Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Tzatziki

Tzatziki

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień.

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 litr gęstego jogurtu naturalnego 4 duże ząbki czosnku 1 duży ogórek odrobina soku z cytryny sól świeżo zmielony pieprz kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji

przyrządzanie:

Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania.

uwagi:
Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.

Podobne artykuły

61 Komentarzy

  1. JJ
    19 września 2005 at 13:20 Odpowiedz

    Kto mi powie jak przygotować liście winogron na greckie \”gołąbki\”?

  2. Palce_lizać
    19 września 2005 at 13:34 Odpowiedz

    Ależ my powimy: http://www.palcelizac.pl/?przepis=247

  3. justa04
    29 grudnia 2005 at 18:18 Odpowiedz

    polecam wszystkim do Tzatzików dodac troche utartego białego sera i przyprawy,ktora mozna kupic w sklepie!!

  4. Ewik
    30 grudnia 2005 at 16:15 Odpowiedz

    LUDZIE!!! Koniecznie wyrzućcie wszystkie pestki z ogórków!!!

  5. martyna
    10 stycznia 2006 at 15:55 Odpowiedz

    Ja tzatziki robię trochę inaczej: 1 jogurt natralny, serek smietankowy Almette, ogórek, marchewka, czosnek, sól, pieprz. Takie tzatziki są gęste i aromatycze!

  6. Bea
    25 stycznia 2006 at 13:34 Odpowiedz

    niestety jest niemozliwe aby zrobic z naszych polskich lisci winogron greckie golabki.Nasze liscie maja gorzkawy smak i sa zbyt twarde i poprzerastane tylko i wylacznie nadaja sie do tego liscie winogrona uprawiane w grecjii lub z wysp greckich jak i cypr.To tak jak by nasza kapuste zastapic kapusta pekinska co w rezultacie mamy inny smak i inna potrawe.Pozdrawiam

  7. g
    21 marca 2006 at 18:11 Odpowiedz

    to jest pyszne

  8. kriklóika
    14 kwietnia 2006 at 20:39 Odpowiedz

    mniami

  9. ivonka
    20 kwietnia 2006 at 19:30 Odpowiedz

    tzatziki -pyszne danie,lekkie,aromatyczne,zdrowe

  10. chomiczek
    23 kwietnia 2006 at 14:25 Odpowiedz

    Mmmm uwielbiam tzatziki,zwlaszcza gdy sa lekko schlodzone, znakomicie uzupelniaja smak z gorącymi plackami ziemniacznymi, ktore wrecz kocham !! :))

  11. Ona_30
    7 kwietnia 2007 at 20:53 Odpowiedz

    tsatiki sa dobre z jogurtem naturnalnym np do paluszkow:)ogolnie tsatiki sa super so kurczaczka, itp!:)

  12. Andrzej
    3 maja 2007 at 09:48 Odpowiedz

    Smaczne dopiero z jogurtem Greek Style.

  13. dolan3
    30 czerwca 2007 at 15:41 Odpowiedz

    Tzatziki sa poprostu pyszne, ostatnio zrobilem grilla i dodalem do karczu i skrzydelek.PYYYYYYYCHHHHHHHHAAAAAA!!!POLECAM;]

  14. RENETKA
    29 lipca 2007 at 16:56 Odpowiedz

    TZATZIKI W POLSCE SĄ PRAWIE DO ZROBIENIA, ALE I TAK NAJLEPSZE SĄ JEDNAK W GRECJI

  15. pawel
    11 listopada 2007 at 15:43 Odpowiedz

    tzatziki są smaczne zawsze jemkiedy mam jakieś mięso smazone i z grilla jest to super

  16. Smakosz
    4 stycznia 2008 at 12:51 Odpowiedz

    A ja mysle ze najlepsze tzatzyki jakie jadlem byly w niemczech…. i byly palce lizac ^^

  17. koziszmin
    18 stycznia 2008 at 20:45 Odpowiedz

    moze i tzatziki niemieckie jest dobre moze i ktos ma dodatki do tzatziki ktore daja wspanialy smak ale i tak greckie tzatziki jest najlepsze ;]

  18. Smoke
    13 marca 2008 at 10:40 Odpowiedz

    Kooocham tzatziki!

  19. slawek
    23 marca 2008 at 09:27 Odpowiedz

    W przepisie brakuje kilku łyżeczek OLIWY Z OLIWEK!!!

  20. Pati
    18 listopada 2008 at 19:58 Odpowiedz

    Tzatziki to jest to;)………….

  21. jolcia
    10 grudnia 2008 at 09:25 Odpowiedz

    od jakiegoś czasu kupuje salatke sycylijska w plastikowym opakowaniu i w niej jest taki pyszny sos:)
    czy ktos wie jak sie go robi??plizzz pomozcie on jest pyyycha!!

  22. Tsatsiki
    10 kwietnia 2009 at 22:17 Odpowiedz

    Ja robie tak: 1/2 ogorka, 4 zabki czosnku, 400g naturalnego jogurtu, 5 lyzki oliwy, sol i zmielony,czarny pieprz.
    Ogorek zetrzec na grubej tarce.Mase ogorkowa dobrze wycisnac i wymieszac w salaterce z czosnkiem.Dodac jogurt,sol,oliwe,i pieprz po czym bardzo dokladnie wymieszac. Wstawic do lodowki na ok. 1 h

  23. mniam
    26 kwietnia 2009 at 15:39 Odpowiedz

    pychota, właśnie jem to teraz;]

  24. :P
    3 czerwca 2009 at 21:07 Odpowiedz

    a ja kupuje przyprawe Tzatziki firmy Prymat i mieszam z jogurtem greckim!! Bomba:P

  25. alusia
    9 czerwca 2009 at 16:13 Odpowiedz

    Uwielbam Tzatziki, ale robie je pol na pl, jogurt i serek homogenizowany, plus odrobinke smietany. Czasem daje zielony ogorek, czasem kiszony, oczywiscie sol, pieprz i mnostwo czosnku.

  26. zle myslenie
    26 czerwca 2009 at 14:50 Odpowiedz

    od kiedy szwaby znaja sie na tzatzykach znaja tylko marne wedliny i wodzionki

  27. kota
    26 czerwca 2009 at 15:10 Odpowiedz

    niemcy jedza tylko golonka maja tlusta ciezka kuchnie o tzatzykach nie maja pojecia

  28. lusi
    11 lipca 2009 at 19:20 Odpowiedz

    prosze napiszcie do jakiej potrawy dodaje sie te sosy dzieki

  29. :D
    3 sierpnia 2009 at 09:49 Odpowiedz

    lubieee tzatzyki :)

  30. śliwcia
    3 września 2009 at 14:35 Odpowiedz

    a ja kroje ogóreczki kiszone i szczepiorek w drobną kosteczke i dodaje przyprawy i gęstą śmietanę.Do ziemniaczków z mielonym jest idealne:)polecam

  31. baryła
    4 września 2009 at 10:05 Odpowiedz

    To co przygotowuje śliwcia to jest dip ogórkowy, ale nie tzatziki

  32. Gusia
    12 września 2009 at 14:08 Odpowiedz

    Tzatziki jest przepyszne ;)
    pozdrawiam
    naprawde polecam

  33. tysia
    13 września 2009 at 18:05 Odpowiedz

    a ja daję : duży jogurt, mały ogórek szklarniowy (lub 2 gruntowe), pół łyżeczki soli, biały pieprz, koperek opcjonalnie. Starty na grubej tarce ogórek mieszam z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Dla mnie bomba jako dip, sos do sałatek, kanapek itp, itd.

  34. Dronez
    4 listopada 2009 at 10:14 Odpowiedz

    siema grubasy

  35. karo
    18 listopada 2009 at 14:21 Odpowiedz

    a ja robię sos z fety, startego ogórka i czosnku. Super, spróbujcie !

  36. Piotrek
    2 stycznia 2010 at 01:21 Odpowiedz

    Ja robie Tzatzyki na kozim serze dodaje ogorka obranego ,pieprz,sol, mozna podawac jako pszystawke lub zakaske…polecam pyszne

  37. mija
    23 stycznia 2010 at 16:34 Odpowiedz

    Tzatzyki najlepsze pod słoncem :)

  38. lion
    30 maja 2010 at 21:57 Odpowiedz

    Jak można powiedzieć, ze tzatziki to pyszna potrawa? Przecież to sos do potraw, a nie potrawa…

  39. miss1974
    7 sierpnia 2010 at 21:34 Odpowiedz

    ja robię jeszcze inaczej-starty ogórek,jogurt naturalny,odrobina majonezu oraz sól,pieprz do smaku oraz carry i oczywiście czosnek.

  40. TOLO
    26 września 2010 at 23:20 Odpowiedz

    Moja wersja:ogórki zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej posolić dokładnie wycisnąć płyn dodać czosnek,piprz,miszać dodać oliwę mieszać dodać dobry jogurt miszać.Odstawić na kilka godzin .polecam do mięsa i wędlin

  41. ASD
    23 października 2010 at 22:59 Odpowiedz

    Super jadło . Ja robię to tak:
    jogurt-cały
    majonez-cały
    4-5 ząbków czosnku
    pęczek szczypiorku
    pęczek pietruszki(natka)
    ogórek- 3-4 świeże (małe)
    łyzeczka musztardy (rosyjskiej)
    wszystko drobno krojone, ogórek na tarce-duże oczka.

  42. piorun
    27 października 2010 at 12:46 Odpowiedz

    A dlaczego w zadnym przepisie nie pojawil sie koperek….przeciez bez tego nie ma tzatzykow. I pamietajcie ze jak zbytnio zmienicie przepis na ten sos to juz nie beda tzatzyki.

  43. angel
    23 marca 2011 at 12:43 Odpowiedz

    Super przystawka,w Polsce nie smakuje tak jak w Grecji…Polecam

  44. assos
    21 kwietnia 2011 at 00:38 Odpowiedz

    Prawdziwe tzadziki/źła pisownia!/ to greckie jaurti,świeży ogórek,czosnek,sól/bez pieprzu!!!/ oraz ewentualnie \”kropla\” oliwy z oliwek… To wszystko na co składa się dodatek do potraw /szczególnie mięsnych/ Byłem,widziałem,wiem…

  45. Elka
    16 maja 2011 at 18:07 Odpowiedz

    Ogórek , wyłącznie świeży ,osolony i odciśnięty z soku , czosnek – dużo , twarożek , jogurt , śmietana , koperek i nać pietruszki – ilości wg uznania. Ja dodaje jeszcze posiekane jajko na twardo i to jest moje tzatziki po polsku :) Pychota !!!

  46. zuzia
    19 czerwca 2011 at 17:29 Odpowiedz

    a ja robie tak tzatziki- kupuję gotowe w sklepie ;-))))))))))))))

  47. Jankes`
    11 lipca 2011 at 16:15 Odpowiedz

    Moje tzatziki to ogórek posiekany na dużych oczkach posolić później odcedzić 3-5 (wg. uznania) ząbków śmietana i jeszcze krem czosnkowy i na koniec trochę kucharka.
    PYCHA!

  48. NICK
    4 listopada 2011 at 15:36 Odpowiedz

    Majonez?? Serek?? Matko, czego tu nie ma? (bo na pewno w takim wykonaniu tzatzików.) W przepisie w artykule brakuje jednej rzeczy czyli OLIWY. Oliwa jest esensją niemal wszystkich greckich potraw i sosów. Znaleźć dobrą oliwę i jogurt to sztuka, potem można się brać za tzatziki

  49. oihrIHVVFw
    21 listopada 2011 at 15:14 Odpowiedz

    Until I found this I thought I\’d have to spend the day iisdne.

  50. Janusz
    6 stycznia 2012 at 15:00 Odpowiedz

    tzatziki tylko naturalne składniki bez paprania majonezem knorrem itp.Dobry jogurt ,ogórek czosnek,sól,oliw z oliwek nie podroba i wszystko będzie OK:)

  51. wojlomolo442
    23 stycznia 2012 at 19:26 Odpowiedz

    Do prawdziwego greckiego tzatziki dodaje się jeszcze po jednej małej papryczce chili czerwonej i zielonej.

  52. Zenek
    3 marca 2012 at 16:12 Odpowiedz

    Majonez, musztarda, odrobina Kucharka – czego to ludzie nie wymyślą, aby sos TzaTzyki uczynić niejadalnym.

  53. paula200121
    25 lipca 2012 at 11:13 Odpowiedz

    nie daje sie miety i cytryny

  54. eleni
    25 lipca 2012 at 14:30 Odpowiedz

    Odrobina anyżu, assos, a czosnek z oliwy…

  55. hallo
    25 sierpnia 2012 at 09:00 Odpowiedz

    tzatzyki ; jogurt naturalny ogórki ztarte pieprz kucharek czosnek i to sa tzatzyki smaczne do grila

  56. Moon
    26 października 2012 at 12:58 Odpowiedz

    \”kupuję gotowe w sklepie\” – tja. Na pewno smakuje świeżo i nie jest naładowane konserwantami, hehehe

  57. m
    25 stycznia 2013 at 23:42 Odpowiedz

    haha:D ktoś jeszcze tu na zwałce? czytam te komentarze i się śmieję:D:D i… \”tsatiki \” ??? haha!

  58. estelina
    8 czerwca 2013 at 12:53 Odpowiedz

    bez miety i cytryny to nie tzatziki tylko chala
    wspolczuje pauli jej pojecia o gotowaniu

  59. alice797
    11 lipca 2013 at 22:34 Odpowiedz

    pracowalam w greckiej restauracji.jogurt naturalny czosnek ogorek starty sol pieprz i oczywiscie oliwa z oliwek!!nic wiecej

  60. glabix
    30 lipca 2013 at 12:15 Odpowiedz

    ogórków do tzatzików się nie obiera…

  61. jj
    14 grudnia 2013 at 21:06 Odpowiedz

    idziesz do tesco kupujesz i masz tzatziki

Zostaw komentarz.

*