Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Zupa z cukinii

Lekka, ale aromatyczna i rozgrzewająca zupa z kawałkami cukinii i wyczywalnym smakiem czosnku

czas: 90 minut

liczba porcji: 6

składniki:

500 g cukinii
8 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
4 łyżki smietany
3 żółtka
1/3 szklanki białego wina
patrz także składniki BULIONU WARZYWNEGO

przyrządzanie:

Ugotować 1 litr BULIONU WARZYWNEGO, dodając do niego 6 ząbków czosnku.
Cukinię pokroić w niezbyt drobną kostkę – nie obierać ze skóry. Gotować przez ok. 5 minut w osolym wrzątku, a następnie odsączyć na sicie i  przelać zimną wodą.
Z bulionu wyjać warzywa i przyprawy, ugotowany czosnek rognieść i dodać do wywaru. Wrzucić również cukinię i wlać wino i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, a nastepnie gotować przez ok. 5 minut 
Do zółtek powoli dolewać oliwę i sok z cytryny, ciągle mieszając. Dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem - już nie gotować. Dodać śmietanę, wcześniej nieco posoloną i rozmieszaną z odrobiną zupy. Podawać z grzankiami z serem. 

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. czomis
    10 lipca 2006 at 16:02 Odpowiedz

    nie rozumiemb po co ten majonez juz i tak duzo kalorii-zupa z cukini ,to poprostu zupa czosnkowa

  2. eh..
    3 sierpnia 2007 at 07:03 Odpowiedz

    bo cukinia ma tak delikatny smak ze czyms go trzeba wydobyc

  3. Anka
    9 sierpnia 2008 at 08:14 Odpowiedz

    Ja nie widzę w przepisie majonezu… Podejrzewam, iż z majonezem smakowałaby ohydnie. Gdy będę gotować zapewne dodam znacznie mniej czosnku, albo nawet skupię się na bardziej subtelnych przyprawach. Cukinia jest delikatna, słodkawa i niech tak zostanie. Może się mylę, ale wtedy dodam odpowiedni komentarz.

  4. marta Elbląg
    29 sierpnia 2008 at 13:03 Odpowiedz

    Zupka wyszła pychotka!!! Dziękuje za wspaniały przepissss,
    pozdrawiam

  5. mniam mniam
    26 sierpnia 2009 at 14:59 Odpowiedz

    Zupa rewelacyjna, najlepsza na świecie!

  6. piotr
    30 września 2009 at 15:15 Odpowiedz

    wczoraj ją gotowałem bo pomyślałem, że jak żona wróci z pracy to zje ją ze smakiem. A ona do domu wróciła, spróbowała i do zlewu wyłała. :)

  7. ulka
    2 listopada 2009 at 15:09 Odpowiedz

    nie dobra zona, ja jak cos niedobrego zwarze to moj maz zjada dzielnie – szacunek musi byc

  8. eve
    28 października 2010 at 21:51 Odpowiedz

    Zupa wyszła pyszna, proszę o więcej tak udanych przepisów! :) Piotrze- jak ktoś nie przepada za smakiem czosnku, to nie serwujemy takiej osobie ;) Osobiście dodałam troszkę żółtego sera na górę i usmażyłam grzanki…mniaaaaaammmm :D

  9. EMKA
    27 lipca 2011 at 21:04 Odpowiedz

    a mnie się to żółtko z oliwą i cytryną zważyło i porobiły jakieś mikrokluchy- czy tak miało być???

  10. awa
    29 września 2011 at 17:01 Odpowiedz

    Zupa z cukinii jest pyszna! ja ddaje czosnek pietruszke i kolendrę! na konieckleks z ubitej smietany, duzo pieprzu, troche octu winnego i brazowego cukru, spróbojcie!

Zostaw komentarz.

*