Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pasta krewetkowa – na kanapki

Pasta krewetkowa – na kanapki

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Mrożona herbata z pokrzywy

Mrożona herbata z pokrzywy

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Muffinki truskawkowe

Muffinki truskawkowe

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Tarta z białej czekolady plus owoce

Tarta z białej czekolady plus owoce

Lody jogurtowo-truskawkowe

Lody jogurtowo-truskawkowe

Zdrowa i szybka zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna to idealny pomysł na przemycenie witamin w żywieniu młodego człowieka, który jak wiemy za rybami nie przepada. Ten przepis pokocha!   [caption id="attachment_202182" align="aligncenter" width="999"] fish pie[/caption]

składniki:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1,2 l mleka
  • ¼ średniej cebuli, obranej 1 świeży liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
  • 320 g mrożonych filetów z ryby o białym mięsie
  • 320 g mrożonych filetów z łososia
  • 80 g masła 80 g mąki pszennej
  • otarta skórka i sok z 1 jednej niewoskowanej cebuli
  • 300 g mrożonych obranych gotowanych krewetek
  • 300 g mrożonego groszku
  • sól morska i świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 2 porcje tłuczonych ziemniaków

przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Pietruszkę umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami.

Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż ryby się ugotują. Następnie wyciągnij ryby, przełóż je na talerz i zostaw do przestudzenia. Ostrożnie przecedź mleko przez sitko do innego garnka i odstaw go na bok.

Teraz roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki i otrzymasz gładki biały sos. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, następ- nie grubo posiekaj i dodaj listki natki, dorzuć krewetki i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu.

Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia, polej sosem i wykończ podstawową wersją tłuczonych ziemniaków. Rozprowadź ziemniaki aż do brzegów, a następnie, używając łyżki, pofałduj ich powierzchnię.

Piecz potrawę w piekarniku ok. 20 minut

loading...