Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowa babka makowa z lukrem

Domowa babka makowa z lukrem

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

12 sprytnych rozwiązań dla ciasnej kuchni

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Diabelskie jajka, czyli jajka na ostro!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

Muffiny na słono – jajeczne babeczki ze szpinakiem!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

5 produktów spożywczych, które zwiększają apetyt!

Zupa biała

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.

przepis z kuchni: polskiej

Ta zupa gotuje się zwykle na podrobach gęsich lub kurzych. Ugotować z nich zwyczajnym sposobem ROSÓŁ z włoszczyzną, osobno zaś ugotować kaszy perłowej, np. kwaterkę na 5 osób, włożyć w nią sporą łyżkę masła i rozbić do białości; dodać pół kwarty śmietany, rozprowadzić rosołem, zagotować i dać do stołu. Jeżeli ta zupa ma być postna, wtedy zamiast rosołu, ugotować smak z grzybów z włoszczyzną, grzyby poszadkować i wcisnąć cytrynę.   

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*