Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Owsianka kokosowa z owocami

Owsianka kokosowa z owocami

Lody czekoladowo-bananowe

Lody czekoladowo-bananowe

Co zrobić, aby śmietana się nie zważyła? Prosta rada

Co zrobić, aby śmietana się nie zważyła? Prosta rada

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

Smoothie bananowo-czekoladowe

Smoothie bananowo-czekoladowe

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Zapiekanka z makaronu z tuńczykiem

Niezbyt skomplikowane do przygotowanie dania z popularnych, łatwo dostępnych składników.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
150 makaronu (penne, fusilli, itp.)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
60 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 g świeżo startego parmezanu

przyrządzanie:

Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę makaronu. Do warzyw dodać tuńczyka, łyżkę przecieru pomidorowego, organo, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na makaron i przykryć resztą makaronu.
Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu, rozprowadzić mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól i nieco pieprzu. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Wylać na makaron. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

loading...

15 Komentarzy

  1. Basia
    1 grudnia 2007 at 22:11 Odpowiedz

    Super jedzonko :) Ja dodałam jeszcze oliwki, a do beszamelu starty ser.

  2. norbla
    13 grudnia 2007 at 12:08 Odpowiedz

    40 minut zapiekania ugotowanego makaronu??? i do tego jeszcze przecier pomidorowy i ta mąka… o tempora! o mores!

  3. mycha
    11 października 2008 at 15:50 Odpowiedz

    prawda, na pierwszy rzut oka też wydaje mi się, że trochę za długo w tym piekarniku… ja robię podobną zapiekankę i piekę połowę krócej.
    jednak przepis zapowiada się pysznie :)

  4. asia 2088
    4 stycznia 2009 at 19:45 Odpowiedz

    gdzie mozna dostać ten makaron w jakich sklepach?

  5. martam033
    25 stycznia 2009 at 13:54 Odpowiedz

    bardzo dobre!!

  6. ania
    4 marca 2009 at 11:46 Odpowiedz

    penne kupisz w kazdym sklepie

  7. malina
    20 kwietnia 2009 at 19:18 Odpowiedz

    penne to po polsku pióra

  8. Aga1223
    3 marca 2010 at 16:38 Odpowiedz

    penne to jest makaron świderki ? czy co .. da ktoś linkaa z tym penne ? ( zdjęcie))
    aha i czy koncentrat też pasuje do tego dania ?

  9. katja22
    12 lipca 2010 at 15:47 Odpowiedz

    jest super tylko dwa razy więcej makaronu i sosu

  10. h
    16 września 2010 at 11:31 Odpowiedz

    penne to makaron rurki po prostu :)
    kupisz w kazdym sklepie, nawet w biedronce (po 2 zl) 😉

  11. dora
    15 października 2010 at 20:39 Odpowiedz

    zrobie i sprubuje to wam powiem czy dobre

  12. paulina
    13 października 2011 at 12:30 Odpowiedz

    najlepszy przepis na najlepsza zapiekane w sieci! jest super! tylko daje wiecej makaronu i podwajam ilosc sosu. polecam :) pozdrawiam

  13. zosia
    10 maja 2012 at 11:58 Odpowiedz

    pyszna zapiekanka

  14. paula
    27 grudnia 2012 at 20:30 Odpowiedz

    Naprawdę bardzo dobre, polecam, będę to przygotowywała kolejny raz, bo sie sprawdza, można wczesniej przygotować :)

  15. Chiq
    4 stycznia 2014 at 16:39 Odpowiedz

    no sprawdzimy, wlasnie sie piecze od 30 min, racja- wiecej makaronu i sosu podwojna dawka ;p

Zostaw komentarz.

*