Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Zupa botwinkowa

Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 90 minut na przygotowanie bulion

liczba porcji: 4

składniki:

pęczek botwinki (około 0,5 kg)
2 litry jarzynowego bulionu (zobacz składniki BULIONU WARZYWNEGO)
łyżka masła
sok z ćwiartki cytryny
100 g kwaśnej, gęstej śmietany
4 jaja na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Botwinkę umyć i buraczkom poobcinać korzonki. Z pęczka obciąć 1/3 dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.

loading...