Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Zdrowe postanowienia na talerzu

Wraz z nadejściem nowego roku kalendarzowego chcemy być zdrowsi, piękniejsi, szczęśliwsi. Pierwszy dzień stycznia jest kolejnym pretekstem do porzucenia starych przyzwyczajeń na rzecz podjęcia noworocznych postanowień, które mają zaowocować lepszym samopoczuciem oraz spełnieniem. Lista planów jest długa, począwszy od zasobności portfela, remontu mieszkania, a skończywszy na rzuceniu palenia czy utracie zbędnych kilogramów. Jednak aby plany nie pękły jak bańka mydlana należy postawić sobie realistyczne cele. Trafną inwestycją będzie dbałość o zdrowe posiłki.
Choć wiele z noworocznych postanowień realizowana jest przez niespełna miesiąc, o odpowiednią jakość codziennego życia należy zatroszczyć się w ciągu całego roku. Wpłynie to na zniwelowanie stresu i lepsze samopoczucie. Na początek warto przyjrzeć się w jaki sposób się odżywiamy, czy wybieramy naturalne produkty, czego brakuje w obecnej diecie, a czego jemy za dużo. Bez wątpienia jednym z produktów, który dominuje w posiłkach jest sól. Sięgamy po nią niemal codziennie, chcąc doprawić potrawy i nadać im odpowiedni smak. Jak wskazują badania większość osób przesala potrawy, tak że spożywa prawie trzykrotnie więcej od zalecanej dawki białego proszku. Dlatego, istotna jest świadomość zagrożeń wynikająca z przedawkowania soli. Nadużywanie jej w codziennej diecie jest jednym z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze i otyłość.
Z soli nie można całkowicie zrezygnować, ponieważ dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie soli nie powinno przekraczać 5 gram (1 łyżeczka). Z uwagi na fakt, że wlicza się w to również sól zawartą w produktach wysoko przetworzonych, gotowych do spożycia czy przyprawach zredukowanie jej ilości wydaje się niemożliwe.
Jeżeli chcemy ograniczyć spożycie soli, bez pozbawiania smaku potraw najlepszym sposobem jest znalezienie dla niej odpowiedniej alternatywy. Specjaliści z japońskiej firmy Kikkoman proponują zastąpienie naszej tradycyjnej przyprawy specjałem kuchni Dalekiego Wschodu – sosem sojowym Kikkoman. Warto podkreślić, że częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej. Sos sojowy jest idealnym dodatkiem wzbogacającym i uwydatniającym smak: zup, sałat, dressingów, marynat, dipów oraz potraw smażonych i duszonych. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Dzięki tradycyjnej przyprawie kuchni kraju kwitnącej wiśni zredukujemy zawartość soli w codziennej diecie, a dodatkowo wybędziemy pełnię smaku potraw.
Cena na półce: Sos sojowy Kikkoman (150ml) – ok. 9,99 PLN