Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
8 ząbków czosnku
4 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki szafranu
4 jaja
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. pola
    13 kwietnia 2006 at 19:49 Odpowiedz

    a to jajko tak prosto ze skorupki, czy roztrzepane?

  2. Palce lizać
    13 kwietnia 2006 at 23:45 Odpowiedz

    jajko należy wbić delikatnie, tak żeby nie rozpłynęło się żółtko, nie roztrzepywać !

  3. Musashi
    14 kwietnia 2006 at 02:37 Odpowiedz

    Osobiście widziałem wersję, w której jajeczko wbijało się na grzankę, a nie pod nią i nie zapiekało się na końcu…
    P.S. Imieniny Justynko? No to wszystkiego… :-)

  4. olga
    28 lutego 2011 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo lubie te zupe y czesto ja jem w restauracji, tylko tyle ze tradycyjnie jajo ni wbija sien ni pod grzanke ni na nia tylko do zupy poniewaz grzanki juz sa w zupie y sa namokniete, tez o ile wiem grzanek ni wyjmuje sie po usmazeniu tylko sie ich zalewa rosolem.
    Zgadzam sie z autorem mozna robic na rozne sposoby.

Zostaw komentarz.

*