Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

Łosoś pod serową pierzynką

Łosoś pod serową pierzynką

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

DORSZ W PŁATKACH MIGDAŁÓW

DORSZ W PŁATKACH MIGDAŁÓW

8 pomysłów na PIKNIKOWE dania

8 pomysłów na PIKNIKOWE dania

Zupa ze świeżych rydzów lub pieczarek

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.

przepis z kuchni: polskiej

Jedną z bardzo dobrych zup w czasie lata i jesieni, jest zupa z rydzów, a szczególnie z pieczarek. Oczyściwszy je i opłukawszy bardzo starannie, poszadkować cienko i ugotować w smaku z włoszczyzny wygotowanym, osolić a gdy już będą miękkie (pieczarki gotują się daleko dłużej niż rydze) zapalić masłem z mąką, ugotować na tej samej zupie kluski krajane w wydać na stół. Pieczarek powinno być dużo, a zupa będzie wyborna. W wazę wsypać pietruszki zielonej.

loading...