Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

5 sposobów na wykorzystanie kaszy jaglanej!

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

8 błędów, które prawdopodobnie popełniasz podczas gotowania

Makaron z pomidorami i owocami morza

Makaron z pomidorami i owocami morza

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Letnia lemoniada z cytryną, miodem i kwiatami jadalnymi

Ziemniaki po hiszpańsku

Ziemniaki po hiszpańsku

Nieskomplikowane do przygotowania danie podawane na ciepło oraz na zimno w charakterze przystawki. Odrobina kminku i octu winnego ciekawie wzbogaca smak znanych wszystkim ziemniaków.

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg małych, najlepiej młodych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 ząbki czosnku kminek chilli w proszku słodka papryka ocet winny 100 ml oleju gruboziarnista sól

przyrządzanie:

Ziemniaki cienko obrać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić i pokrajać na połówki lub ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przekręcając je często aż uzyskają złoty kolor. Przeciśnięty czosnek, chilli i kminek zmieszać z trzema stołowymi łyżkami octu. Do ziemniaków dodać pokrajaną paprykę. Smażyć przez chwilę, po czym dodać mieszankę ziół i octu. Po chwili można już podawać, delikatnie posypane solą.

uwagi:
Gdy ziemniaki są młode i mają cienką skórkę, można użyć ich do potrawy bez obierania, a jedynie dokładnie wyszorowane.

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. cyganeczka
    3 lipca 2006 at 19:24 Odpowiedz

    przepyszne…tanie, szybkie i bardzo dobre…jesli ktos lubi potrawy o dosc ostrym smaku, polecam dodac 4 zabki czosnku zamiast dwoch i zamiast posypywania sola mozna posypac przyprawa do ziemniakow.przed podaniem posypac swieza, siekana bazylia……ostra pychotka….mniam mniammmmmmm

  2. mmmm
    8 października 2006 at 13:05 Odpowiedz

    mmmm

  3. JAMAL
    7 maja 2007 at 16:51 Odpowiedz

    This is manifico

  4. k.k.
    23 lipca 2007 at 17:19 Odpowiedz

    to sie nazywa patatas bravas i w hiszpanii jest podawane do piwka

  5. wesyasz
    14 września 2007 at 06:38 Odpowiedz

    Jadlem to w Hiszpanii, re-we-la-cja. Musze sprobowac w domciu :)

  6. adan
    21 września 2007 at 22:14 Odpowiedz

    Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero.

  7. mayka.k@hotmail.com
    15 października 2007 at 13:43 Odpowiedz

    ziemniaki do patata bravas\”ostre\”smazy sie we frytkownicy surowe!!!!,a nie gotuje.Plewa sie specjalnym pikantnym sosem(przepis na sos znam ,ale nie podam)A po dodaniu przypraw o ktorych pisala cyganeczka juz nie beda ziemniaki po hiszpansku i Adan tenia razon menuda mierdca! MAYCA

  8. janek
    17 listopada 2007 at 00:02 Odpowiedz

    Adana komentarz bardzo niepochlebny, a wydaje sie, ze skoro zna hiszpanski (i skoro uzywa biegle slangu to chyba jest autochtonem) to on ta potrrawe powinien znac.
    JAMAL – it should be \”magnifico\” unless you refer to some man-ual fic-tion

  9. grigorij
    20 listopada 2007 at 16:47 Odpowiedz

    eto wkjustnoje dielo

  10. Miki
    24 listopada 2007 at 09:35 Odpowiedz

    Naprawdę dobry przepis. Moja ciotka go zrobiła.

  11. rubi
    18 maja 2008 at 17:54 Odpowiedz

    to jest prze[yszne tez jadlam to w hiszpani rewelacia

  12. ziom
    22 lipca 2008 at 17:45 Odpowiedz

    zrobilem to i kwasne ze masakra (te trzy lyzki to stanowczo za duzo). ohyda wyszla z tym przepisem, no ale coz, Maklowicz tez od czegos zaczynal ;)

  13. wegetarianka
    11 września 2009 at 15:49 Odpowiedz

    osiem lat temu skończyłam jeść mięso

  14. tajemnicza.nieznajoma
    13 sierpnia 2010 at 12:16 Odpowiedz

    co znaczy to co napisał adan??

  15. olekfikusiku
    28 września 2010 at 16:43 Odpowiedz

    Xdd Vaya mierda estos son patatas ala polla de Zapatero. nie popisuj się

  16. martin
    10 listopada 2011 at 06:04 Odpowiedz

    Bardzo, bardzo pyszne danie – wcale nie za kwasne jak ktos wspominal, i z tymi sosami tez kolega lekko przesadzil. Najprostszy przepis na to danie – kuchnia + ziemniaki + hiszpanka w stringach…nie mam bladego pojecia jak – ale zrobila to genialnie. Palce lizac.

Zostaw komentarz.

*