Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.

przepis z kuchni: polskiej

Wszystkie zupy zabielaną potrzebują lekkiego ROSOŁU, jednak zawsze lepsze są na rosole, niżeli postne. Ta zupa urządza się jak poprzednia, tylko zamiast bułki i wina po rozprowadzeniu smaku od pomidorów, zaprawić śmietaną kwaśną, rozbitą z łyżką mąki. Gdy zaś ma byc postna, daleko więcej bierzse się masło do pomidorów, a zamiast rosołu rozprowadza się smakiem wygotowanym z włoszczyzny z zaprawia półgarncowy garnek pół kwartą dobrej śmietany. Do takiej zupy podaje się zwykle ryż na gęsto ugotowany z masłem i włożony przed zupę w wazę; lecz można także dawać grzanki, jeżeli jest na rosole. Jeżeli zaś zupełnie postna, oprócz śmietany wziąść parę żółtek do zaprawienia.   

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

2 Komentarzy

  1. rysio
    10 września 2011 at 07:31 Odpowiedz

    naucz się najpierw po Polsku pisać zanim :)

  2. asia
    26 marca 2012 at 13:03 Odpowiedz

    a ZAUWAZYLES ze to jest po polsku tylko starodawny polski, z 19-stego wieku!

Zostaw komentarz.

*