Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Zapiekanka z cukinii i szpinaku

Niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze potrawa pachnąca czosnkiem i gałką muszkatołową

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 małe cukinie
500 g świeżego szpinaku
2 jaja
200 g ziołowego twarożku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki tertego parmezanu
tłuszcz do smażenia i smarowania formy
sól, pieprz, świezo starta gałką muszkatołowa

przyrządzanie:

Cukinie umyć i pokroić na plastry grubości 0,5 cm, wrzucić na dwie minuty do gotującej się wody. Odsączyć łyżką cedzakową, a nastepnie w tej samej wodzie blanszować przez góra 2 minuty umyty i oczyszczony wcześniej z ogonków szpinak. Dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć przez 3 – 4  minuty.
Prosotokątną formę do zapiekanek wysmarować masłem. Na dnie układac plasty cukini, na nich posiekany grubo szpinak. Posolić, opruszyć pieperzem i obficie gałką muszkatołową. Ułożyć podsmażoną cebulę.
Jajka dokładnie wymeiszać z twarożkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Przygotowaną masą polać zapiekankę, posypać parmezanem i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. azeaze
    4 lipca 2006 at 17:25 Odpowiedz

    mieszkam kilka lat w Belgi ale o takich przysmakach nie slyszalam ,chetnie wyprobuje

  2. ojpaulina
    20 lipca 2013 at 13:54 Odpowiedz

    na prawde bardzo dobre i syte danie. ja ze swojego lenistwa doddalam zamiast twrozka z ziolami taki zwykly smietankowy do tego dosypalam bazylie no, a ze nie bylo go tyle ile powinno byc dodalam do tej mieszanki troche smietany :) wyszlo rewelacyjne :)

Zostaw komentarz.

*