Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wołowina po burgundzku

Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem małych cebulek i pieczarek oraz słynnego burgundzkiego wina

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 2 godziny 30 minut duszenia

liczba porcji: 6

składniki:

1 kg wołowiny na gulasz (rozbratel, udziec)
150 g wędzonego boczku
1 marchew
2 duże ząbki czosnku
1 por
1 cebula
12 małych cebulek
12 małych pieczarek
80 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
350 ml burgundzkiego wina
500 ml wołowego bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
1 bouquet garni
sól, pieprz
natka pietruszki



|

przyrządzanie:

W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuścić 30 g masła, dodać łyżkę oleju słonecznikowy i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć na złoty kolor, po czym łyżką cedzakową wyjąć z naczynia i odłożyć. Wołowinę pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, na którym smażył się boczek. Obsmażać ją partiami, aby w naczyniu nie było zbyt dużo mięsa. Usmażoną wołowinę wyjąć z naczynia i odłożyć. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno posiekane: cebulę i czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojonego w plasterki pora. Smażyć przez 3 minuty, następnie posypać mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć kolejne 3 minuty. Wlać wino, bulion, dodać przecier pomidorowy, wrzucić wołowinę, bekon oraz bouguet garni, tak aby całość skłądników zanurzona była w płynie. Naczynie przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Na dużej patelni rozpuścić kolejne 30 g masła i resztę oleju, wrzucić obrane cebulki i smażyć na złocisty kolor. Łyżką cedzakową wyjąć z patelni i odłożyć. Dodać resztę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć do chwili aż się zezłocą. Je również wyjąć z patelni.
Po dwóch godzinach duszenia się gulaszu dodać do niego cebulki i pieczarki, odkryć naczynie i trzymać w piekarniku kolejne 30 minut lub do chwili gdy wołowina będzie zupełnie miękka (czas ten zależy od jakości mięsa). Przed podaniem wyjąć zioła (bouguet garni), doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.  

uwagi:
Podawać ze świeżą bagietką.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. kwk
    28 marca 2013 at 16:29 Odpowiedz

    \”bouqet\” pisze się przez Q a nie prze G a czyta \”buke\” – jest powinowactwo ze słowem bukiet

Zostaw komentarz.

*