Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Ludzie mają różne preferencje żywieniowe i z wyboru lub z powodu określonych chorób albo przekonań. Są też nawyki żywieniowe, wyniesione z domu lub nabyte z czasem, które sprawiają, że ludzie chętniej wybierają określony rodzaj pokarmów, przekładając go nad inne. W końcu ludzie też decydują się na określone żywienie z powodów moralnych lub wyznawanego światopoglądu. Wegetarianizm jest jednym ze sposobów żywienia, który praktykuje coraz więcej osób na świecie. Czy taka dieta jest zdrowa? Co warto wiedzieć o wegetarianizmie? Czytaj dalej!

Istnieje wiele powodów tego, dlaczego ktoś nie chce spożywać mięsa. Niegdyś takich osób nie nazywano wegetarianami, sięgając do innego określenia – jarosze. Niegdyś też zrozumienie idei wegetarianizmu było zupełnie inne. Za jaroszy uznawano osoby, które nie jadły mięsa, ale nadal sporo ludzi myślało, że nie będą mieć oni nic przeciwko bulionowi z mięsa czy zupie gotowanej na kościach. Z biegiem czasu myślenie o wegetarianizmie uległo zmianie. Coraz więcej osób ma świadomość tego, kim są wegetarianie. Coraz więcej produktów żywnościowych jest sprzedawanych właśnie z myślą o nich. Dowiedz się więcej na temat tej diety!

Czym jest wegetarianizm?

Wegetarianizm to dieta, która wyklucza z jadłospisu mięso i produkty odzwierzęce, które pochodzą z uboju – smalec, żelatyna, sery, w których występuje podpuszczka. Nie wykluczają oni jednak wszystkich produktów odzwierzęcych – spożywają nabiał, piją mleko, sięgają po jajka czy miód. Dieta, która wyklucza absolutnie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, łącznie właśnie z nabiałem czy miodem to jeszcze bardziej restrykcyjna forma wegetarianizmu – weganizm.

Wegetarianizm nie jest jednolitym sposobem żywienia. Istnieje wiele jego rodzajów. Część wegetarian nie ma nic przeciwko spożywaniu jajek i nabiału – wtedy mowa o laktoowowegetarianizmie. Inni odrzucają z jadłospisu jajka, ale nie nabiał czy sery, wtedy mowa o laktowegetarianizmie. Jeszcze inni wykluczają nabiał, ale nie jajka – na takie osoby istnieje jeszcze inne określenie – owowegetarianizm. Wykluczenia mogą być bardzo różnorodne. Jednak najczęściej z samym wegetarianizmem utożsamiany jest właśnie ten pierwszy model.

Wegetarianizm przywędrował do Europy z Indii, gdzie rozwinął się już wiele wieków temu. Idei wegetarianizmu przyklaskiwała część greckich filozofów – wegetarianami z reguły byli na przykład pitagorejczycy. Pierwszym znanym dziś ludzkości wegetarianinem z powodów etycznych był antyczny neoplatoński filozof Porfiriusz. Drugim zapamiętanym przez historię wegetarianinem, który był nim nie z powodów ekonomicznych czy religijnych, a właśnie z powodów moralnych był Leonardo Da Vinci.

Dlaczego ludzie decydują się na przejście na wegetarianizm?

Istnieje wiele powodów, które mogą przemówić do danej osoby i spowodować, że zostanie ona wegetarianinem. Może to być kwestia zdrowia, przekonań religijnych, moralnych lub powody mogą być czysto ekonomiczne.

W niektórych kulturach nadal mięso jest tak trudno dostępne i drogie, że większość ludności odżywia się właśnie w sposób wegetariański – takie jedzenie jest bowiem łatwiej dostępne i przez to dużo tańsze. Także religijne tabu może zabraniać jedzenia mięsa – wegetarianami są często buddyści, którzy wierzą w reinkarnację i wędrówkę dusz.

Istnieją też względy moralne. Wtedy wegetarianin odmawia spożywania mięsa dlatego, że wie z jakim cierpieniem zwierząt się to wiąże i nie chce przykładać ręki do przemysłowej hodowli zwierząt i przerabiania ich na żywność. Również względy ekologiczne mogą przemawiać do danego człowieka – przemysłowa hodowla zwierząt ma negatywny wpływ na środowisko naturalne. Czasami ktoś może odmawiać też spożywania mięsa ze względów zdrowotnych – bo chce się lepiej czuć i walczy z rozmaitymi dolegliwościami.

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Część osób boi się diety wegetariańskiej. Jest to dieta wykluczająca, więc można żywić przekonanie, że niemożliwe będzie takie jej skomponowanie, by zapewnić sobie wszystkie niezbędne do życia składniki odżywcze. Jednak dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może być nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna.

Do wszystkiego jednak warto podejść z głową. Komponowanie posiłków bezmięsnych może być sporym wyzwaniem dla początkujących. Trzeba nauczyć się, co można jeść i w jakich ilościach, by zyskać odpowiednią ilość białka, żelaza i innych cennych składników, które organizm czerpał wcześniej głównie z mięsa.

Dlatego warto spytać o radę kogoś bardziej doświadczonego. Może to być starszy stażem wegetarianin lub profesjonalna porada dietetyka. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: https://psychoterapiacotam.pl/dla-kogo/dietetyk-warszawa/.

Jeśli planujesz przejście na wegetarianizm, zawsze możesz też zacząć od metody małych kroków. Coraz bardziej wykluczając posiłki zawierające mięso na rzecz tych bezmięsnych. Wtedy będzie Ci łatwiej przyswoić zasady wegetarianizmu i wytrwać w swoim postanowieniu. W pewnym momencie dojdziesz do momentu, w którym nie będziesz spożywał mięsa ani razu w tygodniu i wejdzie Ci to w krew.