Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

Owsiane ciasteczka z kandyzowanym imbirem

Owsiane ciasteczka z kandyzowanym imbirem

FIT sałatka z rukolą i orzechami

FIT sałatka z rukolą i orzechami

Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką

Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką

Sprawdź czy wygrałaś premierowe książki Jamiego Olivera!

Sprawdź czy wygrałaś premierowe książki Jamiego Olivera!

Dietetyczny kotlet z czerwonej fasoli

Dietetyczny kotlet z czerwonej fasoli

Włoskie panini ze szpinakiem i camembertem

Włoskie panini ze szpinakiem i camembertem

Ciasto czekoladowe z rumem

Ciasto czekoladowe z rumem

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Tort Sachera

Tort Sachera

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Łosoś w sosie cytrynowym

Łosoś w sosie cytrynowym

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Interesująca potrawa kuchni arabskiej, która może z powodzeniem gościć jesienią na naszych stołach.

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 porcje śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili) sól, pieprz

przyrządzanie:

Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

uwagi:
Dodatek korzennych przypraw sprawia, że zupa ma właściwości rozgrzewające - idealne na jesienne szarugi.

Podobne artykuły

148 Komentarzy

  1. Teściowa
    9 sierpnia 2005 at 13:59 Odpowiedz

    Jadłam ją po raz pierwszy u mojej przemiłej synowej. Rzeczywiście była interesująca. Trudno byo mi odgadnąc z czego ta zupa jest zrobiona.

  2. Wolly
    26 listopada 2005 at 20:41 Odpowiedz

    Spoko zupka:]

  3. Eric True
    29 listopada 2005 at 21:46 Odpowiedz

    Bardzo dobra zupka polecam ten przepis !!!

  4. mopl
    30 listopada 2005 at 13:34 Odpowiedz

    da sie ja zrobic bez miksowania? znaczy bez miksera..

  5. Palce_lizać
    30 listopada 2005 at 15:10 Odpowiedz

    udoszoną dynię nalezy przetrzeć przez sito – powinno wyjść.

  6. dag
    22 grudnia 2005 at 12:36 Odpowiedz

    pycha

  7. babcia Teresa
    28 sierpnia 2006 at 21:23 Odpowiedz

    Tą zupkę wypróbuję jutro ale od dawna gotuję tak samo zupę z cukini .Cebulę podsmażam na masle i dalej tak samo pycha i ma sliczny kolor .

  8. Lolka
    23 września 2006 at 17:45 Odpowiedz

    Potanowie wypróbowa te zupke bo chyba warto

  9. Artex21
    18 października 2006 at 17:00 Odpowiedz

    ok kilogram dyni te wloski takie czy scianki potarkowane ?

  10. Palce lizać
    19 października 2006 at 20:39 Odpowiedz

    Kilogram dyni podaliśmy w przepisie dla ułatwienia robienia zakupów. Po nabyciu dynii należy postępiować już wedle przepisu

  11. klaun
    10 listopada 2006 at 21:50 Odpowiedz

    ble !!!!!!!!!!!!!

  12. wm
    12 listopada 2006 at 11:01 Odpowiedz

    Czy jogurt można zastąpić kefirem albo śmietaną ?

  13. niebo
    21 listopada 2006 at 22:16 Odpowiedz

    cuhnie a nadodatek jest niedobra

  14. Cofii
    25 listopada 2006 at 13:12 Odpowiedz

    Zupa jest fantastyczna,moj trzyletni Synek uwielbia ją,dawno nie jadlam czegos tak dobrego

  15. smakosz
    25 listopada 2006 at 21:05 Odpowiedz

    ta zupa jest ochydna. bleee…:(

  16. Ania
    1 grudnia 2006 at 10:42 Odpowiedz

    Ta zupka jest pyszna i super rozgrzewa, rodzince bardzo smakowała :)

  17. ewa
    9 lutego 2007 at 22:03 Odpowiedz

    ja znam zupe z dyni byla bardzo dobra gotowala ja moja babcia ale to bylo na mleku bardzo mi smakowalaale dzis juz nie pamietam jak to sie robilo ,moze jest ktos taki co tez zna to bym prosila o przepis dziekuje

  18. Pani Ewo
    6 kwietnia 2007 at 03:08 Odpowiedz

    Ja wlasnie dzisiaj gotowalam taka zupke.Kawalek dyni pokroilam wkostke,zalalam woda i gotowalam do miekkosci.Dodalam w trakcie lyzke masla,szczypte soli.Po ugotowaniu potluklam palka od ziemniakow,taka druciana…Mozna tez zmiksowac,ale ja wole jak mam cale wlokienka dyni na talerzu.Dodaje do tego mleka.Jem te zupke z grubym makaronem .Moja mama to robila do takiej zupy ziemniaczane kluski. To bylo pyszne. Kluski ziemniaczane :gotowane ziemniaki zemlec przez maszynke ,dodac do nich starte ziemniaki surowe,lyzke maki ziemniaczanei lyzke pszenne dodac jajko ,wyrobic i formowaz kluski ,klasc na wrzaca osolana wode .gotowac jeszcze powyplynieciu kilka mimut.odcedzic.zmieszc z zupa dyniowa. Mysle ze pani babcia robila podobnie,albo robila specialne zacierki z pszennej maki.

  19. ROZA
    6 kwietnia 2007 at 03:11 Odpowiedz

    Polecam rowniez zupe z dyni wedlug przepisu Ewy Wachowicz.

  20. neko_16
    6 kwietnia 2007 at 22:45 Odpowiedz

    jest pszepyszna ..mniam…… zawsze serwuje ja na impreze podczas halloween

  21. cook
    19 kwietnia 2007 at 01:07 Odpowiedz

    Zupa z dyni według przepisu Nigelli mniam i tam właśnie jogurt jest zastąpiony śmietaną a ja żeby było bardziej romantycznie robię małe serduszka zamist jednego większego kawałka efekt wizualny extra.

  22. karibu
    3 maja 2007 at 19:01 Odpowiedz

    moja babcia też gotowała taką zupkę na mleku i była pyszna,ale jak się to robi to diabli wiedzą

  23. 65
    8 sierpnia 2007 at 12:49 Odpowiedz

    zupa z dyni jest BE BE pamietam ja z dziecinstwa jadali ja biedacy i robili do niej kluski z surowych ziemniakow -be!!!!!!!!!

  24. Boba
    28 sierpnia 2007 at 13:59 Odpowiedz

    ja wlasnie gotuje dzis taka zupke jak gotowaly wasze babcie, na mleku. A robi sie to tak:dynie pokroic w kostke, udotowac do miękkości na niewielkiej ilości wody. Wode odlać a dynie zmiksowac.Wrzucić powstałą mase na gotujące mleko,lekko osolic i dodac cukier.To jest słodka zupa.
    Podawac najlepiej z zacierkami(czy ktoś jeszcze potrafi je robić?) To sa takie male twarde kluseczki. Smacznego

  25. Elizabet
    31 sierpnia 2007 at 13:57 Odpowiedz

    ta zupa jest doskonala :)

  26. aki
    5 października 2007 at 22:27 Odpowiedz

    No nie wiem czy tą zupę mogli jeść biedacy. Dynia w tych czasach jest bardzo droga i trudno dostępna. Nie wyobrażam sobie jak ludzi ubogich byłoby na to stać.

  27. bhj
    21 października 2007 at 15:55 Odpowiedz

    nie lubie dyniowej zupy…

  28. olcia
    22 października 2007 at 14:30 Odpowiedz

    ta zupa jest pyszna uwielbiam ja:):>:}

  29. saszita
    28 października 2007 at 00:22 Odpowiedz

    dziekuje za pomoc!!!!kocham ta zupe a nie wiedzialam jak sie ja robi\”!:**:*:*:

  30. TAMA
    30 października 2007 at 19:17 Odpowiedz

    DZIęKUJE ZA POMOC

  31. pascal
    3 listopada 2007 at 11:03 Odpowiedz

    A na czym udusic cebule i dynie? I co z reszta jogurtu? Nie lubie nieprecyzyjnych przepisow!

  32. kara
    11 listopada 2007 at 16:39 Odpowiedz

    czesc
    zrobilam dzis ta zupe wyszla przepyszna, dodalam jeszcze grzanki:)
    jesli chodzi o ser topiony to chyba chodzilo o takie male trojkatne porcyjki? bo dalam jeden prostokatny (podlaski) i nastepnym razem wrzuce polowe mniej
    widzialam tez przepis z ziemniakiem zamiast tego sera, zrobie z reszty dyni
    pozdrawiam!

  33. Jazzek
    13 listopada 2007 at 08:12 Odpowiedz

    Zupa zdyni jest spoko!!!

  34. Aga
    20 listopada 2007 at 15:55 Odpowiedz

    Ta zupa to cut jest poprostu pyszna

  35. Darmina
    20 listopada 2007 at 18:50 Odpowiedz

    Spoko zupka

  36. tangeros
    24 listopada 2007 at 16:20 Odpowiedz

    Zupa naprzwde pyszna, moja corka , raczej nie lubila nigdy zupy z dyni , wczoraj zachwycala sie ta zupa na obiad , a dzis rano znalazlem pusty garczek po zupie … zjadla na szniadanie . :-)

  37. tygersaj
    8 grudnia 2007 at 15:55 Odpowiedz

    fajny przepis. musze go wypróbować mam nadzieje że mi bedzie smakować. podzrawiam wszystkich smakoszy tej zupy. mam nadzieję że posmakuje też reszcie mojej rodziny.

  38. zaq87
    15 lutego 2008 at 20:00 Odpowiedz

    Zupka pyszna polecam a i bardzo łatwa do zrobienia pozdrawiam wszystkich miłosników kuchni i jedzenia :D

  39. Stanisława
    3 marca 2008 at 14:57 Odpowiedz

    To pierwsza zupa dyniowa jaką przyrządziłam i jadłam.Uważam,że jest przepyszna.Niezwykłego smaku nadaje połączenie przypraw,naprawdę świetny przepis :) Właśnie się ugotowała więc lecę do kuchni na dyniową ucztę :)

  40. Mardżana
    11 kwietnia 2008 at 16:48 Odpowiedz

    super zupka :) fantastyczna w smaku wyszla… Polecam;) smaczna jest rowniez z grzankami …tak własnie robie;) grzaneczki i mniammmmm

  41. Wega
    8 sierpnia 2008 at 10:38 Odpowiedz

    A ja mam dużą pomarańczową cukinię myślicie że też się nada?

  42. inbal
    18 sierpnia 2008 at 16:26 Odpowiedz

    zupka swietna. Ja wkroilam do niej duzo swiezej kolendry i jest po prostu pyszna!

  43. engel
    2 września 2008 at 15:02 Odpowiedz

    pychotka , pychatka;-)ale warto do niej dodac grzanki przypiekane z czoneczkiem

  44. Asia
    4 września 2008 at 12:13 Odpowiedz

    Zupa jest rewelacyjna!!!!!!!!!Naprawde polecam!!!!!!!!Suuuuuuuper

  45. p.p
    23 września 2008 at 15:02 Odpowiedz

    Super zupa polecam:)

  46. Margo
    28 września 2008 at 19:59 Odpowiedz

    To moja pierwsza przygoda z dynią: wyśmienita i wykwintna!

  47. kargul 46 46
    29 września 2008 at 08:09 Odpowiedz

    zupa zdyni to pyszności w dzieciństwie mama robiła z mlekiem mniam mniam.

  48. kika
    6 października 2008 at 19:07 Odpowiedz

    W moim sklepie zabrakło kurkumy i kolendry – dodałam carry , też wyśmienita z grzankami ziołowymi , ale myśłę , że i z groszkiem ptysiowym będzie dobra .No i rzeczywiście b. akuratna na jesienne szarugi .

  49. Maro
    7 października 2008 at 14:26 Odpowiedz

    pycha zupcia :P

  50. Tomasz
    8 października 2008 at 14:17 Odpowiedz

    Tę zupę zrobiłem po raz pierwszy i wyszła fantastyczna, nie należy żałować pieprzu i chili, ja wziąłem dwie cebule. Polecam z grzankami. Nie rozpuścił mi się tylko do końca serek topiony ale to chyba dlatego, że nie był markowy- drobiazg. Dzięki za przepis!

  51. olcia
    15 października 2008 at 23:30 Odpowiedz

    dziękuję za przepis, przepyszna, rozgrzewająca zupa! polecam!

  52. Jola
    20 października 2008 at 19:30 Odpowiedz

    ja pierwszy raz gotowałam zupę z dyni i oczywiście z podanego powyżej przepisu , to prawada zupka jest świetna, moja rodzina również tak uważa, dzięki za przepis:)

  53. seiseis
    25 października 2008 at 19:43 Odpowiedz

    właśnie konsumujemy :) bardzo nam smakuje

  54. Mumia Allis
    26 października 2008 at 12:09 Odpowiedz

    polecam zupę z dyni!
    mniammmniusie!

  55. paula
    29 października 2008 at 15:29 Odpowiedz

    super zupa na halloween!!!!!!!

  56. ursa
    7 listopada 2008 at 20:35 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam zupę. Nie polecam wrzucać serka, nie chce się roztopić i w zupie pływają białe kropeczki. Przepis bardzo dobry. Zrobiłam jednak bez cebuli.

  57. andzia0097
    9 listopada 2008 at 19:18 Odpowiedz

    Dzięki za przepis. Jeszcze nie próbowałam, ale prędzej czy później spróbuję.
    XD

  58. anula201072
    3 grudnia 2008 at 11:52 Odpowiedz

    Ursa ,nie rozpuścił Ci się serek , bo trzeba go zmiksować!!!

  59. jadzia
    10 stycznia 2009 at 12:36 Odpowiedz

    zupa jest pyszna super przepis dodalam do niej jeszcze grzanki

  60. kundzia
    12 stycznia 2009 at 16:01 Odpowiedz

    zupa wspaniala polecam

  61. ola-52
    21 stycznia 2009 at 19:50 Odpowiedz

    I ja robilam,ale bez cebuli-dodalam por i seler.Ale przed miksowaniem te warzywa wyjelam. serka nie dodalam.
    ale i tak podobno dobrze wyszlo.mnie smakowala.

  62. gocha z Łodzi
    23 stycznia 2009 at 17:20 Odpowiedz

    Tylko dynia, trochę pora, przyprawy -kolendra, majeranek, kminek, sól, pieprz. Dodaję trochę śmietany 30%, która nadaje jeszcze delikatniejszego smaku. Mój tata stwierdził, że w życiu nie jadł tak pysznej zupy. Można dodać grzanki lub groszek ptysiowy. Smacznego!

  63. terwlo
    19 lutego 2009 at 15:24 Odpowiedz

    zupka super,często podaje ją na na oficjalnych przyjątkach,wówczas seruję ją z kostkami żółtego,twardego sera(ten ciągnący dodatek robi wrażenie)smacznego

  64. danka
    22 lutego 2009 at 17:58 Odpowiedz

    ser topiony tylzycki, należny zmiksować ,dodać kilka kropel cytryny, ząbek czosnku palce lizac

  65. blanka
    22 lutego 2009 at 18:02 Odpowiedz

    ser topiony tylzycki, należny zmiksować w zupie (nigdy nie będzie grudek)dodać kilka kropel cytryny, ząbek czosnku

  66. laka
    23 czerwca 2009 at 13:36 Odpowiedz

    dynia jest droga ale doskonale rosnie na komposcie lub grzadce wystarczy zasiac!

  67. JO
    12 września 2009 at 15:51 Odpowiedz

    hmmm, ja rowniez wlasnie zrobilam- niestety tragedia! ale nie poddajac sie zdecydowalam wykorzystac reszte dyni na placki! i tym razem byl to strzal w dziesiatke! tylko koniecznie musza one byc zrobione w wersji na slodko- polecam!

  68. wrocelka
    6 października 2009 at 16:19 Odpowiedz

    mniodzio z imbirem, paporyka ostrą i słodką i lanymi kluseczkami. Polecam

  69. jk
    12 października 2009 at 21:28 Odpowiedz

    pyszna!!!!!!!!!!

  70. aga
    14 października 2009 at 11:34 Odpowiedz

    zupka super.Dodałam do niej kluseczki lano-kładzione ;) i troszkę czosnku.
    A babcia robi mi z mlekiem i ziemniaczanymi kluseczkami ,raczej na słodko.To dopiero jest pychotka,a poza tym to smak szczęśliwego dzieciństwa,więc nie do przebicia,ale ta na ostro dzisiejsza również w moim domu zagości.Dzięki za przepis.Pozdrawiam

  71. Jaro
    16 października 2009 at 22:23 Odpowiedz

    pyszna zupka na halloween !!!!!!

  72. Karola
    22 października 2009 at 13:07 Odpowiedz

    Zupa super!!!!!!! zrobiłam dziś na obiad ,wszystkim smakowała. Dzięki za przepis

  73. bozena
    23 października 2009 at 10:53 Odpowiedz

    zupka pychotka ale z dyni hokaido małe pomaranczowe smaże na masle dwa ziemniaki w gruba kostke por i dynie zalewam wywarem przyprawiam miksuje na zupe krem robie kleksa ze smietany smacznego…

  74. GosiaczekOsa
    30 października 2009 at 15:44 Odpowiedz

    podeszlam baaardzo sceptycznie do przepisu i bylam pewna, ze to zadna rewelacja, a tymczasem ZUPKA BOMBA !! PYSZOTA !!

  75. @l@
    8 listopada 2009 at 16:35 Odpowiedz

    mam nadzieje że będzie dobra zupa!!!!!!!
    =>

  76. chomik
    14 listopada 2009 at 13:26 Odpowiedz

    zupa była super!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  77. lili
    17 listopada 2009 at 14:13 Odpowiedz

    Pyszna zupa. Polecam dodac taką przyprawę KUMIN- nada jej smak kuchni marokańskiej. Z fasolka białą (może byc z z puszki) stanowi typowe danie kuchni arabskiej

  78. Asia
    20 listopada 2009 at 17:45 Odpowiedz

    dziś pierwszy raz gotowałam i jadłam zupę z dyni :) PALCE LIZAĆ!!!

  79. teresa
    23 listopada 2009 at 19:06 Odpowiedz

    nie ma cudowniejszej zupy na swiecie polecam

  80. alcia
    24 listopada 2009 at 14:38 Odpowiedz

    Zupa bardzo dobra ,rodzince smakuje,nawet mojemu wybrednemu synowi,ja robie dosc otra,a dodatkowo do duszenia dodaje 2 zabki /spore/czosnku.

  81. maximus
    24 listopada 2009 at 15:57 Odpowiedz

    zajebista mi wyszła z kostką czosnku bez kninku kolędry ikurkumy i chili

  82. twoj stary
    27 listopada 2009 at 13:45 Odpowiedz

    jest zajembista

  83. Enzo
    11 grudnia 2009 at 13:52 Odpowiedz

    Bardzo smaczna zupa. Dodałem kmin rzymski i nabrała charakterystycznego, arabskiego aromatu.

  84. ramzes
    12 grudnia 2009 at 19:18 Odpowiedz

    robilem ta zupke pychota,teraz gotuje często.

  85. Anka
    6 stycznia 2010 at 14:07 Odpowiedz

    Zupcia pyszna!

  86. elf
    16 stycznia 2010 at 07:11 Odpowiedz

    Pyszna zupa. Polecam przepis

  87. patka
    9 lutego 2010 at 14:59 Odpowiedz

    pychotka polecam

  88. pitpill
    13 kwietnia 2010 at 23:40 Odpowiedz

    pamiętajcie też,że dynia jest zakochana w imbirze i gałce muszkatałowej.podana z tymi przyprawami będzie czymś,czego nie da się zapomnieć.tak było w moim przypadku.

  89. ala
    15 lipca 2010 at 09:45 Odpowiedz

    ta zupa jest równie smaczna z cukinii zamiast dyni – ja znałam ja w tej wersji – również warta a polecenia ;-)

  90. Anna
    24 lipca 2010 at 10:14 Odpowiedz

    do zupy dodaję jeszcze pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, ma wtedy przepyszny słodko-kwaśny smak! I całość miksuję blenderem i zabielam.

  91. yogibabu
    18 września 2010 at 13:39 Odpowiedz

    wysmienita

  92. it
    28 września 2010 at 11:53 Odpowiedz

    PYCHOTKA!!!

  93. Em
    28 września 2010 at 12:03 Odpowiedz

    co znaczy dwie porcje serka smietankowego? Dwa male trojkaciki czy dwa duze serki?

  94. nina
    30 września 2010 at 15:48 Odpowiedz

    ja gotuje na mleku i lekko słodko z kluseczkami i tez palce lizac!

  95. Jolka
    30 września 2010 at 15:53 Odpowiedz

    mozna i placuszki z dyni :-)sa super!

  96. hala
    12 października 2010 at 23:01 Odpowiedz

    Ja zupę z dyni też robie podobnie dodaję kluseczki kartflane .

  97. grind
    14 października 2010 at 16:25 Odpowiedz

    Dyniozupa jest rewelacja .

  98. Finka
    22 października 2010 at 20:52 Odpowiedz

    Spróbowałam zrobić zupę dyniową łącząc kilka przepisów znalezionych w internecie. Zamiast serka dodałam dwa kartofle, do tego curry i imbir. I wyszło mniam mniam :)

  99. Juruś
    24 października 2010 at 21:54 Odpowiedz

    Zupę gotowałam po raz pierwszy- jestem w szoku- pycha to mało powiedziane- gratuluję temu co ją wymyślił.

  100. ASIA
    27 października 2010 at 10:22 Odpowiedz

    2 ząbki czosnku i zupa ma przepyszny smak

  101. sylwia
    28 października 2010 at 19:20 Odpowiedz

    PYCHA !!!!!!!!! Palce lizać

  102. Safira
    28 października 2010 at 22:44 Odpowiedz

    Pychota, mam alergie na mleko więc niestety bez smietany i serka, zato wykorzystałam pomysł Finki z ziemniakami;-)

  103. Maga
    31 października 2010 at 19:03 Odpowiedz

    Zupa jest pycha! pieprz i sól +jogurt i grzanki dodałam tuż przed konsumpcją, zupa PYCHA!

  104. aniam07
    2 listopada 2010 at 19:45 Odpowiedz

    zupka jest naprawdę świetna. Smakowała nawet mojemu mężowi, pomimo tego, że on jada tylko tradycyjne zupy, takie jak ogórkowa, buraczki, szczaw. Naprawdę pierwsza klasa.

  105. Janulek
    4 listopada 2010 at 13:40 Odpowiedz

    Pychota, co ja mówię – Przepyszna ! ! !…..

  106. ilona
    4 listopada 2010 at 19:36 Odpowiedz

    powiedzcie czy te przyprawy sa konieczne nta cala kurkuma???

  107. Janulek
    5 listopada 2010 at 12:30 Odpowiedz

    Czosnek dodaje anielski smak !!!

  108. xdd
    6 listopada 2010 at 16:08 Odpowiedz

    heh!
    jak zupka taaka puszna to powiem babci, żeby ugotowala, bo zostalo troche dyni z hallowenu!
    hehe!
    xdd
    ;))

  109. malaika
    14 listopada 2010 at 23:23 Odpowiedz

    jestem za wielka woda czym moge zastapic serek topiony smietankowy?

  110. ula
    22 listopada 2010 at 17:17 Odpowiedz

    a ja do tego dodaję kilka plasterków posiekanego łososia (wędzony na zimno) pysia

  111. zuzia
    23 listopada 2010 at 11:35 Odpowiedz

    Zaraz mama zrobi tą zupe!!
    Napewno jest dobra!!

  112. agata
    1 grudnia 2010 at 19:16 Odpowiedz

    ja razem z dynią miksuję jeszcze 1 czerwoną paprykę (podduszoną) – to daje lekko pikantny smak. I nie dodaję sera topionego, tylko samą słodką śmietanę już na talerzu

  113. mysia
    10 lutego 2011 at 22:26 Odpowiedz

    super nadaje sie na wspaniale przyjeciem

  114. monika
    3 września 2011 at 17:49 Odpowiedz

    zamiast jogurtu dodaje mleko kokosowe! i pol galki muszkatalowej! rewelacja!

  115. nysy
    7 września 2011 at 20:01 Odpowiedz

    gdyby nie to, że identycznie robi się zupę-krem z cukini, przepis nie do użycia. Po co jest szklanka jogurtu jak dodaje sie 2 łyżki?
    Cebulę do pustego rondla? Może zupa pyszna ale chyba kipiała jak ktos pisał ten przepis!!! Pozdrawiam

  116. jasiu
    8 września 2011 at 16:31 Odpowiedz

    kolejny sposób jak usartsfakcjonować kobietę ;-)

  117. lizak
    12 września 2011 at 10:13 Odpowiedz

    Zaraz ją podam mojej córeczce Nataszce:)

  118. Anna-Maria
    15 września 2011 at 11:12 Odpowiedz

    Do NYSY:
    Jesteś złośliwy. Przepis mówi o 2 łyżkach na talerzu. Chyba logiczne, że jak do obiadu zasiądzie np. 4 osoby- to potrzeba szklanki jogurtu.
    A cebula na dnie garnka-po to, byś nie brudził/brudziła dodatkowo patelni, tylko całość gotowała w jednym garnku.
    Trochę pomyśl, zanim napiszesz kolejną bzdurę.

  119. Majka
    11 października 2011 at 14:10 Odpowiedz

    Właśnie ugotowałam zupę z dyni,przyprawiłam jeszcze utartym imbirem.Pycha!

  120. karolina
    16 października 2011 at 12:56 Odpowiedz

    właśnie zasmażam cebulę z dynią, bulion warzywny się gotuje, ciekawe co mi z tego wyjdzie, osobiście uwielbiam zupę dyniową, sama robię ją po raz pierwszy. Podam ją z prażonymi płatkami migdałowymi

  121. Agape007
    23 października 2011 at 12:46 Odpowiedz

    Wczoraj ugotowałam tę zupę. Wg mnie wyszła mi trochę mdła. Może dałam za mało jakis przypraw – jestem początkującą Panią Domu. Mąż dodał trochę maggi i pieprzu cayenne i mówił, że mu smakowało. Jestem ciekawa – może ktoś podpowie, co następnym razem mogłabym zrobic, żeby zupka nie była taka mdła.

  122. ika
    23 października 2011 at 15:20 Odpowiedz

    Z dodatkiem pomidorów, albo przecieru pomidorowego i bez serka – świetna!

  123. :D
    29 października 2011 at 18:03 Odpowiedz

    yyyyy…

  124. rudzinda
    30 października 2011 at 13:39 Odpowiedz

    Właśnie ją ugotowałam, z przypraw miałam tylko sól i kminek a i tak jest palce lizać!

  125. :)
    8 listopada 2011 at 13:58 Odpowiedz

    polecam dodanie soku z cytryny, łyżeczki cukru, kilku ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu cayenne(ilość wg.upodobań) ;)

  126. Aneta
    18 listopada 2011 at 19:36 Odpowiedz

    największy aromat daje zupie kolendra, ale taka świeżo utłuczona w moździerzu…nie ma mowy, by była mdła, kwestia ilości przypraw na zdrowie! :)

  127. Agathien
    20 listopada 2011 at 14:18 Odpowiedz

    bardzo dobry i prosty przepis. Nie dodałam jedynie serka topionego, za to z przypraw majeranek, liść laurowy, i trochę mieszanki ostrych przypraw. Zupa wyszła pyszna i mimo przypraw nadal miała słodki smak. A już na talerzu posypałam ją grzankami z chleba w kształcie małych kostek, zrumienionymi na patelni z dodatkiem oliwy.

  128. ati
    17 marca 2012 at 14:05 Odpowiedz

    zupa z takimi przyprawami i swieżą kolendrą nie moze byc mdła…

  129. darxvin
    30 sierpnia 2012 at 12:48 Odpowiedz

    witam a z czym mozn todawac ta zupke jakies propozycje?

  130. Zocha
    23 września 2012 at 19:54 Odpowiedz

    Pycha, al;e ja dodaje duzo zielonego koperku

  131. rena
    26 września 2012 at 13:09 Odpowiedz

    dodaj imbir

  132. Ula
    1 października 2012 at 20:01 Odpowiedz

    Ja gotuje z dodatkiem kminku i czosnku na bulionie warzywnym. Na koncu dodaje troche smietany. Pycha!!

  133. karcia
    15 października 2012 at 14:23 Odpowiedz

    super przepis własnie ugotowałam pycha mniam:)

  134. kinia
    28 października 2012 at 08:59 Odpowiedz

    Pycha

  135. bartdr
    31 października 2012 at 21:24 Odpowiedz

    t zupa jest dobra

  136. M.
    16 listopada 2012 at 10:40 Odpowiedz

    Wszystko wskazuje na to, że dyni daję więcej niż kilogram ;)
    Bardzo dziękuję za ten przepis. Jak dotąd zebrałam zachwyty 4 osób, dołączam jako piąta, i mam nadzieję, że jeszcze kogoś uszczęśliwię ;)

  137. dana
    28 listopada 2012 at 12:27 Odpowiedz

    wlasnie gotuje czekam na efekt

  138. Adam
    11 grudnia 2012 at 13:18 Odpowiedz

    Po raz kolejny-PYCHA!
    Proponuję część wody zastąpić mlekiem, ma wyrazistszy smak. Robię z grzankami na masełku-córki i małżonka uwielbiają.

  139. zoja
    12 grudnia 2012 at 15:05 Odpowiedz

    Ja robię z mlekiem i lanymi kluseczkami, na słodko, pycha

  140. renia
    18 maja 2013 at 18:47 Odpowiedz

    Aja idę gotować

  141. aasmarta
    14 września 2013 at 20:33 Odpowiedz

    mniamm :-)

  142. malgo
    15 września 2013 at 14:07 Odpowiedz

    zrobie ta zupe dla dziadka. On uwielbia zupy ale jest pytanie czy będzie mu smakowala.

  143. JARVIS
    17 września 2013 at 16:46 Odpowiedz

    NIebo w ziemskiej gębie-POLECAM!!!

  144. Beata
    27 września 2013 at 13:44 Odpowiedz

    Zupa jest super! Gotowałam ją już parę razy i domownicy ją uwielbiają:) POLECAM!

  145. Troolface
    18 października 2013 at 21:01 Odpowiedz

    Pycha zupa mniam

  146. kuchnia moje życie
    7 listopada 2013 at 12:45 Odpowiedz

    zaraz będe gotować, mam nadzieje,
    że mi wyjdzie

  147. megi
    20 listopada 2013 at 18:44 Odpowiedz

    pytanie, w przepisie idzie szklanka jogurtu a potem tylko dwie lyzki na talerz… razy cztery porcje to jest 8 lyzek, a co z reszto jogurtu?..czy cos mnie ominelo…

  148. bess
    20 stycznia 2014 at 01:58 Odpowiedz

    PYSZNA! Dzięki przyprawom. Dodałam jeszcze czosnek do cebuli i dwa pokrojone ziemniaki do dyni.

Zostaw komentarz.

*