Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Zupa z cukinii

Lekka, ale aromatyczna i rozgrzewająca zupa z kawałkami cukinii i wyczywalnym smakiem czosnku

czas: 90 minut

liczba porcji: 6

składniki:

500 g cukinii
8 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
4 łyżki smietany
3 żółtka
1/3 szklanki białego wina
patrz także składniki BULIONU WARZYWNEGO

przyrządzanie:

Ugotować 1 litr BULIONU WARZYWNEGO, dodając do niego 6 ząbków czosnku.
Cukinię pokroić w niezbyt drobną kostkę – nie obierać ze skóry. Gotować przez ok. 5 minut w osolym wrzątku, a następnie odsączyć na sicie i  przelać zimną wodą.
Z bulionu wyjać warzywa i przyprawy, ugotowany czosnek rognieść i dodać do wywaru. Wrzucić również cukinię i wlać wino i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a nastepnie gotować przez ok. 5 minut 
Do zółtek powoli dolewać oliwę i sok z cytryny, ciągle mieszając. Dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem – już nie gotować. Dodać śmietanę, wcześniej nieco posoloną i rozmieszaną z odrobiną zupy. Podawać z grzankiami z serem. 

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. czomis
    10 lipca 2006 at 16:02 Odpowiedz

    nie rozumiemb po co ten majonez juz i tak duzo kalorii-zupa z cukini ,to poprostu zupa czosnkowa

  2. eh..
    3 sierpnia 2007 at 07:03 Odpowiedz

    bo cukinia ma tak delikatny smak ze czyms go trzeba wydobyc

  3. Anka
    9 sierpnia 2008 at 08:14 Odpowiedz

    Ja nie widzę w przepisie majonezu… Podejrzewam, iż z majonezem smakowałaby ohydnie. Gdy będę gotować zapewne dodam znacznie mniej czosnku, albo nawet skupię się na bardziej subtelnych przyprawach. Cukinia jest delikatna, słodkawa i niech tak zostanie. Może się mylę, ale wtedy dodam odpowiedni komentarz.

  4. marta Elbląg
    29 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Zupka wyszła pychotka!!! Dziękuje za wspaniały przepissss,
    pozdrawiam

  5. mniam mniam
    26 sierpnia 2009 at 14:59 Odpowiedz

    Zupa rewelacyjna, najlepsza na świecie!

  6. piotr
    30 września 2009 at 15:15 Odpowiedz

    wczoraj ją gotowałem bo pomyślałem, że jak żona wróci z pracy to zje ją ze smakiem. A ona do domu wróciła, spróbowała i do zlewu wyłała. :)

  7. ulka
    2 listopada 2009 at 15:09 Odpowiedz

    nie dobra zona, ja jak cos niedobrego zwarze to moj maz zjada dzielnie – szacunek musi byc

  8. eve
    28 października 2010 at 21:51 Odpowiedz

    Zupa wyszła pyszna, proszę o więcej tak udanych przepisów! :) Piotrze- jak ktoś nie przepada za smakiem czosnku, to nie serwujemy takiej osobie ;) Osobiście dodałam troszkę żółtego sera na górę i usmażyłam grzanki…mniaaaaaammmm :D

  9. EMKA
    27 lipca 2011 at 21:04 Odpowiedz

    a mnie się to żółtko z oliwą i cytryną zważyło i porobiły jakieś mikrokluchy- czy tak miało być???

  10. awa
    29 września 2011 at 17:01 Odpowiedz

    Zupa z cukinii jest pyszna! ja ddaje czosnek pietruszke i kolendrę! na konieckleks z ubitej smietany, duzo pieprzu, troche octu winnego i brazowego cukru, spróbojcie!

Zostaw komentarz.

*