Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
8 ząbków czosnku
4 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki szafranu
4 jaja
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem.

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. pola
    13 kwietnia 2006 at 19:49 Odpowiedz

    a to jajko tak prosto ze skorupki, czy roztrzepane?

  2. Palce lizać
    13 kwietnia 2006 at 23:45 Odpowiedz

    jajko należy wbić delikatnie, tak żeby nie rozpłynęło się żółtko, nie roztrzepywać !

  3. Musashi
    14 kwietnia 2006 at 02:37 Odpowiedz

    Osobiście widziałem wersję, w której jajeczko wbijało się na grzankę, a nie pod nią i nie zapiekało się na końcu…
    P.S. Imieniny Justynko? No to wszystkiego… :-)

  4. olga
    28 lutego 2011 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo lubie te zupe y czesto ja jem w restauracji, tylko tyle ze tradycyjnie jajo ni wbija sien ni pod grzanke ni na nia tylko do zupy poniewaz grzanki juz sa w zupie y sa namokniete, tez o ile wiem grzanek ni wyjmuje sie po usmazeniu tylko sie ich zalewa rosolem.
    Zgadzam sie z autorem mozna robic na rozne sposoby.

  5. BJPdLLTznptxyNs
    27 marca 2013 at 08:05 Odpowiedz

    Ostatnio zakochałam się w koalkjtach, zaczęłam od klasykf3w Joy the baker (1# szpinak, banan, kapusta włoska, gruszka, mleko sojowe; 2# szpinak, banan, kiwi, mleko sojowe, chia). Potem bardziej odważnie sięgnęłam po połączenia z warzywami, np: 3# seler naciowy, szpinak, banan, jabłko, mango, kiwi. Najlepsze z najlepszych jest jednak zestaw: 4# szpinak, banan, gruszka, seler naciowy, kiwi + sok z połowy limonki, bije wszystko :) Baardzo dobre są też połączenia 5# szpinak, marchewka, banan, melon, kiwi, pomarańcza, sok z połowy limonki albo 6# burak, marchew, jabłko, seler naciowy, świeży imbir, pomarańcza. Szykuję się jeszcze na jakieś zestawienie pietruszkowe, 2 pęczki już czekają :) Pozdrawiam

  6. IAUSpNYxsn
    27 marca 2013 at 08:05 Odpowiedz

    ja jestem nałogową pcjaizką koktajli, kaĹźdego dnia znajduje się w moim menu. chyba wyniosłam to z domu rodzinnego, bo przez prawie całe swoje Ĺźycie, od zupełnego bobasa do 17 (!) roku Ĺźycia, codziennie moje śniadanie wyglądało tak samo: koktajl z trzech ekstremalnie dojrzałych bananf3w w ciepłym mlekiem roślinnym. jednak zaczęłam poszerzać horyzonty, na szczęście :)teraz mf3j faworyt zimowy, kiedy kończą mi się mroĹźone, letnie owoce, to koktajl z banana, kilku śliwek suszonych i porządnej łyĹźeczki kakao. na mleku migdałowym, koniecznie lekko ciepłym. czasami z połową awokado. aĹź się rozmarzyłam, a na parapecie brązowe juĹź banany i mięciutkie hass…

Zostaw komentarz.

*