Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 ciepłych NAPOJÓW NA JESIENNE CHŁODY! ROZGRZEJ SIĘ!

8 ciepłych NAPOJÓW NA JESIENNE CHŁODY! ROZGRZEJ SIĘ!

10 pomysłów na TANIE DEKORACJE DO TWOJEJ KUCHNI

10 pomysłów na TANIE DEKORACJE DO TWOJEJ KUCHNI

Shake jogurtowo- truskawkowy

Shake jogurtowo- truskawkowy

Cielęcina na ostro

Cielęcina na ostro

Sok z marchwi, limonki, buraków, cytryny i miodu

Sok z marchwi, limonki, buraków, cytryny i miodu

ZIELONY SZEJK OWSIANY

ZIELONY SZEJK OWSIANY

Placek z pistacjami i limonką

Placek z pistacjami i limonką

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

SAŁATKA W 5 MINUT – CIECIERZYCA, ZIEMNIAK, POMIDORY

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Mus cytrynowy z polewą wiśniową

Kruche ciasto cytrynowe

Kruche ciasto cytrynowe

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Tradycyjna wołowina w sosie własnym

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

Smażone banany z pomarańczą i migdałami

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

TANIE DANIE – MAKARON Z JABŁKAMI

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

DOMOWA, AROMATYCZNA SZYNKA DO KANAPEK

Zupa porowa z ziemniakami

Niezywkle prosta do przygotowania, ale bardzo smaczna zupa z duszonych porów i ziemniaków, bożonarodzeniowa specjalność belgijska

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut + 2 godziny gotowania bulionu

liczba porcji: 6

składniki:
2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
1 l
warzywnego bulionu (patrz składniki)
pól szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.  

loading...