Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

4 nowości książkowe o odżywianiu i GOTOWANIU

4 nowości książkowe o odżywianiu i GOTOWANIU

TOP 5 kont o gotowaniu, które warto śledzić na INSTAGRAMIE

TOP 5 kont o gotowaniu, które warto śledzić na INSTAGRAMIE

Pobudzająca kawa jesienna z suszonymi ŚLIWKAMI

Pobudzająca kawa jesienna z suszonymi ŚLIWKAMI

Jesienna kawa zbożowa z przyprawami

Jesienna kawa zbożowa z przyprawami

Wilgotne ciasto z figami

Wilgotne ciasto z figami

+10 ciekawych pomysłów na zdjęcie JEDZENIA

+10 ciekawych pomysłów na zdjęcie JEDZENIA

Kremowa zupa z cukinii + grzanki czosnkowe

Kremowa zupa z cukinii + grzanki czosnkowe

Sałatka z gotowanymi krewetkami i awokado

Sałatka z gotowanymi krewetkami i awokado

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Nie tylko rozgrzewa, syci, ale i smakuje! Ta zupa da wam energię na cały dzień, zaspokoi głód i przeniesie do słonecznego Meksyku! Podawana z nachosami i mięsem mielonym. Chyba nie trzeba was dłużej zachęcać, by wypróbowac ten przepis, prawda?

składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400-500 gram mielonego mięsa wołowego
  • ser zółty tarty typu cheddar
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

przyrządzanie:

Ziemniaki kroimy w kosteczkę mniej więcej wielkości 2×2 cm, cebulę w piórka.

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i nagrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę w piórkach.

Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło (może odrobinę sie jednak przypalić, ale tylko odrobinę… wtedy cebula nada zupie dodatkowego aromatu i posmaku). Podczas smażenia można dolewać odrobinę wody.

W miedzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę.

Jak już cebula się mocno zeszkl, a ziemniaki się zrumienią dolewamy ok. 2l wrzącej wody i wrzucamy kostki rosołowe – oczywiście my zalecamy jednak przygotować bulion 🙂

Lekko podgotowujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalapeno (pozbawioną nasionek). Solimy i pieprzymy do smaku. Uważajcie z solą. Kostki mają już w sobie dużo soli.

W trakcie gotowania podsmażamy na patelni mieso mielone z dodatkiem odbrobiny przypraw. Pamiejętajmy aby wcześniej na patelni przysmażyć wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy tak długo, aż cała woda odparuje z mięsa. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i orobinę soli.

Przyprawy kumin dobrze jest utrzeć w moździerzu.

Jak już lekko się zrumieni przerzucamy do gotującej się zupy i całość podgotowujemy przez mniej wiecej 30 minut. (do czasu, aż ziemniaki zmiękną)

Możemy jeszcze dodać na koniec łyżkę suszonej lub świeżej poszarkowanej kolendry.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...