Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Zupa porowa z ziemniakami

Niezywkle prosta do przygotowania, ale bardzo smaczna zupa z duszonych porów i ziemniaków, bożonarodzeniowa specjalność belgijska

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 45 minut + 2 godziny gotowania bulionu

liczba porcji: 6

składniki:
2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
1 l
warzywnego bulionu (patrz składniki)
pól szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.  

Podobne artykuły

49 Komentarzy

  1. danio
    4 listopada 2006 at 11:52 Odpowiedz

    ślinka cieknie

  2. Funia
    2 grudnia 2006 at 12:09 Odpowiedz

    Ja robię podobnie, z małą zmianą duszone pory miksuje ,a marchewke trę na tarce(grobe oczka) poprawia kolorystykę zupy.reszta jest w porzo

  3. swawolny antychryst
    15 marca 2007 at 23:50 Odpowiedz

    z ziemniakami jeszcze nie kosztowałem…może być dobre. Spróbujcie też z grzankami!!! No i oczywiście z bawolimi jądrami po tatarsku!

  4. Łukcio
    8 października 2007 at 17:09 Odpowiedz

    ja już nie raz taką robiłem dodaję tylko jeszcze uprzednio zesmarzone na patelni mięso mielone, a zupkę zabielam serkiem topionym a nie śmietaną

  5. maja
    11 października 2007 at 12:02 Odpowiedz

    zupa porowa to tylko z ziemniakami i śmietaną coś pysznego

  6. kacha
    5 grudnia 2007 at 19:24 Odpowiedz

    mniam pierwszy raz robiłam zupkę leekową ;) wyszła przepysznie ;)

  7. Joana
    5 lutego 2008 at 14:33 Odpowiedz

    Oryginalnie robię z grzankami i z kuminem (vide – kmin rzymski) oraz serkami topionymi – wychodzi a\’la potrwa rodem z Indii – pychotnie!

  8. jowanka
    25 maja 2008 at 16:45 Odpowiedz

    a ja z braku ziemniaków dałam makaron razowy!efekt powalający;)
    Smaczny przepisik!!!

  9. lala22
    5 czerwca 2008 at 23:05 Odpowiedz

    ja dodaje więcej porek ;) tak około 5 i 2 cebule wychodzi gęsta i wyśmienita :> 2 pory to dla mnie troszku za malutko ;) pyszna zupka powinna być gęściutka :)

  10. kaka
    15 września 2008 at 18:41 Odpowiedz

    To ja, zrobię ją jutro….(.już mam ochotkę)!!

  11. antykwa
    16 grudnia 2008 at 21:54 Odpowiedz

    Może Łukcio wyjaśnisz jak się zabiela serkiem topionym.

  12. ina
    1 marca 2009 at 18:11 Odpowiedz

    zupka przepyszna, a dla jej obfitości posypuję podsmażonym w kosteczkę boczekiem :)

  13. patison
    20 marca 2009 at 20:04 Odpowiedz

    Zupka rewelacja!!!!ja osobiscie dodaje szczypte czosnku i koperek pyszności!!!

  14. kasiula 71
    30 kwietnia 2009 at 09:22 Odpowiedz

    zupka pyszna,lepsza jest z topionymi serkami-ja jeszcze dodaję grzanki i na talerz posypuje żółtym serem-mniam..

  15. kuchcik
    4 listopada 2009 at 19:54 Odpowiedz

    ja robię z pulpecikami i na koniec dodaje 5-6 plastrów serka tostowego.

  16. Robson78_10
    12 lutego 2010 at 18:52 Odpowiedz

    Zupka baaardzo dobra :) Do bulionu dodałem jeszcze ząbek czosnku … wyszło super, bardziej aromatycznie :)
    Serki topione są ok w porowej (tak robi moja Żona) ale osobiście wolę wersję 100% warzywną z małym dodatkiem śmietany :)

  17. salamandra
    14 kwietnia 2010 at 18:29 Odpowiedz

    pysznaaaaaa!!! zajadam się nią właśnie :)

  18. kama
    25 maja 2010 at 15:25 Odpowiedz

    zupka pyszna,ale ja dodaje jeszcze koncentrat pomidorowy i ząbek czosnku

  19. chomik493
    14 sierpnia 2010 at 21:27 Odpowiedz

    spróbuje

  20. olaf455555555
    28 października 2010 at 10:35 Odpowiedz

    narobiliscie mi ochote ide gotowac

  21. Martin1987
    30 grudnia 2010 at 20:39 Odpowiedz

    zrezygnować ze śmietany zastąpić wspomnianym koncentratem pomidorowym, zwykłą sól odstawić i dodać czosnkową i posypać do dekoracji suszonym koperkiem – Niebo w gębie :) Pozdrawiam pichcących z miłości :)

  22. zdrobnialutka
    10 stycznia 2011 at 11:38 Odpowiedz

    kamciu,robsonciu,kasiuleńciu,patisonciu,inanciu – błagam! to jest przepis na zupę a nie zupkę! Dobry przepis zresztą.Pozdrawiam serdecznie.

  23. koncentrat
    18 czerwca 2011 at 12:16 Odpowiedz

    koncentrat nie… dodac 1 marchewke, zbledowac, bedzie miala ladny kolor. przed podaniem dodac starty zolty ser.

  24. Kala
    4 lipca 2011 at 13:45 Odpowiedz

    Ciekawy przepis!! Do komentujacych: stanowczo odradzam serki topione- w wiekszosci to sama chemia, po ktorej nabawicie sie niestrawnosci ;) (zerknijcie na sklad-same konserwanty!!!) rowniez kostke rosolowa mozna zastapic wloszczyzna , listkiem laurowym i paroma ziarenkami ziela angielskiego. Ja dodalam tez marchewke starta na grubych oczkach i odrobine swierzej pietruszki i posiekanego lubczyka (akurat jest sezon:))

  25. kate
    26 listopada 2011 at 14:07 Odpowiedz

    super przepis, tylko ja gotuje na udkach z kury i w zupie zostaja kawalki tego kurczaka

  26. por
    14 marca 2012 at 01:04 Odpowiedz

    por to rodzaj męski

  27. bebegirl
    21 marca 2012 at 00:44 Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam, dodalam jeszcze troche suszonego kopru. Wyszlo pycha

  28. seba
    26 marca 2012 at 14:48 Odpowiedz

    ja dodaje 2 kg burakuw

  29. MIKELA74
    29 marca 2012 at 20:29 Odpowiedz

    Zupa przepyszna, zrobiona wg przepisu.
    Jak dla mnie por i ziemniaki wystarczą, nie ma sensu psuć smaku mięsem i innymi dodatkami.
    To zupa z porów.

  30. Patiii
    31 marca 2012 at 14:05 Odpowiedz

    Poprostu pyszna! Nic dodac nic ujac;-)

  31. agacia
    18 kwietnia 2012 at 17:32 Odpowiedz

    Pyszności! Nie miałam gałki więc dodałam warzywka i koperku suszonego. Całkiem szybka, prosta i bardzo smaczna zupa :)

  32. Sinlie
    4 maja 2012 at 13:47 Odpowiedz

    Ja dodałam słodką śmietanę i wyszło pyszne:)

  33. asia
    11 września 2012 at 14:46 Odpowiedz

    zupka jest okropna ;/

  34. jazima
    12 września 2012 at 03:32 Odpowiedz

    zupke porowa mozna jeszcze zmiksowac i odlozone wczesniej (pare) ziemniaczki dodac do kremu i bedzie tez pycha, ja dodaje serek philadelfia i grzanki ….pychaa

  35. bozena
    3 października 2012 at 11:49 Odpowiedz

    zupa super ja dodaje troszeczke kurukumy

  36. lukasz
    12 października 2012 at 15:10 Odpowiedz

    nie jestem mistrzem w gotowaniu ale czwarty raz korzystam z przepisu. Zupa jest rewelacyjna dlatego wszystkim gorąco polecam…:)

  37. agu
    3 listopada 2012 at 13:42 Odpowiedz

    wyszła pyyychotkowa :)))

  38. Moia
    14 listopada 2012 at 14:58 Odpowiedz

    Zupa pyszna, ja dodalam jeszcze utarta marchew a smietae zastapilam parmezanem!

  39. Kuk
    16 stycznia 2013 at 16:50 Odpowiedz

    Ewentualnie można dodać parówki
    pokrojoną na plasterki wtedy jest pychotka :)

  40. smutas
    23 stycznia 2013 at 12:57 Odpowiedz

    pyszna sprawa ja dodaję do niej jajka i laskę kiełbasy smażę razem z porami i cebulą

  41. lukasz
    27 stycznia 2013 at 12:06 Odpowiedz

    modyfikuję ten przepis i dodaję świeży boczek a na koniec posypuję żółtym serem… pychota:)))

  42. Gordon
    2 lutego 2013 at 13:00 Odpowiedz

    Parówkę pokrojoną w plasterki? Wypadasz z programu, zdejmij fartuch i oddaj noże!

  43. jaa
    31 października 2013 at 12:47 Odpowiedz

    Bez ziemniaków. za to z marchewką startą na tarce o grubych oczkach (najlepiej zeszklić na maśle patelni razem z porem), słodką śmietaną,koperkiem, grzankami czosnkowymi i posypaną żółtym serem :)

  44. kasia
    19 listopada 2013 at 09:50 Odpowiedz

    ja tez dodaje parówki :)

  45. daro
    16 grudnia 2013 at 13:20 Odpowiedz

    a ja dodaje pieczarki

  46. Ale
    16 stycznia 2014 at 18:27 Odpowiedz

    Puszna zmiksowana na krem w mikserze, z dodatkiem ząbka czosnku, polecam! Z grzankami!

  47. XXX
    3 lutego 2014 at 13:41 Odpowiedz

    Gordon – pozdrawiam. ubawiłam się :-)

  48. Madzialena
    22 lutego 2014 at 12:36 Odpowiedz

    ja robię dodatkowo małe pulpeciki z czosnkiem i majerankiem i wrzucam do zupy…..mniaammm

  49. Ana
    5 marca 2014 at 13:32 Odpowiedz

    Ludzie parówki to syf!

Zostaw komentarz.

*