Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Warstwowa sałatka z majonezem

Delikatna w smaku i atrakcyjnie wyglądająca sałatka z jajkami, tuńczykiem i żółtym serem

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 5

składniki:
5 jajek 
200 g sera żółtego (gouda) 
puszka groszku 
puszka kukurydzy 
1 duża cebula
2 puszki tuńczyka 
pół szklanki majonezu  
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, papryka w proszku

przyrządzanie:

Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli, aby nie popękały skorupki. Następnie wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć. Cebulę i pietruszkę dorobno posiekać. Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek.
Przygotować dużą, przezroczystą miskę. Białka zetrzeć na tarce i ułożyć na dnie. Nastepnie wsypać straty ser, połowę tuńczyka, posypać solą i pieprzem oraz połowa natki pietruszki. Z majonezu i jogurtu odrobiny soli przygotować sos, którego połową polać przygotowane warstwy. następnie ułożyć groszek i kukurydzę, cebulę, drugą połowę tuńczyka, resztę natki i pozostałym sosem. Na wierzchu ułożyć starte na tarce żółtka, udekrować gałązkami pietruszki i posypać papryką w proszku.


 

Podobne artykuły

30 Komentarzy

  1. anq
    5 listopada 2005 at 12:20 Odpowiedz

    w jakim sosie ma być tuńczyk??we własnym czy w oleju??;)

  2. Palce_lizać
    5 listopada 2005 at 12:39 Odpowiedz

    Rozdrabniany w sosie własnym. Pozdrowienia :)

  3. kam
    25 lutego 2006 at 00:19 Odpowiedz

    jadłam u kumpelki – pychotka!!!!!!!!!!!!!

  4. elek
    16 marca 2006 at 12:02 Odpowiedz

    pychota naprawde polecam

  5. ala
    14 kwietnia 2006 at 13:45 Odpowiedz

    super przepis!! polecam!!

  6. Judka
    22 maja 2006 at 17:29 Odpowiedz

    Właśnie robię sałatke, mam nadzieję, że mi jakoś wyjdzie. =]

  7. Pychota
    10 czerwca 2006 at 04:30 Odpowiedz

    Brzmi naprawde apetycznie! sprobuje na pewno!! :)

  8. olgunia
    3 sierpnia 2006 at 18:21 Odpowiedz

    sałatka jest przepyszna, ja jednak nie daję sosu na wierzch, wydaje mi się wtedy lepsza:)

  9. Anonim
    22 sierpnia 2006 at 10:15 Odpowiedz

    mysle ze groszek nie pasuje ale seler lub gotowany por

  10. Dominika
    16 listopada 2006 at 15:20 Odpowiedz

    Czy ona jest karolyczna?

  11. basiulka
    18 listopada 2006 at 19:48 Odpowiedz

    sałatki z tuniczykiem i rożnymi dodatkami są pyszne

  12. Ania
    6 stycznia 2007 at 11:04 Odpowiedz

    Sałatka zrobiła furorę na Sylwestra… zmieniłam nieco przepis nie dodając zółtek :-)

  13. nata
    7 kwietnia 2007 at 18:47 Odpowiedz

    pyszna super

  14. betka
    11 maja 2007 at 11:20 Odpowiedz

    pycha pycha mniam mniam

  15. kuchci
    11 maja 2007 at 18:50 Odpowiedz

    a jakby te warstwy i sos wymieszać?
    czyż nie byłaby lepsza??

  16. madzia
    6 czerwca 2007 at 15:16 Odpowiedz

    interesujący przepis

  17. grazyna1012
    29 października 2007 at 21:00 Odpowiedz

    salatka pycha,ale zamist tunczyka dodaje ugotowane piersi z kurczaka

  18. mada
    30 grudnia 2007 at 19:01 Odpowiedz

    może się mylę, jednak mnie najbardziej smakuje, gdy sałatka zostanie dokładnie wymieszana, smaki się przenikają, niebo w gębie!!!

  19. ewel
    20 grudnia 2008 at 22:16 Odpowiedz

    proponuję dodać korniszona i czerwoną paprykę , a majonez tylko kętrzyński:)

  20. ewel
    20 grudnia 2008 at 22:18 Odpowiedz

    ja robię : tuńczyk z oleju, korniszon, kukurydza cebula, czerwona paryka, jajko, ser żółty, majonez kętrzyński pychota:)

  21. miła
    19 stycznia 2009 at 13:13 Odpowiedz

    ochyda maja babcia się nią zatruła

  22. Anet
    7 kwietnia 2009 at 13:54 Odpowiedz

    to, że się babcia zatruła, to nie znaczy, że sałatka jest niedobra,

    może po prostu podałaś babci nieświeżą !!

  23. ewu
    4 czerwca 2009 at 21:39 Odpowiedz

    a ja polecam bez groszku i bez kukurydzy a za to starte zamrożone masło i majonez kielecki

  24. mrowka
    5 sierpnia 2009 at 16:50 Odpowiedz

    ja daje majonez winiary salatka pycha mniam mniam

  25. yugen
    7 grudnia 2009 at 17:19 Odpowiedz

    baaaardzo dobra i szybka :) dziękuję :)

  26. acia
    22 grudnia 2009 at 20:07 Odpowiedz

    Pycha, warto wypróbowac.

  27. jadwiga
    23 stycznia 2010 at 19:33 Odpowiedz

    pychota muj maz uwielbia tunczyka

  28. klepi
    14 kwietnia 2011 at 14:31 Odpowiedz

    a ja polecam taka tylko ze z pomidorami zoltym serem i czosnkiem+majonez i smietana

  29. 5353
    5 sierpnia 2011 at 17:28 Odpowiedz

    niedobra

  30. yoluhyj
    22 lipca 2012 at 13:04 Odpowiedz

    przepyszne

Zostaw komentarz.

*