Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Prosta zupa krem z marchewki

Prosta zupa krem z marchewki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Zupa z kurek

Nie tylko borowiki dają prawdziwie cudowny aromat i smak

przepis z kuchni: polskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:

ok. 300 g kurek
1 litr bulionu grzybowego (może być z kostki)
1/4 szklanki białego wina
100 ml gęstej śmietany
sól, biały pieprz
posiekana natka pietruszki
1 łyzka oliwy z oliwek

 

przyrządzanie:

Kurki oczyścić, obrać i dokładnie umyć. Nieco osuszone wrzucić do garnka na niezbyt rozgrzaną oliwę. Dusić przez ok. 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Następnie zalać je winem i litrem bulionu grzybowego (ugotowanym np. na nóżkach grzybów albo z kostki). Dodac sól i pieprz i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Nieco wystudzić. Śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli i kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlać do garnka i wymieszać. POdawać z makaroenm lub grzankami z serem. Każdą porcję udekorować posiekaną natka pietruszki.

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. ewelina
    13 marca 2006 at 12:11 Odpowiedz

    kurki to grzybki a nie kurki

  2. pencon
    11 czerwca 2006 at 19:44 Odpowiedz

    Kurcze, nigdy nie zrozumiem po jaką …. do wszystkiego ta pietruszka. wrrr A tak pozatym zupka bardzo OK

  3. Anonim
    16 czerwca 2006 at 12:50 Odpowiedz

    jak hgfhg

  4. jacek
    9 sierpnia 2007 at 18:59 Odpowiedz

    pyszna

  5. arkads
    11 września 2007 at 11:27 Odpowiedz

    Dlaczego nie piszecie jak pozbyć się goryczki z grzybów?To najważniejsza i podstawowa rzecz w tym przepisie, a nie każdy o tym wie. Nie robilem jeszcze tej zupy ale wydaje mi się, że zrobiona jak tu opisano, będzie gożka. Czy nie powinno się wcześniej grzybów obgotować?

  6. teska
    28 lipca 2008 at 19:18 Odpowiedz

    zgadzam sie z arkadasem ze nikt nie pisze co zrobic zeby potrawa nie była gorzka. Kurki kupione czy zbierane, zawsze maja ta gorycz

  7. acha
    15 września 2008 at 16:58 Odpowiedz

    zrobiłam zupkę z kurek pierwszy raz w życiu, jest przepyszna! mam ochotę zjeść cały garnek ;)

  8. kpniewska1
    21 lipca 2009 at 11:26 Odpowiedz

    Witajcie,
    Właśnie gotuję zupę z kurek.Też ma goryczkę,ale wpadłam na pomysł i wlałam pół szklanki śmietany 30% łaciata do ciast i deserów i jest ok wcześniej dolałam do szklanki gorącego wywaru aby się nie zwarzyła.A drugi sposób to obgotować na półmiękko i odrazu odcedzić to się pozbędzie goryczki.

  9. piotr
    30 sierpnia 2010 at 23:00 Odpowiedz

    kurki spazyc z dodatkiem cukru i soli

  10. iwona
    3 maja 2011 at 19:20 Odpowiedz

    grzyby nie moga być mrożone,bo wtedy zupa będzie gorzka

  11. bozena
    11 sierpnia 2011 at 13:28 Odpowiedz

    pytacie o to jak pozbyć się goryczki – otóż moim zdaniem kurki należy smażyć tylko na maśle, gdyż oliwa powoduje, że kurki są gorzkie

  12. kama
    11 sierpnia 2011 at 13:54 Odpowiedz

    ażeby zupa nie była gorzka, nie należy ich gotowac! wiec najpierw podsmazymy, dusimy na maselku. kiedy je wrzucimy do bulionu to nie mozemy ich dlugo gotowac. poza tym tez nie pluczemy ich zbyt dlugo!

  13. pomocna
    4 września 2011 at 13:34 Odpowiedz

    jest jeden myk z kurkami….grzybki te smażone,duszone czy też gotowane nie mogą mieć \”styczności\” z jakimkolwiek pieprzem -ta przyprawa wydobywa z nich gorycz.To jedyna tajemnica waszych \”gorzkich rozczarowań\”.Przygotowując dania z kurek unikajcie pieprzu i wszelkich mieszanek przypraw zawierających go a potrawy zawsze będą pyszne.Czas i sposób gotowania nie mają nic wspólnego z goryczą:)pozdrawiam

  14. Mara
    12 maja 2012 at 19:38 Odpowiedz

    Iwono, ugotowałam z mrożonych kurek i była pyszna a nie gorzka!

  15. makesh
    25 czerwca 2012 at 13:03 Odpowiedz

    Chryste, a kto kurki podsmaża 15 minut (i potem jeszcze je gotuje)?! Kurki to \’wołowina\’ wśród grzybów: 2 – 3 minuty na maśle i na koniec na kilka minut do gorącego wywaru – bez gotowania! Smażone przez kwadrans kurki nadają się jedynie do kosza na śmieci. To jest elementarz każdego kucharza.

  16. johanka
    27 sierpnia 2012 at 17:43 Odpowiedz

    Widzialam w telewizji program z p.Okrasa. Gotowal cos z kurkami, nie wazne co, ale poradzil, aby przed smazeniem kurki zblanszowac we wrzatku i potem na maselko. Sprawdzilam i rzeczywiscie traca swoja charakterystyczna goryczke. Rzeczywiscie myc nalezy kurki jak najkrocej.

Zostaw komentarz.

*