Polecamy

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Tzatziki

Tzatziki

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień.

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 litr gęstego jogurtu naturalnego 4 duże ząbki czosnku 1 duży ogórek odrobina soku z cytryny sól świeżo zmielony pieprz kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji

przyrządzanie:

Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania.

uwagi:
Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.

Podobne artykuły

61 Komentarzy

  1. JJ
    19 września 2005 at 13:20 Odpowiedz

    Kto mi powie jak przygotować liście winogron na greckie \”gołąbki\”?

  2. Palce_lizać
    19 września 2005 at 13:34 Odpowiedz

    Ależ my powimy: http://www.palcelizac.pl/?przepis=247

  3. justa04
    29 grudnia 2005 at 18:18 Odpowiedz

    polecam wszystkim do Tzatzików dodac troche utartego białego sera i przyprawy,ktora mozna kupic w sklepie!!

  4. Ewik
    30 grudnia 2005 at 16:15 Odpowiedz

    LUDZIE!!! Koniecznie wyrzućcie wszystkie pestki z ogórków!!!

  5. martyna
    10 stycznia 2006 at 15:55 Odpowiedz

    Ja tzatziki robię trochę inaczej: 1 jogurt natralny, serek smietankowy Almette, ogórek, marchewka, czosnek, sól, pieprz. Takie tzatziki są gęste i aromatycze!

  6. Bea
    25 stycznia 2006 at 13:34 Odpowiedz

    niestety jest niemozliwe aby zrobic z naszych polskich lisci winogron greckie golabki.Nasze liscie maja gorzkawy smak i sa zbyt twarde i poprzerastane tylko i wylacznie nadaja sie do tego liscie winogrona uprawiane w grecjii lub z wysp greckich jak i cypr.To tak jak by nasza kapuste zastapic kapusta pekinska co w rezultacie mamy inny smak i inna potrawe.Pozdrawiam

  7. g
    21 marca 2006 at 18:11 Odpowiedz

    to jest pyszne

  8. kriklóika
    14 kwietnia 2006 at 20:39 Odpowiedz

    mniami

  9. ivonka
    20 kwietnia 2006 at 19:30 Odpowiedz

    tzatziki -pyszne danie,lekkie,aromatyczne,zdrowe

  10. chomiczek
    23 kwietnia 2006 at 14:25 Odpowiedz

    Mmmm uwielbiam tzatziki,zwlaszcza gdy sa lekko schlodzone, znakomicie uzupelniaja smak z gorącymi plackami ziemniacznymi, ktore wrecz kocham !! :))

  11. Ona_30
    7 kwietnia 2007 at 20:53 Odpowiedz

    tsatiki sa dobre z jogurtem naturnalnym np do paluszkow:)ogolnie tsatiki sa super so kurczaczka, itp!:)

  12. Andrzej
    3 maja 2007 at 09:48 Odpowiedz

    Smaczne dopiero z jogurtem Greek Style.

  13. dolan3
    30 czerwca 2007 at 15:41 Odpowiedz

    Tzatziki sa poprostu pyszne, ostatnio zrobilem grilla i dodalem do karczu i skrzydelek.PYYYYYYYCHHHHHHHHAAAAAA!!!POLECAM;]

  14. RENETKA
    29 lipca 2007 at 16:56 Odpowiedz

    TZATZIKI W POLSCE SĄ PRAWIE DO ZROBIENIA, ALE I TAK NAJLEPSZE SĄ JEDNAK W GRECJI

  15. pawel
    11 listopada 2007 at 15:43 Odpowiedz

    tzatziki są smaczne zawsze jemkiedy mam jakieś mięso smazone i z grilla jest to super

  16. Smakosz
    4 stycznia 2008 at 12:51 Odpowiedz

    A ja mysle ze najlepsze tzatzyki jakie jadlem byly w niemczech…. i byly palce lizac ^^

  17. koziszmin
    18 stycznia 2008 at 20:45 Odpowiedz

    moze i tzatziki niemieckie jest dobre moze i ktos ma dodatki do tzatziki ktore daja wspanialy smak ale i tak greckie tzatziki jest najlepsze ;]

  18. Smoke
    13 marca 2008 at 10:40 Odpowiedz

    Kooocham tzatziki!

  19. slawek
    23 marca 2008 at 09:27 Odpowiedz

    W przepisie brakuje kilku łyżeczek OLIWY Z OLIWEK!!!

  20. Pati
    18 listopada 2008 at 19:58 Odpowiedz

    Tzatziki to jest to;)………….

  21. jolcia
    10 grudnia 2008 at 09:25 Odpowiedz

    od jakiegoś czasu kupuje salatke sycylijska w plastikowym opakowaniu i w niej jest taki pyszny sos:)
    czy ktos wie jak sie go robi??plizzz pomozcie on jest pyyycha!!

  22. Tsatsiki
    10 kwietnia 2009 at 22:17 Odpowiedz

    Ja robie tak: 1/2 ogorka, 4 zabki czosnku, 400g naturalnego jogurtu, 5 lyzki oliwy, sol i zmielony,czarny pieprz.
    Ogorek zetrzec na grubej tarce.Mase ogorkowa dobrze wycisnac i wymieszac w salaterce z czosnkiem.Dodac jogurt,sol,oliwe,i pieprz po czym bardzo dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na ok. 1 h

  23. mniam
    26 kwietnia 2009 at 15:39 Odpowiedz

    pychota, właśnie jem to teraz;]

  24. :P
    3 czerwca 2009 at 21:07 Odpowiedz

    a ja kupuje przyprawe Tzatziki firmy Prymat i mieszam z jogurtem greckim!! Bomba:P

  25. alusia
    9 czerwca 2009 at 16:13 Odpowiedz

    Uwielbam Tzatziki, ale robie je pol na pl, jogurt i serek homogenizowany, plus odrobinke smietany. Czasem daje zielony ogorek, czasem kiszony, oczywiscie sol, pieprz i mnostwo czosnku.

  26. zle myslenie
    26 czerwca 2009 at 14:50 Odpowiedz

    od kiedy szwaby znaja sie na tzatzykach znaja tylko marne wedliny i wodzionki

  27. kota
    26 czerwca 2009 at 15:10 Odpowiedz

    niemcy jedza tylko golonka maja tlusta ciezka kuchnie o tzatzykach nie maja pojecia

  28. lusi
    11 lipca 2009 at 19:20 Odpowiedz

    prosze napiszcie do jakiej potrawy dodaje sie te sosy dzieki

  29. :D
    3 sierpnia 2009 at 09:49 Odpowiedz

    lubieee tzatzyki :)

  30. śliwcia
    3 września 2009 at 14:35 Odpowiedz

    a ja kroje ogóreczki kiszone i szczepiorek w drobną kosteczke i dodaje przyprawy i gęstą śmietanę.Do ziemniaczków z mielonym jest idealne:)polecam

  31. baryła
    4 września 2009 at 10:05 Odpowiedz

    To co przygotowuje śliwcia to jest dip ogórkowy, ale nie tzatziki

  32. Gusia
    12 września 2009 at 14:08 Odpowiedz

    Tzatziki jest przepyszne ;)
    pozdrawiam
    naprawde polecam

  33. tysia
    13 września 2009 at 18:05 Odpowiedz

    a ja daję : duży jogurt, mały ogórek szklarniowy (lub 2 gruntowe), pół łyżeczki soli, biały pieprz, koperek opcjonalnie. Starty na grubej tarce ogórek mieszam z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Dla mnie bomba jako dip, sos do sałatek, kanapek itp, itd.

  34. Dronez
    4 listopada 2009 at 10:14 Odpowiedz

    siema grubasy

  35. karo
    18 listopada 2009 at 14:21 Odpowiedz

    a ja robię sos z fety, startego ogórka i czosnku. Super, spróbujcie !

  36. Piotrek
    2 stycznia 2010 at 01:21 Odpowiedz

    Ja robie Tzatzyki na kozim serze dodaje ogorka obranego ,pieprz,sol, mozna podawac jako pszystawke lub zakaske…polecam pyszne

  37. mija
    23 stycznia 2010 at 16:34 Odpowiedz

    Tzatzyki najlepsze pod słoncem :)

  38. lion
    30 maja 2010 at 21:57 Odpowiedz

    Jak można powiedzieć, ze tzatziki to pyszna potrawa? Przecież to sos do potraw, a nie potrawa…

  39. miss1974
    7 sierpnia 2010 at 21:34 Odpowiedz

    ja robię jeszcze inaczej-starty ogórek,jogurt naturalny,odrobina majonezu oraz sól,pieprz do smaku oraz carry i oczywiście czosnek.

  40. TOLO
    26 września 2010 at 23:20 Odpowiedz

    Moja wersja:ogórki zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej posolić dokładnie wycisnąć płyn dodać czosnek,piprz,miszać dodać oliwę mieszać dodać dobry jogurt miszać.Odstawić na kilka godzin .polecam do mięsa i wędlin

  41. ASD
    23 października 2010 at 22:59 Odpowiedz

    Super jadło . Ja robię to tak:
    jogurt-cały
    majonez-cały
    4-5 ząbków czosnku
    pęczek szczypiorku
    pęczek pietruszki(natka)
    ogórek- 3-4 świeże (małe)
    łyzeczka musztardy (rosyjskiej)
    wszystko drobno krojone, ogórek na tarce-duże oczka.

  42. piorun
    27 października 2010 at 12:46 Odpowiedz

    A dlaczego w zadnym przepisie nie pojawil sie koperek….przeciez bez tego nie ma tzatzykow. I pamietajcie ze jak zbytnio zmienicie przepis na ten sos to juz nie beda tzatzyki.

  43. angel
    23 marca 2011 at 12:43 Odpowiedz

    Super przystawka,w Polsce nie smakuje tak jak w Grecji…Polecam

  44. assos
    21 kwietnia 2011 at 00:38 Odpowiedz

    Prawdziwe tzadziki/źła pisownia!/ to greckie jaurti,świeży ogórek,czosnek,sól/bez pieprzu!!!/ oraz ewentualnie \”kropla\” oliwy z oliwek… To wszystko na co składa się dodatek do potraw /szczególnie mięsnych/ Byłem,widziałem,wiem…

  45. Elka
    16 maja 2011 at 18:07 Odpowiedz

    Ogórek , wyłącznie świeży ,osolony i odciśnięty z soku , czosnek – dużo , twarożek , jogurt , śmietana , koperek i nać pietruszki – ilości wg uznania. Ja dodaje jeszcze posiekane jajko na twardo i to jest moje tzatziki po polsku :) Pychota !!!

  46. zuzia
    19 czerwca 2011 at 17:29 Odpowiedz

    a ja robie tak tzatziki- kupuję gotowe w sklepie ;-))))))))))))))

  47. Jankes`
    11 lipca 2011 at 16:15 Odpowiedz

    Moje tzatziki to ogórek posiekany na dużych oczkach posolić później odcedzić 3-5 (wg. uznania) ząbków śmietana i jeszcze krem czosnkowy i na koniec trochę kucharka.
    PYCHA!

  48. NICK
    4 listopada 2011 at 15:36 Odpowiedz

    Majonez?? Serek?? Matko, czego tu nie ma? (bo na pewno w takim wykonaniu tzatzików.) W przepisie w artykule brakuje jednej rzeczy czyli OLIWY. Oliwa jest esensją niemal wszystkich greckich potraw i sosów. Znaleźć dobrą oliwę i jogurt to sztuka, potem można się brać za tzatziki

  49. oihrIHVVFw
    21 listopada 2011 at 15:14 Odpowiedz

    Until I found this I thought I\’d have to spend the day iisdne.

  50. Janusz
    6 stycznia 2012 at 15:00 Odpowiedz

    tzatziki tylko naturalne składniki bez paprania majonezem knorrem itp.Dobry jogurt ,ogórek czosnek,sól,oliw z oliwek nie podroba i wszystko będzie OK:)

  51. wojlomolo442
    23 stycznia 2012 at 19:26 Odpowiedz

    Do prawdziwego greckiego tzatziki dodaje się jeszcze po jednej małej papryczce chili czerwonej i zielonej.

  52. Zenek
    3 marca 2012 at 16:12 Odpowiedz

    Majonez, musztarda, odrobina Kucharka – czego to ludzie nie wymyślą, aby sos TzaTzyki uczynić niejadalnym.

  53. paula200121
    25 lipca 2012 at 11:13 Odpowiedz

    nie daje sie miety i cytryny

  54. eleni
    25 lipca 2012 at 14:30 Odpowiedz

    Odrobina anyżu, assos, a czosnek z oliwy…

  55. hallo
    25 sierpnia 2012 at 09:00 Odpowiedz

    tzatzyki ; jogurt naturalny ogórki ztarte pieprz kucharek czosnek i to sa tzatzyki smaczne do grila

  56. Moon
    26 października 2012 at 12:58 Odpowiedz

    \”kupuję gotowe w sklepie\” – tja. Na pewno smakuje świeżo i nie jest naładowane konserwantami, hehehe

  57. m
    25 stycznia 2013 at 23:42 Odpowiedz

    haha:D ktoś jeszcze tu na zwałce? czytam te komentarze i się śmieję:D:D i… \”tsatiki \” ??? haha!

  58. estelina
    8 czerwca 2013 at 12:53 Odpowiedz

    bez miety i cytryny to nie tzatziki tylko chala
    wspolczuje pauli jej pojecia o gotowaniu

  59. alice797
    11 lipca 2013 at 22:34 Odpowiedz

    pracowalam w greckiej restauracji.jogurt naturalny czosnek ogorek starty sol pieprz i oczywiscie oliwa z oliwek!!nic wiecej

  60. glabix
    30 lipca 2013 at 12:15 Odpowiedz

    ogórków do tzatzików się nie obiera…

  61. jj
    14 grudnia 2013 at 21:06 Odpowiedz

    idziesz do tesco kupujesz i masz tzatziki

Zostaw komentarz.

*