Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pieczone kotleciki z czerwonej soczewicy

Pieczone kotleciki z czerwonej soczewicy

RADY EKSPERTA: Jak jeść i obrać figę?

RADY EKSPERTA: Jak jeść i obrać figę?

Kruche ciasteczka z prażonymi pistacjami

Kruche ciasteczka z prażonymi pistacjami

4 nowości książkowe o odżywianiu i GOTOWANIU

4 nowości książkowe o odżywianiu i GOTOWANIU

TOP 5 kont o gotowaniu, które warto śledzić na INSTAGRAMIE

TOP 5 kont o gotowaniu, które warto śledzić na INSTAGRAMIE

Pobudzająca kawa jesienna z suszonymi ŚLIWKAMI

Pobudzająca kawa jesienna z suszonymi ŚLIWKAMI

Jesienna kawa zbożowa z przyprawami

Jesienna kawa zbożowa z przyprawami

Wilgotne ciasto z figami

Wilgotne ciasto z figami

+10 ciekawych pomysłów na zdjęcie JEDZENIA

+10 ciekawych pomysłów na zdjęcie JEDZENIA

Kremowa zupa z cukinii + grzanki czosnkowe

Kremowa zupa z cukinii + grzanki czosnkowe

Sałatka z gotowanymi krewetkami i awokado

Sałatka z gotowanymi krewetkami i awokado

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

ZAWIJANIEC ORZECHOWY – POTICA

Przepis prosto ze słowiańskiej kuchni. Orzechowy zawijaniec idealny na świąteczny stół. 

potica-recept

składniki:
Ciasto: 600 g pszennej mąki najlepszej jakości, uprzednio trzymanej w ciepłym miejscu i przesianej 60 g świeżych drożdży 250-300 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 g cukru 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu otarta skórka z jednej cytryny (wcześniej wyszorowanej) szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy, cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta Nadzienie: 300 g zmielonych włoskich orzechów 0,125 l gorącego mleka (pół szklanki) 150 g cukru 2 łyżki bułki tartej 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 żółtka ½ łyżeczki zmielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków sztywna piana z 2 białe

przyrządzanie:

SPRAWDŹ PRZEPIS NA ZAWIJANIEC SŁOWIAŃSKI POTICA >>>>

loading...