Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

6 prostych trików kuchennych, które cię zaskoczą!

6 prostych trików kuchennych, które cię zaskoczą!

BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

Sałatka z tuńczykiem FIT

Sałatka z tuńczykiem FIT

Domowe klopsiki drobiowe

Domowe klopsiki drobiowe

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Koktajl z bananami i karobem

Koktajl z bananami i karobem

Domowe chipsy czosnkowe

Domowe chipsy czosnkowe

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Zupa serowo- szpinakowa

Zupa serowo- szpinakowa

Kremowa zupa ze szczypiorku

Kremowa zupa ze szczypiorku

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Prosty chleb z amarantusem

Prosty chleb z amarantusem

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zupa z soczewicy i kalafiora

Wiśniówka

Jedna z prostszych, a jednocześnie najbardziej smacznych nalewek.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 4 tygodnie

składniki:
kilogram wiśni
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1/2 litra wody
szklanka cukru

przyrządzanie:

Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę można spożywać od razu, ale jeszce smaczniejsza będzie jeśli pozwolimy jej podojrzewać.

uwagi:

Pozostałe po nalewce owoce można zasypać cukrem, dolać trochę wody (lub wódki, jeśli ktoć chce mocniejszą wersję) aby otrzymać wiśniowy likier.

loading...