Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ziemniaki po hiszpańsku

Ziemniaki po hiszpańsku

Nieskomplikowane do przygotowania danie podawane na ciepło oraz na zimno w charakterze przystawki. Odrobina kminku i octu winnego ciekawie wzbogaca smak znanych wszystkim ziemniaków.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg małych, najlepiej młodych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 ząbki czosnku kminek chilli w proszku słodka papryka ocet winny 100 ml oleju gruboziarnista sól

przyrządzanie:

Ziemniaki cienko obrać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić i pokrajać na połówki lub ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przekręcając je często aż uzyskają złoty kolor. Przeciśnięty czosnek, chilli i kminek zmieszać z trzema stołowymi łyżkami octu. Do ziemniaków dodać pokrajaną paprykę. Smażyć przez chwilę, po czym dodać mieszankę ziół i octu. Po chwili można już podawać, delikatnie posypane solą.

uwagi:
Gdy ziemniaki są młode i mają cienką skórkę, można użyć ich do potrawy bez obierania, a jedynie dokładnie wyszorowane.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. cyganeczka
    3 lipca 2006 at 19:24 Odpowiedz

    przepyszne…tanie, szybkie i bardzo dobre…jesli ktos lubi potrawy o dosc ostrym smaku, polecam dodac 4 zabki czosnku zamiast dwoch i zamiast posypywania sola mozna posypac przyprawa do ziemniakow.przed podaniem posypac swieza, siekana bazylia……ostra pychotka….mniam mniammmmmmm

  2. mmmm
    8 października 2006 at 13:05 Odpowiedz

    mmmm

  3. JAMAL
    7 maja 2007 at 16:51 Odpowiedz

    This is manifico

  4. k.k.
    23 lipca 2007 at 17:19 Odpowiedz

    to sie nazywa patatas bravas i w hiszpanii jest podawane do piwka

  5. wesyasz
    14 września 2007 at 06:38 Odpowiedz

    Jadlem to w Hiszpanii, re-we-la-cja. Musze sprobowac w domciu :)

  6. adan
    21 września 2007 at 22:14 Odpowiedz

    Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero.

  7. mayka.k@hotmail.com
    15 października 2007 at 13:43 Odpowiedz

    ziemniaki do patata bravas\”ostre\”smazy sie we frytkownicy surowe!!!!,a nie gotuje.Plewa sie specjalnym pikantnym sosem(przepis na sos znam ,ale nie podam)A po dodaniu przypraw o ktorych pisala cyganeczka juz nie beda ziemniaki po hiszpansku i Adan tenia razon menuda mierdca! MAYCA

  8. janek
    17 listopada 2007 at 00:02 Odpowiedz

    Adana komentarz bardzo niepochlebny, a wydaje sie, ze skoro zna hiszpanski (i skoro uzywa biegle slangu to chyba jest autochtonem) to on ta potrrawe powinien znac.
    JAMAL – it should be \”magnifico\” unless you refer to some man-ual fic-tion

  9. grigorij
    20 listopada 2007 at 16:47 Odpowiedz

    eto wkjustnoje dielo

  10. Miki
    24 listopada 2007 at 09:35 Odpowiedz

    Naprawdę dobry przepis. Moja ciotka go zrobiła.

  11. rubi
    18 maja 2008 at 17:54 Odpowiedz

    to jest prze[yszne tez jadlam to w hiszpani rewelacia

  12. ziom
    22 lipca 2008 at 17:45 Odpowiedz

    zrobilem to i kwasne ze masakra (te trzy lyzki to stanowczo za duzo). ohyda wyszla z tym przepisem, no ale coz, Maklowicz tez od czegos zaczynal ;)

  13. wegetarianka
    11 września 2009 at 15:49 Odpowiedz

    osiem lat temu skończyłam jeść mięso

  14. tajemnicza.nieznajoma
    13 sierpnia 2010 at 12:16 Odpowiedz

    co znaczy to co napisał adan??

  15. olekfikusiku
    28 września 2010 at 16:43 Odpowiedz

    Xdd Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero. nie popisuj się

  16. martin
    10 listopada 2011 at 06:04 Odpowiedz

    Bardzo, bardzo pyszne danie – wcale nie za kwasne jak ktos wspominal, i z tymi sosami tez kolega lekko przesadzil. Najprostszy przepis na to danie – kuchnia + ziemniaki + hiszpanka w stringach…nie mam bladego pojecia jak – ale zrobila to genialnie. Palce lizac.

Zostaw komentarz.

*