Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Wspomnienie lata

Chcesz przywołać wakacyjne klimaty? Zrób to z marka Jawo. Proponuje ona pyszne, ręcznie robione dania gotowe, które idealnie sprawdzą się w jesienno-zimowe długie wieczory.

Pierwsze dni października rozpieszczały nas w tym roku ciepłą i słoneczną pogodą. Coraz krótsze dni, chłodne noce i spadające z drzew liście nie pozostawiają jednak złudzeń, że jesień na dobre zagościła za naszymi oknami. Znamy jednak kilka sposobów, by z łatwością powrócić do wakacyjnych klimatów.

Wyczekiwane z utęsknieniem lato kojarzy nam się przede wszystkim z wymarzonym urlopem, kąpielą w ciepłym morzu lub jeziorze, długimi wieczorami oraz straganami pełnymi świeżych, aromatycznych owoców i warzyw. Posiadający przydomowe ogrody i działki korzystają w tym czasie w pełni z własnych zbiorów, a mieszkańcy miast z ochotą zaopatrują się w sezonowe owoce w licznych sklepach i osiedlowych bazarach.

Śliwka – tak lubiana przez Polaków i często wykorzystywana do przetworów, powinna być obecna w naszym menu przez cały rok, zawiera bowiem składniki ważne dla naszego zdrowia: witaminy A, C, E, B6, K, polifenole, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Dzięki tym właściwościom spożywanie śliwek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, wspomaga leczenie zaparć, działa przeciwmiażdżycowo i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Z kolei urozmaicając naszą dietę w wiśnie, dostarczamy organizmowi silnego antyoksydantu – bioflawonu, który unieszkodliwia wolne rodniki i zapobiega powstaniu wielu chorób. Witamina C i karoten utrzymują nasze ciało w nienagannej kondycji, chronią przed jesiennymi infekcjami i ograniczają powstawanie zmarszczek, a potas, wapń i magnes wzmacniają pracę naszego serca. Świeże śliwki i wiśnie dostępne są jedynie latem, są jednak sposoby, by móc korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok.

Najprostszym sposobem jest odpowiednie zamrożenie letnich zbiorów i korzystanie z nich w kolejnych miesiącach. Możemy wówczas przygotować pyszny kompot, pamiętając, by zbytnio nie przesadzać z cukrem, lub upiec pachnący placek owocowy, który idealnie sprawdzi się w jesienno – zimowe długie wieczory wraz z kubkiem parującej herbaty. Zarówno wiśnie, jak i śliwki idealnie nadają się na obiad, ponieważ sporządzić można z nich np. knedle i pierogi. Gdy nie zdążymy sami przygotować tych pysznych dań, lub zwyczajnie brakuje nam umiejętności, możemy sięgnąć po gotowe wyroby – np. po ręcznie robione produkty marki Jawo, które z łatwością każdy przygotuje w domu i powróci do letnich wspomnień.

Każda pora roku przynosi wyjątkowe momenty, których nie doświadczymy w innych miesiącach. Lato, które niesie ze sobą pyszne i świeże smaki trwa krótko, jednak dzięki prostym zabiegom możemy z łatwością sprawić, że będą one z nami przez cały rok!

więcej na: www.jawo.pl