Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Koktajl z bananami i karobem

Koktajl z bananami i karobem

Domowe chipsy czosnkowe

Domowe chipsy czosnkowe

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Zupa serowo- szpinakowa

Zupa serowo- szpinakowa

Kremowa zupa ze szczypiorku

Kremowa zupa ze szczypiorku

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Prosty chleb z amarantusem

Prosty chleb z amarantusem

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zielone smoothie z herbatą matcha

Zielone smoothie z herbatą matcha

Blok kawowy według Siostry Anastazji

Blok kawowy według Siostry Anastazji

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

ZAWIJANIEC ORZECHOWY – POTICA

Przepis prosto ze słowiańskiej kuchni. Orzechowy zawijaniec idealny na świąteczny stół. 

potica-recept

składniki:
Ciasto: 600 g pszennej mąki najlepszej jakości, uprzednio trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej 60 g świeżych drożdży 250-300 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 g cukru 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu otarta skórka z jednej cytryny (wcześniej wyszorowanej) szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy, cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta Nadzienie: 300 g zmielonych włoskich orzechów 0,125 l gorącego mleka (pół szklanki) 150 g cukru 2 łyżki bułki tartej 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 żółtka ½ łyżeczki zmielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków sztywna piana z 2 białe

przyrządzanie:

SPRAWDŹ PRZEPIS NA ZAWIJANIEC SŁOWIAŃSKI POTICA >>>>

loading...