Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto z ajerkoniakiem – przepis Ewy Wachowicz

Ciasto z ajerkoniakiem – przepis Ewy Wachowicz

Jak idealnie usmażyć karkówkę NA GRILLU?

Jak idealnie usmażyć karkówkę NA GRILLU?

15 produktów, które możesz jeść, a i tak NIE PRZYTYJESZ

15 produktów, które możesz jeść, a i tak NIE PRZYTYJESZ

Picie tego przed pójściem spać, pomoże Ci schudnąć

Picie tego przed pójściem spać, pomoże Ci schudnąć

Błyskawiczna zapiekanka ze szparagami, makaronem i serem

Błyskawiczna zapiekanka ze szparagami, makaronem i serem

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉: Orzeźwiający sorbet z arbuza

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉: Orzeźwiający sorbet z arbuza

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉: Jak obrać arbuza na 8 sposobów?

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉: Jak obrać arbuza na 8 sposobów?

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Marynata do żeberek według Magdy Gessler

Śniadaniowe bajgle

Śniadaniowe bajgle

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

10 rzeczy, które POWINNO SIĘ jadać na ŚNIADANIE!

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

Proste ciasto z brzoskwiniami & truskawkami

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

🍉 TYDZIEŃ ARBUZOWY🍉 : Sałatka z arbuzem, ogórkiem i serem kozim

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Ciasteczka wegańskie- tylko 2 składniki

Lemoniada z mango

Lemoniada z mango

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

🍓 14 pomysłów na desery z TRUSKAWEK

Sycąca zupa z SOCZEWICY

Sycąca zupa z SOCZEWICY

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Nie tylko rozgrzewa, syci, ale i smakuje! Ta zupa da wam energię na cały dzień, zaspokoi głód i przeniesie do słonecznego Meksyku! Podawana z nachosami i mięsem mielonym. Chyba nie trzeba was dłużej zachęcać, by wypróbowac ten przepis, prawda?

składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400-500 gram mielonego mięsa wołowego
  • ser zółty tarty typu cheddar
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Ziemniaki kroimy w kosteczkę mniej więcej wielkości 2×2 cm, cebulę w piórka.

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i nagrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę w piórkach.

Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło (może odrobinę sie jednak przypalić, ale tylko odrobinę… wtedy cebula nada zupie dodatkowego aromatu i posmaku). Podczas smażenia można dolewać odrobinę wody.

W miedzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę.

Jak już cebula się mocno zeszkl, a ziemniaki się zrumienią dolewamy ok. 2l wrzącej wody i wrzucamy kostki rosołowe – oczywiście my zalecamy jednak przygotować bulion 🙂

Lekko podgotowujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalapeno (pozbawioną nasionek). Solimy i pieprzymy do smaku. Uważajcie z solą. Kostki mają już w sobie dużo soli.

W trakcie gotowania podsmażamy na patelni mieso mielone z dodatkiem odbrobiny przypraw. Pamiejętajmy aby wcześniej na patelni przysmażyć wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy tak długo, aż cała woda odparuje z mięsa. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i orobinę soli.

Przyprawy kumin dobrze jest utrzeć w moździerzu.

Jak już lekko się zrumieni przerzucamy do gotującej się zupy i całość podgotowujemy przez mniej wiecej 30 minut. (do czasu, aż ziemniaki zmiękną)

Możemy jeszcze dodać na koniec łyżkę suszonej lub świeżej poszarkowanej kolendry.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...