Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chłodnik arbuzowy z fetą

Chłodnik arbuzowy z fetą

TANI OBIAD w 10 minut

TANI OBIAD w 10 minut

Kremowa zupa z jarmużem i mozzarellą

Kremowa zupa z jarmużem i mozzarellą

Lody wodne arbuzowo-malinowe

Lody wodne arbuzowo-malinowe

Mini ciasteczka z twarogiem na SŁONO lub na SŁODKO

Mini ciasteczka z twarogiem na SŁONO lub na SŁODKO

Kanapeczki z serkiem i malinami

Kanapeczki z serkiem i malinami

Masło czosnkowe na grilla

Masło czosnkowe na grilla

Wykwintna tarta serowa

Wykwintna tarta serowa

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

5 najlepszych chłodników na LATO

5 najlepszych chłodników na LATO

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Domowa granola w 25 minut

Domowa granola w 25 minut

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Nie tylko rozgrzewa, syci, ale i smakuje! Ta zupa da wam energię na cały dzień, zaspokoi głód i przeniesie do słonecznego Meksyku! Podawana z nachosami i mięsem mielonym. Chyba nie trzeba was dłużej zachęcać, by wypróbowac ten przepis, prawda?

składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400-500 gram mielonego mięsa wołowego
  • ser zółty tarty typu cheddar
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Ziemniaki kroimy w kosteczkę mniej więcej wielkości 2×2 cm, cebulę w piórka.

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i nagrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę w piórkach.

Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło (może odrobinę sie jednak przypalić, ale tylko odrobinę… wtedy cebula nada zupie dodatkowego aromatu i posmaku). Podczas smażenia można dolewać odrobinę wody.

W miedzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę.

Jak już cebula się mocno zeszkl, a ziemniaki się zrumienią dolewamy ok. 2l wrzącej wody i wrzucamy kostki rosołowe – oczywiście my zalecamy jednak przygotować bulion 🙂

Lekko podgotowujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalapeno (pozbawioną nasionek). Solimy i pieprzymy do smaku. Uważajcie z solą. Kostki mają już w sobie dużo soli.

W trakcie gotowania podsmażamy na patelni mieso mielone z dodatkiem odbrobiny przypraw. Pamiejętajmy aby wcześniej na patelni przysmażyć wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy tak długo, aż cała woda odparuje z mięsa. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i orobinę soli.

Przyprawy kumin dobrze jest utrzeć w moździerzu.

Jak już lekko się zrumieni przerzucamy do gotującej się zupy i całość podgotowujemy przez mniej wiecej 30 minut. (do czasu, aż ziemniaki zmiękną)

Możemy jeszcze dodać na koniec łyżkę suszonej lub świeżej poszarkowanej kolendry.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...