Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Zupa z selera naciowego

Kremowa, deliktana zupa o charakterystycznym selerowym smaku

czas: 70 minut

liczba porcji: 4

składniki:

500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera (rokpol czy ser topiony)
oliwa z oliwek
100 ml śmietany
1 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Do masy selerowej wlać gorący wywar z jarzyn i sok cytrynowy. Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser. Pogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać posoloną śmietanę. Każdą porcję dekorować listkami selera.

Podobne artykuły

32 Komentarzy

  1. ewuu
    10 maja 2006 at 10:07 Odpowiedz

    robiłam tę zupę ! pycha, ale nie dodawałam soku cytrynowego i wszystko zmiksowałam – wyszedł super krem! można też dodać żółtko oprócz śmietany

  2. Syd
    9 lipca 2007 at 17:46 Odpowiedz

    bardzo dobra!ja dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku i małe grzaneczki!narzeczonemu bardzo smakowała!:-)sycąca,smaczna i zdrowa!

  3. ewaczek
    7 stycznia 2008 at 16:07 Odpowiedz

    zupa super :-) miksuję ją i zamiast grzanek dodaję groszek ptysiowy

  4. jakub
    1 listopada 2008 at 18:10 Odpowiedz

    to jest mniammmmmmmmm

  5. najedzona:)
    2 lutego 2009 at 12:37 Odpowiedz

    moja to zielona, kremowa, pyszna, orzezwiajaca, delikatna, pyszna dawka zdrowia.

  6. karla
    24 lipca 2009 at 16:22 Odpowiedz

    fuj, obrzydlistwo.

  7. boya
    10 października 2009 at 14:22 Odpowiedz

    nie jadłam jeszcze zupy z selera naciowego ale właśnie gotuje mysle ,ze bedzie smaczna.

  8. teresa
    23 października 2009 at 14:50 Odpowiedz

    właśnie spożyłam: pyszna i sycąca, ale wyszła mi nieco za kwaśna. BYć może lepszy byłby mix śmietanka+ nieco śmietany.

  9. anuuula
    14 stycznia 2010 at 21:43 Odpowiedz

    jak na małe co nieco, całkiem dobra :D
    ciekawy smak, warto spróbować,
    polecam, zapiec w małych formach
    z grzankami posypanymi serem w piekarniku

  10. jadzia&jędrek
    6 marca 2010 at 09:55 Odpowiedz

    fajne uwagi juz próbuje

  11. hanek
    10 marca 2010 at 16:45 Odpowiedz

    jest ok!!!!!!!

  12. Kaska
    23 marca 2010 at 13:58 Odpowiedz

    Zupka jest rewelacyjna i zdrowa:)

  13. eve
    27 kwietnia 2010 at 20:43 Odpowiedz

    zupka przepyszna nie myslalam,ze bedzie az taka smaczna!! trafia do ulubionych dzieki za przepis :)

  14. kasia
    9 maja 2010 at 14:13 Odpowiedz

    zupka jest cudowna pierwszy raz jadłam taką przepyszną zupe

  15. kinii
    6 października 2010 at 13:46 Odpowiedz

    przepyszny krem! super! ja smietany wcale nie dodałam, za to serek polecam dodać smietankowy Hochland albo coś podobnego.

  16. koza
    12 listopada 2010 at 15:42 Odpowiedz

    Zupka palce lizać! Zrobiłam bez śmietany, zblenerowałam za to 3 trójkąty śmietankowe Hochlandu. Dzięki za przepis, pyyyycha!

  17. Maja
    10 lutego 2011 at 17:11 Odpowiedz

    Pyszna! Dziękuję za przepis!

  18. cyga
    17 października 2011 at 13:21 Odpowiedz

    super zupa, szybka, sycąca

  19. donna
    30 grudnia 2011 at 14:54 Odpowiedz

    jaki dodatek do tej zupy kremowej podać?grzanki, makaronik,paszteciki??

  20. ewa
    19 lutego 2012 at 12:31 Odpowiedz

    zupa jest rewelacyjna, ma bardzo ciekawy smak, polecam każdemu spróbować :)

  21. sylka
    15 maja 2012 at 14:05 Odpowiedz

    dobra zupka!

  22. biedronka
    4 października 2012 at 20:02 Odpowiedz

    Przepyszna zupka i wbrew moim pozorom, bardzo delikatna w smaku.

  23. Pozytywna
    30 października 2012 at 13:51 Odpowiedz

    Gratuluje, zupa pyszna! Na stałe dodaje do mojego szybkiego i prostego menu. Dziękuje i smacznego ;)

  24. rita
    10 lutego 2013 at 13:08 Odpowiedz

    zupka pzrepyszna mój synek 5-letni ją uwielbia

  25. mmm
    16 marca 2013 at 09:21 Odpowiedz

    aera topionego nie wolno podgrzewac!!!!

  26. kruszyna
    26 maja 2013 at 15:11 Odpowiedz

    zasugerowałam się opiniami i właśnie zrobiłam,oczywiście z małymi zmianami,śmietany nie dałam,serek śmietanowy wystarczył no i zabrakło mi ostrości w zupce więc dla smaku i dla dekoracji dałam pieprz cytrynowy,nie jadam nigdy zup kremów więc zostawiłam trochę kawałków ugotowanego selera ,żeby coś tam pływało i można było zobaczyć warzywko z którego jest zrobiona,wyszła aromatyczna delikatna ,z nutą świeżości cytryny i pikanterii smaczna,a o zdrowiu nie wspomnę 8-)

  27. hmm
    13 lipca 2013 at 22:11 Odpowiedz

    jaką śmietanę dodajecie? kwaśną czy słodką?

  28. Agata
    3 października 2013 at 20:54 Odpowiedz

    Swietny przepis!!
    Zrobilam zupke juz 2 razy i za drugim troche poeksperymentowalam i dodalam (zamiast sera i smietany) troche lososia. Swiezy filet z lososia pokroilam w kostke i wrzucilam pod sam koniec gotowania doslownie na 2 minuty. Juz na talarzu zamiast listkow selera posypalam swiezym koperkiem. REWELACJA!! POLECAM!!

  29. jolka
    12 października 2013 at 19:35 Odpowiedz

    mam zapytanie do mmm???dlaczego nie wolno podgrzewać serka topionego???przecież z serków w restauracjach podaje się \”zupę serową\”

  30. Sun
    5 lutego 2014 at 20:46 Odpowiedz

    Spróbujcie nie miksować żadnych serów, ale na talerz wrzucić parę kawałeczków lazura. Fajnie się ciągnie i smaki się przenikają, raz serowo raz selerowo. Śmietany nie dodaję wcale, jest zbędna w tym przepisie. Zupka bardzo smaczna :)

  31. wiolentynek
    25 marca 2014 at 12:52 Odpowiedz

    proponuję odrobine gałki muszkatołowej, cudnie podkreśla smak

  32. Smerfetka
    28 marca 2014 at 10:03 Odpowiedz

    SUPER!
    Przeczyściła mnie ta zupka jak diabli.
    Idealna dla bulimików, bo żygałam też!!!

Zostaw komentarz.

*