Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chłodnik arbuzowy z fetą

Chłodnik arbuzowy z fetą

TANI OBIAD w 10 minut

TANI OBIAD w 10 minut

Kremowa zupa z jarmużem i mozzarellą

Kremowa zupa z jarmużem i mozzarellą

Lody wodne arbuzowo-malinowe

Lody wodne arbuzowo-malinowe

Mini ciasteczka z twarogiem na SŁONO lub na SŁODKO

Mini ciasteczka z twarogiem na SŁONO lub na SŁODKO

Kanapeczki z serkiem i malinami

Kanapeczki z serkiem i malinami

Masło czosnkowe na grilla

Masło czosnkowe na grilla

Wykwintna tarta serowa

Wykwintna tarta serowa

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

5 najlepszych chłodników na LATO

5 najlepszych chłodników na LATO

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Domowa granola w 25 minut

Domowa granola w 25 minut

Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Ideane danie na sierpniowy obiad - o tej porze roku można bowiem rozkoszować się delikatnymi, młodymi cukiniami i pełnymi aromatu pomidorami 

czas: 50 miut

liczba porcji: 6

składniki:
4 młode małe cukinie
4 duże dojrzałe pomidory
3 jaja
1 szklanka słodkiej śmietanki
20 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy

przyrządzanie:

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć też twarde części. Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno pastrami cukinii, zaś na nich układać plastry pomidorów, a następnie resztę cukinii.
Ser zetrzeć na tarce, jaja ubić ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodać 2/3 żółtego sera i polać nią warzywa. Zapiekankę posypać resztą sera. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni i zapiekać 30 minut.

uwagi:
Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut, aby zapiekanka nieco ostygła - wtedy będzie lepiej się kroić.

loading...