Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Zupa botwinkowa

Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 90 minut na przygotowanie bulion

liczba porcji: 4

składniki:

pęczek botwinki (około 0,5 kg)
2 litry jarzynowego bulionu (zobacz składniki BULIONU WARZYWNEGO)
łyżka masła
sok z ćwiartki cytryny
100 g kwaśnej, gęstej śmietany
4 jaja na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

34 Komentarzy

  1. skrzynek
    9 maja 2007 at 16:26 Odpowiedz

    przyrządziłem dziś zupę botwinkową – SUPER!! żona również zadowolona.

  2. pinio
    30 maja 2007 at 12:29 Odpowiedz

    super zupa

  3. lysek
    30 maja 2007 at 19:30 Odpowiedz

    super

  4. Iza 23
    26 maja 2008 at 15:20 Odpowiedz

    Polecam ten przepis:)dziś zrobiłam tą zupkę i jest przepyszna i bardzo zdrowa.Polecam:)

  5. antypisbek
    30 maja 2008 at 19:03 Odpowiedz

    dzięki za przepis – połączyłem z innym i wyszło ok!
    pozdrawiam

  6. waszka
    6 czerwca 2008 at 11:16 Odpowiedz

    pychotka

  7. ila
    9 czerwca 2008 at 15:04 Odpowiedz

    pyszna zuuupka!!!!

  8. anfulka
    25 czerwca 2008 at 13:00 Odpowiedz

    bardzo smaczna zupka.polecam.

  9. ice men
    8 lipca 2008 at 11:14 Odpowiedz

    wlasniec robie ta zupke mam nadzieje ze bedzie pyszna

  10. ice men
    8 lipca 2008 at 11:38 Odpowiedz

    wlasniec robie ta zupke mam nadzieje ze bedzie pyszna

  11. hiacynta
    4 maja 2009 at 15:23 Odpowiedz

    Ludziki, a w kwestii bulionu – dodajecie własny wywar, czy kostkę bulionową?
    Zaklepujecie trochę tę zupkę?

  12. aga.krak
    20 maja 2009 at 15:56 Odpowiedz

    a co zrobić z buraczkami?

  13. Pchla
    30 maja 2009 at 20:45 Odpowiedz

    Gotujcie lepiej wedlug przepisu babuni w zyciu nie slyszalam zeby smazyc botwinke.pchla.

  14. kim
    4 czerwca 2009 at 09:55 Odpowiedz

    robię tą zupkę dziś ale wg przepisu babci z kresów:) tzn. dodaję trochę marchewki młodej i podaję z ziemniakami młodymi(na osobnym talerzu). Babcia dodaje jeszcze skwarek ale ja wolę \”chudszą\” wersję. Polecam ;)

  15. fiibi
    8 czerwca 2009 at 19:02 Odpowiedz

    jutro robię

  16. necia
    28 czerwca 2009 at 09:17 Odpowiedz

    zupe zrobilam po swojemu czyli ugotowalam nic nie smazylam i byla dobra

  17. miras82
    24 kwietnia 2010 at 15:22 Odpowiedz

    calkiem smaczna

  18. ola134
    23 maja 2010 at 18:54 Odpowiedz

    no nie wiem czy bedzie dobra, mam nadzieje,że tak

  19. sara
    19 kwietnia 2011 at 01:15 Odpowiedz

    kwestia smaku… ja jestem na diecie (ale nie takiej na zabój) dlatego po mojemu zmodyfikowałam: nic smażonego (bo ciężkostrawne) na 3l wody 0,5kg botwiny -nie lubię kłykci i łodyg więc odcinam listki od łodyg, a te wraz z oczyszczonymi bulwami i odciętymi korzonkami dorzucam do gotujących się pokrojonych w kostkę dwóch średnich ziemniaków, 1 marchewki, selera i pietruszki; po 20 min wyjmuję łodygi z burakami, warzywa oprócz ziemniaków. Dodaję poszatkowane liście, kostkę rosołową, liść laurowy i gotuję ok 5 min, potem mieszam 3 łyżki śmietany 18% zmieszanej w miseczce z gorącą zupą, żeby się nie zważyła i dodaję do garnka, potem dodaję papryczkę chili – jak kto lubi – do smaku, doprawiam solą, gotuję 1 min i wyłączam) Jest wyjątkowo lekka (bo nie zasmażana i bez rozgotowanych warzyw), pyszna i smakowicie wygląda. Ale jak kto lubi :) polecam :)

  20. supert
    29 kwietnia 2011 at 19:50 Odpowiedz

    robie te zupe troche inaczej

  21. Net
    7 maja 2011 at 11:43 Odpowiedz

    o smażeniu, to ja słyszałam, ale szczawiu. Ja tez wszystko gotuję i dodaję warzywa – marchewkę i pietruszkę. i daję kostkę rosołową, albo warzywną

  22. Mag
    20 maja 2011 at 22:37 Odpowiedz

    świetny przepis, dzięki!

  23. ewuniapazurki
    8 czerwca 2011 at 21:23 Odpowiedz

    botwinka podana z młodymi ziemniakami okraszone przesmażonymi skwareczkami\\to jest ten smak polecam

  24. luzia
    12 czerwca 2011 at 22:05 Odpowiedz

    bardzo dziękuje za propozycje podania ewuniapazurki jutro napisze jak smakowało pozdrawiam

  25. ewa penkalska
    22 czerwca 2011 at 09:35 Odpowiedz

    te jarzynki to sie nie smazy ale dusi , to pewna roznica, sa wyedy bardziej smakowite , nie czuc je woda.

  26. nica
    30 czerwca 2011 at 11:18 Odpowiedz

    co to za zupa bez mięska lub kostki.

  27. simon
    23 listopada 2011 at 20:19 Odpowiedz

    zupa jest pycha

  28. mun
    2 lipca 2012 at 12:57 Odpowiedz

    zrobiłem i jest naprawdę świetna!!!! ludzie naprawdę da się żyć bez mięsa,spróbujcie a zobaczycie że ten świat naprawdę może być lepszy!!

  29. marta
    19 sierpnia 2012 at 15:25 Odpowiedz

    Zrobiłam i bardzo mi smakowała , pozdrawiam i dziękuję za inspirację

  30. alicja_215@wp.pl
    6 czerwca 2013 at 19:20 Odpowiedz

    ja bym chciała z ziemniakami

  31. lol_[;
    7 czerwca 2013 at 13:57 Odpowiedz

    bardzo dobre

  32. wladzi
    11 maja 2014 at 12:52 Odpowiedz

    Witam… od 40 lat gotuję botwinkę tak samo jaki pani podała tu przepis ..każdemu smakuję kto u mnie ją je.

  33. Krzysio z O.
    7 czerwca 2014 at 01:51 Odpowiedz

    Ktos mi gdzies i , kiedys , proponowal majeranek dodac , do botwinki , jak i tez do buraczkowej…PYCHA !!! Sprobujcie Panstwo ! Pozdrawiam .

  34. Mniammniam
    21 czerwca 2014 at 14:26 Odpowiedz

    Zupa pycha, Żona bardzo chwali. :)

Zostaw komentarz.

*