwieram piekarnik i zostawiam na 10 min.Tort wspaniały.

  47. melka
    28 listopada 2011 at 15:04 Odpowiedz

    Ja robię trochę inaczej, zamiast bułki tartej daję zmielone w maszynce do orzechów biszkopty, najlepsze te z firmy\” San\’. Nie daję ani kawy ani kakao, ale to rzecz gustu. Masę robie tak: ucieram pół kostki masła z cukrem i stopniowo dodaję ucierając masę budyniową robina z utartych dwóch żółtek z cukrem, goace mleko i zagęsczone mąka ziemniaczaną i pszenną. Trzeba uważąć przy ucieraniu żeby sie nie zważyło. WQ trakcie ucierania dodaję 20 dkg zmielonych orzechów włoskich. Radze spróbować, warto!

  48. kasiunia22
    31 stycznia 2012 at 22:27 Odpowiedz

    Witam . Ja dalam mniej jajek, zamiast bulki tartej kasze Manna . Pyszny. Tort

  49. monia
    2 lutego 2012 at 12:45 Odpowiedz

    Tort z tego przepisu piekłam już dwa razy, jest przepyszny – polecam gorąco!!!

  50. ania
    8 marca 2012 at 12:03 Odpowiedz

    Bez glutenu?A bułka tarta?

  51. mama
    14 października 2012 at 02:50 Odpowiedz

    jadlam ten tort w CANADZIE mniam mniam

  52. stenia
    15 listopada 2012 at 18:08 Odpowiedz

    a kto mysli czy dac orzechy czy truskawki

  53. Mama
    9 października 2013 at 14:01 Odpowiedz

    Bardzo dobre

  54. kicia
    8 stycznia 2014 at 21:17 Odpowiedz

    Rewelacja, piekłam tort kilka razy i za każdym razem jest bardzo dobry.

  55. Margo
    20 stycznia 2014 at 23:43 Odpowiedz

    Ja własnie czekam na ciasto jest w piekarniku jestem ciekawego jak wyszlo:) xxx

Zostaw komentarz.

*