Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Żurek

Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną pyszną zupę. Oto nasza wersja

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 90 minut gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
300 g kości wolowych
100 g wędzonego boczku
500 g białej surowej kiełbasy
pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka oleju
5 suszonych grzybów
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
500 ml żuru
150 ml śmietany
ew. sok z cytryny

przyrządzanie:

Mięso umyć, warzywa obrać. Zalać dwoma litrami wody. Dodać 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz majeranek, a także przelane wcześniej wrzątkiem grzyby. Gotować ok. 90 minut na małym ogniu. Następnie dodać kiełbasę i pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować dalsze 20 minut. Wywar dokładnie przecedzić, dodać żur. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zagotować. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plastry. Śmietanę lekko posolić, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodać do zupy. Na koniec dodać ew. nieco soku z cytryny. Podawać z jajkiem na twardo oraz żytnim pieczywem.  

Podobne artykuły

7 Komentarzy

  1. misio-fan
    30 czerwca 2009 at 17:34 Odpowiedz

    żurek to potęga smaku

  2. quba
    29 października 2009 at 16:19 Odpowiedz

    pycha

  3. :*nicka
    4 listopada 2010 at 16:01 Odpowiedz

    pycha wlasni go jem:);*;*;*!

  4. cave
    11 grudnia 2011 at 13:02 Odpowiedz

    jest doskonały. kocham żurek

  5. zofiaplicka
    11 grudnia 2011 at 13:05 Odpowiedz

    ROBIĘ DOKŁADNIE TAK SAMO I ZAJADAM SIĘ NIM ZE SMAKIEM…

  6. daria
    11 grudnia 2011 at 17:23 Odpowiedz

    ja do żurku nie dodaję warzyw!!!

  7. gotowiec
    8 kwietnia 2012 at 08:10 Odpowiedz

    my na wielkanoc zjadamy go w chlebie. KOCHAMY ŻUREK!

Zostaw komentarz.

*