Polecamy

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

Kubek pełen smaku od Profi!

Kubek pełen smaku od Profi!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zupa porowa z ziemniakami

Niezywkle prosta do przygotowania, ale bardzo smaczna zupa z duszonych porów i ziemniaków, bożonarodzeniowa specjalność belgijska

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut + 2 godziny gotowania bulionu

liczba porcji: 6

składniki:
2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
1 l
warzywnego bulionu (patrz składniki)
pól szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.  

Podobne artykuły

49 Komentarzy

  1. danio
    4 listopada 2006 at 11:52 Odpowiedz

    ślinka cieknie

  2. Funia
    2 grudnia 2006 at 12:09 Odpowiedz

    Ja robię podobnie, z małą zmianą duszone pory miksuje ,a marchewke trę na tarce(grobe oczka) poprawia kolorystykę zupy.reszta jest w porzo

  3. swawolny antychryst
    15 marca 2007 at 23:50 Odpowiedz

    z ziemniakami jeszcze nie kosztowałem…może być dobre. Spróbujcie też z grzankami!!! No i oczywiście z bawolimi jądrami po tatarsku!

  4. Łukcio
    8 października 2007 at 17:09 Odpowiedz

    ja już nie raz taką robiłem dodaję tylko jeszcze uprzednio zesmarzone na patelni mięso mielone, a zupkę zabielam serkiem topionym a nie śmietaną

  5. maja
    11 października 2007 at 12:02 Odpowiedz

    zupa porowa to tylko z ziemniakami i śmietaną coś pysznego

  6. kacha
    5 grudnia 2007 at 19:24 Odpowiedz

    mniam pierwszy raz robiłam zupkę leekową ;) wyszła przepysznie ;)

  7. Joana
    5 lutego 2008 at 14:33 Odpowiedz

    Oryginalnie robię z grzankami i z kuminem (vide – kmin rzymski) oraz serkami topionymi – wychodzi a\’la potrwa rodem z Indii – pychotnie!

  8. jowanka
    25 maja 2008 at 16:45 Odpowiedz

    a ja z braku ziemniaków dałam makaron razowy!efekt powalający;)
    Smaczny przepisik!!!

  9. lala22
    5 czerwca 2008 at 23:05 Odpowiedz

    ja dodaje więcej porek ;) tak około 5 i 2 cebule wychodzi gęsta i wyśmienita :> 2 pory to dla mnie troszku za malutko ;) pyszna zupka powinna być gęściutka :)

  10. kaka
    15 września 2008 at 18:41 Odpowiedz

    To ja, zrobię ją jutro….(.już mam ochotkę)!!

  11. antykwa
    16 grudnia 2008 at 21:54 Odpowiedz

    Może Łukcio wyjaśnisz jak się zabiela serkiem topionym.

  12. ina
    1 marca 2009 at 18:11 Odpowiedz

    zupka przepyszna, a dla jej obfitości posypuję podsmażonym w kosteczkę boczekiem :)

  13. patison
    20 marca 2009 at 20:04 Odpowiedz

    Zupka rewelacja!!!!ja osobiscie dodaje szczypte czosnku i koperek pyszności!!!

  14. kasiula 71
    30 kwietnia 2009 at 09:22 Odpowiedz

    zupka pyszna,lepsza jest z topionymi serkami-ja jeszcze dodaję grzanki i na talerz posypuje żółtym serem-mniam..

  15. kuchcik
    4 listopada 2009 at 19:54 Odpowiedz

    ja robię z pulpecikami i na koniec dodaje 5-6 plastrów serka tostowego.

  16. Robson78_10
    12 lutego 2010 at 18:52 Odpowiedz

    Zupka baaardzo dobra :) Do bulionu dodałem jeszcze ząbek czosnku … wyszło super, bardziej aromatycznie :)
    Serki topione są ok w porowej (tak robi moja Żona) ale osobiście wolę wersję 100% warzywną z małym dodatkiem śmietany :)

  17. salamandra
    14 kwietnia 2010 at 18:29 Odpowiedz

    pysznaaaaaa!!! zajadam się nią właśnie :)

  18. kama
    25 maja 2010 at 15:25 Odpowiedz

    zupka pyszna,ale ja dodaje jeszcze koncentrat pomidorowy i ząbek czosnku

  19. chomik493
    14 sierpnia 2010 at 21:27 Odpowiedz

    spróbuje

  20. olaf455555555
    28 października 2010 at 10:35 Odpowiedz

    narobiliscie mi ochote ide gotowac

  21. Martin1987
    30 grudnia 2010 at 20:39 Odpowiedz

    zrezygnować ze śmietany zastąpić wspomnianym koncentratem pomidorowym, zwykłą sól odstawić i dodać czosnkową i posypać do dekoracji suszonym koperkiem – Niebo w gębie :) Pozdrawiam pichcących z miłości :)

  22. zdrobnialutka
    10 stycznia 2011 at 11:38 Odpowiedz

    kamciu,robsonciu,kasiuleńciu,patisonciu,inanciu – błagam! to jest przepis na zupę a nie zupkę! Dobry przepis zresztą.Pozdrawiam serdecznie.

  23. koncentrat
    18 czerwca 2011 at 12:16 Odpowiedz

    koncentrat nie… dodac 1 marchewke, zbledowac, bedzie miala ladny kolor. przed podaniem dodac starty zolty ser.

  24. Kala
    4 lipca 2011 at 13:45 Odpowiedz

    Ciekawy przepis!! Do komentujacych: stanowczo odradzam serki topione- w wiekszosci to sama chemia, po ktorej nabawicie sie niestrawnosci ;) (zerknijcie na sklad-same konserwanty!!!) rowniez kostke rosolowa mozna zastapic wloszczyzna , listkiem laurowym i paroma ziarenkami ziela angielskiego. Ja dodalam tez marchewke starta na grubych oczkach i odrobine swierzej pietruszki i posiekanego lubczyka (akurat jest sezon:))

  25. kate
    26 listopada 2011 at 14:07 Odpowiedz

    super przepis, tylko ja gotuje na udkach z kury i w zupie zostaja kawalki tego kurczaka

  26. por
    14 marca 2012 at 01:04 Odpowiedz

    por to rodzaj męski

  27. bebegirl
    21 marca 2012 at 00:44 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam, dodalam jeszcze troche suszonego kopru. Wyszlo pycha

  28. seba
    26 marca 2012 at 14:48 Odpowiedz

    ja dodaje 2 kg burakuw

  29. MIKELA74
    29 marca 2012 at 20:29 Odpowiedz

    Zupa przepyszna, zrobiona wg przepisu.
    Jak dla mnie por i ziemniaki wystarczą, nie ma sensu psuć smaku mięsem i innymi dodatkami.
    To zupa z porów.

  30. Patiii
    31 marca 2012 at 14:05 Odpowiedz

    Poprostu pyszna! Nic dodac nic ujac;-)

  31. agacia
    18 kwietnia 2012 at 17:32 Odpowiedz

    Pyszności! Nie miałam gałki więc dodałam warzywka i koperku suszonego. Całkiem szybka, prosta i bardzo smaczna zupa :)

  32. Sinlie
    4 maja 2012 at 13:47 Odpowiedz

    Ja dodałam słodką śmietanę i wyszło pyszne:)

  33. asia
    11 września 2012 at 14:46 Odpowiedz

    zupka jest okropna ;/

  34. jazima
    12 września 2012 at 03:32 Odpowiedz

    zupke porowa mozna jeszcze zmiksowac i odlozone wczesniej (pare) ziemniaczki dodac do kremu i bedzie tez pycha, ja dodaje serek philadelfia i grzanki ….pychaa

  35. bozena
    3 października 2012 at 11:49 Odpowiedz

    zupa super ja dodaje troszeczke kurukumy

  36. lukasz
    12 października 2012 at 15:10 Odpowiedz

    nie jestem mistrzem w gotowaniu ale czwarty raz korzystam z przepisu. Zupa jest rewelacyjna dlatego wszystkim gorąco polecam…:)

  37. agu
    3 listopada 2012 at 13:42 Odpowiedz

    wyszła pyyychotkowa :)))

  38. Moia
    14 listopada 2012 at 14:58 Odpowiedz

    Zupa pyszna, ja dodalam jeszcze utarta marchew a smietae zastapilam parmezanem!

  39. Kuk
    16 stycznia 2013 at 16:50 Odpowiedz

    Ewentualnie można dodać parówki
    pokrojoną na plasterki wtedy jest pychotka :)

  40. smutas
    23 stycznia 2013 at 12:57 Odpowiedz

    pyszna sprawa ja dodaję do niej jajka i laskę kiełbasy smażę razem z porami i cebulą

  41. lukasz
    27 stycznia 2013 at 12:06 Odpowiedz

    modyfikuję ten przepis i dodaję świeży boczek a na koniec posypuję żółtym serem… pychota:)))

  42. Gordon
    2 lutego 2013 at 13:00 Odpowiedz

    Parówkę pokrojoną w plasterki? Wypadasz z programu, zdejmij fartuch i oddaj noże!

  43. jaa
    31 października 2013 at 12:47 Odpowiedz

    Bez ziemniaków. za to z marchewką startą na tarce o grubych oczkach (najlepiej zeszklić na maśle patelni razem z porem), słodką śmietaną,koperkiem, grzankami czosnkowymi i posypaną żółtym serem :)

  44. kasia
    19 listopada 2013 at 09:50 Odpowiedz

    ja tez dodaje parówki :)

  45. daro
    16 grudnia 2013 at 13:20 Odpowiedz

    a ja dodaje pieczarki

  46. Ale
    16 stycznia 2014 at 18:27 Odpowiedz

    Puszna zmiksowana na krem w mikserze, z dodatkiem ząbka czosnku, polecam! Z grzankami!

  47. XXX
    3 lutego 2014 at 13:41 Odpowiedz

    Gordon – pozdrawiam. ubawiłam się :-)

  48. Madzialena
    22 lutego 2014 at 12:36 Odpowiedz

    ja robię dodatkowo małe pulpeciki z czosnkiem i majerankiem i wrzucam do zupy…..mniaammm

  49. Ana
    5 marca 2014 at 13:32 Odpowiedz

    Ludzie parówki to syf!

Zostaw komentarz.

*