Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Niebieski krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

Niebieski krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

LODY DOMOWE z banana i kawy

LODY DOMOWE z banana i kawy

LODY DOMOWE  z gotowanych buraków (idealne dla dzieci)

LODY DOMOWE z gotowanych buraków (idealne dla dzieci)

Sos do lodów o smaku NUTELLI!

Sos do lodów o smaku NUTELLI!

DESER ŚMIETANKOWY w 5 minut

DESER ŚMIETANKOWY w 5 minut

5 najlepszych przepisów na KREWETKI

5 najlepszych przepisów na KREWETKI

Sos limonkowo-czosnkowy

Sos limonkowo-czosnkowy

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i pomidorkami cherry

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i pomidorkami cherry

Ciasteczka serowo- cynamonowe- tylko 4 składniki

Ciasteczka serowo- cynamonowe- tylko 4 składniki

KOMPOT DO OBIADU- jabłka plus cynamon i porzeczki

KOMPOT DO OBIADU- jabłka plus cynamon i porzeczki

Cinnamon rolls- najprostszy przepis na cynamonowe ślimaczki

Cinnamon rolls- najprostszy przepis na cynamonowe ślimaczki

RISOTTO Z CUKINIĄ i parmezanem

RISOTTO Z CUKINIĄ i parmezanem

ZUPA SZCZAWIOWA z grzankami

ZUPA SZCZAWIOWA z grzankami

FRYTKI BELGIJSKIE z rozmarynem i solą morską

FRYTKI BELGIJSKIE z rozmarynem i solą morską

Pieczone ziemniaki z sosem majonezowo-ketchupowym

Pieczone ziemniaki z sosem majonezowo-ketchupowym

Jak perfekcyjnie ugotować FASOLĘ?

Jak perfekcyjnie ugotować FASOLĘ?

Truskawkowy niezbędnik deserowy z przepisem na tartę

Truskawki słodkie i pachnące słońcem są jak zwiastuny nadchodzącego lata. Czerwienią się w koszykach na straganach i sklepowych półkach. Kuszą obietnicą zbliżających się wakacji i eksplozją owocowych smaków. Sięgnij po kilka podstawowych produktów i wyczaruj wyjątkowe truskawkowe specjały!

Truskawkowy niezbędnik deserowy z przepisem na tartę

Nie ma chyba lepiej dobranej pary niż truskawka i bita śmietana. Deser prosty i doskonały, pod warunkiem, że podczas ubijania śmietanka nie zważy się. By uniknąć niespodzianek, kremówkę wystarczy dobrze schłodzić w lodówce i podczas miksowania dodać mix do śmietany Delecta. Dzięki niemu ubita śmietana utrzyma sztywną konsystencję, naturalny smak i nie podejdzie wodą.

Nieco mniej kaloryczną alternatywą dla kremówki będzie popularna Śnieżka, którą wystarczy zmiksować z mlekiem. Efekt gwarantowany za każdym razem. Śnieżka sprawdzi się także jako dodatek do gofrów czy truskawkowej galaretki z owocami! Galaretka to super pomysł na deser, który latem możesz podać z kulką ulubionych lodów czy sorbetu, a także idealnie zwieńczenie ciast na zimno i biszkoptów z owocami.

Podczas upałów idealny deser powinien być lekki, puszysty i zimny! Jeśli przejadły Ci się lody, przygotuj sernik na zimno. Delecta poleca klasykę – Sernik błyskawiczny oryginalny. Jego waniliowy smak świetnie podkreślą słodkie truskawki, pokrojone w kawałki, ułożone na wierzchu i zalane galaretką. Banalnie prosta receptura wymaga dodania tylko mleka!

Nieco więcej wysiłku włożysz w przygotowanie francuskiego klasyka – tarty z truskawkami i kremem. Będzie pod górkę, jeśli nigdy tego nie robiłaś. Bądź sprytna i ułatw sobie zmagania w kuchni. Tarta na 1001 sposobów na słodko to rozwiązanie z gwarancją sukcesu. Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Inspirujący przepis znajdziesz tutaj.

TARTA OWOCOWA

Składniki:

1 op. Tarty na 1001 sposobów na słodko

Do ciasta:

1 jajo
125 g zimnej margaryny
1‒2 łyżki mąki pszennej (do podsypania)

Do nadzienia:

500 g truskawek
1 op. Galaretki o sm. truskawkowym Delecta
250 ml śmietanki 30‒36% tł. (ok. 1 szkl.)
125 ml mleka (ok. 1/2 szkl.)
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w 1 szklance wody, pozostaw do przestudzenia. Chłodną wstaw do lodówki, pozostaw do lekkiego zżelowania.

Ciasto: Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajo i margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2‒3 min. do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min., do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

Nadzienie: Umyj, odszypułkuj i pokrój truskawki. Rozmieszaj zawartość torebki z fixem do nadzienia i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Na chłodną tartę wyłóż lekko zżelowaną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do ponownego schłodzenia.