Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Truskawkowy niezbędnik deserowy z przepisem na tartę

Truskawki słodkie i pachnące słońcem są jak zwiastuny nadchodzącego lata. Czerwienią się w koszykach na straganach i sklepowych półkach. Kuszą obietnicą zbliżających się wakacji i eksplozją owocowych smaków. Sięgnij po kilka podstawowych produktów i wyczaruj wyjątkowe truskawkowe specjały!

Truskawkowy niezbędnik deserowy z przepisem na tartę

Nie ma chyba lepiej dobranej pary niż truskawka i bita śmietana. Deser prosty i doskonały, pod warunkiem, że podczas ubijania śmietanka nie zważy się. By uniknąć niespodzianek, kremówkę wystarczy dobrze schłodzić w lodówce i podczas miksowania dodać mix do śmietany Delecta. Dzięki niemu ubita śmietana utrzyma sztywną konsystencję, naturalny smak i nie podejdzie wodą.

Nieco mniej kaloryczną alternatywą dla kremówki będzie popularna Śnieżka, którą wystarczy zmiksować z mlekiem. Efekt gwarantowany za każdym razem. Śnieżka sprawdzi się także jako dodatek do gofrów czy truskawkowej galaretki z owocami! Galaretka to super pomysł na deser, który latem możesz podać z kulką ulubionych lodów czy sorbetu, a także idealnie zwieńczenie ciast na zimno i biszkoptów z owocami.

Podczas upałów idealny deser powinien być lekki, puszysty i zimny! Jeśli przejadły Ci się lody, przygotuj sernik na zimno. Delecta poleca klasykę – Sernik błyskawiczny oryginalny. Jego waniliowy smak świetnie podkreślą słodkie truskawki, pokrojone w kawałki, ułożone na wierzchu i zalane galaretką. Banalnie prosta receptura wymaga dodania tylko mleka!

Nieco więcej wysiłku włożysz w przygotowanie francuskiego klasyka – tarty z truskawkami i kremem. Będzie pod górkę, jeśli nigdy tego nie robiłaś. Bądź sprytna i ułatw sobie zmagania w kuchni. Tarta na 1001 sposobów na słodko to rozwiązanie z gwarancją sukcesu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Inspirujący przepis znajdziesz tutaj.

TARTA OWOCOWA

Składniki:

1 op. Tarty na 1001 sposobów na słodko

Do ciasta:

1 jajo
125 g zimnej margaryny
1‒2 łyżki mąki pszennej (do podsypania)

Do nadzienia:

500 g truskawek
1 op. Galaretki o sm. truskawkowym Delecta
250 ml śmietanki 30‒36% tł. (ok. 1 szkl.)
125 ml mleka (ok. 1/2 szkl.)
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w 1 szklance wody, pozostaw do przestudzenia. Chłodną wstaw do lodówki, pozostaw do lekkiego zżelowania.

Ciasto: Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajo i margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2‒3 min. do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min., do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

Nadzienie: Umyj, odszypułkuj i pokrój truskawki. Rozmieszaj zawartość torebki z fixem do nadzienia i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Na chłodną tartę wyłóż lekko zżelowaną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do ponownego schłodzenia.