Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Warstwowa sałatka z majonezem

Delikatna w smaku i atrakcyjnie wyglądająca sałatka z jajkami, tuńczykiem i żółtym serem

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 5

składniki:
5 jajek 
200 g sera żółtego (gouda) 
puszka groszku 
puszka kukurydzy 
1 duża cebula
2 puszki tuńczyka 
pół szklanki majonezu  
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, papryka w proszku

przyrządzanie:

Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli, aby nie popękały skorupki. Następnie wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć. Cebulę i pietruszkę dorobno posiekać. Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek.
Przygotować dużą, przezroczystą miskę. Białka zetrzeć na tarce i ułożyć na dnie. Nastepnie wsypać straty ser, połowę tuńczyka, posypać solą i pieprzem oraz połowa natki pietruszki. Z majonezu i jogurtu odrobiny soli przygotować sos, którego połową polać przygotowane warstwy. następnie ułożyć groszek i kukurydzę, cebulę, drugą połowę tuńczyka, resztę natki i pozostałym sosem. Na wierzchu ułożyć starte na tarce żółtka, udekrować gałązkami pietruszki i posypać papryką w proszku.


 

Podobne artykuły

30 Komentarzy

  1. anq
    5 listopada 2005 at 12:20 Odpowiedz

    w jakim sosie ma być tuńczyk??we własnym czy w oleju??;)

  2. Palce_lizać
    5 listopada 2005 at 12:39 Odpowiedz

    Rozdrabniany w sosie własnym. Pozdrowienia :)

  3. kam
    25 lutego 2006 at 00:19 Odpowiedz

    jadłam u kumpelki – pychotka!!!!!!!!!!!!!

  4. elek
    16 marca 2006 at 12:02 Odpowiedz

    pychota naprawde polecam

  5. ala
    14 kwietnia 2006 at 13:45 Odpowiedz

    super przepis!! polecam!!

  6. Judka
    22 maja 2006 at 17:29 Odpowiedz

    Właśnie robię sałatke, mam nadzieję, że mi jakoś wyjdzie. =]

  7. Pychota
    10 czerwca 2006 at 04:30 Odpowiedz

    Brzmi naprawde apetycznie! sprobuje na pewno!! :)

  8. olgunia
    3 sierpnia 2006 at 18:21 Odpowiedz

    sałatka jest przepyszna, ja jednak nie daję sosu na wierzch, wydaje mi się wtedy lepsza:)

  9. Anonim
    22 sierpnia 2006 at 10:15 Odpowiedz

    mysle ze groszek nie pasuje ale seler lub gotowany por

  10. Dominika
    16 listopada 2006 at 15:20 Odpowiedz

    Czy ona jest karolyczna?

  11. basiulka
    18 listopada 2006 at 19:48 Odpowiedz

    sałatki z tuniczykiem i rożnymi dodatkami są pyszne

  12. Ania
    6 stycznia 2007 at 11:04 Odpowiedz

    Sałatka zrobiła furorę na Sylwestra… zmieniłam nieco przepis nie dodając zółtek :-)

  13. nata
    7 kwietnia 2007 at 18:47 Odpowiedz

    pyszna super

  14. betka
    11 maja 2007 at 11:20 Odpowiedz

    pycha pycha mniam mniam

  15. kuchci
    11 maja 2007 at 18:50 Odpowiedz

    a jakby te warstwy i sos wymieszać?
    czyż nie byłaby lepsza??

  16. madzia
    6 czerwca 2007 at 15:16 Odpowiedz

    interesujący przepis

  17. grazyna1012
    29 października 2007 at 21:00 Odpowiedz

    salatka pycha,ale zamist tunczyka dodaje ugotowane piersi z kurczaka

  18. mada
    30 grudnia 2007 at 19:01 Odpowiedz

    może się mylę, jednak mnie najbardziej smakuje, gdy sałatka zostanie dokładnie wymieszana, smaki się przenikają, niebo w gębie!!!

  19. ewel
    20 grudnia 2008 at 22:16 Odpowiedz

    proponuję dodać korniszona i czerwoną paprykę , a majonez tylko kętrzyński:)

  20. ewel
    20 grudnia 2008 at 22:18 Odpowiedz

    ja robię : tuńczyk z oleju, korniszon, kukurydza cebula, czerwona paryka, jajko, ser żółty, majonez kętrzyński pychota:)

  21. miła
    19 stycznia 2009 at 13:13 Odpowiedz

    ochyda maja babcia się nią zatruła

  22. Anet
    7 kwietnia 2009 at 13:54 Odpowiedz

    to, że się babcia zatruła, to nie znaczy, że sałatka jest niedobra,

    może po prostu podałaś babci nieświeżą !!

  23. ewu
    4 czerwca 2009 at 21:39 Odpowiedz

    a ja polecam bez groszku i bez kukurydzy a za to starte zamrożone masło i majonez kielecki

  24. mrowka
    5 sierpnia 2009 at 16:50 Odpowiedz

    ja daje majonez winiary salatka pycha mniam mniam

  25. yugen
    7 grudnia 2009 at 17:19 Odpowiedz

    baaaardzo dobra i szybka :) dziękuję :)

  26. acia
    22 grudnia 2009 at 20:07 Odpowiedz

    Pycha, warto wypróbowac.

  27. jadwiga
    23 stycznia 2010 at 19:33 Odpowiedz

    pychota muj maz uwielbia tunczyka

  28. klepi
    14 kwietnia 2011 at 14:31 Odpowiedz

    a ja polecam taka tylko ze z pomidorami zoltym serem i czosnkiem+majonez i smietana

  29. 5353
    5 sierpnia 2011 at 17:28 Odpowiedz

    niedobra

  30. yoluhyj
    22 lipca 2012 at 13:04 Odpowiedz

    przepyszne

Zostaw komentarz.

*