Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tarta z serkiem mascarpone i borówkami

Tarta z serkiem mascarpone i borówkami

Makaron ryżowy smażony z warzywami i krewetkami

Makaron ryżowy smażony z warzywami i krewetkami

8 niesamowitych sztuczek, które potrzebne są w każdej kuchni

8 niesamowitych sztuczek, które potrzebne są w każdej kuchni

Kokosowe kuleczki gotowe w 5 minut

Kokosowe kuleczki gotowe w 5 minut

4 podstawowe błędy, które popełniasz jeśli się ODCHUDZASZ!

4 podstawowe błędy, które popełniasz jeśli się ODCHUDZASZ!

Domowe pyzy ziemniaczane z mięsem – najlepsze!

Domowe pyzy ziemniaczane z mięsem – najlepsze!

Obalamy mity na temat soków!

Obalamy mity na temat soków!

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

Migdałowiec – prosty przepis

Migdałowiec – prosty przepis

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Kotlety mielone – przepis babci

Kotlety mielone – przepis babci

Zupa krem z pieczonego czosnku

Zupa krem z pieczonego czosnku

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

Panna cotta z żurawiną

Panna cotta z żurawiną

Domowy zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.

przepis z kuchni: polskiej

Wszystkie zupy zabielaną potrzebują lekkiego ROSOŁU, jednak zawsze lepsze są na rosole, niżeli postne. Ta zupa urządza się jak poprzednia, tylko zamiast bułki i wina po rozprowadzeniu smaku od pomidorów, zaprawić śmietaną kwaśną, rozbitą z łyżką mąki. Gdy zaś ma byc postna, daleko więcej bierzse się masło do pomidorów, a zamiast rosołu rozprowadza się smakiem wygotowanym z włoszczyzny z zaprawia półgarncowy garnek pół kwartą dobrej śmietany. Do takiej zupy podaje się zwykle ryż na gęsto ugotowany z masłem i włożony przed zupę w wazę; lecz można także dawać grzanki, jeżeli jest na rosole. Jeżeli zaś zupełnie postna, oprócz śmietany wziąść parę żółtek do zaprawienia.   

loading...

2 Komentarzy

  1. rysio
    10 września 2011 at 07:31 Odpowiedz

    naucz się najpierw po Polsku pisać zanim :)

  2. asia
    26 marca 2012 at 13:03 Odpowiedz

    a ZAUWAZYLES ze to jest po polsku tylko starodawny polski, z 19-stego wieku!

Zostaw komentarz.

*