Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Lemoniada mocno cytrynowa

Lemoniada mocno cytrynowa

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
8 ząbków czosnku
4 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki szafranu
4 jaja
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. pola
    13 kwietnia 2006 at 19:49 Odpowiedz

    a to jajko tak prosto ze skorupki, czy roztrzepane?

  2. Palce lizać
    13 kwietnia 2006 at 23:45 Odpowiedz

    jajko należy wbić delikatnie, tak żeby nie rozpłynęło się żółtko, nie roztrzepywać !

  3. Musashi
    14 kwietnia 2006 at 02:37 Odpowiedz

    Osobiście widziałem wersję, w której jajeczko wbijało się na grzankę, a nie pod nią i nie zapiekało się na końcu…
    P.S. Imieniny Justynko? No to wszystkiego… :-)

  4. olga
    28 lutego 2011 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo lubie te zupe y czesto ja jem w restauracji, tylko tyle ze tradycyjnie jajo ni wbija sien ni pod grzanke ni na nia tylko do zupy poniewaz grzanki juz sa w zupie y sa namokniete, tez o ile wiem grzanek ni wyjmuje sie po usmazeniu tylko sie ich zalewa rosolem.
    Zgadzam sie z autorem mozna robic na rozne sposoby.

Zostaw komentarz.

*