Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Ideane danie na sierpniowy obiad - o tej porze roku można bowiem rozkoszować się delikatnymi, młodymi cukiniami i pełnymi aromatu pomidorami 

czas: 50 miut

liczba porcji: 6

składniki:
4 młode małe cukinie
4 duże dojrzałe pomidory
3 jaja
1 szklanka słodkiej śmietanki
20 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy

przyrządzanie:

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć też twarde części. Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno pastrami cukinii, zaś na nich układać plastry pomidorów, a następnie resztę cukinii.
Ser zetrzeć na tarce, jaja ubić ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodać 2/3 żółtego sera i polać nią warzywa. Zapiekankę posypać resztą sera. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni i zapiekać 30 minut.

uwagi:
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut, aby zapiekanka nieco ostygła - wtedy będzie lepiej się kroić.

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. sasza
    27 maja 2007 at 12:20 Odpowiedz

    pycha – super pomysł na wiosenno-leni obiadek :-) mojej rodzince brakowało w środku makaronu albo ziemniaków, ale są dziwni, nie znają się ;-) dla mnie bomba!

  2. duszka
    28 maja 2007 at 15:04 Odpowiedz

    Jako że lubię cukinię to przepis wypróbuję. Wygląda mi na smakowtą potrawę.

  3. Anula
    12 lipca 2007 at 20:36 Odpowiedz

    Właśnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że będzie pyszna:-)

  4. kasia
    14 sierpnia 2007 at 19:07 Odpowiedz

    ciekawe czy została wyprobowana przez kogos jest do niczego . Nie wyszla zapiekanka tylko zupka przeciesz cukinia wydaje sok . poprostu jest zla mi nie smakowala ale zato moj piesek ktory jest wybredny w jedzeniu nia sie zachwycał .

  5. kucharz
    6 października 2007 at 10:09 Odpowiedz

    ta zapiekanka jest do bani autor tego przepisu chyba nie ma pojecia o gotowaniu

  6. ciekawa
    8 lipca 2008 at 20:58 Odpowiedz

    musze spróbować choć komentarze nie są najlepsze jak mi radzicie zrobić?

  7. magda
    9 lipca 2008 at 14:05 Odpowiedz

    jest do bani

  8. marianek
    29 lipca 2008 at 21:59 Odpowiedz

    szczerze: to będzie niezły farsz do tarty i tak to zrobię.

  9. EWA
    7 września 2008 at 14:00 Odpowiedz

    PRZETESTOWAŁAM PRZEPIS ,NIE ZAPIEKAŁAM W PIEKARNIKU ,ALE W RONDLU Z EURO-FITU -REWELACJA

  10. miki
    11 października 2008 at 13:29 Odpowiedz

    ej co to za przepis skod go masz od prababci.jest poprostu ochydny ble ble ble

  11. buba
    9 stycznia 2009 at 13:33 Odpowiedz

    smakowite:P

  12. markiz
    4 października 2010 at 21:00 Odpowiedz

    Zależy co kto lubi-będąc dzieckiem nienawidziłem zapiekanki….no ale przez ostatnie 12 lat nauki gotowania smak stał się wyszukany i fakt zależy co kto lubi ale mi już smakuje. Jest dość wodniste ale tylko wtedy gdy cukinie są za młode-dojrzała cukinia nie wytwarza już tyle wody. Moja mama zawsze jeszcze cukinię \”na sucho\” obsmaża na patelni przed włożeniem do piekarnika – i to jest podpowiedź dla tych którym wodnisty rodzaj polskiej ratatui nie podchodzi. Jeśli ktoś chce się już mocniej pobawić polecam przyprawy kuchni azjatyckiej które podnoszą fantastycznie barwę smakową tej potrawy.

  13. Prazyna
    31 maja 2011 at 09:18 Odpowiedz

    zapekanka jest całkiem dobra, wodnista nie będzie jeśli użyjemy śmietanki tortowej, gęstej i potrzymamy trochę dłużej w piekarniku a nie będziemy wyjmować tuż po upieczeniu.
    Polecam i na pewno ją jeszcze zrobie kiedyś

  14. ania
    30 czerwca 2011 at 10:21 Odpowiedz

    nie robiłam, ale robię inne z cukinii i myślę że będzie dobra jak się cukinię (oprószoną wegetą) najpierw podsmaży na patelni, wtedy soku nie puści i będzie pycha, ja bym sobie darowała tes mietanki tylko poprzekładała bym warstwy podsmażonej cukinii i pomidorów, oprószyła bazylią, prowansalskimi i położyła na wierzch żółty ser.

  15. karlos
    20 sierpnia 2011 at 16:11 Odpowiedz

    no ja tam wlasnie zaczynam robic zobaczymy
    ;00

  16. Alyaa
    24 sierpnia 2011 at 12:57 Odpowiedz

    Ja czasaem robię podobną zapiekankę, Najpierw zapiekam pomidory na patelni (żeby zrobić sos), solę je i doprawiam (lubię mocno doprawić przyprawami typu: bazylia, oregano, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, ale także pietruszka,czosnek i szczypiorek). Można do sosu dodać np podpieczone borowiki (lub pieczarki), szynkę, boczek, kiełbasę a nawet parówki (co jest w lodówce i co kto lubi). Cukinie (zwłaszcza jak jest dojżalsza) obieram ze skórki i kroję w plastry grubości 1 cm. Do naczynia daję: sos, cukinie, starty ser, sos, cukinie itd. Ważne aby na koniec polać sosem (ser mógłby si ę spalić), przykrywam naczynie pokrywką i zapiekjam 30-50min w zależności od piekarnika. Tego typu zapiekanki są naprawdę rewelacyjne.

  17. danusia
    2 lipca 2013 at 21:48 Odpowiedz

    robię bez śmietany.dodaję ser pleśniowy,sporo koperku i szczypiorku.jest pyszna
    robię na patelni

Zostaw komentarz.

*