Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Zapiekanka z makaronu z tuńczykiem

Niezbyt skomplikowane do przygotowanie dania z popularnych, łatwo dostępnych składników.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
150 makaronu (penne, fusilli, itp.)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
60 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 g świeżo startego parmezanu

przyrządzanie:

Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę makaronu. Do warzyw dodać tuńczyka, łyżkę przecieru pomidorowego, organo, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na makaron i przykryć resztą makaronu.
Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu, rozprowadzić mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól i nieco pieprzu. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Wylać na makaron. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. Basia
    1 grudnia 2007 at 22:11 Odpowiedz

    Super jedzonko :) Ja dodałam jeszcze oliwki, a do beszamelu starty ser.

  2. norbla
    13 grudnia 2007 at 12:08 Odpowiedz

    40 minut zapiekania ugotowanego makaronu??? i do tego jeszcze przecier pomidorowy i ta mąka… o tempora! o mores!

  3. mycha
    11 października 2008 at 15:50 Odpowiedz

    prawda, na pierwszy rzut oka też wydaje mi się, że trochę za długo w tym piekarniku… ja robię podobną zapiekankę i piekę połowę krócej.
    jednak przepis zapowiada się pysznie :)

  4. asia 2088
    4 stycznia 2009 at 19:45 Odpowiedz

    gdzie mozna dostać ten makaron w jakich sklepach?

  5. martam033
    25 stycznia 2009 at 13:54 Odpowiedz

    bardzo dobre!!

  6. ania
    4 marca 2009 at 11:46 Odpowiedz

    penne kupisz w kazdym sklepie

  7. malina
    20 kwietnia 2009 at 19:18 Odpowiedz

    penne to po polsku pióra

  8. Aga1223
    3 marca 2010 at 16:38 Odpowiedz

    penne to jest makaron świderki ? czy co .. da ktoś linkaa z tym penne ? ( zdjęcie))
    aha i czy koncentrat też pasuje do tego dania ?

  9. katja22
    12 lipca 2010 at 15:47 Odpowiedz

    jest super tylko dwa razy więcej makaronu i sosu

  10. h
    16 września 2010 at 11:31 Odpowiedz

    penne to makaron rurki po prostu :)
    kupisz w kazdym sklepie, nawet w biedronce (po 2 zl) ;)

  11. dora
    15 października 2010 at 20:39 Odpowiedz

    zrobie i sprubuje to wam powiem czy dobre

  12. paulina
    13 października 2011 at 12:30 Odpowiedz

    najlepszy przepis na najlepsza zapiekane w sieci! jest super! tylko daje wiecej makaronu i podwajam ilosc sosu. polecam :) pozdrawiam

  13. zosia
    10 maja 2012 at 11:58 Odpowiedz

    pyszna zapiekanka

  14. paula
    27 grudnia 2012 at 20:30 Odpowiedz

    Naprawdę bardzo dobre, polecam, będę to przygotowywała kolejny raz, bo sie sprawdza, można wczesniej przygotować :)

  15. Chiq
    4 stycznia 2014 at 16:39 Odpowiedz

    no sprawdzimy, wlasnie sie piecze od 30 min, racja- wiecej makaronu i sosu podwojna dawka ;p

Zostaw komentarz.

*