Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Muffiny marcepanowo- czekoladowe!

Muffiny marcepanowo- czekoladowe!

Wegetariańskie kotlety z cieciorki

Wegetariańskie kotlety z cieciorki

Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Domowa babka makowa z lukrem

Domowa babka makowa z lukrem

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Zapiekanka z makaronu z tuńczykiem

Niezbyt skomplikowane do przygotowanie dania z popularnych, łatwo dostępnych składników.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut + 40 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
150 makaronu (penne, fusilli, itp.)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
60 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 g świeżo startego parmezanu

przyrządzanie:

Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić.
Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę makaronu. Do warzyw dodać tuńczyka, łyżkę przecieru pomidorowego, organo, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na makaron i przykryć resztą makaronu.
Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu, rozprowadzić mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól i nieco pieprzu. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Wylać na makaron. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. Basia
    1 grudnia 2007 at 22:11 Odpowiedz

    Super jedzonko :) Ja dodałam jeszcze oliwki, a do beszamelu starty ser.

  2. norbla
    13 grudnia 2007 at 12:08 Odpowiedz

    40 minut zapiekania ugotowanego makaronu??? i do tego jeszcze przecier pomidorowy i ta mąka… o tempora! o mores!

  3. mycha
    11 października 2008 at 15:50 Odpowiedz

    prawda, na pierwszy rzut oka też wydaje mi się, że trochę za długo w tym piekarniku… ja robię podobną zapiekankę i piekę połowę krócej.
    jednak przepis zapowiada się pysznie :)

  4. asia 2088
    4 stycznia 2009 at 19:45 Odpowiedz

    gdzie mozna dostać ten makaron w jakich sklepach?

  5. martam033
    25 stycznia 2009 at 13:54 Odpowiedz

    bardzo dobre!!

  6. ania
    4 marca 2009 at 11:46 Odpowiedz

    penne kupisz w kazdym sklepie

  7. malina
    20 kwietnia 2009 at 19:18 Odpowiedz

    penne to po polsku pióra

  8. Aga1223
    3 marca 2010 at 16:38 Odpowiedz

    penne to jest makaron świderki ? czy co .. da ktoś linkaa z tym penne ? ( zdjęcie))
    aha i czy koncentrat też pasuje do tego dania ?

  9. katja22
    12 lipca 2010 at 15:47 Odpowiedz

    jest super tylko dwa razy więcej makaronu i sosu

  10. h
    16 września 2010 at 11:31 Odpowiedz

    penne to makaron rurki po prostu :)
    kupisz w kazdym sklepie, nawet w biedronce (po 2 zl) ;)

  11. dora
    15 października 2010 at 20:39 Odpowiedz

    zrobie i sprubuje to wam powiem czy dobre

  12. paulina
    13 października 2011 at 12:30 Odpowiedz

    najlepszy przepis na najlepsza zapiekane w sieci! jest super! tylko daje wiecej makaronu i podwajam ilosc sosu. polecam :) pozdrawiam

  13. zosia
    10 maja 2012 at 11:58 Odpowiedz

    pyszna zapiekanka

  14. paula
    27 grudnia 2012 at 20:30 Odpowiedz

    Naprawdę bardzo dobre, polecam, będę to przygotowywała kolejny raz, bo sie sprawdza, można wczesniej przygotować :)

  15. Chiq
    4 stycznia 2014 at 16:39 Odpowiedz

    no sprawdzimy, wlasnie sie piecze od 30 min, racja- wiecej makaronu i sosu podwojna dawka ;p

Zostaw komentarz.

*