Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Domowe krówki kokosowe  – prosty przepis

Domowe krówki kokosowe – prosty przepis

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

Najlepsze domowe pączki

Najlepsze domowe pączki

Zupa z cukinii

Lekka, ale aromatyczna i rozgrzewająca zupa z kawałkami cukinii i wyczywalnym smakiem czosnku

czas: 90 minut

liczba porcji: 6

składniki:

500 g cukinii
8 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
4 łyżki smietany
3 żółtka
1/3 szklanki białego wina
patrz także składniki BULIONU WARZYWNEGO

przyrządzanie:

Ugotować 1 litr BULIONU WARZYWNEGO, dodając do niego 6 ząbków czosnku.
Cukinię pokroić w niezbyt drobną kostkę – nie obierać ze skóry. Gotować przez ok. 5 minut w osolym wrzątku, a następnie odsączyć na sicie i  przelać zimną wodą.
Z bulionu wyjać warzywa i przyprawy, ugotowany czosnek rognieść i dodać do wywaru. Wrzucić również cukinię i wlać wino i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a nastepnie gotować przez ok. 5 minut 
Do zółtek powoli dolewać oliwę i sok z cytryny, ciągle mieszając. Dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem – już nie gotować. Dodać śmietanę, wcześniej nieco posoloną i rozmieszaną z odrobiną zupy. Podawać z grzankiami z serem. 

loading...

10 Komentarzy

  1. czomis
    10 lipca 2006 at 16:02 Odpowiedz

    nie rozumiemb po co ten majonez juz i tak duzo kalorii-zupa z cukini ,to poprostu zupa czosnkowa

  2. eh..
    3 sierpnia 2007 at 07:03 Odpowiedz

    bo cukinia ma tak delikatny smak ze czyms go trzeba wydobyc

  3. Anka
    9 sierpnia 2008 at 08:14 Odpowiedz

    Ja nie widzę w przepisie majonezu… Podejrzewam, iż z majonezem smakowałaby ohydnie. Gdy będę gotować zapewne dodam znacznie mniej czosnku, albo nawet skupię się na bardziej subtelnych przyprawach. Cukinia jest delikatna, słodkawa i niech tak zostanie. Może się mylę, ale wtedy dodam odpowiedni komentarz.

  4. marta Elbląg
    29 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Zupka wyszła pychotka!!! Dziękuje za wspaniały przepissss,
    pozdrawiam

  5. mniam mniam
    26 sierpnia 2009 at 14:59 Odpowiedz

    Zupa rewelacyjna, najlepsza na świecie!

  6. piotr
    30 września 2009 at 15:15 Odpowiedz

    wczoraj ją gotowałem bo pomyślałem, że jak żona wróci z pracy to zje ją ze smakiem. A ona do domu wróciła, spróbowała i do zlewu wyłała. :)

  7. ulka
    2 listopada 2009 at 15:09 Odpowiedz

    nie dobra zona, ja jak cos niedobrego zwarze to moj maz zjada dzielnie – szacunek musi byc

  8. eve
    28 października 2010 at 21:51 Odpowiedz

    Zupa wyszła pyszna, proszę o więcej tak udanych przepisów! :) Piotrze- jak ktoś nie przepada za smakiem czosnku, to nie serwujemy takiej osobie 😉 Osobiście dodałam troszkę żółtego sera na górę i usmażyłam grzanki…mniaaaaaammmm 😀

  9. EMKA
    27 lipca 2011 at 21:04 Odpowiedz

    a mnie się to żółtko z oliwą i cytryną zważyło i porobiły jakieś mikrokluchy- czy tak miało być???

  10. awa
    29 września 2011 at 17:01 Odpowiedz

    Zupa z cukinii jest pyszna! ja ddaje czosnek pietruszke i kolendrę! na konieckleks z ubitej smietany, duzo pieprzu, troche octu winnego i brazowego cukru, spróbojcie!

Zostaw komentarz.

*