Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Zupa z selera naciowego

Kremowa, deliktana zupa o charakterystycznym selerowym smaku

czas: 70 minut

liczba porcji: 4

składniki:

500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera (rokpol czy ser topiony)
oliwa z oliwek
100 ml śmietany
1 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Do masy selerowej wlać gorący wywar z jarzyn i sok cytrynowy. Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser. Pogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać posoloną śmietanę. Każdą porcję dekorować listkami selera.

Podobne artykuły

32 Komentarzy

  1. ewuu
    10 maja 2006 at 10:07 Odpowiedz

    robiłam tę zupę ! pycha, ale nie dodawałam soku cytrynowego i wszystko zmiksowałam – wyszedł super krem! można też dodać żółtko oprócz śmietany

  2. Syd
    9 lipca 2007 at 17:46 Odpowiedz

    bardzo dobra!ja dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku i małe grzaneczki!narzeczonemu bardzo smakowała!:-)sycąca,smaczna i zdrowa!

  3. ewaczek
    7 stycznia 2008 at 16:07 Odpowiedz

    zupa super :-) miksuję ją i zamiast grzanek dodaję groszek ptysiowy

  4. jakub
    1 listopada 2008 at 18:10 Odpowiedz

    to jest mniammmmmmmmm

  5. najedzona:)
    2 lutego 2009 at 12:37 Odpowiedz

    moja to zielona, kremowa, pyszna, orzezwiajaca, delikatna, pyszna dawka zdrowia.

  6. karla
    24 lipca 2009 at 16:22 Odpowiedz

    fuj, obrzydlistwo.

  7. boya
    10 października 2009 at 14:22 Odpowiedz

    nie jadłam jeszcze zupy z selera naciowego ale właśnie gotuje mysle ,ze bedzie smaczna.

  8. teresa
    23 października 2009 at 14:50 Odpowiedz

    właśnie spożyłam: pyszna i sycąca, ale wyszła mi nieco za kwaśna. BYć może lepszy byłby mix śmietanka+ nieco śmietany.

  9. anuuula
    14 stycznia 2010 at 21:43 Odpowiedz

    jak na małe co nieco, całkiem dobra :D
    ciekawy smak, warto spróbować,
    polecam, zapiec w małych formach
    z grzankami posypanymi serem w piekarniku

  10. jadzia&jędrek
    6 marca 2010 at 09:55 Odpowiedz

    fajne uwagi juz próbuje

  11. hanek
    10 marca 2010 at 16:45 Odpowiedz

    jest ok!!!!!!!

  12. Kaska
    23 marca 2010 at 13:58 Odpowiedz

    Zupka jest rewelacyjna i zdrowa:)

  13. eve
    27 kwietnia 2010 at 20:43 Odpowiedz

    zupka przepyszna nie myslalam,ze bedzie az taka smaczna!! trafia do ulubionych dzieki za przepis :)

  14. kasia
    9 maja 2010 at 14:13 Odpowiedz

    zupka jest cudowna pierwszy raz jadłam taką przepyszną zupe

  15. kinii
    6 października 2010 at 13:46 Odpowiedz

    przepyszny krem! super! ja smietany wcale nie dodałam, za to serek polecam dodać smietankowy Hochland albo coś podobnego.

  16. koza
    12 listopada 2010 at 15:42 Odpowiedz

    Zupka palce lizać! Zrobiłam bez śmietany, zblenerowałam za to 3 trójkąty śmietankowe Hochlandu. Dzięki za przepis, pyyyycha!

  17. Maja
    10 lutego 2011 at 17:11 Odpowiedz

    Pyszna! Dziękuję za przepis!

  18. cyga
    17 października 2011 at 13:21 Odpowiedz

    super zupa, szybka, sycąca

  19. donna
    30 grudnia 2011 at 14:54 Odpowiedz

    jaki dodatek do tej zupy kremowej podać?grzanki, makaronik,paszteciki??

  20. ewa
    19 lutego 2012 at 12:31 Odpowiedz

    zupa jest rewelacyjna, ma bardzo ciekawy smak, polecam każdemu spróbować :)

  21. sylka
    15 maja 2012 at 14:05 Odpowiedz

    dobra zupka!

  22. biedronka
    4 października 2012 at 20:02 Odpowiedz

    Przepyszna zupka i wbrew moim pozorom, bardzo delikatna w smaku.

  23. Pozytywna
    30 października 2012 at 13:51 Odpowiedz

    Gratuluje, zupa pyszna! Na stałe dodaje do mojego szybkiego i prostego menu. Dziękuje i smacznego ;)

  24. rita
    10 lutego 2013 at 13:08 Odpowiedz

    zupka pzrepyszna mój synek 5-letni ją uwielbia

  25. mmm
    16 marca 2013 at 09:21 Odpowiedz

    aera topionego nie wolno podgrzewac!!!!

  26. kruszyna
    26 maja 2013 at 15:11 Odpowiedz

    zasugerowałam się opiniami i właśnie zrobiłam,oczywiście z małymi zmianami,śmietany nie dałam,serek śmietanowy wystarczył no i zabrakło mi ostrości w zupce więc dla smaku i dla dekoracji dałam pieprz cytrynowy,nie jadam nigdy zup kremów więc zostawiłam trochę kawałków ugotowanego selera ,żeby coś tam pływało i można było zobaczyć warzywko z którego jest zrobiona,wyszła aromatyczna delikatna ,z nutą świeżości cytryny i pikanterii smaczna,a o zdrowiu nie wspomnę 8-)

  27. hmm
    13 lipca 2013 at 22:11 Odpowiedz

    jaką śmietanę dodajecie? kwaśną czy słodką?

  28. Agata
    3 października 2013 at 20:54 Odpowiedz

    Swietny przepis!!
    Zrobilam zupke juz 2 razy i za drugim troche poeksperymentowalam i dodalam (zamiast sera i smietany) troche lososia. Swiezy filet z lososia pokroilam w kostke i wrzucilam pod sam koniec gotowania doslownie na 2 minuty. Juz na talarzu zamiast listkow selera posypalam swiezym koperkiem. REWELACJA!! POLECAM!!

  29. jolka
    12 października 2013 at 19:35 Odpowiedz

    mam zapytanie do mmm???dlaczego nie wolno podgrzewać serka topionego???przecież z serków w restauracjach podaje się \”zupę serową\”

  30. Sun
    5 lutego 2014 at 20:46 Odpowiedz

    Spróbujcie nie miksować żadnych serów, ale na talerz wrzucić parę kawałeczków lazura. Fajnie się ciągnie i smaki się przenikają, raz serowo raz selerowo. Śmietany nie dodaję wcale, jest zbędna w tym przepisie. Zupka bardzo smaczna :)

  31. wiolentynek
    25 marca 2014 at 12:52 Odpowiedz

    proponuję odrobine gałki muszkatołowej, cudnie podkreśla smak

  32. Smerfetka
    28 marca 2014 at 10:03 Odpowiedz

    SUPER!
    Przeczyściła mnie ta zupka jak diabli.
    Idealna dla bulimików, bo żygałam też!!!

Zostaw komentarz.

*