Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Wiosenna zupa krem z marchewki i pomidorów

Pieczony leszcz w ziołach

Pieczony leszcz w ziołach

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

5 ciekawostek o CIECIORCE

5 ciekawostek o CIECIORCE

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Nadziewane awokado – przystawka idealna!

Jajka wysadzone w bułce!

Jajka wysadzone w bułce!

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Pieczone ziemniaczki z cebulą i świeżymi ziołami

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Kremowa zupa ziemniaczana ze szczypiorkiem

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Dietetyczne ciasteczka gryczane

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Zielony omlet ze szpinakiem i parmezanem

Sparkling Virgin Cosmo – bezalkoholowy drink dla każdego

Sparkling Virgin Cosmo – bezalkoholowy drink dla każdego

Zupa z awokado na zimno

Zupa z awokado na zimno

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Pieczone nadziewane pomidory z pesto

Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo

Ginger Fizz Cocktail – imbirowe szaleństwo

Słodkie placuszki z cynamonem

Słodkie placuszki z cynamonem

Słodko-słone tartinki z truskawkami

Słodko-słone tartinki z truskawkami

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Prosta w przygotowaniu zupa, której głównym składnikiem jest czosnek, podawana z grzanką i jajkiem.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
8 ząbków czosnku
4 kromki bułki wrocławskiej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki szafranu
4 jaja
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozlać oliwę. Wrzucić obrane ze skórki ząbki czosnku i smażyć w całości aż się zrumienią. Następnie czosnek wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zrumienić z obu stron kromki bułki. Wyjąć z rondla, zmniejszyć ogień, wsypać paprykę i smażyć przez chwilę. Następnie dodać bulion, kminek i szafran oraz rozgnieciony, usmażony wcześniej czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10 minut. Zupę nalać do czterech, żaroodpornych miseczek i do każdej z nich wbić jajko. Na wierzchu ułożyć grzankę i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Posypać natką przed podaniem.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. pola
    13 kwietnia 2006 at 19:49 Odpowiedz

    a to jajko tak prosto ze skorupki, czy roztrzepane?

  2. Palce lizać
    13 kwietnia 2006 at 23:45 Odpowiedz

    jajko należy wbić delikatnie, tak żeby nie rozpłynęło się żółtko, nie roztrzepywać !

  3. Musashi
    14 kwietnia 2006 at 02:37 Odpowiedz

    Osobiście widziałem wersję, w której jajeczko wbijało się na grzankę, a nie pod nią i nie zapiekało się na końcu…
    P.S. Imieniny Justynko? No to wszystkiego… :-)

  4. olga
    28 lutego 2011 at 16:14 Odpowiedz

    bardzo lubie te zupe y czesto ja jem w restauracji, tylko tyle ze tradycyjnie jajo ni wbija sien ni pod grzanke ni na nia tylko do zupy poniewaz grzanki juz sa w zupie y sa namokniete, tez o ile wiem grzanek ni wyjmuje sie po usmazeniu tylko sie ich zalewa rosolem.
    Zgadzam sie z autorem mozna robic na rozne sposoby.

Zostaw komentarz.

*