Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tortellini z mięsem w sosie serowym

Tradycyjne włoskie pierożki można podawać z różnymi nadzieniami (mięsne, serowe, ze szpinakiem, itp). W naszym przepisie postanowiliśmy przedstawić Wam wersję dla osób lubiących mięso. Tortellini świetnie nadają się jako składnik sałatek, samodzielne danie lub można też zamienić je z polskimi uszkami i dodać do zupy.

tortellini-357887_1280

składniki:
Mięso (mogą być resztki mięs pieczonych lub duszonych, nadaje się prawie każdy rodzaj mięsa)

  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa
  Ciasto (na około 210 sztuk):
  • ½ kg mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 żółtka

przyrządzanie:

  • Mięso myjemy, oczyszczamy i suszymy.
  • Wszystkie przyprawy i zioła utłuc lekko w moździerzu i wymieszać.
  • Nacieramy mięso przyprawami oraz lekko wcieramy oliwę, odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • Mięso dusimy 30 minut.
  • Ostudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy, gdy farsz będzie za suchy dolewamy odrobinę bulionu.
  • Mąkę z masłem i żółtkiem zagniatamy rękoma.
  • Delikatnie i małymi porcjami dolewamy gorącą wodę.
  • Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  • Wałkiem lub maszynką do makaronu rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płaty.
  • Wycinamy krążki o średnicy 5 cm.
  • Łyżeczką nakładamy odrobinę farszu i składamy pierożka.
  • Lepimy brzegi leżącego na stolnicy pierożka i podnosimy do góry. Końcówki ściskamy i kleimy.
  • Układamy na oprószonej mąką tacy.
  • Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
  • Wyjmujemy jak wypłyną.
  • Podawać polane sosem serowym.

Sos serowy:

  • Serek topiony wraz ze śmietaną i odrobiną masła rozpuszczamy na małym ogniu, dokładamy wyciśnięty czosnek (można również dodać podsmażony boczek). Gdy sos jest za rzadki – zagęszczamy odrobiną mąki, gdy za gęsty – dodajemy odrobinę mleka.

 

Lubisz gotować? Sprawdź też nasze inne przepisy! (zobacz tutaj)