Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Włóż warzywa do słoika

Każdy, kto kiedykolwiek spróbował zrobić to sam, albo pamięta smak babcinych przetworów wie, że nic nie może się równać z przyrządzonymi własnymi siłami warzywami na zimę. Wiadomo też, że najlepszy smak osiąga się po samodzielnych próbach. Dziś podmy kilka przepisów na przetwory, które naprawdę każdy jest w stanie zrobić sam.

Ponieważ każdy ma własne upodobania smakowe, przypominamy naszą starą zasadę: podane poniżej przepisy potraktujcie jako wyjściowe – doprawcie według własnych potrzeb, bo nikt się przecież nie zna na tym, co jest dla Was smaczne, jak Wy sami.


Zacznijmy od dumy Węgrów, która nie wiedzieć czemu w Polsce nie jest przyrządzana. MIESZANE PIKLE są idealną przekąską, mogą być też serwowane jak dodatek do dań. Jeśli lubimy zdecydowane i zarazem wyrafinowane smaki, przygotujmy sobie CEBULKI MARYNOWANE oraz podobnie przyrządzone PATISONY. Dla tych, którzy lubią poeksperymentować ze smakiem ogórków polecamy KORNISZONY, delikatniejszy smak uzyskamy marynując KALAFIOR.


Swego rodzaju wyzwaniem, a zarazem powodem do zadowolenia każdej gospodyni będzie PAPRYKA W OLEJU. Jej przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale smak przyrządzonej tak papryki to zrekompensuje. Podobnie pracochłonne jest przygotowanie BAKŁAŻANÓW W ZIOŁACH, ale po otwarciu słoika ma się już gotowe do użycia, pieczone plastry.


Teraz dwie bardziej niespotykane propozycje – papryka nie tylko dobrze smakuje marynowana, ale też KISZONA. Warto ją przygotować w podobny sposób jak ogórki. Gdy warzywa są najbardziej dojrzałe i aromatyczne, przyrządźmy z nich PASTĘ, której smak docenimy w środku zimy.

loading...