Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Wołowina po burgundzku

Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem małych cebulek i pieczarek oraz słynnego burgundzkiego wina

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 2 godziny 30 minut duszenia

liczba porcji: 6

składniki:

1 kg wołowiny na gulasz (rozbratel, udziec)
150 g wędzonego boczku
1 marchew
2 duże ząbki czosnku
1 por
1 cebula
12 małych cebulek
12 małych pieczarek
80 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
350 ml burgundzkiego wina
500 ml wołowego bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
1 bouquet garni
sól, pieprz
natka pietruszki



|

przyrządzanie:

W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuścić 30 g masła, dodać łyżkę oleju słonecznikowy i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć na złoty kolor, po czym łyżką cedzakową wyjąć z naczynia i odłożyć. Wołowinę pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, na którym smażył się boczek. Obsmażać ją partiami, aby w naczyniu nie było zbyt dużo mięsa. Usmażoną wołowinę wyjąć z naczynia i odłożyć. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno posiekane: cebulę i czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojonego w plasterki pora. Smażyć przez 3 minuty, następnie posypać mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć kolejne 3 minuty. Wlać wino, bulion, dodać przecier pomidorowy, wrzucić wołowinę, bekon oraz bouguet garni, tak aby całość skłądników zanurzona była w płynie. Naczynie przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Na dużej patelni rozpuścić kolejne 30 g masła i resztę oleju, wrzucić obrane cebulki i smażyć na złocisty kolor. Łyżką cedzakową wyjąć z patelni i odłożyć. Dodać resztę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć do chwili aż się zezłocą. Je również wyjąć z patelni.
Po dwóch godzinach duszenia się gulaszu dodać do niego cebulki i pieczarki, odkryć naczynie i trzymać w piekarniku kolejne 30 minut lub do chwili gdy wołowina będzie zupełnie miękka (czas ten zależy od jakości mięsa). Przed podaniem wyjąć zioła (bouguet garni), doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.  

uwagi:
Podawać ze świeżą bagietką.

loading...