Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Najprostsze ciasto czekoladowe

Najprostsze ciasto czekoladowe

NALEŚNIKI Z ZIEMNIACZANYM NADZIENIEM

NALEŚNIKI Z ZIEMNIACZANYM NADZIENIEM

STÓŁ DO KUCHNI I JADALNI – 8 MODNYCH INSPIRACJI

STÓŁ DO KUCHNI I JADALNI – 8 MODNYCH INSPIRACJI

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej

Kurczak chow mein

Kurczak chow mein

Indyjskie smaki: kurczak tandoori

Indyjskie smaki: kurczak tandoori

PIKANTNY SOS Z PAPRYKI do kanapek, mięsa

PIKANTNY SOS Z PAPRYKI do kanapek, mięsa

RACUCHY DROŻDŻOWE według EWY WACHOWICZ

RACUCHY DROŻDŻOWE według EWY WACHOWICZ

Bakłażany faszerowane pysznościami

Bakłażany faszerowane pysznościami

Makaron z sosem grzybowym i prażonymi migdałami

Makaron z sosem grzybowym i prażonymi migdałami

Zielony koktajl z płatkami jaglanymi, kiwi i jęczmieniem

Zielony koktajl z płatkami jaglanymi, kiwi i jęczmieniem

8 świetnych dań z BURAKIEM w roli głównej!

8 świetnych dań z BURAKIEM w roli głównej!

Babka jogurtowa z figami

Babka jogurtowa z figami

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

Zapiekanka z makaronu z tuńczykiem

Niezbyt skomplikowane do przygotowanie dania z popularnych, łatwo dostępnych składników.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
150 makaronu (penne, fusilli, itp.)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
60 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 g świeżo startego parmezanu

przyrządzanie:

Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę makaronu. Do warzyw dodać tuńczyka, łyżkę przecieru pomidorowego, organo, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na makaron i przykryć resztą makaronu.
Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu, rozprowadzić mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól i nieco pieprzu. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Wylać na makaron. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

loading...