Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Smażony ryż z curry i jajkiem

Smażony ryż z curry i jajkiem

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Prosty chleb wiejski

Prosty chleb wiejski

Pikantna zupa krem z fasoli szparagowej

Pikantna zupa krem z fasoli szparagowej

Sernik z suszoną żurawiną

Sernik z suszoną żurawiną

Zupa gulaszowa

Najsłynniejsza z węgierskich zup - niezwykle pożywna i aromatyczna

przepis z kuchni: węgierskiej

liczba porcji: 6

składniki:
600 g wołowiny na gulasz
3 łyżki oleju
2 duże cebule
2 zółte papryki
2 pomidory
2 marchwie
2 pietruszki
1 mały seler
5 - 6 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 suszona papryczka czereśniowa
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonej szałwi
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól




przyrządzanie:

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie zdjąć z ognia i wrzucić mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę razem smażyć na niewielkim ogniu. Następnie wlać trochę wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 minut. Wrzucić pokrojoną w małe paski paprykę i obrane ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych i posiekane pomidory, a także marchewkę, selera i pietruszkę pokrojone w kostkę. Wlać wino i jeszcze nieco wody, dodać kminek, pokruszoną suszoną paprykę, szałwię. Gotować ok. 15 minut, do chwili aż mięso i warzywa zmiękną. Następnie wlać tyle gorącej wody, aby uzyskać gęstą zupę, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól i przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować do miękkości ziemniaków.      

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*