Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Ideane danie na sierpniowy obiad - o tej porze roku można bowiem rozkoszować się delikatnymi, młodymi cukiniami i pełnymi aromatu pomidorami 

czas: 50 miut

liczba porcji: 6

składniki:
4 młode małe cukinie
4 duże dojrzałe pomidory
3 jaja
1 szklanka słodkiej śmietanki
20 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy

przyrządzanie:

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć też twarde części. Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno pastrami cukinii, zaś na nich układać plastry pomidorów, a następnie resztę cukinii.
Ser zetrzeć na tarce, jaja ubić ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodać 2/3 żółtego sera i polać nią warzywa. Zapiekankę posypać resztą sera. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni i zapiekać 30 minut.

uwagi:
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut, aby zapiekanka nieco ostygła - wtedy będzie lepiej się kroić.

loading...