Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Smażony ryż z curry i jajkiem

Smażony ryż z curry i jajkiem

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Włóż warzywa do słoika

Każdy, kto kiedykolwiek spróbował zrobić to sam, albo pamięta smak babcinych przetworów wie, że nic nie może się równać z przyrządzonymi własnymi siłami warzywami na zimę. Wiadomo też, że najlepszy smak osiąga się po samodzielnych próbach. Dziś podmy kilka przepisów na przetwory, które naprawdę każdy jest w stanie zrobić sam.

Ponieważ każdy ma własne upodobania smakowe, przypominamy naszą starą zasadę: podane poniżej przepisy potraktujcie jako wyjściowe – doprawcie według własnych potrzeb, bo nikt się przecież nie zna na tym, co jest dla Was smaczne, jak Wy sami.


Zacznijmy od dumy Węgrów, która nie wiedzieć czemu w Polsce nie jest przyrządzana. MIESZANE PIKLE są idealną przekąską, mogą być też serwowane jak dodatek do dań. Jeśli lubimy zdecydowane i zarazem wyrafinowane smaki, przygotujmy sobie CEBULKI MARYNOWANE oraz podobnie przyrządzone PATISONY. Dla tych, którzy lubią poeksperymentować ze smakiem ogórków polecamy KORNISZONY, delikatniejszy smak uzyskamy marynując KALAFIOR.


Swego rodzaju wyzwaniem, a zarazem powodem do zadowolenia każdej gospodyni będzie PAPRYKA W OLEJU. Jej przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale smak przyrządzonej tak papryki to zrekompensuje. Podobnie pracochłonne jest przygotowanie BAKŁAŻANÓW W ZIOŁACH, ale po otwarciu słoika ma się już gotowe do użycia, pieczone plastry.


Teraz dwie bardziej niespotykane propozycje – papryka nie tylko dobrze smakuje marynowana, ale też KISZONA. Warto ją przygotować w podobny sposób jak ogórki. Gdy warzywa są najbardziej dojrzałe i aromatyczne, przyrządźmy z nich PASTĘ, której smak docenimy w środku zimy.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*