Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pstrąg z kaparami, pietruszką i rozmarynem

Pstrąg z kaparami, pietruszką i rozmarynem

Przepis na prawdziwy domowy makaron

Przepis na prawdziwy domowy makaron

Sałatka z jajkiem i bekonem

Sałatka z jajkiem i bekonem

Miętowa panna cotta

Miętowa panna cotta

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Mini paszteciki z mięsem

Mini paszteciki z mięsem

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Pyszne śniadanie: kasza jaglana z bananem

Pyszne śniadanie: kasza jaglana z bananem

Genialne ciasto bananowe z nutellą

Genialne ciasto bananowe z nutellą

Zielona porcja zdrowia – napój pietruszkowy z cytryną

Zielona porcja zdrowia – napój pietruszkowy z cytryną

Rybne ragout z warzywami

Rybne ragout z warzywami

Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami

Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

Ziemniaki po hiszpańsku

Ziemniaki po hiszpańsku

Nieskomplikowane do przygotowania danie podawane na ciepło oraz na zimno w charakterze przystawki. Odrobina kminku i octu winnego ciekawie wzbogaca smak znanych wszystkim ziemniaków.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg małych, najlepiej młodych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 ząbki czosnku kminek chilli w proszku słodka papryka ocet winny 100 ml oleju gruboziarnista sól

przyrządzanie:

Ziemniaki cienko obrać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić i pokrajać na połówki lub ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przekręcając je często aż uzyskają złoty kolor. Przeciśnięty czosnek, chilli i kminek zmieszać z trzema stołowymi łyżkami octu. Do ziemniaków dodać pokrajaną paprykę. Smażyć przez chwilę, po czym dodać mieszankę ziół i octu. Po chwili można już podawać, delikatnie posypane solą.

uwagi:
Gdy ziemniaki są młode i mają cienką skórkę, można użyć ich do potrawy bez obierania, a jedynie dokładnie wyszorowane.

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. cyganeczka
    3 lipca 2006 at 19:24 Odpowiedz

    przepyszne…tanie, szybkie i bardzo dobre…jesli ktos lubi potrawy o dosc ostrym smaku, polecam dodac 4 zabki czosnku zamiast dwoch i zamiast posypywania sola mozna posypac przyprawa do ziemniakow.przed podaniem posypac swieza, siekana bazylia……ostra pychotka….mniam mniammmmmmm

  2. mmmm
    8 października 2006 at 13:05 Odpowiedz

    mmmm

  3. JAMAL
    7 maja 2007 at 16:51 Odpowiedz

    This is manifico

  4. k.k.
    23 lipca 2007 at 17:19 Odpowiedz

    to sie nazywa patatas bravas i w hiszpanii jest podawane do piwka

  5. wesyasz
    14 września 2007 at 06:38 Odpowiedz

    Jadlem to w Hiszpanii, re-we-la-cja. Musze sprobowac w domciu :)

  6. adan
    21 września 2007 at 22:14 Odpowiedz

    Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero.

  7. mayka.k@hotmail.com
    15 października 2007 at 13:43 Odpowiedz

    ziemniaki do patata bravas\”ostre\”smazy sie we frytkownicy surowe!!!!,a nie gotuje.Plewa sie specjalnym pikantnym sosem(przepis na sos znam ,ale nie podam)A po dodaniu przypraw o ktorych pisala cyganeczka juz nie beda ziemniaki po hiszpansku i Adan tenia razon menuda mierdca! MAYCA

  8. janek
    17 listopada 2007 at 00:02 Odpowiedz

    Adana komentarz bardzo niepochlebny, a wydaje sie, ze skoro zna hiszpanski (i skoro uzywa biegle slangu to chyba jest autochtonem) to on ta potrrawe powinien znac.
    JAMAL – it should be \”magnifico\” unless you refer to some man-ual fic-tion

  9. grigorij
    20 listopada 2007 at 16:47 Odpowiedz

    eto wkjustnoje dielo

  10. Miki
    24 listopada 2007 at 09:35 Odpowiedz

    Naprawdę dobry przepis. Moja ciotka go zrobiła.

  11. rubi
    18 maja 2008 at 17:54 Odpowiedz

    to jest prze[yszne tez jadlam to w hiszpani rewelacia

  12. ziom
    22 lipca 2008 at 17:45 Odpowiedz

    zrobilem to i kwasne ze masakra (te trzy lyzki to stanowczo za duzo). ohyda wyszla z tym przepisem, no ale coz, Maklowicz tez od czegos zaczynal ;)

  13. wegetarianka
    11 września 2009 at 15:49 Odpowiedz

    osiem lat temu skończyłam jeść mięso

  14. tajemnicza.nieznajoma
    13 sierpnia 2010 at 12:16 Odpowiedz

    co znaczy to co napisał adan??

  15. olekfikusiku
    28 września 2010 at 16:43 Odpowiedz

    Xdd Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero. nie popisuj się

  16. martin
    10 listopada 2011 at 06:04 Odpowiedz

    Bardzo, bardzo pyszne danie – wcale nie za kwasne jak ktos wspominal, i z tymi sosami tez kolega lekko przesadzil. Najprostszy przepis na to danie – kuchnia + ziemniaki + hiszpanka w stringach…nie mam bladego pojecia jak – ale zrobila to genialnie. Palce lizac.

Zostaw komentarz.

*