Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Zupa krem z jarmużu i kurek

Zupa krem z jarmużu i kurek

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Łatwa domowa BAKLAWA

Łatwa domowa BAKLAWA

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Mus borówkowy

Mus borówkowy

Zdrowa i szybka zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna to idealny pomysł na przemycenie witamin w żywieniu młodego człowieka, który jak wiemy za rybami nie przepada. Ten przepis pokocha!   [caption id="attachment_202182" align="aligncenter" width="999"] fish pie[/caption]

składniki:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1,2 l mleka 3,2%
  • ¼ średniej cebuli, obranej 1 świeży liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 320 g mrożonych filetów z ryby o białym mięsie
  • 320 g mrożonych filetów z łososia
  • 80 g masła 80 g mąki pszennej
  • otarta skórka i sok z 1 jednej niewoskowanej cebuli
  • 300 g mrożonych obranych gotowanych krewetek
  • 300 g mrożonego groszku
  • sól morska i świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 2 porcje podstawowych tłuczonych ziemniaków

przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Listki natki oderwij od gałązek i odłóż na później, a łodyżki zwiąż sznurkiem i umieść w dużym garnku z mlekiem ustawionym na średnim ogniu razem z cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i filetami.

Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż ryby się ugotują. Używając łyżki durszlakowej, wyciągnij ryby, przełóż je na talerz i zostaw do przestudzenia. Ostrożnie przecedź mleko przez sitko do innego garnka i odstaw go na bok.

W kolejnym garnku na średnim ogniu roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą (skończ, gdy całość będzie wyglądała jak kawałek ciasta – to zasmażka).

Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki i otrzymasz gładki biały sos – możesz nie potrzebować całego mleka, więc podejdź do tego z głową i skończ, gdy całość będzie dobrze wyglądała. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny, następ- nie grubo posiekaj i dodaj listki natki, dorzuć krewetki i groszek oraz szczyptę soli i pieprzu.

Rozdrobnij rybę i przełóż do naczynia do pieczenia o wymiarach 25 × 30 cm, polej sosem i wykończ podstawową wersją tłuczonych ziemniaków. Rozprowadź ziemniaki aż do brzegów, a następnie, używając łyżki, pofałduj ich powierzchnię – dzięki temu zapiekanka będzie pięknie wyglądała i okaże się dużo bardziej zachęcająca dla dzieci!

Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać.

loading...