Polecamy

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Zupa botwinkowa

Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 90 minut na przygotowanie bulion

liczba porcji: 4

składniki:

pęczek botwinki (około 0,5 kg)
2 litry jarzynowego bulionu (zobacz składniki BULIONU WARZYWNEGO)
łyżka masła
sok z ćwiartki cytryny
100 g kwaśnej, gęstej śmietany
4 jaja na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.

Podobne artykuły

34 Komentarzy

  1. skrzynek
    9 maja 2007 at 16:26 Odpowiedz

    przyrządziłem dziś zupę botwinkową – SUPER!! żona również zadowolona.

  2. pinio
    30 maja 2007 at 12:29 Odpowiedz

    super zupa

  3. lysek
    30 maja 2007 at 19:30 Odpowiedz

    super

  4. Iza 23
    26 maja 2008 at 15:20 Odpowiedz

    Polecam ten przepis:)dziś zrobiłam tą zupkę i jest przepyszna i bardzo zdrowa.Polecam:)

  5. antypisbek
    30 maja 2008 at 19:03 Odpowiedz

    dzięki za przepis – połączyłem z innym i wyszło ok!
    pozdrawiam

  6. waszka
    6 czerwca 2008 at 11:16 Odpowiedz

    pychotka

  7. ila
    9 czerwca 2008 at 15:04 Odpowiedz

    pyszna zuuupka!!!!

  8. anfulka
    25 czerwca 2008 at 13:00 Odpowiedz

    bardzo smaczna zupka.polecam.

  9. ice men
    8 lipca 2008 at 11:14 Odpowiedz

    wlasniec robie ta zupke mam nadzieje ze bedzie pyszna

  10. ice men
    8 lipca 2008 at 11:38 Odpowiedz

    wlasniec robie ta zupke mam nadzieje ze bedzie pyszna

  11. hiacynta
    4 maja 2009 at 15:23 Odpowiedz

    Ludziki, a w kwestii bulionu – dodajecie własny wywar, czy kostkę bulionową?
    Zaklepujecie trochę tę zupkę?

  12. aga.krak
    20 maja 2009 at 15:56 Odpowiedz

    a co zrobić z buraczkami?

  13. Pchla
    30 maja 2009 at 20:45 Odpowiedz

    Gotujcie lepiej wedlug przepisu babuni w zyciu nie slyszalam zeby smazyc botwinke.pchla.

  14. kim
    4 czerwca 2009 at 09:55 Odpowiedz

    robię tą zupkę dziś ale wg przepisu babci z kresów:) tzn. dodaję trochę marchewki młodej i podaję z ziemniakami młodymi(na osobnym talerzu). Babcia dodaje jeszcze skwarek ale ja wolę \”chudszą\” wersję. Polecam ;)

  15. fiibi
    8 czerwca 2009 at 19:02 Odpowiedz

    jutro robię

  16. necia
    28 czerwca 2009 at 09:17 Odpowiedz

    zupe zrobilam po swojemu czyli ugotowalam nic nie smazylam i byla dobra

  17. miras82
    24 kwietnia 2010 at 15:22 Odpowiedz

    calkiem smaczna

  18. ola134
    23 maja 2010 at 18:54 Odpowiedz

    no nie wiem czy bedzie dobra, mam nadzieje,że tak

  19. sara
    19 kwietnia 2011 at 01:15 Odpowiedz

    kwestia smaku… ja jestem na diecie (ale nie takiej na zabój) dlatego po mojemu zmodyfikowałam: nic smażonego (bo ciężkostrawne) na 3l wody 0,5kg botwiny -nie lubię kłykci i łodyg więc odcinam listki od łodyg, a te wraz z oczyszczonymi bulwami i odciętymi korzonkami dorzucam do gotujących się pokrojonych w kostkę dwóch średnich ziemniaków, 1 marchewki, selera i pietruszki; po 20 min wyjmuję łodygi z burakami, warzywa oprócz ziemniaków. Dodaję poszatkowane liście, kostkę rosołową, liść laurowy i gotuję ok 5 min, potem mieszam 3 łyżki śmietany 18% zmieszanej w miseczce z gorącą zupą, żeby się nie zważyła i dodaję do garnka, potem dodaję papryczkę chili – jak kto lubi – do smaku, doprawiam solą, gotuję 1 min i wyłączam) Jest wyjątkowo lekka (bo nie zasmażana i bez rozgotowanych warzyw), pyszna i smakowicie wygląda. Ale jak kto lubi :) polecam :)

  20. supert
    29 kwietnia 2011 at 19:50 Odpowiedz

    robie te zupe troche inaczej

  21. Net
    7 maja 2011 at 11:43 Odpowiedz

    o smażeniu, to ja słyszałam, ale szczawiu. Ja tez wszystko gotuję i dodaję warzywa – marchewkę i pietruszkę. i daję kostkę rosołową, albo warzywną

  22. Mag
    20 maja 2011 at 22:37 Odpowiedz

    świetny przepis, dzięki!

  23. ewuniapazurki
    8 czerwca 2011 at 21:23 Odpowiedz

    botwinka podana z młodymi ziemniakami okraszone przesmażonymi skwareczkami\\to jest ten smak polecam

  24. luzia
    12 czerwca 2011 at 22:05 Odpowiedz

    bardzo dziękuje za propozycje podania ewuniapazurki jutro napisze jak smakowało pozdrawiam

  25. ewa penkalska
    22 czerwca 2011 at 09:35 Odpowiedz

    te jarzynki to sie nie smazy ale dusi , to pewna roznica, sa wyedy bardziej smakowite , nie czuc je woda.

  26. nica
    30 czerwca 2011 at 11:18 Odpowiedz

    co to za zupa bez mięska lub kostki.

  27. simon
    23 listopada 2011 at 20:19 Odpowiedz

    zupa jest pycha

  28. mun
    2 lipca 2012 at 12:57 Odpowiedz

    zrobiłem i jest naprawdę świetna!!!! ludzie naprawdę da się żyć bez mięsa,spróbujcie a zobaczycie że ten świat naprawdę może być lepszy!!

  29. marta
    19 sierpnia 2012 at 15:25 Odpowiedz

    Zrobiłam i bardzo mi smakowała , pozdrawiam i dziękuję za inspirację

  30. alicja_215@wp.pl
    6 czerwca 2013 at 19:20 Odpowiedz

    ja bym chciała z ziemniakami

  31. lol_[;
    7 czerwca 2013 at 13:57 Odpowiedz

    bardzo dobre

  32. wladzi
    11 maja 2014 at 12:52 Odpowiedz

    Witam… od 40 lat gotuję botwinkę tak samo jaki pani podała tu przepis ..każdemu smakuję kto u mnie ją je.

  33. Krzysio z O.
    7 czerwca 2014 at 01:51 Odpowiedz

    Ktos mi gdzies i , kiedys , proponowal majeranek dodac , do botwinki , jak i tez do buraczkowej…PYCHA !!! Sprobujcie Panstwo ! Pozdrawiam .

  34. Mniammniam
    21 czerwca 2014 at 14:26 Odpowiedz

    Zupa pycha, Żona bardzo chwali. :)

Zostaw komentarz.

*